voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 april 2021 – 11.07 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Dit is de nieuwsbrief van 29 april waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

28 april 2021 – 22.00 uur

Geboren in 1961? Maak online uw vaccinatieafspraak

Mensen geboren in 1961 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Het gaat om 245.000 personen die hierdoor versneld aan de beurt zijn voor een vaccinatieafspraak.

De GGD’en hebben inmiddels al meer dan 3 miljoen vaccinaties verricht op ruim 100 locaties. Aangezien de komende weken steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo omhoog. Iedereen uit geboortejaar 1961 ontvangt binnenkort per post een uitnodiging voor een vaccinatie. Maar het is niet nodig om op deze brief te wachten. We verzoeken mensen uit 1961 – die zich willen laten vaccineren – zo snel mogelijk online een afspraak in te plannen. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Hiervoor is een DigiD-inlogcode nodig.

Meer info:  https://ggdghor.nl/actueel-bericht/geboren-in-1961-maak-online-uw-vaccinatieafspraak/

28 april 2021 – 16.51 uur

Op 28 april tijdelijk niet mogelijk om afspraak te maken voor coronatest of vaccinatie

Ivm Technisch onderhoud CoronIT en coronatest.nl op 28 april is het tijdelijk niet mogelijk om een afspraak te maken.

De CoronIT software die de GGD’en gebruiken voor het verwerken van test- en vaccinatieafspraken krijgt woensdagavond 28 april een update. Deze update duurt van 20.00 uur ‘s avonds tot de volgende ochtend 07.00 uur (29 april). Gedurende deze update zijn CoronIT, coronatest.nl, coronavaccinatie-afspraak.nl en vragen.coronatest.nl niet bereikbaar.

28 april 2021 – 12.49 uur

Coronacijfers landelijk: Percentage positieve coronatesten gestegen, stabilisatie ziekenhuisopnames

In de afgelopen week, van 21 tot en met 27 april, nam het aantal nieuwe meldingen van positief geteste personen licht toe naar 55.097 meldingen. Het percentage positieve testen steeg afgelopen week van 10,1% naar 10,6%.  Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was vergelijkbaar met de week ervoor.

De afgelopen kalenderweek lieten 487.294 mensen zich testen. Dat is ongeveer gelijk aan de week ervoor. Het aantal meldingen van het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners steeg in alle leeftijdsgroepen onder de 70 jaar licht.  De meeste meldingen kwamen uit de groep 18-24 jaar en 13-17 jaar. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (526) afgenomen ten opzichte van vorige week (601). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (6.026) was lager (vorige week 6.663). Daarentegen steeg het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg naar 8,4%, vorige week 7,6%.

In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 42.596 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Hiernaast hebben 16.036 mensen met 2 prikken van de GGD de vaccinaties afgerond.

28 april 2021 – 08.12 uur

GGD organiseert een webinar over mentale gezondheid in coronatijd op 26 mei

Hoe gaat het écht met je?
Veel mensen merken dat deze tijd invloed heeft op hun mentaal welbevinden. Wat kun je doen om mentaal fit te blijven? Wat doe je als het even wat minder gaat? Bij wie kun je terecht als je je zorgen maakt om jezelf of een ander? En hoe ga je het gesprek aan over psychische gezondheid en hoe het echt met iemand gaat? Deze vragen worden beantwoord in het webinar ‘mentale gezondheid in coronatijd’ dat GGD Gooi en Vechtstreek organiseert op donderdag 26 mei.

Meer info: https://bit.ly/3sRFvHj

26 april 2021 – 10.49 uur

Vaccinatie uitnodigingen voor mensen geboren in of voor 1955

Deze week ontvangen alle mensen geboren in 1955 per post een uitnodiging om een vaccinatieafspraak bij de GGD te maken. De groep die hierbij is uitgenodigd, bestaat landelijk uit ruim 200.000 personen.

Om versneld afspraken te kunnen maken, wordt vanaf gisteren de mogelijkheid geboden voor mensen in de leeftijdsgroep tot en met 1955 om online een afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

21 april 2021 – 08.56 uur

Vaccineren met Janssen gaat door, ziekenhuizen en ggz-instellingen beginnen deze week met vaccineren van medewerkers met direct patiëntencontact

Vaccineren met het Janssen-vaccin kan van start. Op basis van het oordeel van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) over enkele meldingen van zeer zeldzame bijwerkingen, heeft minister Hugo de Jonge (VWS) besloten het vaccin vanaf vandaag beschikbaar te stellen. Dat betekent dat de reeds aan Nederland geleverde 80.000 vaccins de komende dagen worden uitgereden naar de ziekenhuizen en GGZ-instellingen om hun medewerkers met direct patiëntencontact te beschermen. Het voordeel van het Janssen-vaccin is dat slechts één prik nodig is om te beschermen tegen corona.

Meer informatie over het vaccineren met het Janssen vaccin leest u in dit bericht van de Rijksoverheid.

21 april 2021 – 10.26 uur

GGD gaat miljoen mensen tussen 18 – 60 jaar met een medische indicatie versneld vaccineren

De GGD’en gaan mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie vaccineren tegen corona. Het gaat om de mensen die jaarlijks ook, via hun huisarts, de griepprik ontvangen. Zij worden vanaf de eerste week van mei (van oud naar jong) door hun huisarts uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken bij de GGD. Na ontvangst van de uitnodiging kunnen zij online of via het call centrum een afspraak maken voor een vaccinatie met het vaccin BioNTech/Pfizer of het Moderna-vaccin.

Meer informatie over het versneld vaccineren van mensen tussen 18 – 60 jaar met een medische indicatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

21 april 2021 – 08.56 uur

Coronacijfers – Landelijk:  Eén op de tien test positief

Het aantal mensen dat zich de afgelopen kalenderweek liet testen was 493.510. Dat is ongeveer gelijk aan de week ervoor (+1%). In de afgelopen week, van 14 tot en met 20 april steeg het aantal nieuwe meldingen van positief geteste personen met 5,3% naar 53.981 meldingen. Het percentage positief steeg deze week van 9,6% naar 10,1%. Met uitzondering van een dip door het Paasweekend, neemt sinds januari het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatest, nagenoeg elke week toe. De meeste besmettingen zijn in de leeftijdsgroepen tot 30 jaar (+10 tot +11% toename vergeleken met de week ervoor). In de leeftijdsgroep 60 tot 80 jaar was sprake van een stabilisatie in het aantal meldingen en bij de 80-plussers is het aantal meldingen verder gedaald (-11%) ten opzichte van een week eerder. Het reproductiegetal steeg deze week naar 1,06, dat betekent dat 100 mensen die corona hebben, samen 106 andere mensen besmetten. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (601) opnieuw toegenomen ten opzichte van vorige week (477). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (6.663) nam toe (vorige week 6.406). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, steeg naar 7,6%, vorige week 6,4%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 35.621 mensen met de eerste vaccinatie, 14.492 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

19 april 2021 – 15.28 uur

GGD en Corona Gezondheidsmonitor jeugd 2021

Afgelopen  week zijn alle scholen voor regulier middelbaar onderwijs uit de regio door GGD  Gooi en Vechtstreek benaderd met de vraag tot deelname aan de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd. Doel van dit landelijke onderzoek is de impact van corona op het welzijn en de leefstijl van tweede- en vierdeklassers in kaart te brengen. Het onderzoek wordt in het najaar van 2021 uitgevoerd in opdracht en met financiën van VWS. De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd is een extra editie van de reguliere Gezondheidsmonitor Jeugd, die normaliter eens in de vier jaar wordt gehouden (voor het laatst in 2019). Meer informatie: Manita van Acker, epidemioloog, m.vanacker@ggdgv.nl.

19 april 2021 – 12.13 uur

Thuiswonende 60-minners met morbide obesitas of het syndroom van Down langer de tijd om een vaccinatieafspraak te maken bij de GGD

Thuiswonende 60-minners met morbide obesitas of het syndroom van Down ontvingen vorige week van hun huisarts een uitnodiging om een vaccinatieafspraak te maken bij de GGD. De mensen uit deze medische hoog-risicogroepen werden verzocht om de afspraak zo snel mogelijk, voor 19 april, te maken. Dit leidde afgelopen weekend tot topdrukte bij het landelijke callcenter, maar deze groepen hebben langer de tijd dan maandag 19 april om een afspraak te maken. Toch wordt verzocht om niet twee weken te wachten omdat het wel om medische hoog-risicogroepen gaat.

BionTech Pfizer door de GGD in plaats van AstraZeneca door de huisarts

Bovengenoemde groepen zouden eerst door de huisarts gevaccineerd worden met AstraZeneca, maar vanwege zeer zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet inentingen met dat vaccin stopgezet voor mensen onder de 60 jaar. Daarom konden deze groepen nu een afspraak maken voor een vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

16 april 2021 – 08.31 uur

Oproep aan ondernemers in Gooi en Vechtstreek

Wat is de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven in Gooi en Vechtstreek? Welke ondersteuning heeft u nodig voor uw onderneming? Laat het ons weten en doe mee aan de online ondernemerspeiling*. De informatie uit de peiling wordt gebruikt om passende maatregelen te treffen.

Vul de peiling in vóór 5 mei

In 14 vragen willen we meer inzicht krijgen in behoeften van ondernemers in de herstelfase en toekomst na de crisis. Met uw input helpen we elkaar om hier samen sterker uit te komen. Vul hier de ondernemerspeiling in! Dit kan t/m 4 mei.

Direct hulp nodig?

Kijk dan op de website van het Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek voor meer informatie over hulp aan ondernemers in coronatijd. Zie www.wspgv.nl/hulp-in-coronatijd/

*De ondernemerspeiling is een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein, Regio Gooi en Vechtstreek, Economic Board Utrecht, VNO-NCW provincie Utrecht en MKB-Nederland Midden. De resultaten van de vorige peiling zijn hier te lezen.

16 april 2021 – 08.31 uur

Oproep aan ondernemers in Gooi en Vechtstreek

Wat is de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven in Gooi en Vechtstreek? Welke ondersteuning heeft u nodig voor uw onderneming? Laat het ons weten en doe mee aan de online ondernemerspeiling*. De informatie uit de peiling wordt gebruikt om passende maatregelen te treffen.

Vul de peiling in vóór 5 mei

In 14 vragen willen we meer inzicht krijgen in behoeften van ondernemers in de herstelfase en toekomst na de crisis. Met uw input helpen we elkaar om hier samen sterker uit te komen. Vul hier de ondernemerspeiling in! Dit kan t/m 4 mei.

Direct hulp nodig?

Kijk dan op de website van het Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek voor meer informatie over hulp aan ondernemers in coronatijd. Zie www.wspgv.nl/hulp-in-coronatijd/

*De ondernemerspeiling is een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeenten Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein, Regio Gooi en Vechtstreek, Economic Board Utrecht, VNO-NCW provincie Utrecht en MKB-Nederland Midden. De resultaten van de vorige peiling zijn hier te lezen.

16 april 2021 – 07.46 uur

Moet ik in quarantaine? Doe de quarantainecheck.

Op de website van de Rijksoverheid kunnen mensen sinds deze week de quarantainecheck doen. Mensen kunnen deze check doen om te weten of ze in quarantaine moeten en wanneer zij zich moet laten testen. De quarantainecheck is een handige en uitgebreide online tool die vanuit verschillende situaties beschrijft wanneer en hoe iemand in thuisquarantaine moet. Door een aantal vragen te beantwoorden krijgt u als bezoeker advies op maat.

15 april 2021 – 13.19 uur

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer. Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

15 april 2021 – 13.18 uur

CoronaMelder juist nu van meerwaarde

Onderzoek van de Universiteit Twente en de Open Universiteit stelt dat juist bij het stapsgewijs openen van de samenleving CoronaMelder van grote waarde kan zijn voor het bestrijden van het virus. Aanbevelingen voor verbetering van CoronaMelder uit hetzelfde onderzoek zijn door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en GGD/GHOR overgenomen. Zo is CoronaMelder nadrukkelijker onderdeel van de instructie voor bron- en contactonderzoekers en kunnen gebruikers voortaan zien of de app actief is. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het onderzoek en de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de ap.

12.045 positieve testen naar aanleiding van meldingen uit CoronaMelder

Deze week bestaat de CoronaMelder een half jaar. In deze zes maanden werd de CoronaMelder 4.761.014 keer gedownload. Gebruikers van de app gaven 147.789 keer hun positieve test door en waarschuwden zo andere gebruikers over een mogelijke besmetting. Naar aanleiding van een melding van CoronaMelder werd bij 12.045 gebruikers een positieve test afgenomen.

14 april 2021 – 09.32 uur

Coronacijfers – Landelijk:  Meer positieve testen, ook percentage positief stijgt

In de week van 7 tot en met 13 april testten 51.240 mensen positief op het coronavirus. Dit is een stijging van +6%, na de dip in het aantal positieve testuitslagen in de week met het Paasweekend. Het percentage positieve coronatesten steeg van 8,9% in de week van 31 maart tot en met 6 april, naar 9,6% in de afgelopen week. Het aantal mensen dat zich bij een GGD testlocatie liet testen was ongeveer gelijk aan de week ervoor, 490.428. We zien een gevarieerd beeld bij de leeftijdsgroepen. Een relatieve daling van positieve testen was te zien in de leeftijdsgroepen 80+ (-15%) en kinderen onder de 12 (-7%). Een relatieve stijging was te zien in de leeftijdsgroepen 13 tot 17 jaar (+15%) en 18 tot 24 jarigen (+5%) ondanks dat daar afgelopen week niet vaker getest werd in vergelijking met de week ervoor. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (477) ook toegenomen ten opzichte van vorige week (406). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (6.406) nam toe (vorige week 6.282). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, steeg naar 6,4%, vorige week 5,1%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 29.589 mensen met de eerste vaccinatie, 12.892 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

12 april 2021 – 09.48 uur

Mensen geboren in of voor 1951 kunnen alvast zonder uitnodiging online hun vaccinatieafspraak maken

Om versneld afspraken te kunnen maken, kunnen mensen in de leeftijdsgroep tot en met 1951 nu online met DigiD een afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.  Omdat de komende weken steeds meer vaccin beschikbaar komt, wordt het vaccinatietempo verhoogd. Om ervoor te zorgen dat het maken van de honderdduizenden afspraken per week snel en soepel verloopt,  kan iedereen die in of voor 1951 is geboren nu ook online een afspraak in plannen. Het is belangrijk dat de mensen uit deze geboortejaren, dit zo snel mogelijk doen. Mensen, geboren van 1949 tot en met 1951, ontvangen vanaf deze week ook per post een uitnodiging.
Het heeft op dit moment geen zin een afspraak te plannen als u later dan 1951 bent geboren
Afspraken die gemaakt zijn door mensen die na 1951 zijn geboren, worden afgezegd. Dagelijks worden afspraken gefilterd op geboortejaar. Mensen krijgen bericht van annulering van de afspraak.
 Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl. 

12 april 2021 – 08.05 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Dit is de nieuwsbrief van 8 april waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

9 april 2021 – 10.02 uur

GGD’en hervatten vaccinatie zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960. Afspraken zorgmedewerkers jonger dan 60 worden afgezegd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft donderdag 8 april besloten voorlopig te stoppen met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Dit na advies van de Gezondheidsraad. De 7500 afspraken die nog openstonden voor deze groep worden dan ook afgezegd. Dit zal per sms en telefonisch gebeuren.

De GGD’en gebruiken het vaccin AstraZeneca tot nog toe voor het vaccineren van zorgmedewerkers. Met het besluit dat nu genomen is gaan de GGD’en op korte termijn het vaccineren van de zorgmedewerkers van 60 jaar en ouder (geboren tussen 1956 en 1960) hervatten. Om deze hervatting efficiënt en met een minimaal vaccinverlies te laten verlopen is het noodzakelijk dat ook alle nog bestaande afspraken worden afgezegd in deze leeftijdscategorie. Dit zal per sms en telefonisch gebeuren.

Vervolgens worden alle zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960 gevraagd een nieuwe afspraak te maken, waarbij gekeken wordt naar een zo’n efficiënt mogelijke indeling op locatie. GGD Gooi en Vechtstreek verwacht de circa 100 zorgmedewerkers van deze leeftijdsgroep uit de regio volgende week gevaccineerd te hebben.Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over vaccinatie met het AstraZeneca vaccin.

7 april 2021 – 10.44 uur

Zelftesten van apotheken alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten

Sinds begin april 2021 zijn er zelftesten te koop bij apotheken. De testen geven snel een uitslag, maar ze zijn minder betrouwbaar. Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als u naar school of werk moet. Ze zijn níet bedoeld om te testen bij klachten, na contact met iemand met corona of na terugkomst van een reis uit het buitenland. Dan maakt u een testafspraak bij de GGD.

Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over zelftesten en het coronavirus. U vindt hier ook een  informatiefolder over zelftesten voor publiek en een informatiefolder over zelftesten voor werkgevers en scholen.

7 april 2021 – 10.01 uur

Vier vragen over vaccineren tijdens de Ramadan

De ramadan, de vastenperiode voor moslims, is dit jaar van dinsdag 13 april tot en met woensdag 12 mei. Mag je je als moslim overdag mag laten vaccineren tijden de Ramadan?  Op deze vraag en nog 3 andere geeft Hassan Barzizaoua, bestuurslid van de moskee Taqwa Culemborg, antwoord in deze video.

7 april 2021 – 08.59 uur

Coronacijfers – Landelijk: Minder meldingen, percentage positief gestegen

In de week van 31 maart tot en met 6 april kregen 48.186 mensen een positieve corona testuitslag. Dit is een daling van 7% in vergelijking met de week daarvoor. Het aantal afgenomen testen is de afgelopen week met 10% gedaald in vergelijking met de week ervoor. Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het Paasweekend. De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg naar 8,9% ten opzichte van de week ervoor (8,5%). Het reproductiegetal zit nu nipt boven de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (406) ook afgenomen ten opzichte van vorige week (472). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (6.282) nam af (vorige week 7.071). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg (5,1%) was nagenoeg gelijk aan vorige week (5,2%). Ook in de regio is het afwachten of deze daling gevolg is van het Paasweekend of dat de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 25.615 mensen met de eerste vaccinatie, 11.351 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

6 april 2021 – 13.57 uur

1 vaccinatie na positieve coronatest in het afgelopen halfjaar

Mensen die in het afgelopen halfjaar corona hebben gehad kunnen sinds 2 april bij het maken van een vaccinatie-afspraak aangeven dat ze maar 1 afspraak willen maken. Dit advies komt van de Gezondheidsraad om onnodig medisch handelen te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat na een coronabesmetting immuniteit tegen corona wordt opgebouwd. Dit betekent dat iemand voor tenminste een halfjaar beschermd is tegen corona. Daarom biedt in deze gevallen 1 vaccinatie binnen het halfjaar na de coronabesmetting, dezelfde bescherming als 2 vaccinaties. Meer informatie hierover is te vinden in dit bericht van het RIVM.

6 april 2021 – 11.20 uur

Tergooi begint met vaccineren van hoog-risicopatiënten

Ziekenhuis Tergooi is op 26 maart gestart met het uitnodigen van ‘hoog-risicopatiënten’ voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen die volgens de Gezondheidsraad met voorrang een vaccinatie moeten krijgen. Voor patiënten met bepaalde aandoeningen kan het extra gevaarlijk zijn om corona op te lopen. De coronavaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd wie er in die groep ‘hoog-risicopatiënten’ vallen. Zij krijgen een oproep voor vaccinatie in het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn. Mensen hoeven zelf geen contact op te nemen om een afspraak voor vaccinatie te maken. Meer informatie is te vinden in dit bericht van Tergooi.

2 april 2021 – 17.15 uur

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Deze pauze duurt tot en met woensdag 7 april.

Directe aanleiding voor het besluit zijn meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, waar bijwerkingscentrum Lareb vandaag over rapporteert. Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Dit besluit betekent dat de GGD’en vandaag, vrijdag 2 april, per direct zullen pauzeren met het gebruik van AstraZeneca voor mensen die in of na 1961 zijn geboren. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer.

Door het pauzeren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen nog maar 700 afspraken staan verdeeld over de verschillende locaties. Door deze versnippering zouden op diverse locaties nog maar 1 tot 5 vaccinaties worden verricht met verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.

De GGD’en gebruiken AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Tot en met komende woensdag stonden ongeveer 10.000 vaccinatieafspraken gepland voor medewerkers jonger dan 60. Deze medewerkers worden per sms afgezegd en worden gebeld. Het zal voor deze groep medewerkers tot nader bericht niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u zo snel mogelijk te kunnen informeren.

1 april 2021 – 14.05 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Dit is de nieuwsbrief van 31 maart waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

1 april 2021 – 13.58 uur

Thuiswonenden met geboortejaar 1947 en 1948 worden vanaf dinsdag 6 april uitgenodigd voor vaccinatie

Vanaf aanstaande dinsdag ontvangen mensen met het geboortejaar 1947 en 1948 van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie met het vaccin BionTech/Pfizer.  Zij kunnen via het afsprakennummer dat in de brief staat zelf een afspraak maken voor een vaccinatie bij de GGD. In de regio Gooi en Vechtstreek kunnen mensen momenteel in Huizen en Hilversum terecht voor een vaccinatie. In mei wordt ook in Naarden gestart met vaccineren. Meer informatie over vaccineren in de regio Gooi en Vechtstreek vindt u hier.

Wie wordt wanneer gevaccineerd?

GGD Gooi en Vechtstreek vaccineert doelgroepen op basis van de landelijke vaccinatiestrategie. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins.