voor inwoners, met gemeenten

Wilt u een afspraak maken voor uw vaccinatie tegen het coronavirus? Dat kan op het moment dat u aan de beurt bent. De overheid bepaalt wie wanneer wordt gevaccineerd en met welk vaccin. Dat doen zij op basis van adviezen van de Gezondheidsraad en de beschikbaarheid van vaccins. De strategie is erop gericht om zo snel mogelijk iedereen – die dat wil – gevaccineerd te krijgen. Op deze pagina leest u wie er momenteel aan de beurt is voor de coronavaccinatie bij de GGD.

Wie krijgt welk vaccin?

De tot nu toe geregistreerde coronavaccins beschermen allemaal heel goed tegen ernstige corona. Op de website van de Rijksoverheid kunt u lezen hoe wordt bepaald wie welk vaccin krijgt.

Praktische informatie over vaccineren door GGD Gooi en Vechtstreek  

Geboren in 1967 t/m 2004? Maak nu uw prikafspraak online

Deze weken ontvangen alle mensen die geboren zijn in 1967 t/m 2004 een uitnodiging voor hun vaccinatie bij de GGD.  U kunt direct online een afspraak inplannen via coronavaccinatie-afspraak.nl (met DigiD). U hoeft dus niet te wachten tot de uitnodiging op de deurmat ligt.

  • Bent u geboren in 1967,1968 of 1976? Dan krijgt u het vaccin van Janssen. Hiervan is één prik voldoende.
  • Bent u geboren in 1969 t/m 1975, of in 1977 t/m 2004?  Dan ontvangt u een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Het heeft geen zin om een afspraak te maken als u nog niet aan de beurt bent. De afspraken worden dagelijks gecontroleerd op geboortejaar.

Maakt u uw afspraak liever telefonisch? Wacht dan op de uitnodigingsbrief van het RIVM en bel naar het telefoonnummer dat daarin staat. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt u een aantal vragen en plant de afspraken voor u in.

Mensen uit medische risicogroepen (1961 t/m 2004)

Mensen die volgens hun huisarts tot een medische risicogroep behoren, krijgen vanaf 6 mei een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD. Het gaat om de mensen die jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgen. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. De uitnodigingen worden de komende weken in fases verstuurd.

  • Afspraak maken: in de uitnodiging staat een speciale code. Hiermee kunt u een afspraak maken. Dit kan online via coronavaccinatie-afspraak.nl(met DigiD) of via een apart landelijk telefoonnummer.

Op de website van GGD GHOR vindt u meer uitleg.

Geboren in of voor 1955, of in 1961 t/m 1966

Eerder zijn mensen geboren in of voor 1955 uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken. Dit geldt ook voor mensen uit 1961 tot en met 1966. Deze groep mensen krijgt het vaccin van BionTech/Pfizer of Moderna.

Mensen uit deze leeftijdsgroepen die nog geen gebruik hebben gemaakt van deze oproep maar dat wél willen, vragen we dringend alsnog een afspraak te maken via coronavaccinatie-afspraak.nl(met DigiD) of het telefoonnummer dat in de uitnodiging staat.

Bent u geboren tussen 1956 en 1960? Dan kunt u geen online afspraak maken. U bent/wordt namelijk uitgenodigd voor een vaccinatie door uw huisarts.

Mensen met syndroom van Down of BMI > 40

In de landelijke strategie stond dat mensen met het syndroom van Down en mensen met een BMI >40 hun coronavaccin bij de huisarts zouden krijgen. Door de stop met het vaccin van AstraZeneca is dit veranderd en kunnen zij nu terecht bij de GGD.

  • Afspraak maken:deze doelgroep (geboren in 2005 of eerder) heeft een brief ontvangen van de huisarts met daarin een speciaal landelijk telefoonnummer en een code om een afspraak te maken voor een vaccinatie door de GGD. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Op de website van het RIVM vindt u meer uitleg.

Zorgmedewerkers langdurige zorg

Werkt u in de langdurige zorg? Dan is wellicht uw vaccinatie-afspraak afgezegd door de pauze in het vaccineren met AstraZeneca. Daarna heeft u een sms ontvangen voor een nieuwe vaccinatie-afspraak.

  • Afspraak maken: als zorgmedewerker kunt u uw vaccinatie-afspraak alleen telefonisch maken. Het nummer hiervoor staat in de uitnodigingsbrief die u van uw werkgever heeft gekregen.

Omdat we ons kunnen voostellen dat u door alle berichtgeving niet precies weet waar u aan toe bent, geven we een kort overzicht van welk vaccin voor welke doelgroep is aangegeven. (bron: website Rijksoverheid)

  • Zorgmedewerkers geboren tussen 1956-1960: AstraZeneca
  • Zorgmedewerkers die al een eerste keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca: tweede vaccinatie ook AstraZeneca
  • Zorgmedewerkers die na 1960 zijn geboren maar nog niet gevaccineerd zijn: BioNTech/Pfizer
  • Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren krijgen altijd al BioNTech/Pfizer

Vaccineren bij de huisarts

Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek vaccineren momenteel mensen die geboren zijn van 1956 tot en met 1960. Zij ontvangen het vaccin van AstraZeneca. Meer informatie over de veiligheid dit vaccin vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Goed om te weten: de regionale GGD bepaalt niet wie welk vaccin krijgt en wie wanneer aan de beurt is. Dit is een landelijke strategie. Bekijk wanneer u aan de beurt bent. 

Meer informatie

Heeft u vragen over het vaccineren? Bel met het landelijk nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.0 – 20.00 uur). Of het callcenter van GGD Gooi en Vechtstreek 035- 692 6400 (dagelijks van 08.00 – 17.00 uur).