Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 juni 2020 12.07

Afstand houden tot kinderen

 Sinds vorige week geldt het landelijk advies dat het niet meer nodig is om als volwassene 1,5 meter afstand te houden tot kinderen (0 t/m 12 jaar). Dat riep een aantal vragen op, zoals: Mogen opa en oma weer oppassen? Mag het kraambezoek de baby weer vasthouden? Etc. Wij hebben deze vragen voorgelegd aan de Rijksoverheid. Zij geven aan dat het van de grootouders afhangt of het verstandig is om op de kleinkinderen te passen. Als opa of oma in  een risicogroep vallen dan wordt het oppassen afgeraden. Als het gaat om grootouders die niet tot de risicogroep horen, kan het oppassen in principe gewoon. Ook voor kraamvisite geldt dat de basisregel van toepassing is: kinderen t/m 12 jaar hoeven tot volwassenen geen afstand te houden, wat kraamvisite en het vasthouden van een baby weer mogelijk maakt. Een heldere vertaling hiervan vindt u op de website van het NJi.

29 juni 2020 08.50

Privacy coronatest

Bij het uitvoeren van een coronatest is uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en doen dit volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland. Daar staat duidelijk beschreven welke persoonsgegevens worden gebruikt tijdens het proces van testen op het coronavirus.

29 juni 2020 08.45

Ga wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

29 juni 2020 08.35

Kinderen en jongeren op zomerkamp

Activiteiten zoals kampen en vakanties zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren. De nieuwe protocollen voor het houden van deze zomerkampen voldoen aan alle gestelde coronamaatregelen. Het gaat hierbij specifiek over kindervakanties, dagactiviteitenkampen of zomerkampen georganiseerd door onder andere gemeenten, scoutingverenigingen, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en (culturele of religieuze) jeugdverenigingen. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen dus ook nu, in coronatijd, op zomerkamp.

Download de factsheet vakantiedagactiviteiten voor kinderen en jongeren

27 juni 2020 08.15

Coronatest en hitteplan

Heeft u een afspraak voor een coronatest terwijl het hitteplan actief is? ☀ Zorg dat u op tijd bent, maar kom niet te vroeg. Hierdoor voorkomt u dat u te lang in uw auto moet wachten. Neem ook voldoende water mee.

27 juni 2020 08.10

Ventilatie en corona

Wat is de rol van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus? Op de website van het RIVM vindt u antwoorden op vragen over hitte en het coronavirus. Denk aan vragen als: Waarom is ventilatie belangrijk? Kan ik gebruik maken van airconditioning? Kan ik een ventilator gebruiken? Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl.

26 juni 2020 08.00

Weekend testen wij ook

Heeft u klachten passend bij het coronavirus? ? Bel 0800-1202. Ook op zaterdag en zondag kunt u van 08:00 tot 20:00 uur een testafspraak maken. Wacht u op uw uitslag? Ook in het weekend bellen wij u. Blijf daarom telefonisch bereikbaar. Vragen over het coronavirus? Bel 0800-1351.

26 juni 2020 07.45

Regionale update Covid-19

De gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek worden wekelijks door de Veiligheidsregio geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Zie de nieuwsbrief naar raadsleden.

25 juni 2020 11.00

Meten is weten

In ons coronadashboard vindt u gegevens en data over de ontwikkeling van het coronavirus in onze regio. Hierin ziet u onder andere hoeveel mensen er vanaf het begin van de uitbraak besmet zijn (geweest) met het virus, het aantal besmettingen per gemeente, de overledenen, maar ook hoeveel mensen er zijn getest in onze teststraat.

Het dashboard wordt dagelijks ververst met nieuwe gegevens. Ook passen we het soms aan, omdat de omstandigheden wijzigen. Zo ziet u nu dat er ruim drieduizend mensen in onze teststraat zijn geweest. Maar omdat we willen vertellen hoeveel mensen er sinds 1 juni (iedereen met milde klachten kon zich vanaf dat moment laten testen op het virus) zijn getest, wordt dit binnenkort ook zichtbaar in ons dashboard. Voor wie het wil weten: vanaf 1 juni tot en met gisteren zijn er 3856 mensen in onze teststraat geweest.

25 juni 2020 09.15

Nieuwe maatregelen per 1 juli

Opnieuw kunnen we in Nederland een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. U leest alle nieuwe regels op de website van de Rijksoverheid.

24 juni 2020 11.01

Beslisboom: kind wel óf niet naar de kinderopvang

Vorige week meldden wij op dit liveblog onze (aangepaste) handreiking verkoudheidsklachten bij kinderen. Deze handreiking biedt ouders, scholen en kinderopvangorganisaties een praktisch handvat om te beslissen of een verkouden kind thuis moet blijven of naar de school of opvang kan.

Intussen heeft BOinK, samen met AJN Jeugdartsen Nederland, een vergelijkbare beslisboom ontwikkeld. Kinderopvangorganisaties kunnen hiermee besluiten of ze een verkouden kind wel of niet kunnen toelaten op de kinderopvang en ouders kunnen zien of zij hun kind wel of niet naar de kinderopvang mogen brengen. Er is er beslisboom voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar en een beslisboom voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Meer informatie vindt u op www.kinderopvangtotaal.nl

18 juni 2020 15.30

Oplichters actief

Bij een aantal gemeenten in Nederland doen oplichters zich voor als medewerkers van de GGD. In Gooi en Vechtstreek hebben we gelukkig nog geen signalen ontvangen dat dit het geval is, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De oplichters bellen aan en zeggen dat ze een vaccin komen geven. Vervolgens proberen ze binnen te komen met slechte bedoelingen. Het is goed om te weten dat GGD Gooi en Vechtstreek geen vaccins geeft aan huis. In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma nodigen we vanuit Jeugd en Gezin of RIVM kinderen en jongeren altijd per brief uit voor een vaccinatie.

Op andere plekken in het land is een andere variant van de babbeltruc opgedoken. Daar gaan mensen langs de deur waarbij ze zich voordoen als medewerkers van de GGD. Zij proberen binnen te komen door te zeggen dat zij een coronatest komen afnemen. Als u via 0800-1202  een corona testafspraak heeft gemaakt, dan ontvangt u bericht om naar onze teststraat te komen in Bussum. Wij testen niet aan huis.

Wees alert op dit soort initiatieven. Als u denkt dat u hiermee te maken heeft, bel dan met de politie via 112.

18 juni 2020 15.20

Regionale update Covid-19

De gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek worden wekelijks door de Veiligheidsregio geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Zie de nieuwsbrief naar raadsleden.

18 juni 2020 10.45

Handreiking neusverkouden kinderen aangepast

Gisteren heeft het RIVM de adviezen voor kinderen met neusverkoudheid aangepast. Kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid zonder koorts mogen naar het kinderdagverblijf of naar school, behalve als zij een contact zijn van een bevestigde coronapatiënt of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij corona. Gebaseerd op deze herziene RIVM-handreiking hebben wij ook onze ‘Handreiking verkoudheidsklachten bij kinderen 0-12 jaar’ aangepast. Deze vindt u hier.

17 juni 2020 11.17

Meten is weten

In ons coronadashboard vindt u gegevens en data over de ontwikkeling van het coronavirus in onze regio. Hierin ziet u onder andere hoeveel mensen er vanaf het begin van de uitbraak besmet zijn (geweest) met het virus, het aantal besmettingen per gemeente, de overledenen, maar ook hoeveel mensen er zijn getest in onze teststraat.

Het dashboard wordt dagelijks ververst met nieuwe gegevens. Ook passen we het soms aan, omdat de omstandigheden wijzigen. Zo ziet u nu dat er ruim drieduizend mensen in onze teststraat zijn geweest. Maar omdat we willen vertellen hoeveel mensen er sinds 1 juni (iedereen met milde klachten kon zich vanaf dat moment laten testen op het virus)  zijn getest, wordt dit binnenkort ook zichtbaar in ons dashboard. Voor wie het wil weten: vanaf 1 juni zijn er 2400 mensen in onze teststraat geweest.

16 juni 2020 12.12

Coronabesmetting basisonderwijs of kindercentra

Wanneer iemand besmet is met het coronavirus voert de GGD bron- en contactonderzoek uit volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. Als de coronapatiënt een leerkracht van een basisschool of een groepsbegeleider op een kindercentra betreft, roept dit vaak veel vragen op. Daarom heeft het RIVM voor de contacten in het primair onderwijs en/of kindercentra een speciale informatiebrief opgesteld. In deze brief kunt u o.a. lezen dat het belangrijk is om de gezondheid van een kind goed in de gaten houden tot en met 14 dagen na het laatste contact met de besmette persoon. Zolang er geen klachten zijn, mag het kind gewoon naar buiten, naar de school of het kindercentrum.  Als het kind klachten krijgt, mag het niet naar buiten en moet hij/zij thuis blijven. Neem in dat geval per telefoon contact op met de huisarts of de GGD. Als het nodig is, kan het kind dan getest worden. Lees meer in de informatiebrief.

15 juni 2020 16.00

Landelijke corona monitor

Elke week rapporteert GGD GHOR de corona monitor van de vijfentwintig GGD’en in ons land. Deze monitor bevat o.a. het aantal testen dat door de GGD’en wordt uitgevoerd en het aantal positieve testen per regio. De cijfers van afgelopen week (5 t/m 11 juni) laten zien dat de meeste testen zijn uitgevoerd bij GGD regio Utrecht (5410) en GGD Amsterdam (4830). In onze regio Gooi en Vechtstreek waren dat er 1141. Van alle GGD-testen in Nederland was gemiddeld 1,60% positief. Het hoogste percentage was bij GGD Rotterdam-Rijnmond (3,16%) en het laagste bij GGD Groningen (0,25%). Het percentage in de Gooi en Vechtstreek lag op 0,44%.

15 juni 2020 13.01

Coronavrij verklaring

GGD Gooi en Vechtstreek krijgt regelmatig het verzoek tot het afgeven van een coronavrij verklaring na een negatieve test op het coronavirus. Mensen vragen dit voor hun werkgever, verzekering, vliegtuigmaatschappij, school, werk enz. De GGD, huisartsen en andere artsen geven deze verklaringen niet af. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie.

Wat kunt u wel doen? 

Vraag bij de instantie die van u een gezondheidsverklaring wil hebben of u kunt volstaan met een eigen verklaring over uw gezondheidstoestand, eventueel in de vorm van een in te vullen vragenlijst. Ook kunt u eventueel uw huisarts of behandelend specialist vragen om een kopie van uw medisch dossier met de belangrijke feiten over uw gezondheidstoestand. Deze kunt u dan sturen aan de instantie die de gezondheidsverklaring vraagt.

12 juni 2020 07.17

Veilig naar de huisarts

Heeft u vragen of klachten over uw gezondheid? Wacht dan niet en bel of mail de huisarts. De praktijk is op de gebruikelijke tijden gewoon open. In dit filmpje vertelt huisarts Marc van der Pas hoe zijn huisartsenpraktijk in Amsterdam Zuid-Oost coronaproof is gemaakt, zodat patiënten veilig kunnen langskomen.

12 juni 2020 07.14

Ga wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

12 juni 2020 07.10

Privacy coronatest

Bij het uitvoeren van een coronatest is uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en doen dit volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland. Daar staat duidelijk beschreven welke persoonsgegevens worden gebruikt tijdens het proces van testen op het coronavirus, wanneer en waarom.

12 juni 2020 07.03

Corona in getallen en grafieken

Ons corona dashboard geeft u een duidelijk overzicht van actuele cijfers in de regio Gooi en Vechtstreek. Bijvoorbeeld van het aantal bezoekers aan de teststraat, de bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en gemelde overledenen. Neem er nu een kijkje en houd er de regionale ontwikkelingen in de gaten!

De cijfers in dit dashboard worden – indien beschikbaar – dagelijks ververst.

11 juni 2020 13.14

Regionale update Covid-19

De gemeenteraden in Gooi en Vechtstreek worden wekelijks door de Veiligheidsregio geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Zie de nieuwsbrief naar raadsleden.

11 juni 2020 11.49

Testen, testen, testen

In onze corona teststraat in Bussum testen we per dag veel inwoners met corona-achtige klachten. Vanaf 1 juni hebben al bijna 1500 mensen zich laten testen op het virus. Slechts vier daarvan zijn positief (wel corona) op het coronavirus getest.  Drie van hen zijn niet woonachtig in onze regio, maar hebben zich hier laten testen, bijvoorbeeld omdat zij in één van de gemeenten in Gooi en Vechtstreek werkzaam zijn.

0800-1202

Heeft u coronaklachten en overweegt u een coronatest?  U kunt dagelijks bellen tussen 08.00 en 20.00 uur naar het landelijk afsprakennummer 0800-1202.

Wachttijd uitslag test

Nog steeds vernemen we dat mensen lang moeten wachten op de uitslag van hun coronatest.

Wanneer u een coronatest heeft ondergaan in onze teststraat, ontvangt u meestal binnen 24 tot 48 uur uw uitslag. Wanneer u negatief bent getest (geen corona) dan neemt het landelijke afsprakenbureau contact met u op. Wanneer u positief bent getest op het coronavirus (wel corona) dan neemt uw eigen GGD contact met u op. We merken dat deze tijdslimiet niet altijd wordt gehaald en dat enkele mensen helaas langer moeten wachten op het telefoontje van de landelijke GGD. Het heeft geen nut om zelf te bellen voor de uitslag met het landelijke afsprakenbureau. Zij mogen die informatie niet aan u geven als u zelf belt. Zij bellen naar het door u opgegeven telefoonnummer. Deze manier van werken heeft te maken met uw privacy, want iedereen kan bellen en zich als u voordoen. Wij begrijpen dat de impact van de lange wachttijd groot is en vinden dit heel vervelend. We gaan ervan uit dat deze langere wachttijd bij de opstartfase hoort en dat het vervolg vloeiender verloopt.

Coronatest kinderen tot 12 jaar

Er blijft veel aandacht voor kinderen met verkoudheidsklachten en het (eventueel) thuishouden van deze kinderen. De meningen (op sociale media) zijn verdeeld en er is discussie of het zinvol is om kinderen tussen 0-12 jaar die verkouden zijn te laten testen. Wij volgen ook hierbij het RIVM beleid. Kinderen tot 12 jaar leveren een zeer geringe bijdrage aan een mogelijke besmetting met het corona virus. Het afnemen van een test is voor met name hele kleine kinderen een onprettige ervaring en om die reden hebben wij in samenwerking met de collega’s van Jeugd en Gezin een triageteam ingericht om ouders te ondersteunen bij een weloverwogen keuze. Omdat de afgelopen dagen is gebleken dat er behoefte was aan nog meer duidelijkheid, stuurden we de kinderopvangorganisaties en basisscholen in onze regio een handreiking met toelichting, ook ter verspreiding naar ouders. In de handreiking blijven wij benadrukken dat wij te allen tijde adviseren conform de richtlijnen van het RIVM.

9 juni 2020 11.02

Veilig naar de huisarts

Heeft u vragen of klachten over uw gezondheid? Wacht dan niet en bel of mail de huisarts. De praktijk is op de gebruikelijke tijden gewoon open. In dit filmpje vertelt huisarts Marc van der Pas hoe zijn huisartsenpraktijk in Amsterdam Zuid-Oost coronaproof is gemaakt, zodat patiënten veilig kunnen langskomen.

9 juni 2020 10.52

Bezoekers verpleeghuizen

Het is nog steeds een moeilijke tijd voor bewoners van verpleeghuizen en hun familieleden. Sinds 25 mei mogen locaties die aan de voorwaarden voldoen één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Op 15 juni kunnen alle locaties die aan de voorwaarden voldoen één bezoeker per bewoner verwelkomen. Meer informatie over de regels rond de bezoekregeling kunt u vinden via ActiZ, de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl en de routekaart voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

8 juni 2020 15.39

Handreiking verkoudheidsklachten

Vandaag versturen wij naar alle kinderopvangorganisaties, gastouders en (speciale) basisscholen de handreiking verkoudheidklachten bij kinderen 0-12 jaar.  Deze handreiking is gebaseerd op de landelijke LCI/RIVM handreiking bij langdurig neusverkouden kinderen, het NVK standpunt over het coronavirus en kinderen en het NVK document coronavirus en kinderen/adolescenten met een chronische ziekte. Wij hopen en vertrouwen erop dat de handreiking, met de daarbij behorende toelichting, voorziet in de behoefte aan meer duidelijkheid over het coronavirus en kinderen met verkoudheidsklachten.

8 juni 2020 14.10

Lang wachten op de uitslag van coronatest

Wanneer u een coronatest heeft ondergaan in onze teststraat, ontvangt u meestal binnen 24 tot 48 uur uw uitslag. Wanneer u negatief bent getest (geen corona) dan neemt het landelijke afsprakenbureau contact met u op. Wanneer u positief bent getest op het coronavirus (wel corona) dan neemt uw eigen GGD contact met u op. We merken dat deze tijdslimiet niet altijd wordt gehaald en dat enkele mensen helaas langer moeten wachten op het telefoontje van de landelijke GGD.

Het heeft geen zin om zelf te bellen voor de uitslag met het landelijke afsprakenbureau. Zij mogen die informatie niet aan u geven als u zelf belt. Zij bellen naar het door u opgegeven telefoonnummer. Deze manier van werken heeft te maken met uw privacy, want iedereen kan bellen en zich als u voordoen.

Wij begrijpen dat de impact van de lange wachttijd groot is en vinden dit heel vervelend. We gaan ervan uit dat deze langere wachttijd bij de opstartfase hoort en dat het vervolg vloeiender verloopt.

4 juni 2020 14.46

Regionale update Covid-19

De gemeenteraden in de regio Gooi en Vechtstreek worden iedere week door de Veiligheidsregio geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van COVID-19. Zie deze nieuwsbrief naar raadsleden, waarin de gezondheid, de veiligheid en de openbare orde samen komen.

4 juni 2020 15.03

Het onderwijs stap voor stap weer open

Deze week ging het voorgezet (speciaal) onderwijs weer open voor alle kinderen. Daarbij zijn niet alle leerlingen tegelijk op school en vindt een deel van de lessen nog digitaal plaats. Vanaf aanstaande maandag 8 juni gaan alle kinderen die op de basisschool weer volledig, dus alle dagen, naar school. Ook de kinderopvang start dan weer volledig op. Vanaf 15 juni gaat het mbo beperkt open voor praktijklessen en toetsen. Alle informatie over de aangepaste maatregelen in het basisonderwijs, de kinderopvang, voortgezet onderwijs en mbo vindt u op: www.rijksoverheid.nl

4 juni 2020 13.52

Testen van kinderen

Vandaag stuurden wij deze brief naar de kinderopvangorganisaties en gastouders in onze regio om toe te lichten waarom de GGD terughoudend is in het uitvoeren van een coronatest bij kinderen onder de 12 jaar. In grote lijnen is ons advies om kinderen met bekende chronische luchtwegklachten of met nieuwe milde luchtwegklachten niet te testen. Veranderen de klachten en houden deze langer dan een week aan? Dan raden we aan om contact op te nemen met een arts.

4 juni 2020 13.37

Ga wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

4 juni 2020 12.15

Privacy coronatest

Bij het uitvoeren van een coronatest is bescherming van uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland. Daar staat duidelijk beschreven welke persoonsgegevens worden gebruikt tijdens het proces van testen op COVID-19, wanneer en waarom.

3 juni 2020 17.08

Filmpje coronatest

Het RIVM maakte dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het maken van een afspraak voor een coronatest, het testen zelf en het krijgen van de uitslag verloopt. In minder dan twee minuten krijgt u een goed beeld van de coronatest.

3 juni 2020 15.53

Regionale cijfers corona

Ons nieuwe corona dashboard geeft u een duidelijk overzicht van actuele cijfers in de regio Gooi en Vechtstreek. Bijvoorbeeld van het aantal bezoekers aan de teststraat, de bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en gemelde overledenen. Neem er nu een kijkje en houd er de regionale ontwikkelingen in de gaten!

De cijfers in dit dashboard worden – indien beschikbaar – dagelijks ververst.

2 juni 2020 14.16

Begrijpelijke informatie coronavirus

Pharos heeft de begrijpelijke informatie over het coronavirus geactualiseerd en in extra vertalingen beschikbaar gesteld. U vindt het complete overzicht op www.pharos.nl/coronavirus.

Er is ook een video gemaakt die in eenvoudige taal uitlegt hoe mondkapjes in het openbaar vervoer gebruikt moeten worden. Deze video is op YouTube te bekijken.

2 juni 2020 15.50

Informatiefolder coronatest

Na afloop van een coronatest bij de GGD krijgt u deze informatiefolder mee. In de folder staat informatie over de uitslag van de test en wat er in de komende dagen van u wordt verwacht. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om thuis te blijven tot de uitslag van de test bekend is, om 1,5 meter afstand te houden van huisgenoten en om alvast op te schrijven met wie u de afgelopen dagen contact heeft gehad. Ook staat in de folder beschreven wat u moet doen als de uitslag van de test negatief of positief is.

2 juni 2020 12.15

Test laat zien of u nú corona heeft

De coronatest die door de GGD wordt gebruikt, is een moleculaire test, een PCR (Polymerase Chain Reaction). Dit is de meest gebruikte test. Bij deze wordt er met een wattenstaafje wat keel- en neusslijm afgenomen. Dit slijm gaat naar een laboratorium waar onderzocht wordt of er genetisch materiaal van het coronavirus in het slijm aanwezig is. Als het coronavirus in uw slijm zit bent u besmet met corona. De test laat dus alleen zien of u nú, op het moment dat de test wordt afgenomen, corona heeft. Het kan niet aantonen of u eerder corona heeft gehad. Daarvoor is een serologische test nodig waarbij wordt gekeken of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Deze serologische testen worden nog niet ingezet voor individuele gevallen. De serologische testen worden wel gebruikt in onderzoek op bevolkingsniveau om te ontdekken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus.

2 juni 2020 11.30

Landelijk afsprakennummer 323.000 keer gebeld

Het gisteren gelanceerde landelijke afsprakennummer 0800-1202, waar iedereen met klachten van het coronavirus zich kan melden om getest te worden, is op de eerste dag massaal gebeld. Doordat mensen meerdere keren probeerden te bellen ontstond een toestroom van 323.000 telefoontjes. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan voorzien. Door deze opstartproblemen was het aantal ingeplande testen op de eerste dag lager dan verwacht. Er werden uiteindelijk 5.478 afspraken gemaakt voor een test bij één van de ruim 80 teststraten in Nederland. De GGD’en verwachten dat de komende dagen het aantal afspraken en testen zal toenemen.

Vandaag is het landelijke afsprakennummer – net als iedere dag – weer bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Dus heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf thuis en bel voor een testafspraak. De afsprakenlijn is echt bedoeld voor mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, zodat zij bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Het is belangrijk dat mensen zónder klachten of met algemene vragen het afsprakennummer niet bellen. Gisteren belde namelijk 1 op de 4 mensen om andere redenen dan voor een afspraak. Daarvoor is het landelijke informatienummer 0800-1351.

Meer informatie over het testen vindt u op www.ggdgv.nl/coronatest

1 juni 2020 08.00

Bel 0800-1202 voor een coronatest

Vanaf vandaag kan iedereen met klachten die wijzen op het coronavirus zich gratis laten testen bij de GGD. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dus heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel de landelijke afsprakenlijn 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie vindt u bij testen op corona.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.