voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

23 juni 2022 15.24  uur

Vaccinatielocatie GGD Gooi en Vechtstreek verhuist vrijdag 2 juli naar Franse Kampweg Bussum

De vaccinatielocatie van GGD Gooi en Vechtstreek verhuist op vrijdag 2 juli naar het Hocras gebouw aan de Franse Kampweg in Bussum. De vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum is vanaf 2 juli gesloten. Vanaf dinsdag 5 juli kunnen inwoners de coronavaccinatie alleen nog halen aan de Franse Kampweg in Bussum.

Openingstijden op prikkenzonderafspraak.nl

De actuele openingstijden van de vaccinatielocatie in Bussum staan op prikkenzonderafspraak.nl. Op deze website staan ook de openingstijden van vaccinatielocaties buiten de regio, waar je zonder afspraak een coronavaccinatie kunt halen.

Het vaccinatiepaviljoen aan de Verlengde Zuiderloswal sluit haar deuren maar blijft beschikbaar voor het geval er weer meer prikken gezet moeten worden. Ook de teststraat van GGD Gooi en Vechtstreek blijft geopend in het Hocras gebouw in Bussum. Deze teststraat wordt alleen nog bezocht door een selecte groep inwoners waarvoor een zelftest niet geschikt is. Uiteraard zijn de teststraat en het vaccinatiepaviljoen conform de richtlijnen voldoende van elkaar gescheiden.

26 april 2022 13.53 uur

Openingstijden callcenter, teststraat en vaccinatielocatie gewijzigd

GGD Gooi en Vechtstreek heeft de openingstijden van het callcenter, de teststraat en de vaccinatielocatie aangepast in verband met het afnemend aantal bezoekers en bellers. Ook met de aankomende feestdagen, waaronder koningsdag en 5 mei, worden aangepaste openingstijden gehanteerd. Raadpleeg dus voor uw bezoek aan de teststraat of vaccinatielocatie onze website voor actuele openingstijden:

22 april 2022 10.50 uur

GGD Gooi en Vechtstreek stopt met wekelijkse update van aantal nieuwe besmettingen in de regio

Sinds 11 april hoeft een positieve zelftest niet meer bevestigd te worden met een PCR-test bij de GGD.  Het  aantal testafnames bij de GGD is sindsdien nog verder teruggelopen. Nu bijna iedereen gebruik maakt van een zelftest om zich te testen op corona, geven de besmettingsaantallen sinds een aantal weken geen reëel beeld meer over de invloed van het virus op de samenleving. Daarom stopt GGD Gooi en Vechtstreek met het wekelijks publiceren van de regionale besmettingscijfers van het RIVM. Het RIVM blijft de ontwikkeling van het virus nauwgezet volgen, onder andere via rioolwatermetingen. Zowel de landelijke als regionale besmettingscijfers vindt u nog steeds op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

19 april 2022 14.53  uur

Mensen met een (ernstige) afweerstoornis ontvangen uitnodiging herhaalprik

Vanaf vandaag, 19 april, ontvangen mensen met een (ernstige) afweerstoornis hun uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. Dit gebeurt omdat zij onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening óf omdat zij bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Zij ontvangen de uitnodiging per brief van hun medisch specialist.

Mensen met een (ernstige) afweerstoornis lopen een groter risico op ernstige ziekte als zij besmet raken met het coronavirus. Zij kunnen nu, minimaal drie maanden na hun boosterprik, een herhaalprik halen. Deze herhaalprik is een mRNA vaccin van BioNTech/Pfizer of van Moderna. Het is niet mogelijk om zelf een keuze te maken.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

11 april 2022 10.27  uur

Zelftesten vanaf vandaag voldoende

Vanaf vandaag, maandag 11 april, is de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. Voor specifieke groepen – bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken – blijft een GGD-test mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs. Zo’n bewijs kan nodig zijn om internationaal te reizen of als bij een opleving het coronatoegangsbewijs onverhoopt weer noodzakelijk wordt.

Meer informatie vindt u in dit bericht van de Rijksoverheid.

7 april 2022 14.18  uur

Coronaprik gemist? Prikken zonder afspraak in Huizen: vrijdag 15 april van 9.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum Meentamorfose

GGD Gooi en Vechtstreek gaat op vrijdag 15 april opnieuw zonder afspraak vaccineren en voorlichten in wijkcentrum de Meentamorfose in Huizen. Hiermee maakt de GGD het ook voor inwoners uit Huizen makkelijk om dichtbij (informatie over) de coronaprik te halen. Inwoners kunnen hier terecht voor een eerste, tweede, booster, of herhaalprik. Bij bezoek aan de priklocatie nemen zij een geldig ID-bewijs en een mondkapje mee. De pop-up vaccinatielocatie ligt in de Huizense wijk Stad en Lande, maar uiteraard zijn alle inwoners van de regio welkom deze ochtend.  Meer informatie

7 april 2022 12.45  uur

Aantal nieuwe positieve coronatestuitslagen 42% minder dan voorgaande week

Afgelopen week was het aantal nieuwe positieve coronatestuitslagen was lager (-42%) ten opzichte van de week ervoor. Het reproductiegetal ligt onder de 1. Ook daalde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met corona met 32% en het aantal nieuwe patiënten met corona op de IC daalde met 35%, vergeleken met de week ervoor.

Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Vanaf zaterdag 9 april 2022 wordt in de weekenden en op feestdagen (vrije dagen) door het RIVM geen data meer gepubliceerd. Dit sluit aan op de huidige situatie rond het coronavirus. Het RIVM blijft de ontwikkeling van het virus nauwgezet volgen.

Regiocijfers: gemiddeld aantal positieve testuitslagen per dag gehalveerd

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 212 inwoners per dag positief getest op corona (vorige week 442). Ook het aantal teststraatbezoekers nam af naar gemiddeld 395 bezoekers per dag (vorige week 681). Per 100.000 inwoners werden gisteren gemiddeld 77 inwoners positief getest, landelijk waren dit er 75. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

6 april 2022 10.47  uur

Nummer 0800-7707707 van vragenovercorona.nl in 200+ talen (inclusief Oekraïens)  

De informatielijn van vragenovercorona.nl (0800-7707707) maakt vanaf 5 april gebruik van een tolkenservice. Via deze tolkenservice zijn gesprekken in meer dan 200 talen mogelijk. Iedereen die vragen heeft over corona kan via dit gratis informatienummer in gesprek met een zorgprofessional. Wanneer tijdens het telefoongesprek blijkt dat er hulp van een tolk nodig is, dan belt de zorgprofessional deze in. Vervolgens gaat het gesprek verder tussen de zorgprofessional, beller en tolk.  Het informatienummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. De chatfunctie op de website (beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur) blijft vooralsnog alleen in het Nederlands en Engels.

6 april 2022 10.41  uur

Vrijwillige booster mogelijk voor mensen jonger dan 60 die één (basis)vaccinatie minder kregen

Mensen, jonger dan 60 jaar, die één mRNA-prik en een booster hebben ontvangen na een coronabesmetting, kunnen een extra boosterprik krijgen bij de GGD’en indien zij dat willen. Mits, de laatste vaccinatie minimaal 3 maanden geleden is. Klik hier voor meer informatie. Via het landelijke vaccinatie afsprakennummer kan voor deze vaccinatie een afspraak worden gemaakt. Het telefoonnummer 0800-7070 is iedere dag bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur.

Andere landen, andere regels

In Nederland wordt een coronabesmetting gezien als een eerste vaccinatie. Dit betekent, dat mensen die besmet raakten, hierna één mRNA-vaccin en vervolgens een booster konden krijgen. Dat gold vervolgens als een volledige, afgeronde vaccinatie. Intussen blijkt dat sommige landen hier anders naar kijken. Daar worden mensen als ‘volledig gevaccineerd’ beschouwd na drie prikken: twee basisvaccinaties plus een booster. Hierdoor kan bij deze groep mensen problemen ontstaan. Namelijk, dat zij in sommige landen een prik tekortkomen én dus niet vrij kunnen reizen.

30 maart  2022 10.41  uur

Aantal positieve testuitslagen weer 29% lager dan voorgaande week

Afgelopen week was het aantal nieuwe positieve coronatestuitslagen opnieuw lager (-29%) dan de week ervoor. Het reproductiegetal ligt onder de 1. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met corona daalde met 19%* en het aantal nieuwe patiënten met corona op de IC daalde met 9%*, vergeleken met de week ervoor. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: minder teststraatbezoekers en minder positieve testuitslagen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 442 inwoners per dag positief getest op corona (vorige week 676). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 681 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 949 per dag. Per 100.000 inwoners werden gisteren gemiddeld 196 inwoners positief getest, landelijk waren dit er 175. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

28 maart  2022 09.24  uur

Herhaalprik tegen corona voor mensen ouder dan 60 jaar

De minister van VWS heeft na advies van de gezondheidsraad besloten dat mensen van 60 jaar en ouder een herhaalprik (tweede booster) tegen corona kunnen krijgen. Deze extra vaccinatie helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Afspraak noodzakelijk

Drie maanden na de laatste coronavaccinatie krijgen 60-plussers een uitnodiging voor een herhaalprik. Vanaf 30 maart verstuurt het RIVM de brieven. Om drukte te voorkomen is het maken van een afspraak voor deze prik noodzakelijk.

Een afspraak maken

Sinds 26 maart kunt u online een afspraak maken via coronavaccinatie-afspraak.nl. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Het nummer van de Landelijke Vaccinatie Lijn vindt u in de brief van het RIVM. Bij het versturen van de brieven houdt het RIVM rekening met het feit dat het minimaal 3 maanden geleden is dat u de laatste vaccinatie heeft ontvangen.

24 maart  2022 10.17  uur

Booster met Janssen vanaf 25 maart mogelijk

Mensen die geen booster met een mRNA-vaccin mogen of willen, kunnen vanaf woensdag 23 maart via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen. Het telefoonnummer 0800-1295 is hiervoor iedere dag bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur. De GGD’en starten op 25 maart met de vaccinaties, op een beperkt aantal locaties.
Meer informatie

22 maart  2022 17.47 uur

Aantal positieve testuitslagen gedaald met 27%

In de afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatestuitslagen gedaald met 27% ten opzichte van de week ervoor. In de meeste leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Onder de 70-plussers bleef het aantal meldingen over de week gezien stabiel. Maar ook daar nam het dagelijkse aantal meldingen gedurende de week af. Het reproductiegetal ligt onder de 1. Afgelopen week daalde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met corona in het ziekenhuis met 7%. Er werden 15% meer nieuwe patiënten op de IC opgenomen dan in de week ervoor. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve testen afgenomen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 676 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 778). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 949 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 1.096 per dag. Per 100.000 inwoners werden gisteren gemiddeld 181 inwoners positief getest, landelijk waren dit evenveel. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag was net als vorige week 65%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

22 maart  2022 17.34 uur

Versoepelingen vanaf 23 maart: maatregelen vervallen, adviezen blijven

Hoewel het aantal coronabesmettingen nog steeds hoog ligt, lijkt het aantal ziekenhuisopnames zich te stabiliseren. Daarom heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdag 15 maart 2022 aangegeven verder te versoepelen en de coronamaatregelen af te schaffen. Op website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van de versoepelingen per 23 maart.

Er gelden nog wel een aantal adviezen om besmetting te voorkomen. En voor iedereen met klachten blijft gelden blijf thuis en doe een zelftest of laat u testen bij de GGD.

22 maart  2022 17.15 uur

Comité Stilstaan bij corona

Recentelijk heeft het kabinet besloten om het Comité ‘Stilstaan bij corona’ op te richten. Het comité heeft tot doel om na te denken hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de instelling van het comité. René Stumpel, directeur publieke gezondheid van GGD Gooi en Vechtstreek, zal in dit comité de publieke gezondheid vertegenwoordigen. Meer informatie en de samenstelling van het comité vindt u hier.

16 maart  2022 09.33 uur

Aantal positieve testen gedurende afgelopen week gestabiliseerd

Het landelijk aantal nieuwe positieve coronatesten bleef over de hele week stabiel (-2%) ten opzichte van de week ervoor. In 15 van de 25 GGD-regio’s steeg het aantal meldingen. In de carnavalsregio’s, waar de week ervoor nog de sterkste stijging plaatsvond, daalde het aantal meldingen in de afgelopen week. Gedurende de afgelopen week daalde of stabiliseerde het dagelijks aantal positieve testen, zowel landelijk als regionaal. In de meeste leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen minder sterk dan in de week ervoor. Bij ouderen nam het aantal positieve testen nog stevig toe, met 66% in de leeftijdsgroep 60-69 jaar, 104% in de leeftijdsgroep 70-79 jaar, en met 102% onder 80 plussers. Hoewel vorige week het aantal meldingen van positieve testen onder kinderen van 0 t/m 12 jaar nog stabiel bleef, steeg het aantal meldingen in die leeftijdsgroep afgelopen week met 33%. Dit is mogelijk te verklaren doordat er meer getest is na de vakantie. Het reproductiegetal ligt boven de 1. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve testen en testafnames gestegen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 778 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 588). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.096 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 855 per dag. Per 100.000 inwoners werden gisteren gemiddeld 294 inwoners positief getest, landelijk waren dit er 303 per 100.000. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag was 64,6%, vorige week (61,3%). Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

14 maart  2022 09.17 uur

Nieuw vaccin Novavax nu beschikbaar

Sinds afgelopen vrijdag is het zogeheten Novavax-vaccin beschikbaar. Het is een nieuw alternatief voor mensen die twijfelen over een inenting met een mRNA- of vectorvaccin. Wie wil kiezen voor Novavax, kan vanaf nu een afspraak maken via het speciale telefoonnummer 0800-0174. Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

14 maart  2022 08.10 uur

Vanaf 16 maart extra mRNA-prik (herhaalprik) mogelijk na Janssen-vaccin en booster

Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en tenminste drie maanden geleden een booster hebben ontvangen, kunnen vanaf 16 maart een afspraak maken voor een herhaalprik tegen corona. Op die datum wordt het speciale afsprakennummer hiervoor op deze website en op de website van GGD GHOR Nederland gepubliceerd.
Nederlanders die het Janssen-vaccin en een booster hebben gekregen, hebben in sommige landen problemen met inreizen. Sommige landen, zoals Duitsland, erkennen één Janssen-vaccinatie namelijk niet als volledige vaccinatie. Dit is op te lossen door een herhaalprik met een mRNA-vaccin te nemen. Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

9 maart  2022 10.00 uur

Fors toename positieve coronatesten, grootste stijging in carnavalsregio’s

Na enkele weken van daling is het aantal mensen dat positief getest werd op corona in de afgelopen week gestegen naar 439.775, een week eerder was dat nog 245.898 (+79%). Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD naar 594.865 testen (+60%). Deze forse stijging is een gecombineerd effect van de carnavalsweek en de versoepelingen. In alle regio’s steeg het aantal meldingen. In verschillende regio’s in Noord-Brabant en Limburg was het aantal meldingen per 100.000 inwoners niet eerder zo hoog. In de overige regio’s steeg het aantal meldingen ook, maar minder sterk, en was het wekelijks aantal meldingen niet hoger dan tijdens de omikrongolf in januari en februari van dit jaar.

Regiocijfers: aantal positieve testen gestegen,  ook weer meer testen afgenomen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 588 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 480). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 855 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 649 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag was 61,3%, vorige week (62,6%).  Landelijk was dit 70%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

7 maart  2022 13.46 uur

Boostervaccinatie beschikbaar voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Vanaf vandaag kunnen jongeren van 12 t/m 17 jaar die dat willen een boostervaccinatie halen bij de GGD. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het vaccin van BioNTech/Pfizer hiervoor positief beoordeeld. De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig en jongeren kunnen telefonisch een afspraak maken. Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikron-variant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen.

Afspraak maken bij de GGD

Jongeren die kiezen voor een booster kunnen een afspraak maken door te bellen met de GGD via 0800-7070. Het is belangrijk dat zij een weloverwogen keuze maken. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak.  Meer informatie

4 maart  2022 11.25 uur

Vanaf maandag 7 maart dagelijks van 13.30-16.00 uur testen zonder afspraak bij testlocatie Bussum

Op de testlocatie aan de Franse Kampweg in Bussum is het vanaf maandag 7 maart iedere middag tussen 13.30 en 16.00 uur mogelijk om u zonder afspraak te laten testen. Bij het bezoek aan de teststraat neemt u uw mondkapje en een geldig ID mee.

4 maart  2022 10.12 uur

Coronatestlocatie bij Sijsjesberg Huizen sluit op zondag 6 maart

Mensen die zich in de regio bij de GGD willen laten testen, kunnen vanaf 7 maart alleen nog terecht bij de testlocatie aan de Franse Kampweg in Bussum. De situatie rondom het coronavirus geeft er nu ruimte voor om de testlocatie bij Sijsjesberg in Huizen te sluiten, er is voldoende testcapaciteit beschikbaar in de teststraat in Bussum.

3 maart  2022 13.22 uur

GGD Gooi en Vechtstreek start vrijdag 4 maart met herhaalprik voor kwetsbaren en 70-plussers

GGD Gooi en Vechtstreek start op vrijdag 4 maart met de herhaalprik (2e booster) tegen het coronavirus. Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan krijgt u van het RIVM een brief om een afspraak maken. Zonder afspraak kunt u geen herhaalprik krijgen.
Meer informatie over de herhaalprik

2 maart  2022 10.06 uur

Minder positieve testen en ziekenhuisopnamen

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gedaald met 21% ten opzichte van de week ervoor. Het reproductiegetal ligt onder de 1. Afgelopen week werden er 26% minder nieuwe patiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis en 15% minder nieuwe patiënten op de IC dan in de week ervoor. Hoewel het nog te vroeg is om het effect van de versoepelingen van vorige week volledig te kunnen zien, is er vooralsnog geen sprake van een nieuwe coronagolf. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve testen opnieuw iets gedaald,  ook weer minder testen afgenomen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 480 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 546). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 649 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er nog gemiddeld 889 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag was net als landelijk 62,6%, een stijging ten opzichte van vorige week (56,8%). Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.