voor inwoners, met gemeenten

Zelftest bij klachten of na contact met iemand met corona

Heeft u klachten die passen bij corona? Of heeft u contact gehad met een besmet persoon? Doe dan altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen.

Test u positief. Ga dan in isolatie. Het is niet meer nodig om ter bevestiging van de positieve uitslag een PCR test bij de GGD te doen, tenzij u tot onderstaande doelgroepen hoort.

Wanneer laat u zich wel (her)testen bij de GGD?

Heeft u coronaklachten of had u contact met een besmet persoon? Dan kunt u zich nog wel laten testen bij de GGD als u tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers (om op dag 5 uit isolatie te kunnen, is ook een PCR-test nodig).
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Coronatest voor op reis

Als u bent getest op corona bij de GGD krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur. Heeft u schade doordat u de testuitslag te laat krijgt? Dan betaalt de GGD die schade niet. De GGD is niet aansprakelijk.

Heeft u een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Op de website van de overheid vindt u meer informatie.

Testafspraak maken bij de GGD

Als u tot een van bovenstaande groepen behoort, kunt u op verschillende manieren een testafspraak maken bij de GGD:

  • U kunt online een testafspraak maken met uw DigiD via coronatest.nl. Als uw kind een Digi-d heeft, kunt u als ouder of verzorger ook een testafspraak maken via coronatest.nl.
  • Of bel naar 0800 – 1202. Houd uw burgerservicenummer (BSN), of dat van uw kind, bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of loonstrook.
  • Belt u vanuit het buitenland? U kunt dan bellen naar +31 85 0659063.
  • Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testlocatie GGD Gooi en Vechtstreek

Adres

Franse Kampweg 38
1406 NW Bussum

Openingstijden testen zonder afspraak

maandag t/m vrijdag:
8.30 – 13.00 uur 

Maandag 26 december (2e Kerstdag): gesloten

Bij het bezoek aan de teststraat heeft u een mondkapje en een geldig ID-bewijs nodig. Laat u zich liever op een ander of vastgesteld tijdstip testen? Maak dan een testafspraak via coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

Hoe werkt een coronatest?

Tijdens de coronatest wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat voor onderzoek naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Na afloop van de test krijgt u deze informatiefolder mee. De informatiefolder is er ook in het Engels en Turks.

De uitslag

Kijk op Uitslag van de coronatest. Wacht u al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter:  (035) 692 64 00.

Quarantaine en isolatie

Kijk op In quarantaine of in isolatie door corona.

Bron- en contactonderzoek

Als uit de test blijkt dat u corona heeft, dan neemt een GGD-medewerker (per mail) contact met u op voor het bron- en contactonderzoek (BCO). Door het grote aantal besmettingen voeren we het BCO momenteel zeer beperkt uit. U krijgt een brief met leefregels.

Wanneer opnieuw laten testen?

Bij de GGD merken we dat sommige mensen zich vaak laten testen in een korte periode. Op deze pagina leggen we uit wanneer het zinvol is om uzelf opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Privacy

Bij het uitvoeren van de coronatest is bescherming van uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland.

Melding positieve  corona testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten

Vragen

Heeft u vragen over het testen? Neem dan contact met ons op via het callcenter: (035) 69 26 400.