Elke dag bereikbaar van 08.00–20.00 uur - Landelijke afsprakenlijn voor een coronatest 0800-1202 - Landelijk informatienummer 0800-1351 - U kunt ook een online afspraak maken via www.coronatest.nl - Elke dag bereikbaar van 08.00–17.00 uur - ons GGD-callcenter (035) 692 64 00
voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari

Overige liveblog-berichten 2020
Maart  |  April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

5 maart 2021 – 10.42 uur

Top 3 veelgestelde vragen over corona en school

De nieuwe regels voor testen, thuisblijven en bron- en contactonderzoek voor kinderen en jongeren zorgen bij ouders en scholen soms nog voor vragen. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Meer informatie over de regels voor testen en thuisblijven voor kinderen vindt u hier. Informatie voor scholen vindt u hier.

  • Kan ik een bewijs van de negatieve test van mijn kind ontvangen, om aan school te laten zien?
    Nee, de GGD verstrekt geen ‘negatieve-testuitslag bewijzen’. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie. Een school dit ook niet vragen van een leerling/ouder.
  • Welk nummer moeten we bellen voor het testen van kinderen van 0-6 jaar?
    Als uw kind klachten heeft, belt u het landelijke nummer 0800-1202. Als het alleen om uw kind gaat dat jonger is dan 6 jaar, wordt u doorverbonden met de lokale GGD. Vaak is het nodig om ook familieleden in te plannen; dat doet het landelijke team. Vervolgens zal de lokale GGD zorgen dat het testen van uw kind in hetzelfde tijdsblok kan als van de familieleden. 
  • Mijn kind is al een tijd verkouden, ik heb haar een week thuisgehouden. Kan zij nu weer naar school?

    Ieder kind vanaf 4 jaar met verkoudheidsklachten blijft thuis en het advies is om te testen. Kinderen die niet getest worden, mogen pas weer naar school of de opvang als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn (met een maximum van 7 dagen bij milde klachten). Op dat moment mogen huisgenoten ook weer uit quarantaine.

3 maart 2021 – 12.15 uur

Coronacijfers – Landelijk: Vooruitzichten nog niet goed

Voor de tweede week op rij lieten veel meer mensen zich testen (+20%). Dit was te zien in alle leeftijdsgroepen. Tegelijk steeg ook het aantal mensen met een positieve uitslag met 7% tot 31.984 mensen. Het percentage positieve tests nam verder af van 9,8% een week eerder naar 8,9% in de afgelopen week. Het reproductiegetal steeg tot boven de 1. Alleen als dit getal onder de 1 is, neemt het aantal besmettingen met corona in Nederland af. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (443) ook gestegen ten opzichte van vorige week (404). Zie ons regionale dashboard.  Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (5.672) nam toe (vorige week 4.849). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde licht van 7.2% naar 6.9%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 13.857 mensen met de eerste vaccinatie, 5.595 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

2 maart 2021 – 12.13 uur

GGD-crisisteam corona loopt naar Barcelona

Het corona crisisteam van de GGD Gooi en Vechtstreek stond maandagochtend in de startblokken voor een voettocht naar Barcelona. In het kader van de actie 30-dagen gezonder, loopt het team in deze coronatijd niet fysiek met elkaar, maar houden ze elkaar digitaal op de hoogte van het aantal stappen. Het kernteam vindt het belangrijk om juist in deze tijd in beweging te blijven en doet dit vanaf vandaag nog bewuster. We willen daarmee ook het goede voorbeeld geven. De enthousiaste reisleiding motiveert en begeleidt het team met toeristische tips voor de route en updates van de vorderingen om iedere dag 10.000 stappen te zetten. Het team loopt van Bussum via Parijs, Grenoble naar Barcelona. Dit is 1.425 km en omgerekend 1.900.000 stappen.

2 maart 2021 – 11.18 uur

Inspectie tevreden over bezoeken aan vaccinatie- en testlocaties GGD Gooi en Vechtstreek

Recent bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een bezoek aan de vaccinatielocatie in Huizen. De inspectie was onder de indruk van de gang van zaken op deze locatie en, op een paar kleine verbeterpunten na, erg tevreden. Volgens de inspectie is het proces van vaccineren tegen corona op professionele wijze vormgegeven en is in heel korte tijd een groot aantal medewerkers en cliënten gevaccineerd. Er was oog voor het distributie- en koelingsproces, de medewerkers die het vaccineren uitvoeren waren deskundig, en ook de opvang na vaccinatie en het registreren van de gevaccineerde gebeurde zorgvuldig. De bevindingen zijn gepubliceerd in de factsheet Vaccineren COVID-19.  Afgelopen vrijdag bracht de IGJ ook een bezoek aan de testlocatie in Hilversum, en ook over de gang van zaken in deze teststraat was de inspectie zeer tevreden.

2 maart 2021 – 10.45 uur

Ook scholen voor voortgezet onderwijs (VO) en Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) kunnen terecht  bij het GGD-scholenteam

Sinds 1 maart mogen leerlingen van scholen voor VO en MBO in elk geval 1 dag per week naar school. Met het oog op de gedeeltelijke opening van deze scholen, zijn de besturen en leiders van de scholen vorige week geïnformeerd over het GGD-scholenteam waar zij terecht kunnen voor advies of ondersteuning bij bijzondere coronasituaties op school. Meer informatie over corona en de regels die gelden voor scholen is hier te vinden.

1 maart 2021 – 14.08 uur

Populariteit vaccinatielocatie en hoge opkomst zorgen voor langere wachttijd voor vaccinatieafspraak in Huizen. GGD Gooi en Vechtstreek afhankelijk van geleverde en toegewezen corona vaccins.

GGD Gooi en Vechtstreek heeft momenteel voldoende ruimte en personeel om iedereen die een afspraak mag maken te vaccineren. Voor de hoeveelheid afspraken die we kunnen inplannen zijn we echter wel afhankelijk van geleverde en toegewezen corona vaccins. Alle GGD’en krijgen in Nederland een beperkte hoeveelheid vaccins toegewezen. Bij deze verdeling wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid voor mensen om een priklocatie naar keuze kiezen, dat mag ook buiten de eigen regio zijn. We zien dat veel 80-plussers en zorgmedewerkers uit nabijgelegen regio’s er ook voor kiezen om hun vaccinatie in Huizen te krijgen. Bovendien wordt de verdeling niet gecorrigeerd als blijkt dat de opkomst ergens hoger of lager is. Om die reden zijn momenteel de tijdsloten in onze regio voor het maken van een nieuwe vaccinatie-afspraak helaas beperkter dan wij wensen. Gelukkig zijn er afgelopen weekend landelijk weer extra vaccins verdeeld waardoor er deze week weer nieuwe afspraken opengezet konden worden.

Langer reizen om eerder terecht te kunnen
Heeft u een uitnodiging voor een vaccinatieafspraak ontvangen en kunt u niet op korte termijn in Huizen terecht? Dan kunt u wellicht wel eerder in een nabijgelegen regio terecht. Hiervoor zult u dan mogelijk langer moeten reizen.