voor inwoners, met gemeenten

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel bekend als geslachtsziekten. SOA’s zijn ziekten die worden veroorzaakt door schadelijke micro-organismen zoals een bacterie en virus. Deze micro-organismen kunnen via seksueel contact het lichaam binnendringen. De meest voorkomende SOA is Chlamydia. Deze SOA kan ook zonder klachten aanwezig zijn. Desondanks kan Chlamydia  problemen veroorzaken zoals kans op verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Andere bekende SOA’s zijn: Gonorroe, Syfilis, herpes, wratten, hepatitis-B en hiv-aids.

HIV-aids

De ziekte Aids wordt veroorzaakt door het Humaan Immuundeficientie Virus (HIV). Het virus kan op verschillende manieren worden overgedragen. Allereerst via onveilig (zonder condoom) risicovol seksueel contact, maar ook via besmet bloed-bloed contact en via een besmette moeder op het kind tijdens de bevalling.

Advies.chat

Advies.chat is een online SOA-testwijzer waarmee gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgen over SOA-tests. Iedereen die een SOA-test advies nodig heeft, kan nu op elk moment, anoniem een betrouwbaar, persoonlijk advies krijgen óf hij zich zou moeten laten testen, waar en waarop.

SOA onderzoek

Indien er een reëel risico is gelopen op een SOA, ongeacht of er wel of geen klachten zijn, is het verstandig om een SOA-onderzoek te laten doen. Voor een SOA-test kunt u het beste terecht bij uw eigen huisarts. Indien een bezoek aan de eigen huisarts niet gewenst is, kunt u terecht bij de SOA-polikliniek van de grotere GGD-en zoals in:

  • Flevoland (Almere en Lelystad)
  • Amsterdam
  • Utrecht

Afhankelijk van het risico dat is gelopen, bestaat een soa-onderzoek uit het afnemen van een vragenlijst, bloedonderzoek, urineonderzoek en/of een uitstrijkje.

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met de afdeling Algemene Gezondheidszorg (AGZ), telefoon (035) 692 63 20 of soa@ggdgv.nl.