Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart  |  April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

29 april 2020 14.29

Jeugd mag weer sporten

Vanaf vandaag mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen, dus ook niet-leden van een vereniging. Het NOC*CSF heeft een protocol ontwikkeld met aandachtspunten voor het verantwoord sporten van kinderen en jeugd. Ook bieden zijn posters en informatieborden die gratis te downloaden zijn. Kijk voor meer informatie op nocnsf.nl

29 april 2020 14.15

75 jaar vrijheid

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen: hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft suggesties om thuis te gedenken of te vieren. Kijk hiervoor op www.4en5mei.nl

29 april 2020 12.19

Cijfers over Corona in Gooi en Vechtstreek

Op dit moment zijn er voor zover bekend 57 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het betreft 35 bewezen (positief geteste ) coronapatiënten en 22 klinisch verdachte patiënten. Het betreft inwoners uit Blaricum (2), Gooise Meren (8), Hilversum (30), Huizen (9), Laren (1), Wijdemeren (1) en Weesp (5). Van 1 overledene is de woonplaats onbekend. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar (spreiding van 64 tot 98 jaar). De locatie van overlijden betrof 41 keer een verpleeghuis, 14 keer een ziekenhuis en 2 maal de thuissituatie.

Corona teststraat

Er zijn in totaal 573 zorgmedewerkers getest in de teststraat. Het percentage positieven van de eerste drie weken was 18%.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor tips en hulplijnen.

28 april 2020 15.24

Vaccineren van (bijna) 14-jarigen tegen meningokokkenziekte

Vanaf vandaag start Jeugd en Gezin met het vaccineren van (bijna) 14-jarigen tegen meningokokkenziekte. In verband met het coronavirus gebeurt dit deze keer niet in grote groepen maar krijgt elke jongere een persoonlijke afspraak.

De vaccinatielocatie, The Red House op het Mediapark in Hilversum, is helemaal coronaproof ingericht. Deze studio is geheel gratis ter beschikking gesteld door NEP en het Mediapark.

Meer weten? Kijk op www.jggv.nl.

Klik op de foto voor een grotere weergave

27 april 2020 8.43

Campagne ‘somber of gespannen’

De kans op besmetting met het coronavirus en de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, leveren bij veel mensen stress op. Voor mensen die al te maken hadden met psychische klachten, geldt dit nog eens extra. Daarom is vrijdag een nieuwe campagne gestart: ‘Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover’. De campagne wil laten zien dat het niet gek is als je nu even wat minder lekker in je vel zit. Ook draagt het oplossingen aan, met als belangrijkste middel: praten. Met je partner, vrienden, familie of professionals.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor tips en hulplijnen.

26 april 2020 14.55

Huisdieren en corona

Dit weekend werden op twee nertsenbedrijven in Nederland besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat landbouwdieren of huisdieren een rol spelen in de verspreiding van COVID-19. In de hele wereld zijn er enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet. Meestal waren de eigenaren van het dier ook ziek en positief getest op het coronavirus. Waarschijnlijk hebben zij het huisdier besmet. Omdat het tot nu toe slechts een paar besmette huisdieren betreft, gaat het RIVM ervan uit dat de kans klein is dat een huisdier door de eigenaar besmet raakt.

Meer weten? Kijk op www.rivm.nl.

26 april 2020 13.58

Persconferentie 21 april

Op dinsdag 21 april vertelde Premier Mark Rutte op televisie over corona. Het is belangrijk dat iedereen in Nederland de corona-informatie begrijpt. Daarom heeft stichting Lezen en Schrijven de nieuwe maatregelen in begrijpelijke taal uitgelegd. Zowel in een animatie als in tekst.

Er zijn ook mooie infographics gemaakt die de persconferentie helder uitbeelden.

Door: Corine Matser | De Betekenaar
Door: Leonie Haas | De Merkarchitect

26 april 2020 11.26

Campagne tegen huiselijk geweld in coronacrisis

Dit weekend starten het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe campagne tegen huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld. Door het coronavirus hebben veel mensen minder sociale contacten hebben, minder afleiding en juist meer onzekerheden. Hierdoor kunnen de spanningen thuis oplopen. Daarom is het nu extra belangrijk om iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving.

Iedereen kan, net als anders, 24/7 (anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800-2000.  Daarnaast vindt men op de website www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl concrete tips en adviezen over wat te doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling.

25 april 2020 15.52

Haal Koningsdag naar binnen dit jaar

We vieren dit jaar Koningsdag volgens de traditie: we luiden de klokken, we zingen het Wilhelmus en we toosten op onze gezondheid. Maar verder gaat er ook veel anders dan anders. Er zijn geen vrijmarkten, geen grote feesten en geen lokale activiteiten. De oproep is: vier Koningsdag zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand en maak van onze nationale feestdag een dag om trots op te zijn. Ook als de kleedjes in de kast blijven.

24 april 2020 08.45

Callcenter zaterdag en Koningsdag

Zaterdag en op Koningsdag (maandag) is ons callcenter van 10.00 tot 14.00 uur bereikbaar via 035 – 6926 400.
Zondag kunt u bij het landelijk informatienummer terecht via 0800-1351 (08.00-20.00 uur)

24 april 2020 08.24

Regionale stand van zaken coronavirus

De Veiligheidsregio communiceert wekelijks over het coronavirus. Iedere week ontvangen de raadsleden uit de regio een brief met daarin aandacht voor de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. In deze brief wordt ingegaan op de gezondheid,  veiligheid en openbare orde in de Gooi en Vechtstreek.

23 april 2020 16.02

Veelgestelde vagen over coronavirus en onderwijs

Het kabinet wil dat alle kinderen ook in deze bijzondere situatie onderwijs krijgen. Scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs openen op 11 mei hun deuren weer. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en onderwijs.

Ook zijn er twee factsheets ontwikkeld die in een oogopslag informatie geven over de opening van de scholen. Een factsheet is gericht op ouders/verzorgers en laat de voorzorgsmaatregelen op school zien. De andere factsheet is bedoeld voor de school zelf.

23 april 2020 09.06

Gezonde leefstijl

Hoe behouden we een gezonde leefstijl in tijden van corona? Tijdens de coronacrisis is het nog belangrijker om uw gezondheid op peil te houden. Check daarom de ‘leefstijladviezen voor thuis’ op de website van het RIVM. U vindt er informatie over mentale gezondheid, bewegen, voeding, alcohol/roken/drugs, sociale interactie en seksualiteit.

22 april 2020 23.06

Coronaproof vaccineren

Volgende week start Jeugd en Gezin met het vaccineren van (bijna) 14-jarigen tegen meningokokkenziekte. In verband met het coronavirus gebeurt dit deze keer niet in grote groepen maar krijgt elke jongere een persoonlijke afspraak. Vandaag is de vaccinatielocatie (The Red House op het Mediapark in Hilversum) coronaproof ingericht. Wij zijn er klaar voor!

Meer weten? Kijk op www.jggv.nl

22 april 2020 14.38

Gamechangers: houd jongeren weg bij cybercrime

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Bij dit laatste bestaat het gevaar dat ze iets strafbaars gaan doen. Jongeren zijn online maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de politie de campagne ‘Gamechangers´ gestart. Hierbij komen jongeren voor online uitdagingen te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij zelf (onbedoeld) dader worden. De campagne richt zich op 12 tot 18 jarigen.
Zie: www.changeyourgame.nl

22 april 2020 14.28

Coronamaatregelen tijdens de Ramadan

Ook tijdens de Ramadan, die morgen begint, gelden de coronamaatregelen. Wij geven u een paar praktische handvatten:

  • Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten vinden bij voorkeur online plaats; ze kunnen fysiek alleen doorgang vinden met maximaal 30 personen die altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.
  • Vast en verbreek het vasten (iftar) zoveel mogelijk thuis, binnen het eigen huishouden.
  • Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers). Houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Ga zeker niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.

22 april 2020 12.17

Hou Vol!

Wekelijks bezoeken Pieter Broertjes (burgemeester Hilversum en voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek) en René Stumpel (directeur publieke gezondheid GGD) een instelling of een locatie die te maken heeft met het coronavirus. Vandaag sloten zij aan bij het corona crisisteam van Vivium Naarderheem, dat dagelijks bijeenkomt.

Broertjes: “Ik heb grote waardering voor alle mensen die werkzaam zijn in de verpleeg-, verzorgings- en thuiszorgsector. Vanochtend zag ik een crisisteam aan het werk dat de beste zorg wil leveren aan de patiënten en tegelijkertijd ook wil staan voor de veiligheid van de eigen medewerkers. Hou vol.”

22 april 2020 12.05

Cijfers over corona in Gooi en Vechtstreek

Op dit moment zijn er voor zover bekend 46 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het betreft inwoners uit Blaricum (2), Gooise Meren (8), Hilversum (23), Huizen (8), Laren (1), Wijdemeren (1) en Weesp (2). Van 1 overledene is de woonplaats onbekend.

De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar (spreiding van 64 tot 96 jaar).

De locatie van overlijden betrof 30 keer een verpleeghuis, 14 keer een ziekenhuis en 2 maal de thuissituatie.

22 april 2020 11.01

Coronatest onderwijs en kinderopvang

Volgend uit de nieuwe landelijke maatregelen van 21 april start de GGD binnenkort met het testen van onderwijspersoneel en beroepskrachten kinderopvang. Wij kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Zodra het RIVM de uitgangspunten voor dit testbeleid heeft opgesteld, zullen wij dit nader communiceren. Op dit moment is het precieze testbeleid nog niet bekend.

22 april 2020 10.57

Naar de teststraat? Kom met de auto!

Wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen om naar de teststraat te komen, is het de bedoeling dat u met u met de auto komt. Op die manier is de kans klein dat u andere mensen besmet, mocht u het coronavirus hebben.

Als het echt niet lukt om met de auto te komen, neem dan contact met ons callcenter via (035) 692 64 00.

21 april 2020 19.30

Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden –  alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren, worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Het bericht over de nieuwe maatregelen staat ook in het Engels op de website van het RIVM

21 april 2020 12.02

Nieuwe testlocatie

Vanaf vandaag is de teststraat voor zorgmedewerkers op een nieuwe locatie. De GGD test niet langer in de parkeergarage, maar op het terrein achter de brandweerkazerne in Bussum (Brinklaan 140). Meer informatie over het testen op corona kunt u lezen op www.ggdgv.nl/coronatest.

20 april 2020 21.02

Fillmpje GGD/GHOR

GGD Gooi en Vechtstreek is een van de 25 GGD’en in ons land. Weet u wat al die GGD’en en GHOR-organisaties doen in de strijd tegen het coronavirus? GGD/GHOR Nederland maakte er een mooi filmpje over. Met vakkennis, liefde en een lach zetten 12.000 medewerkers zich in. Iets om enorm trots op te zijn! #alleensamen

18 april 2020 14.45

Vervoer en corona

Wij krijgen wel eens vragen over ‘vervoer en corona’. De meest gestelde vragen zetten we hieronder voor je op een rij.

Met hoeveel personen mag ik in een auto zitten?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Als u te dicht bij elkaar zit, loopt u namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Dat geldt ook in de auto. In de auto mag u dus alleen met mensen uit uw eigen huishouden zitten. Rijdt u voor uw werk in een auto met meerdere personen die niet tot uw huishouden behoren? Dan raden we u aan om met uw werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. U kunt namelijk een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. Dat geldt ook als u met 3 of meer mensen in een auto zit.

Mag ik achter op de scooter bij een vriend/vriendin of collega)?

Ook hier geldt: de norm is 1,5 meter afstand. Achter op de scooter kun je geen 1,5 meter afstand houden. Dus wees verstandig en doe het niet. Een boete kan er niet voor worden opgelegd. Dat kan pas bij groepsvorming van 3 of meer personen.

Ik wil hardlopen met mijn man. Moet ik dan ook 1,5 meter afstand houden?

Voor mensen die een huishouden delen, geldt de 1,5 meter afstand niet. Al is het wel verstandig om afstand te houden als iemand ziek is. U kunt met zijn tweeën hardlopen, maar zorg ervoor dat u 1,5 meter afstand houdt van anderen. Vermijd drukte.

17 april 2020 17.02

Vragen over meningokokkenvaccinatie en coronavirus

In de periode van 28 april t/m 25 mei nodigt Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek drieduizend (bijna) 14-jarigen uit om de prik tegen meningokokkenziekte te komen halen. In verband met het coronavirus gebeurt dit deze keer niet in grote groepen in een sporthal, maar elke jongere krijgt een persoonlijke afspraak. Zo kan iedereen op een veilige manier deze belangrijke vaccinatie halen. Wij kunnen ons voorstellen dat jongeren en ouders hier toch nog vragen over hebben. Kijk voor de meest gestelde vragen hierover op de website van Jeugd en Gezin

17 april 2020 12.43

Avond-, nacht- een weekendopvang

Ouders die werkzaam zijn in een cruciaal beroep of vitaal proces en zelf geen opvang kunnen regelen, kunnen (gratis) gebruik maken van noodopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er is ook 24-uurs opvang, dus noodopvang in de avond, nacht of het weekend. Lees meer via deze link.

17 april 2020 09.22

Nieuwsbrief Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Iedere week worden de gemeenteraden in de regio geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Zie deze brief naar de raadsleden waarin de gezondheid, de veiligheid en de openbare orde centraal staan.

17 april 2020 09.10

Weekendopening callcenter

Zaterdag is ons callcenter van 10.00 tot 14.00 uur bereikbaar via 035 – 6926 400.
Zondag kunt u bij het landelijk informatienummer terecht via 0800-1351 (08.00-20.00 uur)

17 april 2020 08.45

Wat verstaan we onder een huishouden?

Er is regelmatig verwarring over wat er wel en niet mag gezien de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld over wanneer 1,5 meter afstand houden juist wel of niet  nodig is. Mensen in hetzelfde huishouden hoeven bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Maar wat verstaan we onder een huishouden? Het gaat hier om echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen die op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden. Maar ook voor hen geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin of huishouden.

16 april 2020 16.36

Werkbezoek burgemeester Hilversum en directeur GGD

Vandaag gingen Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek) en René Stumpel (directeur publieke gezondheid) op werkbezoek bij wijkkliniek Augustinushof (Hilverzorg) in Kerkelanden. Deze locatie is exclusief als corona-unit ingericht. Tien coronapatiënten worden daar momenteel verpleegd. Broertjes daarover: ‘deze patiënten worden fantastisch verzorgd door zeer toegewijd personeel. Wat een kanjers.’

Pieter Broertjes en René Stumpel bezoeken regelmatig locaties waar men met coronapatiënten werkt.

16 april 2020 10.26

GGD heeft voldoende capaciteit voor testen zorgverleners

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kunnen zorgmedewerkers zich laten testen op het coronavirus. Het gaat om zorgverleners (met corona-achtige klachten) van huisartsenpraktijken, ambulancedienst, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ.

Sinds 6 april heeft de GGD de testcapaciteit uitgebreid door te starten met ‘teststraten’. Op dit moment is er voldoende capaciteit om de zorgverleners uit Gooi en Vechtstreek te testen. Daarnaast is er ruimte om de capaciteit zo nodig nog verder uit te breiden. Uiteraard kunnen zorginstellingen er zelf voor kiezen om het testen van hun medewerkers op een andere manier te regelen.

Iedere medewerker, met klachten en een verwijzing door een arts, is welkom bij de GGD. De test kan worden aangevraagd door de eigen werkgever, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, ARBO-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag via de huisarts verlopen.

15 april 2020 15.18

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Er is op het moment een schaarste in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). De verdeling over de verschillende zorgsectoren moet daarom zorgvuldig gebeuren, zodat zorgverleners het beste beschermd zijn. De Rijksoverheid heeft een factsheet gemaakt waarop te zien is hoe de persoonlijk beschermingsmiddelen over de zorgsectoren worden verdeeld. Deze methodiek wordt regelmatig bijgesteld.

15 april 2020 12.18

Uitzending Tergooi terugkijken

Op 14 april organiseerde ziekenhuis Tergooi een live uitzending om patiënten en hun naasten zo goed mogelijk te informeren over de situatie in het ziekenhuis. Patiënten kregen de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen. Vanuit Tergooi waren Janneke Brink-Daamen (raad van bestuur), Eline van Slobbe (intensivist en voorzitter medische staf), Cornelis Timmerman (arts-microbioloog) en Eefje Hovius (verpleegkundige) aanwezig. Namens de GGD sloot René Stumpel (directeur publieke gezondheid) aan. U kunt te uitzending terugzien via tergooi.nl.

15 april 2020 12.13

Cijfers over corona in Gooi en Vechtstreek

Op dit moment zijn er voor zover bekend 38 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het betreft inwoners uit Blaricum (2), Gooise Meren (7), Hilversum (17), Huizen (7), Laren (1), Wijdemeren (1) en Weesp (2). Van 1 overledene is de woonplaats onbekend.

De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar (spreiding van 64 tot 96 jaar).

De locatie van overlijden betrof 22 keer een verpleeghuis, 14 keer een ziekenhuis en 2 maal de thuissituatie.

We vermelden niet langer het aantal positief geteste personen in deze wekelijkse berichtgeving. Dit geeft namelijk geen realistische weergave van de werkelijke situatie.

15 april 2020 11.26

Testen op het coronavirus

Na een week testen van zorgpersoneel met coronaklachten zien we dat ongeveer 23% van de 255 geteste medewerkers positief is getest. Het gaat om zorgverleners die in de regio Gooi en Vechtstreek werken bij de ambulancedienst, in verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ.

Dagelijks worden in de teststraat zoveel mogelijk zorgverleners getest. De test wordt (bij voorkeur) door de werkgever aangevraagd, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, ARBO-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag via de huisarts verlopen. De zorgmedewerkers krijgen de uitslag van de test via de aanvragende arts te horen.

15 april 2020 10.13

Vragenuur voor kinderen

“Waarom moet ik thuisblijven?”, “Wanneer mag ik weer naar school?”, “Mag ik nog naar opa en oma?” en “Hoe helpt handen wassen tegen corona?” Kinderen hebben allerlei vragen over het coronavirus. De Nationale Wetenschapsagenda organiseert daarom vandaag om 14.00 uur een vragenuur speciaal voor kinderen. Arts, microbioloog én viroloog Annemiek van der Eijk beantwoordt samen met kinderpsycholoog Anke Klein zoveel mogelijk vragen. Kinderen kunnen zich via Facebook voor het evenement aanmelden en daar hun vragen alvast aangeven. Live meekijken op Facebook kan uiteraard ook.

14 april 2020 11.14

Live uitzending Tergooi

Vanavond organiseert ziekenhuis Tergooi van 18.00 tot 19.00 uur een live uitzending om inwoners van de regio, patiënten van Tergooi en hun naasten zo goed mogelijk te informeren over de situatie in het ziekenhuis. Een van de gasten is onze GGD directeur publieke gezondheid René Stumpel.

Meekijken kan via de mobiele telefoon, tablet of computer. Via de chat kunt u vragen stellen aan de gasten.

11 april 2020 13.23

Virtuele agent Wout beantwoordt coronavragen

Virtuele agent Wout is terug om uw vragen over de maatregelen rondom het coronavirus te beantwoorden. In eerdere proeven met de chatbot kon men op een makkelijke manier vuurwerkoverlast, geluidsoverlast en cybercrime melden bij de politie door te chatten met virtuele agent Wout. Deze proeven zijn inmiddels beëindigd en geëvalueerd. De ervaringen met Wout zijn positief. Zo positief, dat Wout nu ´terug´ is om in deze hectische tijd zijn steentje bij te dragen en via de chat uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Denk aan vragen als ‘Wat doe ik als ik meer dan drie personen bij elkaar zie?’

Kijk op www.politie.nl

11 april 2020 12.50

Hooikoortsklachten

Als u last van hooikoorts heeft, lijken uw klachten vaak op verkoudheidsklachten. Denk aan niezen, loopneus of verstopte neus en jeukende ogen. U heeft dan elk jaar dezelfde klachten in bijna dezelfde periode. Meestal veroorzaakt door de vele pollen in de lucht. Het lastige is dat een deel van de klachten (niezen en hoesten) ook kan voorkomen in het beginstadium van corona. Dat is moeilijk te onderscheiden van elkaar. Daarom is het advies om als u veel moet hoesten en niezen toch thuis te blijven. Zeker als u twijfelt en als de klachten anders aanvoelen dan normaal. Krijgt u extra klachten, zoals keelpijn en koorts, dan is dit geen hooikoorts en is de kans groter dat het om het coronavirus gaat.

De klachten die passen bij het coronavirus staan duidelijk op de website van het RIVM.

10 april 2020 08.40

Weekendopening callcenter

Vandaag en morgen is ons callcenter van 10.00 tot 14.00 uur bereikbaar via 035 – 6926 400.
Tijdens de paasdagen kunt u bij het landelijk informatienummer terecht via 0800-1351 (08.00-20.00 uur)

9 april 2020 16.06

Sociaal werk blijft actief

We weten dat sociale afstand kan leiden tot een toename van eenzaamheid en isolement. Om ook binnen alle coronamaatregelen sociaal werk te kunnen blijven bieden, gaat Versa Welzijn creatief te werk. Op de coronapagina van Versa Welzijn vindt u (per gemeente) de belangrijkste contactpersonen en initiatieven. Handig om te raadplegen!

9 april 2020 14.50

Wat als de spanningen thuis oplopen?

We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Daarom proberen we zoveel mogelijk te helpen. Deze factsheet van de Rijksoverheid biedt tips om te voorkomen dat de spanningen thuis oplopen en geeft suggesties voor extra hulp als dat nodig is.

9 april 2020 08.25

#Wevergetenjullieniet

Alzheimer Nederland heeft een campagne voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens de paasdagen is het extra moeilijk om niet bij elkaar te kunnen zijn. We missen elkaar, maar: we vergeten elkaar niet. De oproep is om dit met z’n allen te tonen, met het vergeet-mij-nietje als symbool. Dit kan via een raamposter, stoepkrijt bloemetje, een vergeet-mij-niet fotokaart of een zelfverzonnen actie.

Meer informatie, sjablonen en voorbeelden vindt u op www.alzheimer-nederland.nl.

8 april 2020 14.17

Cijfers over corona in Gooi en Vechtstreek

Op dit moment zijn er 265 positief gemelde personen in Gooi en Vechtstreek. Dit is slechts het topje van de ijsberg omdat niet alle mensen met corona-gerelateerde klachten worden getest. Er zijn helaas 29 mensen overleden aan de gevolgen van de coronacrisis. 18 mannen en 11 vrouwen; 2 uit Blaricum, 14 uit Hilversum, 4 uit Huizen, 1 uit Laren, 2 uit Weesp en 5 uit Gooise Meren (en 1 onbekend);

De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar.

8 april 2020 10.56

Overleg met de huisarts als u klachten heeft. Ook nu!

Veel mensen denken dat ze de huisarts niet meer mogen bellen. Dat is niet waar. U mag bij gezondheidsklachten altijd uw huisarts bellen of (als dat bij uw huisarts kan) een e-mail-consult sturen. De huisartsen merken dat veel vragen ook telefonisch beantwoord kunnen worden. Sommige artsen gebruiken daarvoor ook beeldbellen. Als een afspraak op de praktijk nodig is, dan wordt u gevraagd of u hoest, niest of koorts heeft. U moet daar eerlijk antwoord op geven, voor uw eigen veiligheid en voor die van de medewerkers van de huisartsenpraktijk.

Coronaklachten

Als uw huisarts denkt dat u mogelijk besmet bent met coronavirus kan hij/zij u verwijzen naar het Centraal Corona Centrum, het CCC. Dit bevindt zich bij de huisartsenpost bij Tergooi locatie Blaricum. U kunt hier alleen terecht nadat de huisarts een afspraak voor u heeft gemaakt. Vanuit deze locatie rijden de artsen ook de visites voor mensen thuis met een corona verdenking.

Ander klachten

Voor andere gezondheidsklachten die niet kunnen wachten zijn de huisartsenpraktijken overdag gewoon open. In de huisartspraktijk wordt veilig gewerkt. Dat wil zeggen dat de kans om besmet te raken met het coronavirus klein is. Spreekuren worden ruim gepland zodat u zo weinig mogelijk anderen ontmoet en ook slechts heel kort in de wachtkamer hoeft te zijn. Daarbij wordt de praktijk extra vaak schoongemaakt. Dus overleg met de huisarts als u klachten heeft. Juist nu!

8 april 2020 9.03

Regionaal informatienummer GGD Gooi en Vechtstreek

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar het callcenter van de GGD: (035) 692 64 00. Dit kan op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. In het paasweekend zijn wij op Goede Vrijdag en zaterdag bereikbaar van 10.00 uur tot 14.00 uur. Beide paasdagen zijn wij gesloten.

8 april 2020 8.53

Eerste zorgmedewerkers getest

Gisteren werden de eerste zorgmedewerkers getest op het coronavirus in onze speciale corona test straat. Alleen zorgmedewerkers die via hun zorgorganisatie zijn aangemeld kunnen worden getest.

Kijk hier naar de reportage van NH Nieuws.

7 april 2020 14.04

Start testen zorgpersoneel

Vandaag zijn we gestart met het testen van zorgpersoneel op corona. De testen worden afgenomen in de parkeergarage onder het regiokantoor. Dit gebeurt op afspraak, na aanvraag door een arts.

Onze GGD-collega's zijn vandaag begonnen met testen

6 april 2020 14.55

Zorgmedewerkers testen op corona

GGD Gooi en Vechtstreek start deze week met het testen van zorgmedewerkers op het coronavirus. Het gaat om zorgverleners van huisartsenpraktijken, ambulancedienst, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ. De test wordt (bij voorkeur) aangevraagd vanuit de eigen werkgever, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, ARBO-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag eventueel via de eigen huisarts verlopen.

Een aanvraag wordt gehonoreerd als deze aan de testcriteria voldoet. Een test is namelijk niet bij elke zorgmedewerker noodzakelijk. Het testaanbod is bedoeld voor zorgmedewerkers:

  • die niet erg ziek zijn
  • die niet thuis kunnen blijven tot 24 uur klachtenvrij
  • die hun werkzaamheden niet kunnen aanpassen
  • die zolang ze ziek zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken tijdens het werk.

Een ander testcriterium is dat de continuïteit van zorg in het geding moet zijn; bij een negatieve testuitslag ( d.w.z. geen corona) zou de medewerker, in overleg met de arts, weer aan het werk kunnen gaan.

Voor een volledig overzicht van de testcriteria verwijzen wij naar de LCI-richtlijn COVID-19 op de website van het RIVM.

6 april 2020 10.45

Hoe kom je als gezin de coronaperiode door?

Voor ouders uit de Gooi en Vechtstreek organiseert Jeugd en Gezin op donderdag 9 april de webinar ‘Hoe kom je als gezin de coronaperiode door?’. Na aanmelding is de workshop gratis te volgen tussen 20.30 en 21.30 uur.

Gezins- en opvoedcoach Henny Epping was afgelopen zaterdag te gast bij NH Gooi Radio om meer te vetellen over dit webinar. U kunt het fragment hier terugluisteren.

Kijk voor meer informatie op de website van Jeugd en Gezin

6 april 2020 08.50

Sirene om 12.00 uur

Iedere eerste maandag van de maand worden in Nederland de sirenes getest. Om 12.00 uur precies hoort u anderhalve minuut het luchtalarm. Ook tijdens de coronacrisis zullen de sirenes loeien. Als u vandaag om 12.00 uur dus de sirene hoort, weet dan dat er niets aan de hand is.

5 april 2020 11.12

Coronavirus en dementie

De zorg voor mensen met dementie gaat ondanks alles gewoon door, thuis en in het verpleeghuis. Alzheimer Nederland geeft informatie over hoe om te gaan met mensen met dementie tijdens de corona-uitbraak.

Wat kunt u als buurman-/buurvrouw, kind, kleinkind of vriend doen voor iemand met dementie? Wat zijn tips tegen eenzaamheid en wat zijn passende activiteiten? Welke inspirerende voorbeelden kunt delen met elkaar?

Lees meer op www.alzheimer-nederland.nl

5 april 2020 10.57

Klachten: wat mag wel en wat mag niet?

Welke maatregelen gelden voor iedereen? Wat moet u doen als u verkouden bent? En wat als u (of iemand in uw huis) benauwdheidsklachten krijgt of koorts?

Dit overzicht laat het helder en duidelijk zien.

4 april 2020 9.32

Steffie legt uit

Deze week is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

4 april 2020 9.32

Vragen over het coronavirus

Welke informatie vindt u waar en wie kunt u daarvoor bellen? Dit overzicht van het RIVM wijst u de weg.

3 april 2020 14.59

Voorlichtingsmateriaal anderstaligen en laaggeletterden

Voor laaggeletterden, anderstaligen, asielzoekers, statushouders en anderen nieuwkomers is op maat gemaakt voorlichtingsmateriaal beschikbaar over het coronavirus. GGD GHOR Nederland houdt hiervan een overzicht bij. De meest actuele versie vindt u hier.

3 april 2020 14.50

Vertalingen persconferentie

Dinsdag 31 maart meldde het kabinet tijdens de persconferentie dat de coronamaatregelen van 6 april verlengd worden tot en met dinsdag 28 april. Omdat het belangrijk is dat iedereen zich goed aan de regels houdt, moeten de maatregelen ook begrijpelijk zijn voor anderstaligen. Om hen hierbij te helpen, heeft het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) de persconferentie vertaald in 5 van de veel voorkomende vreemde talen in Nederland. Dit zijn: Arabisch-Syrisch, Marokkaans-Arabisch, Pools, Tigrinya en Turks.

Iedereen kan nu in zijn eigen taal begrijpen wat de maatregelen zijn. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

3 april 2020 14.35

LUMC-app COVID Radar

Om een goed en actueel beeld te krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt, lanceert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de app COVID Radar. Het LUMC verzamelt met deze app gegevens over klachten en gedrag van mensen. Hiermee willen de onderzoekers meer zicht krijgen op hoe de epidemie zich in Nederland ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten. De gegevens worden geanalyseerd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en populatiegerichte beleidsadvisering.

Bij gebruik van de app vult u regelmatig, bij voorkeur dagelijks, een vragenlijst in met 11 vragen over uw gezondheid en gedrag. Vervolgens kunt u op een kaart van Nederland per postcodegebied zien wat de antwoorden van de deelnemers zijn over de tijd. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De gegevens worden veilig opgeslagen in Nederland en voor een periode van maximaal 5 jaar bewaard.

De app is beschikbaar in de app store van Apple en Google Play.

3 april 2020 09.35

Weekendopening callcenter

Dit weekend is ons callcenter geopend op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Dan kunt u met uw vragen over het coronavirus bellen naar (035) 69 26 400.

Zondag zijn we gesloten. Afgelopen weekend kwamen er namelijk nauwelijks telefoontjes bij de GGD binnen.

Het landelijk telefoonnummer 0800 – 1351 is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. Ook in het weekend.

3 april 2020 09.05

Raadsinformatiebrief Flevoland & Gooi en Vechtstreek

In deze informatiebrief voor raadsleden kunt u lezen hoe de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland in deze coronacrisis te werk gaan.

2 april 2020 11.41

Zorgmedewerkers testen op corona

GGD Gooi en Vechtstreek treft voorbereidingen om vanaf volgende week stapsgewijs zorgmedewerkers te testen op corona. In verband met schaarste van testmateriaal kunnen bij de start alleen zorgverleners van de ambulancedienst, verpleeg- en verzorgingshuizen, huisartsen en praktijkmedewerkers hier gebruik van maken. Afhankelijk van de beschikbaarheid van het testmateriaal, hopen we op korte termijn ook andere zorgverleners (zoals wijkverpleging en overige zorginstellingen) de testmogelijkheid te bieden.

Aanvraag via arts
Een test kan alleen door een arts worden aangevraagd. Bijvoorbeeld door de huisarts, instellingsarts, bedrijfsarts of arbo-arts. Een aanvraag wordt alleen gehonoreerd als deze aan de testcriteria voldoet. Niet elke zorgmedewerker hoeft namelijk getest te worden. Het testaanbod is alleen bedoeld voor zorgmedewerkers die hun werkzaamheden niet kunnen aanpassen, die niet erg ziek zijn, die niet thuis kunnen blijven tot 24 uur klachtenvrij en die tijdens hun klachten geen persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken. Daarbij moet de continuïteit van zorg in het geding zijn; bij een negatieve testuitslag zou de medewerker – in overleg met de bedrijfsarts of huisarts – weer aan het werk moeten kunnen.

2 april 2020 11.30

Mantelzorg en corona

Als u mantelzorger bent, kunt u vragen hebben over hoe u nu veilig hulp kunt bieden aan uw kwetsbare naaste. Wat kan wel en wat kan niet? Mantelzorg Nederland denkt met u mee en biedt een luisterend oor. Bel de mantelzorglijn op 030-7606055 of kijk op mantelzorg.nl naar de veelgestelde vragen over mantelzorg en het coronavirus.

2 april 2020 10.40

Hoe kom je als gezin de coronaperiode door?

Voor ouders uit de Gooi en Vechtstreek organiseert Jeugd en Gezin op donderdag 9 april de webinar ‘Hoe kom je als gezin de coronaperiode door?’. Na aanmelding is de workshop gratis te volgen tussen 20.30 en 21.30 uur.

In de webinar helpt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve ouders op weg met antwoorden en ideeën voor al deze dilemma’s. Ouders kunnen via de chat live hun vragen inbrengen waar Tischa dan op ingaat. De leeftijd is heel breed: van jong tot pubers.

Kijk voor meer informatie op de website van Jeugd en Gezin

Of gebruik de directe aanmeldlink.

2 april 2020 09.10

De Witte Bergen nog niet operationeel als zorghotel; ’Bedoeld als echte noodvoorziening’

René Stumpel: ,,Vooralsnog worden patiënten in het ziekenhuis of in een van de andere zorginstellingen opgevangen.”

Lees hier het gehele artikel in de Gooi en Eemlander van 1 april 2020

1 april 2020 16.41

Huidig beeld in Gooi en Vechtstreek

Het aantal positief besmette patiënten loopt regionaal nog steeds op: per 1 april waren er in regio Gooi en Vechtstreek 222 patiënten met bewezen corona. Omdat er mondjesmaat wordt getest is dit slechts het topje van de ijsberg. Ook loopt het aantal bewezen corona patiënten dat overlijdt op en zien we tevens een toename van het aantal overleden patiënten die verdacht worden van een coronabesmetting. Deze laatste groep bevindt zich vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) sector. Op dit moment zijn 14 inwoners van Gooi en Vechtstreek (4 bevestigd en 10 ernstig verdacht) overleden aan de gevolgen van het virus. 4 inwoners uit Gooi en Vechtstreek zijn overleden in Tergooi*, 8 in het verpleeghuis en 2 thuis.

* In Tergooi zijn in totaal 6 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dit zijn ook patiënten uit andere delen van het land.

1 april 2020 11.38

Maatregelen in Tergooi

Tergooi heeft maatregelen getroffen tegen het coronavirus en is tot en met 1 mei alleen toegankelijk voor acute, niet-uitstelbare zorg en zorg voor mensen met kanker. Polikliniekafspraken worden vervangen door telefonische consulten en geplande operaties uitgesteld. Er geldt een aangepaste bezoekregeling en zijn minder bloedafnameposten open. Voor de ingangen staat een triagetent. Heeft u verkoudheidsklachten, keelpijn, kortademigheid of andere klachten van luchtwegen of koorts? Kom dan NIET binnen bij Tergooi.

Kijk voor meer informatie op de website www.tergooi.nl

1 april 2020 10.37

GGD Gooi en Vechtstreek gaat zorgmedewerkers testen

De testcapaciteit voor COVID-19 tests wordt de komende weken sterk uitgebreid. Half april is het daardoor mogelijk om landelijk 17.500 tests per dag uit te voeren. Momenteel worden er dagelijks ruim 4000 tests uitgevoerd. Zorgmedewerkers en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis kunnen voortaan ook worden getest.

Het gaat hierbij om verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Ook huisartsen kunnen mensen in risicogroepen met klachten of patiënten met een grote zorgbehoefte testen. Deze testcapaciteit wordt de komende weken stapsgewijs uitgebreid. GGD Gooi en Vechtstreek treft hiervoor de nodige voorbereiding om dit mogelijk te maken.

Minister De Jonge (VWS): “Alle mensen die werken in de zorg, of dat nou in het ziekenhuis, in de thuiszorg of in het verpleeghuis is, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent onder meer dat we al het zorgpersoneel dat in lichamelijk contact komt met patiënten zouden moeten kunnen testen. Voor hun eigen geruststelling en die van hun families. Maar ook ter bescherming van de kwetsbare mensen met wie zij vaak werken.”