voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

31 december 2021 12.12 uur

Mensen geboren in 1988 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1988 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1987, 1988 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.

Hulp bij inplannen

Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm. Die helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap.

Meer informatie

30 december 2021 14.19 uur

Boosterprik en CoronaCheck-app

We krijgen bij GGD Gooi en Vechtstreek veel vragen binnen over de boosterprik en de CoronaCheck-app. In dit bericht leest u hoe u de booster aan uw QR-code kunt toevoegen.

30 december 2021 10.23 uur

Mensen geboren in 1986 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1986 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1985, 1986 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.

Hulp bij inplannen

Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm. Die helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap.

Meer informatie

29 december 2021 08.38 uur

GGD en de samenwerking met huisartsen

Door het hele land en zo ook in de Gooi en Vechtstreek helpen huisartsen de GGD’ en bij de boostercampagne. Bijvoorbeeld door thuiswonende patiënten te vaccineren die niet naar een vaccinatielocatie kunnen komen.
Veel huisartsen helpen bij de boostercampagne en dat is fantastisch. Tegelijk hebben we er alle begrip voor dat ook veel praktijken het erg druk hebben met de reguliere huisartsenzorg. Het feit dat de huisartsen mensen bezoeken en boosteren, die niet mobiel zijn, ontlast de GGD’ en enorm. Daarnaast is het fijn als huisartsen de mensen die nog niet gevaccineerd zijn, ondersteunen bij vragen of twijfels over vaccinatie. Juist met de snelle verspreiding van de omikron variant zijn niet-gevaccineerden het meest kwetsbaar en huisartsen kennen hun patiënten als geen ander.

29 december 2021 08.18 uur

Is uw leeftijd aan de beurt? Wacht niet op de brief: plan een boostervaccinatie

Iedereen die is geboren in 1982 of eerder kan nu een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Daarvoor is het niet nodig om op de officiële uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR roept iedere dag verschillende geboortejaren op om online een afspraak te maken. Alle 60-plussers kunnen ook telefonisch terecht – met of zonder brief.

Ouder dan 60? Online of bellen

Mensen die 60 jaar of ouder zijn, kunnen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Maar, zij mogen ook bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer. Met of zonder brief, dat maakt niet uit.

Jonger dan 60 jaar? Maak de afspraak online

Mensen die jonger zijn dan 60 en via onze website zijn opgeroepen om een boosterafspraak te maken, kunnen dit online doen.

Meer informatie

29 december 2021 07.54 uur

Landelijke cijfers: Omikronvariant dominant in Nederland, kwart minder nieuwe ziekenhuisopnames

In de afgelopen week zijn er zowel in het ziekenhuis als op de IC 25% minder nieuwe patiënten met corona opgenomen dan in de week ervoor. In de afgelopen week werden bijna 85.000 positieve testuitslagen gemeld, 11% minder dan de week ervoor. Ruim 346.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, 9% minder dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 482 personen een positieve testuitslag. De virusvariant omikron veroorzaakt sinds deze week meer dan de helft van de besmettingen. De nieuwe maatregelen die op 19 december zijn ingegaan, moeten bijdragen aan het zoveel mogelijk beperken van de verwachte extra druk op de zorg door de omikronvariant. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieven iets lager, stabiel hoog

In de regio Gooi en Vechtstreek is het gemiddeld aantal positieve testen per dag (219) iets lager dan voorgaande week (229). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 78 inwoners een positieve uitslag (landelijk 54 per 100.000). Na Amsterdam-Amstelland (627), had Gooi- en Vechtstreek  met 585 per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen per week. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 853 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 902 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (23%) was zo goed als gelijk aan vorige week (22,6%). Landelijk was dit 23,4%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

28 december 2021 – 13.11 uur

Vaccinatie-afspraak verzetten tijdelijk niet mogelijk

Het is vanaf maandag 27 december tijdelijk niet mogelijk om bestaande vaccinatie-afspraken te verzetten. Op deze manier heeft het callcenter van GGD GHOR Nederland extra tijd om nieuwe boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen. Meer informatie

28 december 2021 – 12.56 uur

Eerste mensen uit griepprik-groep kunnen een boosterafspraak maken

GGD GHOR Nederland verstuurt vanaf vandaag gefaseerd sms-berichten naar mensen die jaarlijks een griepprik krijgen. Na ontvangst van de sms kunnen zij versneld een afspraak maken voor een boostervaccinatie.

De mensen die de sms ontvangen, zijn eerder door een GGD gevaccineerd. De sms-uitnodiging moet helpen om deze mensen met een verhoogd medisch risico zo snel mogelijk extra te vaccineren.

Afspraak verplicht

Het heeft geen zin om zonder afspraak naar een vaccinatielocatie te komen, daar wordt niet geboosterd zonder afspraak. Let op: op de vaccinatielocatie vindt ook controle plaats op ontvangst van de sms.

28 december 2021 – 11.30 uur

Mensen geboren in 1982 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1982 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.

GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1981, 1982 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm. Dit helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap. Klik hier voor de uitlegfilm

Meer informatie

28 december 2021 – 10.36 uur

Geen afwijkend advies meer voor reizigers uit landen met de Omikronvariant

Vanaf vrijdag 24 december geldt er geen afwijkend test- en quarantaineadvies meer voor inkomende reizigers uit zeerhoogrisicogebieden met de zorgelijke Omikronvariant. Dit, aangezien deze variant inmiddels meer voorkomt in Nederland. Ook stopt het sequensen op basis van reisgeschiedenis en het testen van passagiers op Schiphol van vluchten uit zuidelijk Afrika. Daarnaast hoeven deze reizigers niet meer naar het speciaal voor Omikron ingerichte telefoonnummer 0800-5005 te bellen voor het maken van een testafspraak. Vanaf 3 januari sluit de 0800-5005 lijn en worden reizigers via het automatische bandje verwezen naar het reguliere telefoonnummer 0800-1202 of coronatest.nl.

27 december 2021 – 12.14 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent extra vaccinatielocatie in Bussum

GGD Gooi en Vechtstreek opent vandaag een extra vaccinatielocatie op het terrein van de oude Hocras, aan de Franse Kampweg 38 in Bussum. Op deze nieuwe tijdelijke vaccinatielocatie zijn 10 ‘priklijnen’ ingericht. Vanaf vandaag tot eind januari worden er op afspraak ruim 1.700  boosterprikken per dag gezet. Bezoekers kunnen op het terrein parkeren en binnen in het gebouw de prik halen. Met de inzet van extra personeel en het openen van extra vaccinatielocaties, kunnen alle inwoners van 18 jaar en ouder voor eind januari hun boosterprik halen. Boosterprikken worden alleen op afspraak gegeven.

Lees hier het hele bericht

27 december 2021 – 11.20 uur

Mensen geboren in 1979 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1979 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1979 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt. Ken je iemand die daar hulp bij nodig heeft? Op www.uitlegprikafspraak.nl staat stap-voor-stap uitgelegd hoe het werkt.

24 december 2021 – 12.14 uur

Partnerprik alleen nog mogelijk voor 75-plussers. Nooit vrije inloop voor partners

Alleen 75-plussers kunnen nog een partnerprik inplannen. Een partnerprik inplannen kan door te bellen met de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn en te vragen voor beiden tegelijk een prik in te plannen. Het telefoonnummer hiervan staat in de uitnodigingsbrief. De partner moet ouder zijn dan 60 jaar en langer dan 3 maanden geleden zijn gevaccineerd. Ook een eventuele coronabesmetting moet minimaal 3 maanden geleden zijn. Een partner kan nooit zonder afspraak mee naar een vaccinatielocatie. Daar wordt niet geboosterd zonder afspraak. De partner komt dan voor niets.

Online een afspraak maken op zelfde moment

Mensen die toch samen willen komen, kunnen proberen om online – individueel – een afspraak maken. Voer dan dezelfde postcode in. Kies vervolgens dezelfde locatie en dezelfde datum, dan kunt u toch samen langskomen voor een booster. Via deze link kunt u, mits u aan de beurt bent, online een boosterafspraak maken.

24 december 2021 – 08.34 uur

Het testen van kinderen

Veel ouders hebben vragen over het testen van kinderen.  Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig?  Hoe gaat dat testen? GGDGHOR Nl heeft de actuele stand van zaken op een rijtje gezet.

23 december 2021 – 13.20 uur

Mensen geboren in 1967 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1967 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1967 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.
Meer informatie

23 december 2021 – 13.17 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent met hulp van Jeugd en Gezin extra tijdelijke vaccinatielocatie op consultatiebureau Muiderberg

Inwoners die aan de beurt zijn om een boosterafspraak te maken, kunnen de boosterprik vanaf vandaag tot en met 2 januari ook halen op het consultatiebureau in Muiderberg. Dankzij de hulp van medewerkers van Jeugd en Gezin kon GGD Gooi en Vechtstreek hier een tijdelijke extra vaccinatielocatie openen om nog meer vaart te maken met de boosterprikken. De tijdelijke locatie in Muiderberg is open tot 2 januari. De boosterpik kan ook hier alleen op afspraak gehaald wordne

Aanstaande maandag opent GGD Gooi en Vechtstreek naast de locactie in Hilversum en de tijdelijke locatie in Muiderberg ook een tijdelijke priklocatie op het oude Hocras terrein aan de Franse Kampweg in Bussum. GGD Gooi en Vechtstreek prikt op deze 3 locaties de komende weken ruim 25.000 mensen per week.

22 december 2021 – 09.21 uur

Na boostervaccinatie neemt de bescherming tegen een infectie met omikronvariant duidelijk toe

De eerste vaccinatieserie en een eerdere infectie met het coronavirus beschermen beduidend minder goed tegen een infectie met de omikronvariant dan tegen een infectie met de deltavariant. Dat blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Jaap van Dissel lichtte dit gisteren toe tijdens zijn technische briefing aan de Tweede Kamer (pagina 12). Na een boostervaccinatie neemt de bescherming tegen een infectie met de omikronvariant duidelijk toe. De komende weken zal ook duidelijk worden of de kans op ernstige ziekte verschilt tussen de omikron- en de deltavariant. Het RIVM houdt bij hoe vaak omikron in Nederland is gevonden.

22 december 2021 – 08.04 uur

Landelijke opnieuw dalende coronacijfers in afgelopen week

Afgelopen week werden 94.864 positieve testuitslagen gemeld, 19% minder dan de week ervoor. Ruim 380.000 (380.533) mensen lieten zich testen bij de GGD, dat is 16% minder dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 544 personen een positieve testuitslag. In alle leeftijdsgroepen is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar. Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen in de basisschoolleeftijd. In het ziekenhuis werden in de afgelopen week 1.335 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 33% minder dan in de week ervoor. Op de IC werden 248 nieuwe patiënten met corona opgenomen, 90 minder nieuwe patiënten dan in de voorgaande week (-27%). Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: gemiddeld aantal positieve testen per dag gedaald

In de regio Gooi en Vechtstreek is het gemiddeld aantal positieve testen per dag (229) opnieuw afgenomen ten opzichte van de voorgaande week (278). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 62 inwoners een positieve uitslag (landelijk 54 per 100.000). Het aantal bezoekers aan de teststraat nam iets af. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 902 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 979 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (22,6%) nam iets af ten opzichte van vorige week (23,1%). Landelijk was dit 23,9%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

21 december 2021 – 13.16 uur

Mensen geboren in 1964 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1964 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1964 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt. Meer informatie

21 december 2021 – 13.03 uur

Ben ik besmet met de omikronvariant?

De omikronvariant heeft in korte tijd ook in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Door de snelle verspreiding van deze coronavariant zijn er strenge maatregelen afgekondigd en bevinden we ons in een lockdown. Veel mensen maken zich zorgen over deze omikronvariant. Als iemand positief getest is op het coronavirus, krijgen we vaak de vraag: ‘Ben ik besmet met de omikronvariant?’ In dit bericht legt GGD GHOR Nederland uit waarom de GGD deze vraag niet kan beantwoorden.

20 december 2021 – 16.23 uur

Teststraat Hilversum maakt plek voor opschalen boostercampagne, GGD Gooi en Vechtstreek test voorlopig alleen in Huizen

Om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor het opschalen van de boostercampagne, verplaatst GGD Gooi en Vechtstreek het testen op corona tijdelijk volledig naar de teststraat in Huizen. De teststraat in Hilversum is vanaf vandaag gesloten. De testplekken die hiermee komen te vervallen in Hilversum, worden opgevangen door de teststraat in Huizen. Deze testlocatie is onlangs voorzien van overkapping voor de wachtrij en ruimere testhokjes.
Na afloop van de boostercampagne wordt de extra vaccinatielocatie die maandag opent in Bussum (op het terrein van de Hocras aan de Franse Kampweg) eind januari omgebouwd tot extra testlocatie voor de regio.

20 december 2021 – 11.51 uur

Mensen geboren in 1962 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1962 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1962 of eerder) op om een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

20 december 2021 – 11.39 uur

Wilt u een stempel van de boostervaccinatie in uw gele boekje? Neem het boekje mee naar uw boosterafspraak

Heeft u binnenkort een afspraak voor uw  boostervaccinatie en wilt u deze laten registreren met een stempel in uw gele boekje? Neem het gele boekje dan meteen mee naar uw afspraak. Op de vaccinatielocaties van GGD Gooi en Vechtstreek kunt u na de vaccinatie bij een aparte balie uw coronavaccinatie met een stempel in het gele boekje laten registeren.

Meer informatie over GGD-coronavaccinaties stempelen in het gele boekje.

20 december 2021 – 10.46 uur

GGD Gooi en Vechtstreek start deze week met coronavaccinatie kinderen met verhoogd medisch risico

GGD Gooi en Vechtstreek begint aanstaande woensdag met het vaccineren van kinderen van 5 t/m 11 jaar met een verhoogd medisch risico. Ouders ontvangen van de kinderarts per brief een uitnodiging met een speciaal telefoonnummer en een toegangscode, om voor hun kind een afspraak kunnen maken bij de GGD. Deze uitnodiging moet worden meegenomen naar de vaccinatielocatie.

Meer tijd en rust voor vaccineren van kinderen

GGD Gooi en Vechtstreek vaccineert de kinderen de komende weken op woensdagochtend aan de burgemeester de Bordesstraat in Bussum. Op deze locatie is meer tijd en rust om de 5 tot 11-jarigen met een verhoogd medisch risico te vaccineren. Ook weten de medewerkers op locatie goed om te gaan met kinderen met prikangst. De kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin BioNTech/Pfizer.

Meer informatie over de coronavaccinatie voor kinderen vindt u op de website van het RIVM

16 december 2021 – 14.50 uur

GGD Gooi en Vechtstreek schaalt op voor boosterprik

GGD Gooi en Vechtstreek zet alles op alles om de boostercampagne te versnellen. Met de inzet van extra personeel en het openen van een extra vaccinatielocatie in Bussum, kunnen alle inwoners van 18 jaar en ouder voor eind januari hun boosterprik halen. Inwoners worden van oud naar jong uitgenodigd om online een afspraak te maken voor de boosterprik. Door iedereen een booster te geven brengen we onze bescherming beter op orde en verminderen we de verspreiding van het virus.
Meer informatie vindt u in dit persbericht.

15 december 2021 – 11.06 uur

Landelijke coronacijfers: aantal meldingen positieve coronatesten gedaald met 21%, minder mensen lieten zich testen bij de GGD

Afgelopen week werden 116.477 positieve testuitslagen gemeld. Een daling van 21% ten opzichte van vorige week. In alle leeftijdsgroepen is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar. Ruim 453.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, 27% minder dan de week ervoor. Sinds vrijdag 3 december neemt het aantal mensen, dat een afspraak maakt om zich te laten testen bij de GGD, af. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat mensen met klachten een zelftest kunnen gebruiken, als ze niet tot een risicogroep behoren, niet werkzaam zijn in de zorg en niet in aanraking komen met kwetsbare personen, zoals mantelzorgers. Het percentage mensen met een positieve testuitslag bij de GGD testlocaties steeg in de voorbije week al van 21,3% naar 23,4. Deze stijging zet mogelijk door omdat meer mensen met een positieve zelftest naar de GGD testlocaties zullen gaan om deze te laten bevestigen. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Lichte daling ziekenhuisopnames corona, virusvariant omikron baart zorgen

In de afgelopen week zijn er 1.878 nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis opgenomen, 10% minder dan in de week ervoor. Op de IC werden 332 nieuwe patiënten met corona opgenomen, 4% minder dan de week ervoor. De virusvariant omikron baart wereldwijd zorgen en verspreidt zich ook in Nederland. Het RIVM  houdt, net als van alle varianten van het virus, bij hoe vaak omikron in Nederland is gevonden. Omdat de grotere besmettelijkheid van deze variant in de komende weken tot meer besmettingen zal leiden, kan het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen.

Regiocijfers: gemiddeld aantal positieve testen per dag gedaald

In de regio Gooi en Vechtstreek is het gemiddeld aantal positieve testen per dag (278) afgenomen ten opzichte van de voorgaande week (329). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 68 inwoners een positieve uitslag (landelijk 74 per 100.000). Het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 979 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 1.333 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag steeg van 20,3% vorige week naar 23,1% deze week, landelijk was dit 23,4%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

15 december 2021 – 09.59 uur

Iedere 18-plusser krijgt uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden

Vanwege de oprukkende omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Uit het Verenigd Koninkrijk weten wij dat een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Dit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdagavond bekendgemaakt. Er wordt geprikt van oud naar jong en dat blijven we doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Nederland heeft hiervoor genoeg vaccins. 
Meer informatie vindt u in dit bericht van de Rijksoverheid

Stappenplan: maak online een afspraak voor een boostervaccinatie

Bent u aan de beurt voor een boostervaccinatie? Maak via de website een afspraak. Dat is makkelijk, veilig en snel. Het enige dat u nodig heeft is uw DigiD. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een stappenplan (met plaatjes) om online een afspraak te maken voor de boostervaccinatie.

15 december 2021 – 09.18 uur

Vanaf nu 3 maanden tussen laatste vaccinatie en booster

Nederland versnelt de boostercampagne. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster korter wordt. Zestigplussers kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was. Bellen is nu, vanwege de drukte, niet mogelijk.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie. Nederland hield tot voor kort nog 6 maanden aan, omdat dit de allerbeste bescherming lijkt te bieden. Vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant wordt het interval nu ingekort naar 3 maanden. In het belang van de publieke gezondheid krijgen hierdoor snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door corona.

Dat betekent…

Als u aan de beurt bent voor een booster (op dit moment zijn dat mensen van 60+), hoeft u voortaan geen half jaar meer te wachten. Als uw laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was, kunt u online een afspraak maken. Ga daarvoor naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Op deze website kunt u ook meteen kijken op welke datum u voor het laatst bent gevaccineerd. Klik op ‘mijn vaccinatieafspraken inzien’ en log in met uw DigiD. Bent u de afgelopen 3 maanden positief getest op corona? Dan moet u wachten. U kunt pas een boostervaccinatie inplannen als uw laatste besmetting minimaal 3 maanden geleden was.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

14 december 2021 – 12.45 uur

Mensen geboren in 1961 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1961 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.
Meer informatie

13 december 2021 – 21.54 uur

Draagvlak en naleving coronamaatregelen fors toegenomen

De naleving van coronamaatregelen als thuiswerken, afstand houden en laten testen bij klachten nam toe tijdens de recente periode van hoge besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Er is minder horecabezoek geweest en minder bezoek ontvangen. De ervaren dreiging van het coronavirus nam toe. Daarbij werd naleving weer makkelijker gevonden en steeg het draagvlak voor de maatregelen. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van het RIVM en de GGD.

Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties. Mensen kunnen specifieke antwoorden niet vinden op de websites van instanties zoals het RIVM. Meer informatie is te vinden op www.twijfeltelefoon.nl.

13 december 2021 – 15.54 uur

Nieuw landelijk nummer voor twijfelaars coronavaccin

De eind vorige maand opgerichte Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt een nieuw landelijk nummer. Mensen met twijfels over het nemen van een coronavaccin kunnen vanaf vandaag dagelijks tussen 08.30 en 16.30 uur bellen met het nieuwe nummer 088-7555777. De universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Nijmegen sluiten zich aan bij het initiatief van het Erasmus MC in Rotterdam, waardoor de telefoonlijn beter bereikbaar wordt.

Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties. Mensen kunnen specifieke antwoorden niet vinden op de websites van instanties zoals het RIVM. Meer informatie is te vinden op www.twijfeltelefoon.nl.

13 december 2021 – 12.59 uur

Mensen geboren in 1959 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1959 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1959 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.

Hulp bij inplannen

Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Of de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm. Die helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap. Klik hier voor de uitlegfilm.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

9 december 2021 – 12.59 uur

Mensen geboren in 1950 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1950 en eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. Meer informatie

8 december 2021 – 12.06 uur

Mensen geboren in 1947 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1947 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet de brief afwachten. Meer informatie

Hulp bij inplannen

Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Of de bibliotheek kan helpen. Voor wie het liever zelf doet, is er ook een handige uitlegfilm (zie hieronder). Die helpt om de afspraak zelf online te maken. Stap voor stap. Klik hier voor de uitlegfilm

8 december 2021 – 10.28 uur

37.000 zorgmedewerkers per sms opgeroepen voor booster

Om zoveel mogelijk beschikbare tijdvakken op de vaccinatielocaties te vullen, heeft GGD GHOR Nederland gisteren vervroegd zo’n 37.000 zorgmedewerkers van 60 jaar en ouder opgeroepen voor een boostervaccinatie. Deze mensen kunnen nu online een afspraak maken. Deze zorgmedewerkers zijn eerder ook door de GGD’en gevaccineerd, dus stonden al in het systeem. Ook voldoen zij aan de huidige criteria voor een booster: zij zijn 60 jaar of ouder en hebben hun laatste reguliere vaccinatie langer dan 6 maanden geleden gekregen. Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

8 december 2021 – 09.51 uur

Landelijke coronacijfers iets gedaald, maar nog steeds op hoog niveau

Ruim 621.000 mensen (-7%) kwamen tussen 30 november en 7 december naar de testlocaties van de GGD om zich te laten testen op corona. Het percentage positieve testen bleef met 21,3% nagenoeg gelijk aan de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen licht af. Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen tot en met 12 jaar. In de afgelopen week zijn er 1.998 nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis opgenomen, 7% minder dan in de week ervoor. Op de IC werden 343 nieuwe patiënten met corona opgenomen, een afname van 9%.  Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: gemiddeld aantal positieve testen per dag licht gestegen

In de regio Gooi en Vechtstreek schommelt het aantal positieve testen per dag en zien we een lichte stijging van het gemiddeld aantal positieve testen per dag ten opzichte van de voorgaande week. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek per dag gemiddeld 329 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit per dag gemiddeld 318. Per 100.000 inwoners kregen gisteren 103 inwoners een positieve uitslag (landelijk ook 103 per 100.000). Het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.333 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 1.414 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (20,3%) is iets gestegen ten opzichte van vorige week (19,7%), landelijk was dit 21,3%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

7 december 2021 – 12.03 uur

Mensen geboren in 1944 en 1945 uitgenodigd voor corona boostervaccinatie

Mensen geboren in 1944 en 1945 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet de brief afwachten. GGD GHOR Nederland roept mensen op om een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan hulp bieden.
Meer informatie

7 december 2021 – 06.55 uur

Nieuw op het Steunpunt Coronazorgen

Op het Steunpunt Coronazorgen vindt u tips, hulp en informatie over hoe u met uw gevoelens en zorgen om kunt gaan in de coronacrisis. Afgelopen week is de website aangevuld met tips en informatie voor de volgende situaties:

  1. Tips voor jongeren: hoe voel ik me goed?
  2. Vieren van speciale momenten (pagina update).
  3. Afscheid nemen en rouw (pagina update)
  4. Zwangerschap

6 december 2021 – 20.46 uur

Mensen geboren in 1943 uitgenodigd voor corona boostervaccinatie

Mensen geboren in 1943 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet de brief afwachten. GGD GHOR Nederland roept mensen op om een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan hulp bieden.
Meer informatie

6 december 2021 – 17.38 uur

Eerste uitnodigingen voor boosterprik verzonden aan mensen met downsyndroom en niet-mobiele thuiswonenden

Vrijdag 3 december is gestart met het uitnodigen van mensen met het downsyndroom die thuis wonen. Zij krijgen verspreid over enkele weken via de huisarts een uitnodiging voor de boostervaccinatie. In de brief staat een apart telefoonnummer om een afspraak te maken bij een GGD-vaccinatielocatie. Mensen die niet-mobiel zijn, om psychische of fysieke redenen, ontvangen al vanaf 1 december bericht van hun huisarts. Zij zullen, na instemming, door hun huisarts worden aangemeld bij één van de GGD’en. De betreffende GGD maakt vervolgens een afspraak om de boostervaccinatie aan huis te geven. Dit geldt ook voor mensen met het downsyndroom die niet in staat zijn om naar de vaccinatielocatie te komen.
Meer informatie

6 december 2021 – 12.03 uur

GGD’en zetten boostercampagne in hoogst mogelijke versnelling

De GGD’en zetten de boostercampagne in de hoogst mogelijke versnelling. Dit doen we naast het testen, bron-en contactonderzoek en fijnmazig vaccineren om de vaccinatiegraad te verhogen. Het aantal besmettingen is hoog en nieuwe virusvarianten ontstaan en bereiken ons land. De minister van VWS heeft ons daarom een dringend verzoek gedaan om sneller, voor het einde van dit jaar, het grootste deel van de 60- plussers de boosterprik te geven. En om ook daarna in volle vaart door te prikken. Op dit moment bereiden de GGD’en zich voor op een prikoperatie waarbij we landelijk opschalen van ruim 150.000 prikken per week naar zo’n 700.000 vaccinaties per week.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

6 december 2021 – 10.38 uur

Mensen geboren in 1942 uitgenodigd voor corona boostervaccinatie

Mensen geboren in 1942 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten.

Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland

3 december 2021 – 09.44 uur

Vanaf vandaag verandert het testadvies, bij milde klachten kunt u er ook voor kiezen om een zelftest te doen

Vanaf vrijdag 3 december verandert het testadvies: u kunt bij milde klachten naar de GGD, maar er ook voor kiezen een zelftest te doen. Het laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. De verwachting is dat meer mensen zich testen en dit ook sneller doen als men zelftesten in huis heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Meer informatie over het onderzoek vindt u in dit bericht van het RIVM.

2 december 2021 – 13.15 uur

Mensen geboren in 1941 zijn uitgenodigd voor corona boostervaccinatie

Mensen geboren in 1941 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten.

Meer informatie vindt u dit bericht van GGD GHOR Nederland

2 december 2021 – 09.57 uur

Mensen geboren in 1940 zijn uitgenodigd voor corona boostervaccinatie

Mensen geboren in 1940 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Voor het maken van een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten.

GGD GHOR Nederland roept mensen op zoveel mogelijk een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan hulp bieden.

Voorwaarden booster

De boostervaccinatie kan gehaald worden 6 maanden na de laatste coronavaccinatie. Wie na deze laatste vaccinatie alsnog positief getest is op corona, moet 6 maanden wachten vanaf het moment waarop hij of zij corona heeft gehad. Eerder kan de afspraak niet ingepland worden. In de CoronaCheck-app kunnen mensen hun laatste vaccinatiedatum controleren.

Mensen die om gezondheidsredenen niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie kunnen komen, hoeven nog niets te doen. Zij krijgen een aanvullend bericht voor vaccinatie thuis.

MRNA-vaccins

Voor de booster worden mRNA-vaccins ingezet (Moderna of BioNTech/Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.

1 december 2021 – 08.31 uur

Landelijke cijfers: stabilisatie aantal nieuwe meldingen van corona

Het aantal nieuwe meldingen van corona stabiliseerde deze week (+1%). De week hiervoor was er nog een toename van 39%. Deze stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen. Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week testen bij de GGD (6% meer dan de week ervoor). In die week werden 155.152 positieve testuitslagen gemeld (1% meer dan de week ervoor). Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2% naar 21,4%. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.  Afgelopen weekend werd bekend dat de omikronvariant ook in Nederland is gevonden bij terugkomende passagiers uit het zuiden van Afrika. Het RIVM doet extra onderzoek naar de mogelijke verspreiding van deze variant in Nederland.

Ziekenhuisopnames ook gestabiliseerd, IC-opnames nog onverminderd doorgestegen

Het aantal patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis is afgelopen week ook gestabiliseerd (2% meer dan de week ervoor), het aantal IC -opnames steeg onverminderd door (22% meer nieuwe patiënten dan vorige week). Een stabilisatie of afname van het aantal nieuwe meldingen van corona heeft waarschijnlijk pas na 1-2 weken effect op het aantal opnames in het ziekenhuis en nog later op de IC-opnames. Dit werd ook gezien bij de lockdown in december van 2020.

Regiocijfers: gemiddeld aantal positieve testen per dag licht gedaald

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen gestabiliseerd en zien we ten opzichte van de voorgaande week een lichte daling van het gemiddeld aantal positieve testen per dag. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek per dag gemiddeld 318 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit per dag gemiddeld 339. Per 100.000 inwoners kregen gisteren 76 inwoners een positieve uitslag (landelijk 127 per 100.000). Het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.414 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 1.260 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (19,7) bleef nagenoeg gelijk aan vorige week (19,6%), landelijk was dit 21,4%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.