Scholen

voor inwoners, met gemeenten

Het alcoholgebruik van jongeren in de regio ligt hoger dan in de rest van Nederland. Jongeren drinken weliswaar minder dan voorheen en gaan op latere leeftijd drinken, maar het blijft een probleem. 18 scholen sloegen eind 2017 handen ineen om het alcoholgebruik aan te pakken en hebben, samen met andere partijen een intentieverklaring opgesteld ‘Wij doen mee’.

Wat kunt u nog meer doen?

Gezonde School aanpak
Scholen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het alcoholgebruik van hun leerlingen. Voorlichting alleen geven over alcoholgebruik werkt niet. De aanpak van de Gezonde School helpt je structureel en integraal te werken aan een gezondheidsthema zoals alcohol. Op deze manier bereik je ook op lange termijn effecten. Jongeren worden onder andere weerbaarder en presteren beter door deze aanpak.

Elk jaar kunnen scholen ondersteuning vragen voor de Gezonde School aanvragen. Houd de site in de gaten voor de inschrijvingsperiode van deze ondersteuning. Voor meer informatie over de Gezonde School aanpak kunt u contact opnemen met de Gezonde School adviseur Brigit Hamburg: b.hamburg@ggdgv.nl

Training docenten
Ook leraren spelen een belangrijke rol in het signaleren en bespreekbaar maken van alcoholgebruik. Jellinek biedt trainingen hierin aan. Voor meer informatie en/of advies kunt u contact opnemen met Jeugdnet op (020) 590 13 30

Beschikbare materialen
Via de NIX18 site zijn er verschillende materialen te downloaden/verkrijgbaar om NIX18 uit te dragen op school. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Leeftijdsbandjes
  • NIX18 muntjes
  • Posters

Ook kunt u het materiaal NIX18 onder de aandacht brengen bij ouders via bijvoorbeeld nieuwsbrieven, website en uw social media.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering, info@ggdgv.nl