voor inwoners, met gemeenten

Sinds 1 juli 2021 is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Het DCC is een officieel coronabewijs waarmee u makkelijker binnen de Europese Unie kunt reizen tijdens de coronapandemie.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) werkt via de CoronaCheck-app en is het digitale bewijs dat iemand:

Meer informatie over een coronavaccinatie bij GGD Gooi en Vechtstreek

Stap 1: Check het reisadvies van uw vakantieland

Landen bepalen zelf welk coronabewijs ze accepteren bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Of hoe lang geleden u gevaccineerd bent.

Controleer daarom voor u boekt het reisadvies van uw vakantieland op Nederland Wereldwijd, en check het nogmaals net voor vertrek.

Coronatest voor op reis

Heeft u voor uw reis een negatief testbewijs nodig? Dan kunt u zich laten testen via www.testenvoorjereis.nl op een zelfgekozen commerciële testlocatie (zowel antigeen- als PCR-test). Sinds 1 oktober 2021 is testen voor op reis niet meer gratis. Op de website van de overheid vindt u meer informatie over welke test u nodig heeft, en bij welke testaanbieders u terecht kunt. De commerciële testlocaties waar u zich kunt laten testen voor op reis vindt u in vrijwel elke grote plaats in Nederland.

  • Is de testuitslag negatief? Dan kunt u een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app.
  • Is de uitslag positief? Dan gaat u direct in isolatie.

Let op: een testafspraak voor een negatief testbewijs voor uw DCC kan niet bij de GGD, dit kan alleen
via www.testenvoorjereis.nl.

Meer informatie over een coronatest bij klachten

Meer informatie over een coronatest bij klachten

Stap 2: Upload uw coronabewijs in de CoronaCheck-app

De Coronacheck-app gebruikt u om uw DCC te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat u corona heeft gehad.

  • Download de CoronaCheck-app op uw smartphone of tablet. Heeft u geen smartphone? Geen probleem, u kunt het bewijs ook op papier aanmaken.
  • Wilt u uw vaccinatiebewijs uploaden of bent u getest door de GGD? Log dan in met uw DigiD.
  • Bent u getest bij een andere aanbieder dan de GGD? Gebruik de ophaalcode die u heeft ontvangen voor het aanmaken van het coronabewijs.
  • Heeft u een herstelbewijs nodig nadat u corona heeft gehad? Dit kunt u vanaf begin juli in de app doen. Let op: dit kan alleen als u positief getest bent bij de GGD.
  • Maak de QR-code aan. Heeft u geen smartphone? Maak dan een QR-code aan via de website coronacheck/print en print deze uit.
Stap 3: Check welke coronamaatregelen gelden

Bereid u goed voor en check voordat u vertrekt welke coronamaatregelen er gelden in het land waar u naar toe gaat. Zo weet u waar u aan toe bent en wat u wel en niet kunt doen.

Stap 4: Doe de quarantainecheck en een coronatest bij thuiskomst

Op de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl van de Rijksoverheid ziet u wat u geregeld moet hebben voordat u (terug) naar Nederland reist. Zo weet u bijvoorbeeld of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Sinds 27 juli geldt: iedereen van12 jaar en ouder test zichzelf na aankomst in Nederland, ook als u gevaccineerd bent. In plaats van een zelftest kunt u ook een afspraak voor een test bij de GGD maken.

Het gele vaccinatieboekje

Het gele vaccinatieboekje (internationaal bewijs van inenting) is voor als u op reis gaat naar bestemmingen buiten Nederland. Ook bij GGD Gooi en Vechtstreek is het mogelijk om een Corona stempel in het gele vaccinatieboekje te laten plaatsen. Dit kan op de priklocatie wanneer u een afspraak heeft voor uw coronavaccinatie of, als u al volledig gevaccineerd bent, op de locatie in Bussum, Burgemeester de Bordesstraat 80. In de hal van de receptie is een aparte ruimte ingericht om uw boekje te voorzien van een Covid-19 stempel. Let op! Hier worden geen vaccinatieboekjes verkocht. Een boekje kunt u bestellen via www.mijnvaccinatieboekje.nl. Meer informatie over GGD-coronavaccinaties stempelen in het gele boekje.

Meer informatie

Meer informatie over de CoronaCheck-app. Bel voor vragen naar 0800-1421.
Meer informatie over de registratie van vaccinaties
Reizen met een coronabewijs in 4 stappen
Rijksoverheid: Wijs op reis – Nederland Wereldwijd
Rijksoverheid : Checklist inreizen Nederland
Rijksoverheid: Reizen tijdens corona