voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

31 december 2020 11.59 uur

Coronateststraat op Arenapark Hilversum opent op 8 januari

In de week van 4 januari wordt de teststraat aan het Arenapark in Hilversum opgebouwd en als alles volgens plan loopt, wordt de teststraat op 8 januari officieel in gebruik genomen.  Daarna zal de  coronateststraat bij de Zandzee in Bussum afgebroken worden.

In de aankomende wintermaanden verwacht de GGD een toename van het aantal mensen dat zich op corona wil laten testen. Op de locatie in Hilversum is meer ruimte om op te schalen en er zijn betere werkomstandigheden te creëren voor de medewerkers van de teststraat. De locatie is centraal gelegen in de regio en goed bereikbaar. Samen met de teststraat aan de Sijsjesberg in Huizen, kunnen met de opening van de teststraat in Hilversum 1540 mensen per dag getest worden, conform de landelijke planning.

Teststraten Bussum en Huizen ook op 31 december en 1 januari geopend

Ook op 31 december én op 1 januari kunt u tussen 08.00 uur en 18.00 uur bellen met 0800 – 1202 voor een coronatest afspraak. Met gebruik van DigiD kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week een afspraak inplannen via coronatest.nl. Bij de coronateststraten in Bussum en Huizen gelden tijdens deze dagen de normale openingstijden.

31 december 2020 08.17 uur

Zet de CoronaMelder-app uit in de teststraat

De CoronaMelder-app gaat regelmatig onterecht af bij mensen die in een teststraat zijn geweest. Wanneer mensen de coronamelder-app ingeschakeld hebben als ze in de teststraat zijn, komt het voor dat het lijkt alsof ze langer dan een kwartier binnen 1,5 meter zijn geweest van iemand die later positief getest blijkt te zijn. Zij zijn echter via een scheidingswand en mondkapje of auto beschermd en kunnen niet door bezoek aan de teststraat besmet raken.

Doordat het leek alsof ze nauw in contact waren met een iemand die later positief blijkt te zijn,  krijgen zij via de corona-melder app bericht en worden ze gevraagd om in quarantaine te gaan. Doordat de app deze melding afgeeft, gaan mensen onnodig in quarantaine. Daarom adviseren wij om, bij bezoek aan een testlocatie, de app (bluetooth) tijdelijk uit te zetten.

De CoronaMelder-app is ontwikkeld door het Ministerie van VWS en waarschuwt u nadat u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kunt voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. Meer informatie over de app vindt u hier.

30 december 2020 10.32 uur

Landelijke percentage positief geteste mensen iets afgenomen, ziekenhuis- en IC opnames stijgen

In de afgelopen week van 23 tot en met 29 december zijn 67.388 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Dit is een lichte daling van 11,7% vergeleken met de week ervoor.
Het percentage positief was de afgelopen week 13,0%. Dit is een daling vergeleken met een week eerder toen het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag 13,7% was. Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen daalde met 14% naar 438.656.
In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen afgelopen week licht af ten opzichte van de week ervoor. De daling in het aantal meldingen per 100.000 is het grootst in de leeftijdsgroep 13-17 jaar. Deze daling kan een eerste effect zijn van de lockdown die op 15 december inging. Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen.
Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is er een lichte daling, die waarschijnlijk voor een groot deel verklaard wordt doordat minder mensen zich i.v.m. de kerstdagen lieten testen. Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 976 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 1135). Het aantal bezoekers aan de teststraat was ook 15% minder. Afgelopen week waren er 7482 bezoekers. De week ervoor 8724. Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde licht van 11,4% naar 11%.

Net als landelijk is er een toename van ziekenhuisopnames. Daarnaast is de druk op verpleeghuizen hoog i.v.m. besmettingen bij personeel en bewoners.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de verscherpte maatregelen. Hou afstand, was vaak je handen, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook tijdens de jaarwisseling. #Alleen Samen

30 december 2020 10.07 uur

GGD Gooi en Vechtstreek start 18 januari met vaccineren van zorgmedewerkers aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen

GGD Gooi en Vechtstreek begint maandag 18 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers tegen het coronavirus. Zoals in elke GGD regio, is hiervoor een centraal gelegen locatie gekozen. Het vaccineren zal plaatsvinden op het terrein van de Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen.

Meer informatie vindt u hier

28 december 2020 10.55 uur

Druk op verpleeg- verzorgingshuizen hoog, door toenemend aantal besmettingen

Bij veel verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio is de druk op de zorg hoog, doordat er een toename van besmettingen is en ook veel personeel i.v.m. besmettingen thuis zit.  Een verpleeghuis heeft defensie assistentie aangevraagd voor 2 gediplomeerde verzorgenden en 2 verpleegkundigen. Deze aanvraag is ingediend door de Veiligheidsregio en nu in behandeling. Of deze vraag gehonoreerd wordt,  is nog niet bekend. Ook elders in het land hebben diverse organisaties assistentie aan Defensie gevraagd om bij te springen om de zorg te kunnen continueren.

24 december 2020 08.35 uur

Negatieve testverklaring verplicht voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

Met ingang van 29 december 2020, 00.01 uur geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen. Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantaine van10 dagen; de test voor boarding vervangt deze quarantaine niet.

Meer informatie

23 december 2020 13.05 uur

GGD Blijf Gezond kerst/nieuwjaarswens voor alle inwoners bij huis aan huis blad

Wij blijven ons ook in 2021 inzetten voor uw gezondheid, doet u dat ook?  Naast het houden aan de maatregelen om besmetting te voorkomen, kunnen mensen nog meer doen voor hun gezondheid. Daarop attendeert de directeur van de GGD inwoners met de Blijf gezond kerstkaart- nieuwjaarswens die deze week als bijlage bij de huis aan huis-bladen zit. Voor tips wordt gewezen op de campagnesite www.blijfgezondgv.nl. Daarnaast wenst de GGD iedereen, ondanks deze rare tijden,  fijne feestdagen.

23 december 2020 10.38 uur

Landelijke update besmettingen: alle seinen staan nog steeds op rood

De opmars van het coronavirus in Nederland gaat onverminderd door. Het is nog te vroeg om effecten te zien van de lockdown die op 15 december werd afgekondigd.

In de afgelopen week van 16 tot en met 22 december is het aantal meldingen van mensen met een positieve corona testuitslag toegenomen tot 82.340 meldingen. 13.000 meer dan in de week ervoor. De stijging in het aantal meldingen is te zien in alle volwassen leeftijdsgroepen. Het aantal meldingen  is het hoogst in de leeftijdsgroep 13-17 jaar.

Het aantal mensen dat zich heeft laten testen steeg met 8,4% naar 509.644. Hiernaast nam ook het landelijke percentage mensen dat positief testte toe: 13,6% (de week ervoor 12,1%). Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek zet de stijging door. Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 1135 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 750). Het aantal  bezoekers aan de teststraat nam licht toe. Vorige week waren er 8500 bezoekers. Deze week 8724. Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, steeg naar 11,4% (vorige week 9,6%). Net als landelijk is er een toename van ziekenhuisopnames.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de verscherpte maatregelen. Hou afstand, was vaak je handen, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook tijdens de feestdagen. #Alleen Samen

22 december 2020 10.44 uur

Zorgorganisaties regio Gooi en Vechtstreek vragen met een grote advertentie in huis aan huisbladen aandacht voor beperkt en veilig bezoek tijdens de feestdagen

De feestdagen komen eraan. Een periode waarin naasten elkaar graag zien. Al maanden doen alle gezamenlijke zorgorganisaties in de Gooi en Vechtstreek hun uiterste best om besmetting van bewoners en zorgmedewerkers te voorkomen. Helaas moet daarom ook het bezoek aan bewoners tijdens de feestdagen beperkt worden. In een gezamenlijke advertentie, die deze week in de regionale huis aan huisbladen verschijnt,  vragen alle zorgorganisaties om medewerking en begrip voor de regels voor veilig bezoek tijdens de feestdagen. Voor meer informatie kijk hier.

22 december 2020 09.20 uur

Corona vaccin  goedgekeurd

Goed nieuws. Het eerste corona vaccin is goed gekeurd voor gebruik in Europa. Dus ook in Nederland.

Met een vaccinatie bescherm je jezelf, familie, vrienden en kwetsbaren.  Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid krijgen. Terug naar het echte normaal.

Kwetsbaren en zorgmedewerkers eerst

Als eerste zijn de medewerkers van de verpleeg/verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. In de regio Gooi en Vechtstreek starten we op 18 januari met de vaccinatie van de eerste zorgmedewerkers. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Je hoeft zelf nu niets te doen.

Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht.

Vragen en antwoorden op www.coronavaccinatie.nl

Het is begrijpelijk als u vragen heeft.  Antwoorden vindt u op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351

22 december 2020 09.20 uur

Bereikbaarheid Huisartsenspoedpost tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen is de Huisartsenspoedpost (HAP) 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor huisartsgeneeskundige spoedzaken. De huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek vragen u om, zoals altijd, eerst telefonisch contact met op te nemen op 088 130 96 00. Telefonisch kunnen zij de ernst van uw klachten inschatten. Daarna maken zij een passende afspraak op het spreekuur of komen zij bij u langs.

Voor Corona achtige klachten hebben heeft de HAP een apart spreekuur op het Centrale Corona Centrum (CCC). Voor klachten die kunnen wachten, verwijst de HAP u door naar uw eigen huisarts na de feestdagen. Mocht u twijfelen of uw klachten tot de categorie spoed behoren verwijzen we u door naar moetiknaardedokter.nl of thuisarts.nl.

21 december 2020 16.45 uur

Teststraat nieuws

Extra rij toegevoegd aan teststraat in Huizen

In de aankomende wintermaanden verwacht de GGD een toename van het aantal mensen dat zich op Corona wil laten testen. Op de testlocatie in Huizen is daarom een vierde rij toegevoegd aan de teststraat. Samen met de locatie in Bussum biedt de GGD Gooi en Vechtstreek dagelijks 1.300 plekken om te testen.

De coronateststraat bij de Zandzee in Bussum verhuist begin januari naar het Arenapark in Hilversum

En niet zoals eerder gemeld nog voor de Kerst. Op de locatie in Hilversum is meer ruimte om op te schalen en er zijn betere werkomstandigheden te creëren voor de medewerkers van de teststraat. De locatie op het Arenapark is centraal gelegen in de regio en is goed bereikbaar.

Teststraten ook tijdens de feestdagen geopend

Ook op 24, 25, 26 en 31 december én op 1 januari kun je tussen 08.00 uur en 20.00 uur bellen met 0800 – 1202 voor een coronatest afspraak. Met gebruik van DigiD kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week een afspraak inplannen via coronatest.nl. Ook bij de coronateststraten in Bussum en Huizen gelden tijdens de feestdagen de normale openingstijden. Zorgmedewerkers bellen met het prioriteitsnummer dat elke dag bereikbaar is tussen 07.30 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Bezoek teststraat alleen op afspraak

Iedereen met klachten die passen bij corona kan online op www.coronatest.nl of dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur via het landelijke afsprakennummer 0800 – 12 02 een afspraak voor een test maken. Zonder afspraak kunt u niet bij de teststraat terecht. Voor vragen over het coronavirus kunt u bellen met het landelijke informatienummer 0800 – 1351 of het callcenter van de GGD 035-692 6400.

21 december 2020 16.38 uur

Geen reizigers meer welkom uit  Engeland  ivm besmettelijke variant van het Coronavirus in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe, mogelijk zeer besmettelijke variant van het coronavirus ontdekt. De variant is in december ook al in Nederland aangetroffen. Daarom is er nu een reisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk ingesteld.

Klik hier voor meer informatie

19 december 2020 08.17 uur

Hou het veilig, ook tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Ook dan moeten we ons aan de richtlijnen houden om elkaar niet het virus cadeau te doen. De GGD’en willen aan deze boodschap bijdragen met een animatie die we vanaf vandaag verspreiden.

Klik op de afbeelding om de animatie te bekijken

Hoe vier je veilig de feestdagen tijdens de lockdown?

Tijdens kerst (24, 25 en 26 december) mag je maximaal drie mensen (boven de 13 jaar) ontvangen. Met oud- en nieuwjaar mag je maximaal twee mensen ontvangen (boven de 13 jaar). Dit kan uiteraard alleen met de inachtneming van de basisregels, waaronder 1,5 meter afstand houden van je gasten. Iedereen moet zich tijdens de feestdagen aan de regels houden. Ook als je geen klachten hebt en zelfs als je een negatieve testuitslag hebt ontvangen. Een testuitslag is namelijk een momentopname. Het geeft alleen aan dat je op het moment van afname geen corona had. Daarna kan je weer besmettelijk voor anderen zijn.

Hieronder een paar tips om de feestdagen fijn en gezond te vieren tijdens de lockdown

 • Doe ruim van te voren boodschappen Kies hiervoor een rustig moment en ga alleen naar de winkel. Of support een lokale ondernemer en haal een feestmaal bij een restaurant in de buurt.
 • Vier de feestdagen thuis zo klein mogelijk. Kijk hierbij vooral naar wat wel kan en geniet van de kleine momenten. Wees creatief en gebruik digitale middelen om meer mensen samen te brengen.
 • Heb jij of heeft een van je huisgenoten klachten? Ontvang dan geen bezoek en laat je testen. Vraag bezoek met klachten niet te komen.
 • Verdeel de gasten over meerdere dagen.
 • Ontvang je bezoek? Zet de meubels dan vast klaar op 1,5 meter; aan tafel en in de zitkamer.
 • Denk ook aan je medemens; geef tijdens de feestdagen wat extra warmte door; stuur een kaartje, bel eens wat vaker met iemand die het moeilijk heeft of breng wat lekkers langs.

(Milde) Klachten? Laat je testen

Testen met (milde) klachten is nog steeds belangrijk, ook tijdens de lockdown. De GGD neemt meer testen af dan ooit en ook tijdens de feestdagen staan we voor je klaar via coronatest.nl of 0800-1202.

De GGD wenst je heel fijne en vooral gezonde dagen toe!

18 december 2020 15.59 uur

GGD start 18 januari met vaccineren van zorgmedewerkers verpleeghuizen

De rijksoverheid heeft de tijdlijn voor het vaccineren vastgesteld.

Als alles volgens planning verloopt, start GGD Gooi en Vechtstreek op 18 januari met het vaccineren van zorgpersoneel. Hiervoor hebben we een centrale locatie in de regio op het oog.

Als eerste wordt personeel van de verpleeghuizen gevaccineerd, daarna volgt het personeel van de gehandicaptenzorg en de thuiszorg.

Op de website www.coronavaccinatie.nl, staat informatie over de verschillende vaccins en de volgorde waarin er wordt gevaccineerd. Ook zijn er antwoorden te vinden op veel gestelde vragen. Mensen die mogelijk nog twijfelen over vaccinatie, vinden er informatie die nodig is om een goed geïnformeerde keuze te maken.

18 december 2020 11.20 uur

Dylan bedankt GGD medewerkers

Vorige week kregen we Dylan op bezoek die de GGD bedankte voor de ondersteuning die hij kreeg toen hij positief getest was.

Ook bedankt hij de supermarktmedewerker en anderen die zich inzetten om de verspreiding van besmetting met het Coronavirus tegen te gaan. Daar hebben ze dit filmpje over gemaakt.
De aflevering van STAD Gooi is gisteren live gegaan. Meer informatie is hier te vinden.

18 december 2020 09.12 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 17 december waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

17 december 2020 16.20 uur

Coronamaatregelen en de kerstvakantie

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze  contacten tot een minimum beperken. Ook tijdens de kerstvakantie.

 • Blijf zo veel mogelijk thuis.
 • Reis niet naar het buitenland en boek niet voor de periode tot medio maart.
 • Voor reizen vanuit het buitenland geldt het dringende advies om niet naar Nederland te reizen, tenzij noodzakelijk.

Meer informatie over de coronamaatregelen en vakantie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

16 december 2020 13.31 uur

Landelijke Update besmettingen

In de week van 9 tot en met 15 december zijn er 58.412 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor coronavirus gemeld. Dit is een stijging van ruim 15.000 meldingen (36%) vergeleken met de week daarvoor toen 43.103 meldingen werden gerapporteerd. Het percentage mensen met een positieve testuitslag is gestegen naar 12,0%. In de week ervoor was dat 11,6%. Het reproductiegetal is gestegen en ligt boven de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Van 7 tot en met 13 december werden in de GGD-teststraten bijna 470.000 testen afgenomen. Dat zijn 130.000 testen meer dan de week ervoor toen de GGD’en bijna 340.000 mensen op het coronavirus hebben getest. 12% hiervan testte positief.

De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is de afgelopen week iets opgelopen. Iemand die telefonisch via 0800-1202 of online een afspraak heeft gemaakt heeft in de meeste gevallen de uitslag van de coronatest binnen 41 uur, dat was vorige week 34 uur.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi in Vechtstreek is sprake van een flinke stijging. Het aantal meldingen in de regio van mensen die besmet zijn met corona  ligt de afgelopen week met 750 meldingen weer aanzienlijk hoger dan vorige week (555). Zie ons regionale dashboard. Het percentage mensen die de teststraat bezocht en positief d.w.z. besmet bleek,  lag afgelopen week op 9,6% (vorige week 8,7%). Het aantal mensen dat zich laat testen is ook toegenomen.  Ruim 8500 mensen lieten zich afgelopen week bij de GGD testen. De capaciteit in de teststraten is voldoende om deze extra stroom aan te testen personen aan te kunnen. Net als landelijk zien we ook in onze regio weer een toename van ziekenhuisopnames.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen  zich houdt aan de verscherpte maatregelen die met ingang van 14 december ingegaan zijn. Hoe minder contactbewegingen, hoe lastiger voor het virus om zich te verspreiden.

16 december 2020 10.20 uur

Scholen en kinderopvang sluiten: noodopvang georganiseerd

Het kabinet besloot maandag 15 december 2020 tot een vergaande lockdown. Ook scholen en de kinderopvang gaan sluiten tot en met tenminste 17 januari 2021. Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare positie wordt in de regio Gooi en Vechtstreek noodopvang geregeld.  Is er in een gezin slechts één ouder die een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen.

Kinderopvangorganisaties bieden noodopvang aan ouders in cruciale beroepen die al een contract hebben. Dit geldt slechts tijdens de reguliere openingstijden van de kinderopvang.  Als een locatie voor kinderopvang tijdens de kerstvakantie gesloten is, wordt er geen extra noodopvang geboden.

De scholen gebruiken tot de kerstvakantie om onderwijs op afstand voor te bereiden en zijn wel open voor noodopvang. En ook na de kerstvakantie kunnen kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare positie terecht bij een noodopvang op school. 

Regionaal meldpunt Kinder- en Schoolopvang

U kunt contact opnemen met de school van uw kind of de kinderopvangorganisatie waar u een contract mee heeft. Voor verdere vragen kunt u zich melden bij het regionaal meldpunt Kinder- en Schoolopvang. Ook wanneer ouders tegen problemen aanlopen rondom de noodopvang van hun kind.  Het regionale Meldpunt is op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereikbaar via 035-6926202. Per e-mail is het Meldpunt te bereiken via kinderopvangcorona@regiogv.nl.

15 december 2020 10.41 uur

Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Vanaf dinsdag 15 december tot en met in ieder geval dinsdag 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.
Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

15 december 2020 08.05 uur

Start publiekscampagne coronavaccinatie

Radio-commercials en advertenties in dagbladen vormen deze week de aftrap van de publiekscampagne coronavaccinatie. De campagne moet eraan bijdragen dat uiteindelijk zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Naast aandacht via de traditionele media worden mensen ook via social media en met online-advertenties geïnformeerd. Later in de campagne volgen buitenreclame en tv-spots. De campagne is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Belangrijk onderdeel van de campagne is de website www.coronavaccinatie.nl, met informatie over de verschillende vaccins en de volgorde waarin er wordt gevaccineerd. Ook zijn er antwoorden te vinden op veelgestelde vragen. Mensen die mogelijk nog twijfelen over vaccinatie, vinden er informatie die nodig is om een goed geïnformeerde keuze te maken.

14 december 2020 15.05 uur

Waarschuwing: oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen.
Hier vindt u 5 tips om te voorkomen dat u in de val van een oplichter loopt.

In geval van twijfel kunt u contact opnemen met ons callcenter 035 692 64 00

14 december 2020 15.01 uur

GGD Gooi en Vechtstreek gaat medewerkers verpleeghuizen en gehandicaptenzorg vaccineren

Als het vaccin van BionTech/Pfizer eind december goedgekeurd wordt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg ontvangen als eerste een uitnodiging. Landelijk zijn afspraken gemaakt over een centrale organiserende rol van de GGD. In het Regionaal Crisisteam Zorg zijn we met de sector in gesprek over hoe we deze afspraken het meest praktisch kunnen vertalen naar Gooi en Vechtstreek.

14 december 2020 15.01 uur

GGD Gooi en Vechtstreek gaat medewerkers verpleeghuizen en gehandicaptenzorg vaccineren

Als het vaccin van BionTech/Pfizer eind december goedgekeurd wordt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg ontvangen als eerste een uitnodiging. Landelijk zijn afspraken gemaakt over een centrale organiserende rol van de GGD. In het Regionaal Crisisteam Zorg zijn we met de sector in gesprek over hoe we deze afspraken het meest praktisch kunnen vertalen naar Gooi en Vechtstreek.

11 december 2020 07.25 uur

Nieuwe teststraat Arenapark Hilversum opent voor de kerst

De coronateststraat bij de Zandzee in Bussum verhuist nog voor de kerst naar het Arenapark in Hilversum. Als alles volgens plan verloopt , wordt de teststraat op 24 december officieel in gebruik genomen. In eerste instantie worden er drie rijen ingericht voor auto’s en één voor fietsers en voetgangers. Net zoals in Bussum en Huizen (Sijsjesberg) nu het geval is.

De locatie Arenapark biedt de mogelijkheid om meer mensen te testen op Corona

In de aankomende wintermaanden verwacht de GGD een toename van het aantal mensen dat zich op Corona wil laten testen. Op deze locatie in Hilversum is meer ruimte om op te schalen en er zijn betere werkomstandigheden te creëren voor de medewerkers van de teststraat. De locatie op het Arenapark is centraal gelegen in de regio en is goed bereikbaar.

Bezoek teststraat alleen op afspraak

Iedereen met klachten die passen bij corona kan online op www.coronatest.nl of dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur via het landelijke afsprakennummer 0800 – 12 02 een afspraak voor een test maken. Zonder afspraak kunt u niet bij de teststraat terecht. Voor vragen over het coronavirus kunt u bellen met het landelijke informatienummer 0800 – 1351 of het callcenter van de GGD 035-692 6400.

10 december 2020 07.22 uur

GGD ook rol bij eerste vaccinaties in januari

Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt, en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Ook in de GGD Gooi en Vechtstreek zal er een priklocatie komen. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving. Iedereen die betrokken is bij de voorbereidingen zet alles op alles om zo vroeg mogelijk in januari de eerste prik te kunnen zetten.

10 december 2020 07.15 uur

Veel besmettingen op Curaçao, reizen er naar toe afgeraden

Curaçao heeft met ingang van vandaag, 8 december, een oranje reisadvies vanwege corona. Dit betekent dat reizen naar Curaçao wordt afgeraden. Wie terugkomt uit Curaçao gaat in thuisquarantaine.

9 december 2020 15.49 uur

Gedeeltelijke lockdown ook tijdens de feestdagen

Op de persconferentie van 8 december maakte president Marc Rutte bekend dat de gedeeltelijke lockdown gehandhaafd blijft. Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Dit betekent dat er thuis nog steeds maximaal 3 personen per dag op bezoek kunnen komen. De horeca blijft gesloten. Volwassenen sporten alleen op 1,5 meter afstand. Er blijft een dringend advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. En we reizen niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Ook de feestdagen kunnen alleen in een kleine setting gevierd worden.
Voor meer info kijk hier.

9 december 2020 09.03 uur

Corona cijfers – zorgwekkende stijging

Landelijk

Afgelopen week zijn er 27% meer nieuwe meldingen van corona besmettingen gerapporteerd dan een week eerder. In de week van 2 tot en met 8 december zijn er 43.103 nieuwe personen met een positieve testuitslag gemeld.

Meer mensen hebben zich laten testen. Het percentage mensen met een positieve testuitslag is gestegen naar 11,6%. In de week ervoor was dat 11,1%. Van 30 tot en met 6 december werden in de GGD teststraten 339.054 testen afgenomen. Dat zijn 66.780 testen meer dan de week. In alle leeftijdsgroepen zien we een stijging. De grootste stijging is bij de groep 13-17 jarigen.

Vanaf 1 december kunnen huisgenoten en mensen die in het bron- en contactonderzoek van de GGD’en als overig nauw contact naar voren zijn gekomen, zich na vijf dagen quarantaine zonder klachten laten testen met een PCR-test. Bij een negatieve uitslag mag men uit quarantaine. Dit geldt ook voor mensen die een melding van de CoronaMelder-app hebben gekregen. Er zijn van 1 tot en met 7 december 18.700 mensen getest zonder klachten. Dat is 6,7% van het totaal aantal afgenomen testen. Van deze testen waren er 1.923 positief (10,3%).

Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Cijfers regio Gooi en Vechtstreek

Ook in de regio Gooi in Vechtstreek is sprake van een flinke stijging. De tijdelijke daling van vorige week is echt verleden tijd. Het aantal mensen met een positieve uitslag neemt dagelijks toe. Het aantal positieve meldingen in de regio ligt de afgelopen week met 555 meldingen aanzienlijk hoger dan vorige week  (313). Zie ons regionale dashboard. Het percentage positieven lag afgelopen week op 8,7% ( vorige week 7%). Het aantal mensen dat zich laat testen is, conform de verwachting, toegenomen. De capaciteit in de teststraten is ruim voldoende om deze extra stroom aan te testen personen aan te kunnen. De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is gemiddeld minder dan anderhalve dag.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich ook in de decembermaand aan de basisregels blijft houden.

8 december 2020 09.54 uur

Campagne effect monitor

Regelmatig wordt landelijke onderzoek gedaan naar de effecten van de publiekscampagne ‘Alleen Samen’. Het onderzoeksrapport beschrijft in welke mate mensen zich aan de coronamaatregelen houden en de mogelijke redenen hiervoor.

Het rapport bevat de trends in gedrag en houding tegenover de maatregelen sinds maart 2020. De samenvatting beschrijft de veranderingen tussen de meting van 29 oktober t/m 1 november 2020 en 26 t/m 29 november 2020.

De laatste gegevens van begin december staan hieronder.

Samenvatting stand van zaken naleving:
 • Afstand houden gebeurt minder strikt, ook de urgentie en motivatie nemen af.
 • Nog steeds vermijden zo’n acht op de tien Nederlanders drukte. Het onderkende nut en belang ervan nemen echter af.
 • Handen wassen gebeurt minder, maar de urgentie en motivatie blijven stabiel.
 • Wanneer men thuis kan werken, gebeurt dat ook grotendeels. Men werkt wel steeds vaker deels vanuit huis in plaats van volledig.
 • Nog steeds blijft slechts een kwart van de mensen met klachten thuis.
 • Het vertrouwen om de maatregelen vol te kunnen houden, neemt af. Men geeft daarnaast vaker aan dat zij zich beperkt voelen in hun vrijheid, de maatregelen zat zijn/overdreven vinden of het nut er niet van inzien.
 • Het draagvlak voor de maatregelen blijft stabiel.
 • Zorgen over het coronavirus namen afgelopen maand weer af. De kans om besmet te raken schat men daarnaast ook weer lager in dan een maand geleden.
 • De helft van de Nederlanders staat achter de huidige beperkingen tijdens de feestdagen.
 • De helft van de Nederlanders laat zich zeker of waarschijnlijk vaccineren. Twee op de tien doen dit (waarschijnlijk) niet en drie op de tien weten het nog niet. Men heeft met name behoefte aan informatie over de veiligheid en eventuele bijwerkingen van het vaccin.

7 december 2020 15.26 uur

Uitzonderingen voor dragen mondkapje

In Nederland geldt in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek. Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan.  Bij sommige mensen roept dit vragen op zoals wie is uitgezonderd van de plicht om een mondkapje te dragen en hoe toon je dat aan?  Deze informatie vindt u hier.

Kaartje om uit te printen voor mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje dragen

Om mensen extra te ondersteunen bij het aantonen dat zij onder de uitzondering vallen en om te zorgen voor meer eenduidigheid bij de handhaving, is er in overleg met cliëntenorganisaties gewerkt aan een kaartje voor cliënten. Mensen kunnen het kaartje voor uitzondering op de mondkapjesplicht zelf uitprinten.

4 december 2020 15.29 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 4 december waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

4 december 2020 09.24 uur

Landelijke anderhalf procent van de scholen in november tijdelijk gesloten

In november zijn vanwege corona-besmettingen 25 vestigingen van middelbare scholen tijdelijk gesloten. Dat is 1,5% van de 1.653 vestigingen. Van de ruim 6.500 basisscholen zijn er 28 kortdurend gesloten (0,4%). Dat blijkt uit de eerste maandelijkse rapportage op basis van het meldpunt van de Onderwijsinspectie die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Klik hier voor meer informatie hierover.

Ook in onze regio hebben diverse scholen in november tijdelijk een klas naar huis gestuurd en online les gegeven in verband met meerdere besmettingen bij leerlingen en docenten om verdere verspreiding van het coronavirus te verspreiden. Dagelijks spreken de infectieziekten artsen met scholen om hen te adviseren als er besmettingen zijn. Volledige sluiting van scholen heeft in onze regio niet plaatsgevonden.

3 december 2020 14.24 uur

Testbeleid en inzet van zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis.

Er is een nieuwe versie ( 1 dec) van het LCI over testbeleid van zorgmedewerkers. Uitgangspunt is optimale inzet van gezondheidszorgmedewerkers, werkzaam in de directe patiëntenzorg, gebaseerd op de gezondheid van de medewerkers én het risico op besmetting van patiënten/cliënten/collega’s.

Zorgmedewerkers met klachten. Als zorgmedewerkers ( met direct patiëntencontact) klachten hebben, is het beleid blijf thuis en laat je direct testen. Dat kan met voorrang in de prioriteitsstraat/ fast lane van de GGD.

Zorgmedewerkers zonder klachten, maar mogelijk besmet. Het test en quarantaine beleid voor zorgmedewerkers zonder klachten, die mogelijk besmet zijn, verschilt per situatie. Onderstaand schema geeft wat het beleid hierbij is.

Kijk meer informatie op uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

2 december 2020 10.58 uur

Corona ontwikkelingen lichte daling

Afgelopen week was een lichte daling te zien in het aantal nieuwe meldingen corona besmettingen, namelijk 33.949 nieuwe meldingen in afgelopen week vergeleken met 36.931 nieuwe meldingen in de week daarvoor (-8%). Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op de 1. Het geschat aantal besmettelijke personen is met ruim 100 duizend (ondergrens: 72.500; bovengrens 129.000) vergelijkbaar met de week ervoor.

Situaties van mogelijke besmetting

In november was van ongeveer de helft van de nieuw positief geteste personen bekend in welke situatie de besmetting waarschijnlijk plaatsvond. Daarvan vonden verreweg de meeste besmettingen thuis tussen familieleden en huisgenoten plaats (ruim 50%). Ook het bezoek van vrienden of familie scoort nog steeds hoog als mogelijke oorzaak van besmettingen.

Het advies blijft vraag bezoek hun handen te wassen bij binnenkomst en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.

Op de derde plek van mogelijke besmettingen staat nog steeds het werk. Het blijft dan ook belangrijk zo veel mogelijk thuis te werken om besmettingen te voorkomen.

Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Cijfers regio Gooi en Vechtstreek

Het aantal positieve meldingen in de regio ligt de afgelopen week met 313 meldingen aanzienlijk lager dan vorige week  (498). Zie ons regionale dashboard

Het percentage positieven lag afgelopen week op bijna 7% ( vorige week 8,4%).

De daling lijkt in onze regio iets sterker dan landelijk.

We verwachten dat het aantal positieven komende week zal stijgen door de mogelijkheid dat nauwe contacten uit het Bron en Contactonderzoek of de Corona melder app, zich op de 5e dag ook zonder klachten mogen laten testen.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels blijft houden.

1 december 2020 09.00 uur

Testen op corona vanaf 1 december voor bepaalde groepen ook mogelijk zonder klachten

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek van de GGD of de CoronaMelder app is gebleken dat zij nauw in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen.

Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen. Voor het maken van een testafspraak, krijgen  nauwe contacten  van een besmet persoon via de coronamelder app en/of de Bron en contactonderzoeker van de GGD een specifiek telefoonnummer.

1 december 2020 07.13 uur

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,  is het dragen van een mondkapje met ingang van 1 december verplicht in publieke ruimtes, zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Meer info zie hier.