voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 augustus 2021 – 13.03 uur

Vaccinatielocatie Huizen sluit haar deuren, GGD Gooi en Vechtstreek nog niet klaar met vaccineren

Nu steeds meer inwoners van de regio gevaccineerd zijn, sluit de vaccinatielocatie in Huizen vandaag haar deuren. GGD Gooi en Vechtstreek en de gemeente Huizen zijn de Koninklijke Visio erg dankbaar voor het belangeloos beschikbaar stellen van deze fijne geschikte vaccinatielocatie. Dat de vaccinatielocaties in Naarden en Huizen nu gesloten zijn, betekent niet dat GGD Gooi en Vechtstreek klaar is met vaccineren in de regio. Hoewel de Gooise vaccinatiegraad hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, heeft nog ongeveer één op de vijf mensen van twaalf jaar of ouder geen eerste prik gehad.

Voorlichting en vaccinatie wordt nog laagdrempeliger

GGD Gooi en Vechtstreek maakt het de komende tijd nog makkelijker en laagdrempeliger om vragen te stellen over coronavaccinatie of de eerste prik te halen. Sinds augustus is het in Hilversum mogelijk om zonder afspraak een eerste prik te halen, vanaf september kan dit op dinsdag en donderdag ook ‘s avonds. Ook mensen die vragen of twijfels hebben over coronavaccinatie kunnen hier binnenlopen voor een gesprek met een arts. De openingstijden van de locatie Hilversum vindt u hier.
In sommige wijken in de regio blijft de vaccinatiegraad wat achter ten opzichte van de landelijke en regionale cijfers. Samen met de gemeenten bekijkt de GGD nu of er in die wijken wellicht behoefte is aan extra voorlichting over coronavaccinatie. Dichtbij huis, op loop- of fietsafstand. Ook wordt de behoefte aan zogenoemde pop-up vaccinatielocaties in de wijk verkend, om het vaccineren nog laagdrempeliger te maken.

26 augustus 2021 – 12.28 uur

Vragen of twijfels over coronavaccinatie? Loop in Hilversum zonder afspraak binnen voor een gesprek met een arts

Mensen die vragen hebben of meer willen weten over coronavaccinatie kunnen bij de vaccinatielocatie Hilversum ook zonder afspraak binnenlopen voor een gesprek met een arts. De arts kan hun vragen beantwoorden en meer informatie geven over de coronavaccinatie.  Mocht iemand het willen, kan diegene daarna ook gevaccineerd worden. Natuurlijk kunnen mensen ook besluiten om daar eerst thuis over na te denken.  De openingstijden en het adres van de vaccinatielocatie vindt u hier.

26 augustus 2021 – 12.18 uur

Vanaf september andere openingstijden vaccinatielocatie Hilversum

Sinds augustus is het op de vaccinatielocatie Hilversum mogelijk om zonder afspraak de eerste prik te halen. Vanaf september wijzigen de openingstijden van deze vaccinatielocatie, u vindt de nieuwe openingstijden hier. Wilt u een prik halen zonder afspraak maar is Hilversum geen handige locatie voor u? Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl waar u nog meer terecht kunt om zonder afspraak de eerste prik te halen. Let op: neem een mondkapje en geldig identiteitsbewijs mee naar de prik.

24 augustus 2021 – 15.59 uur

Cijfers Landelijk:  5% meer positieve coronatesten van de week ervoor, ruime meerderheid van personen met positieve testuitslag niet gevaccineerd

In de afgelopen week zijn er 5% meer positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. In de teststraten van de GGD hebben afgelopen kalenderweek 7% meer personen zich laten testen ten opzichte van die week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg ten opzichte van een week eerder van 98 naar 100. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 12%. Op de IC werden evenveel nieuwe coronapatiënten opgenomen als een week eerder. Het reproductiegetal dat gebaseerd is op het aantal positieve coronatesten ligt op de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

In de afgelopen zes kalenderweken kregen 368.060 personen een positieve testuitslag. Daarvan is van 305.682 (83%) de vaccinatiestatus momenteel bekend. Van de mensen waarvan de vaccinatiestatus bekend was, was 66% (nog) niet gevaccineerd, 18% deels gevaccineerd en 16% volledig gevaccineerd. In de leeftijdsgroepen onder de 40 jaar is het merendeel van de positief geteste personen ongevaccineerd. Voor meer informatie over de vaccinatiestatus van gemelde personen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners, per leeftijdsgroep, zie de  Grafiekenpagina.

Regiocijfers: aantal positieven iets afgenomen

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners iets afgenomen. Afgelopen week ontvingen 210 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 233). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.451) is lager dan de week ervoor (1.768). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (11,7%) is net iets hoger dan vorige week (11,5%). Zie ook het regionale dashboard.

Vaccinatiecijfers

Er zijn in Nederland nu ruim 22,5 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan bijna 1.200 mensen de eerste prik gegeven, en hebben 4.300 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 361.000 vaccinaties toegediend.

24 augustus 2021 – 15.03 uur

Steffie legt eenvoudig uit hoe u coronabewijzen maakt in de CoronaCheck-app

Er zijn steeds minder mensen besmet met het coronavirus. Daarom kunnen we steeds meer dingen doen. Om zo veilig mogelijk weer met veel mensen samen te komen zijn er coronabewijzen. Heeft u een test-, herstel- of vaccinatiebewijs nodig en komt u er niet helemaal uit? In deze video legt Steffie eenvoudig uit hoe u deze bewijzen aan kunt maken in de CoronaCheck-app.

24 augustus 2021 – 12.40 uur

Resultaten 14e ronde onderzoek gedragsregels en welbevinden

Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is, houden het RIVM en GGD GHOR Nederland (samen met de regionale GGD’en) een groot onderzoek. Het onderzoek gaat over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.  Tijdens de voorgaande meetronde medio juni verliep het vaccineren voorspoedig en was er een zeer gunstige ontwikkeling in de epidemiologische cijfers. Het vertrouwen in het coronabeleid nam voor het eerst in lange tijd toe en het draagvlak voor het veel langer aanhouden van maatregelen nam af. Sindsdien hebben de versoepelingen eind juni en de daaropvolgende opleving van het virus geleid tot een flinke verandering: het vertrouwen in het beleid is in de huidige meetronde (28 juli – 1 augustus) opnieuw gedaald en het draagvlak voor het langer aanhouden van maatregelen is juist gestegen. Het volledige artikel vindt u hier.

23 augustus 2021 – 15.29 uur

Testen van kinderen, wanneer is het nodig?

Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen we ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel van GGD GHOR Nederland. Meer informatie over testen van kinderen bij GGD Gooi en Vechtstreek vindt u hier.

17 augustus 2021 – 16.39 uur

Cijfers Landelijk: 8% minder positieve coronatesten gemeld dan voorgaande week

In de afgelopen week zijn er 8% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 103 naar 98. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis moest worden opgenomen is licht gedaald met 6%. Op de IC werden 26% minder nieuwe corona patiënten opgenomen dan een week eerder. Het reproductiegetal dat gebaseerd is op het aantal positieve coronatesten is onder de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieven weer gestegen

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners weer iets gestegen. Afgelopen week ontvingen 233 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 189). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.768) is lager dan de week ervoor (1.806). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag steeg van 10,7% naar 11,5%. Zie ook het regionale dashboard.

Vaccinatiecijfers

Er zijn in Nederland nu ruim 21 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan bijna 1.500 mensen de eerste prik gegeven, en hebben 7.288 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 356.000 vaccinaties toegediend.

17 augustus 2021 – 15.34 uur

prikkenzonderafspraak.nl geeft overzicht van alle GGD-vaccinatielocaties waar u zonder afspraak uw eerste vaccinatie kunt halen

GGD Gooi en Vechtstreek biedt sinds augustus in Hilversum de mogelijkheid om zonder afspraak de eerste prik te halen. Is het voor u handiger om zonder afspraak een andere GGD-locatie te bezoeken? Kijk dan op prikkenzonderafspraak.nl welke GGD-vaccinatielocaties deze mogelijkheid nog meer bieden. Op deze website vindt u een overzicht van alle GGD-vaccinatielocaties waar u zich zonder afspraak kunt laten vaccineren tegen corona. Dit zijn zowel vaste als tijdelijk en/of mobiele locaties zoals prikbussen.

Vergeet uw mondkapje en identiteitsbewijs (met BSN nummer) niet als u langskomt voor uw eerste prik. Tijdens uw eerste prik wordt meteen een afspraak gemaakt voor uw tweede prik.

16 augustus 2021 – 13.56 uur

Gratis testen voor reizen verlengd tot 1 oktober

Ook mensen die in de maand september op reis gaan, kunnen een gratis reistest laten afnemen. Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maakt u via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl. Ook als u naar een land buiten Europa reist. U heeft vaak een negatieve testuitslag nodig als niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs. Of aan de eisen voor een herstelbewijs.

 

13 augustus 2021 – 08.34 uur

Heeft het zin om je te laten vaccineren als je jong en fit bent?

Je bent jong en fit. Ziekenhuisopnames dalen, terrassen zijn weer open. Waarom zou je je dan nog laten vaccineren? Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding bij GGD Utrecht, legt het uit in deze video.

10 augustus 2021 – 16.55 uur

14% minder positieve coronatesten gemeld dan voorgaande week

In de afgelopen week zijn er 14% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 121 naar 103. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen af. In vrijwel alle regio’s nam het aantal meldingen af. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis opgenomen werd, is gedaald met 27%. Op de IC  werden 13% minder nieuwe corona patiënten opgenomen dan een week eerder. Het reproductiegetal dat gebaseerd is op het aantal positieve coronatesten is onder de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers, ruim 30% minder aantal positieven

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners met ruim 30% gedaald. Afgelopen week ontvingen 189 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 299). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.806) is lager dan de week ervoor (2.046). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag daalde van 10,7% naar 9,8%. Zie ook het regionale dashboard.

Vaccinatiecijfers

Er zijn in Nederland nu ruim 21 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan ruim 2.600 mensen de eerste prik gegeven, en hebben 14.800 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft de GGD tot nu toe ruim 347.000 vaccinaties toegediend.

10 augustus 2021 – 11.36 uur

Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf vandaag brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Meer informatie.

10 augustus 2021 – 10.37 uur

Vaccinatie vermindert overdracht corona

Vaccinatie tegen corona vermindert de overdracht van het virus naar anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, waarbij gebruik is gemaakt van data uit het bron- en contactonderzoek door de GGD’en. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance. Vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus, maar sommige mensen raken ondanks vaccinatie nog steeds besmet met het coronavirus. Tot nu toe was niet duidelijk in welke mate gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen. Eerdere onderzoeken toonden dit verband veelal indirect aan. Uit het RIVMonderzoek blijkt nu dat ook de overdracht van het virus na vaccinatie een stuk lager ligt.

9 augustus 2021 – 16.22 uur

Vaccinatielocaties Naarden en Huizen gaan sluiten

Nu steeds meer inwoners van de regio gevaccineerd zijn, gaan twee van de drie vaccinatielocaties van GGD Gooi en Vechtstreek sluiten.  Deze week wordt begonnen met het afbreken van de vaccinatielocatie Naarden.  Eind deze maand wordt ook de locatie Huizen afgebroken. Vanaf september vaccineert GGD Gooi en Vechtstreek alleen nog op de locatie aan de Verlengde Zuiderloswal 16 in Hilversum.

Eerste prik nu ook zonder afspraak in Hilversum

Iedereen (12+) uit de regio die nog geen vaccinatie-afspraak heeft gemaakt, kan nu zonder afspraak de eerste prik halen in Hilversum. Dit kan alleen op de locatie in Hilversum (Verlengde Zuiderloswal 16). In augustus kunt u zonder afspraak terecht tussen 08.30 en 16.30 uur. Vanaf september gelden andere openingstijden voor de vrije inloop voor de eerste prik. U kunt ook nog steeds op afspraak langskomen, maak daarvoor een afspraak via www.planjeprik.nl of 0800-7070. Meer informatie.

9 augustus 2021 – 13.34 uur

Nieuwe regels voor terugreizen naar Nederland 

Om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt, hebben reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek, maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeen-test, naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Voor mensen die geen gebruik maken van eigen vervoer controleren vervoersmaatschappijen dit voor het instappen. Een coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.

Waar kan ik een NAAT(PCR)- of sneltest laten doen in het buitenland?

Bekijk op deze website van de Rijksoverheid waar u in het buitenland een NAAT (PCR)- of sneltest kunt laten doen. U betaalt de kosten voor een coronatest zelf.

6 augustus 2021 – 09.28 uur

Wel of niet vaccineren? Hoe maken jongeren de keuze?

GGD GHOR Nederland heeft Stichting Alexander gevraagd te onderzoeken wat jongeren tussen 18-27 jaar motiveert om zich wel of niet te laten vaccineren. Het onderzoek moest inzichtelijk maken welke informatiebehoefte er is bij jongeren als zij nadenken over vaccineren tegen corona en met wie zij hier het liefst over willen praten. Het is voor jongvolwassenen niet eenvoudig om een weloverwogen keuze te maken, zo blijkt uit dit onderzoek. Want, hoe bepaal je welke informatie juist is? Welke overwegingen en gevoelens hebben invloed op jouw keuze? GGD GHOR Nederland vindt het belangrijk dat iedereen op basis van passende informatie een weloverwogen keuze kan maken ten aanzien van vaccineren. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek staan hier.

4 augustus 2021 – 10.55 uur

Cijfers landelijk:  piek bereikt in ziekenhuisopnames, minder positieve coronatesten

De afgelopen week zijn 541 mensen i.v.m. corona in het ziekenhuis opgenomen, 23 minder dan de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde van 215 in de week ervoor naar 121 in de afgelopen week. In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal meldingen. Bij de GGD teststraten lieten 166.000 mensen zich testen, dat is 36% minder dan in de week ervoor. Het percentage testen met een positieve uitslag in de GGD teststraten daalde van 13,6% naar 12,4%. Van de mensen met een positieve testuitslag en bekende vaccinatiestatus, was 89% niet of onvolledig gevaccineerd. Hiernaast hebben bijna 400.000 mensen zich i.v.m. reizen laten testen. In totaal bleek van deze geteste reizigers 0,5% positief te zijn. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers, ook flinke daling aantal positieven

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners weer flink gedaald. Afgelopen week ontvingen 299 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 608). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (2.046) is een derde lager dan de week ervoor (3.119). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag daalde van 12,3% naar 10,7 %. Zie ook het regionale dashboard.

Vaccinatiecijfers

In Nederland zijn inmiddels 21 miljoen doses coronavaccin toegediend. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 2500 mensen de eerste prik gegeven, en hebben 13.000 hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft de GGD tot nu toe  330.000 vaccinaties toegediend.

3 augustus 2021 – 15.30 uur

Eerste dag prikken zonder afspraak in Hilversum voorziet in behoefte

Ruim 50 mensen haalden gisteren zonder afspraak hun eerste Pfizer-prik op de vaccinatielocatie in Hilversum. Met de vrije inloop in Hilversum wil de GGD de drempel verlagen om een prik te halen voor mensen die het ‘een gedoe’ vinden om een afspraak te maken.

Iedereen uit de regio van 12 jaar en ouder die nog geen vaccinatie-afspraak heeft gemaakt, kan in augustus zonder afspraak voor de eerste prik terecht bij de vaccinatielocatie in Hilversum. Dit kan alleen op de locatie in Hilversum (Verlengde Zuiderloswal, ter hoogte van nummer 5) tussen 08.30 en 16.30 uur.

Heeft u al een afspraak ingepland? Dan kunt u alleen op de afgesproken tijd en plaats terecht. Heeft u al een eerste prik gehad? Dan kunt u niet zonder afspraak uw tweede prik halen.

2 augustus 2021 – 13.10 uur

18 jaar of ouder en al één vaccinatie gehad: het interval kan worden verkort

Minister Hugo de Jonge heeft recent aangegeven dat het interval tussen twee vaccinaties kan worden verkort. Voor burgers van 18 jaar of ouder, die gevaccineerd worden met BioNTech/Pfizer of met Moderna geldt het minimale interval van 28 dagen (was 35 dagen). Aangezien er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kan ook de groep van 18 jaar en ouder versneld worden gevaccineerd. Op deze wijze vergroten we de kans dat iedereen volledig gevaccineerd is na de zomervakantie.

Burgers ontvangen een sms bij mogelijkheid tot verzetten

Op basis van de reeds ingeplande afspraken krijgen de 18+’ers, die in aanmerking komen voor het vervroegen van hun tweede vaccinatieafspraak, vanaf vandaag (2 augustus) een sms van het Landelijk Afsprakennummer van GGD GHOR Nederland. Hier hoeven zij dus niets voor te doen.
Gestart wordt met diegenen, die in de week van 16 tot en met 22 augustus een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie. Vervolgens krijgen de burgers die in de daaropvolgende weken een afspraak voor een tweede vaccinatie hebben staan een sms. Na ontvangst van deze sms kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de mogelijke beschikbare data te bespreken.

2 augustus 2021 – 11.12 uur

Vaccinatiebereidheid regio Gooi en Vechtstreek iets hoger dan landelijk

Het RIVM houdt de gegevens over de vaccinatiegraad in Nederland bij. Uit de laatste gegevens van het RIVM blijkt dat de vaccinatiebereidheid in onze regio goed is en iets hoger ligt dan landelijk. Al 55% van de 15-19 jarigen en 20ers heeft 1 prik gehaald, 65% van de 30ers, 75% van de 40ers, bijna 80% van de 50ers en meer dan 85% van de 60ers,70ers, en 80ers.

De opkomst is bij bijna alle leeftijdsgroepen hoger of gelijk aan het landelijke gemiddelde. Alleen de opkomst bij de twintigers is in onze regio met 55% iets lager dan landelijk (58%). Mogelijk heeft dit met de vakantie te maken. We verwachten dat de opkomst in de wat jongere leeftijdsgroepen ook hoog zal worden, als mensen terugkeren van vakantie en dan gebruik maken van de mogelijkheid om zonder afspraak in Hilversum de 1e prik te halen of alsnog een afspraak maken voor een prik.

Vanaf 2 augustus kunnen mensen, die nog geen afspraak hebben, zonder afspraak voor de 1e prik dagelijks binnenlopen van 8.30 – 16.30 uur op de vaccinatielocatie in Hilversum. Hiernaast blijft het mogelijk om een afspraak te maken voor vaccinatie via 0800-7070 of via www.coronavaccinatie.nl