voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

 

25 februari 2021 – 13.02 uur

RIVM ziet de eerste aanwijzingen voor de werkzaamheid van de coronavaccins

Het landelijk aantal vastgestelde besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen daalt snel, dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Het doorzetten van de sterke daling wijst volgens het RIVM op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus. Het effect valt vooral op omdat bij thuiswonenden 60-plussers in bijna alle leeftijdsgroepen juist een stijging te zien is. Alleen bij de groep van 85 tot 89 jaar was vorige week ook een daling zichtbaar. In de laatste week van januari was de eerste vaccinatieronde voor deze groep. De verpleeghuizen waren een week eerder aan de beurt. Meer informatie over de cijfers vindt u hier.

24 februari 2021 – 09.59 uur

Corona cijfers – Landelijk: Maatregelen voorkomen snellere stijging, maar druk op de ziekenhuizen blijft hoog

In de week van 17 tot en met 23 februari, kregen 29.977 personen een positieve corona testuitslag. Een stijging van bijna 19% ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen, dat zijn meer testen in vergelijking met de winterse week daarvoor toen 190.153 mensen getest werden. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week iets gedaald naar 9,8%, ten opzichte van 11,5% in de week ervoor. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis is opgenomen nam niet verder af. Op de intensive care’s werden in de afgelopen week weer iets meer mensen opgenomen. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (352) gestegen ten opzichte van vorige week (270). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (4.849) nam toe (vorige week 3.328). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde van 10,7% naar 7,15%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 10.815 mensen met de eerste vaccinatie, 4.958 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

23 februari 2021 – 17.30 uur

Steunpunt Coronazorgen helpt mensen met vragen of zorgen naar aanleiding van de coronacrisis

We hebben alweer een jaar te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ook mentaal eist deze crisis bij veel mensen zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er daarom Het Steunpunt Coronazorgen. Een online loket waar u bijvoorbeeld terechtkunt als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen heeft. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich zorgen maakt omdat u zelf corona heeft (gehad) of iemand in uw omgeving.

Makkelijk betrouwbare hulp vinden
Bij het Steunpunt Coronazorgen vindt u een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis. Het Steunpunt is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en sluit aan bij het landelijke initiatief Aandacht voor elkaar.

22 februari 2021 – 16.10 uur

Gebak voor medewerkers vaccinatielocaties vanwege miljoenste prik in Nederland

Dit weekend werd bij een van de vaccinatielocaties in Nederland de miljoenste prik gezet. Misschien wel in Huizen of Bussum waar verpleegkundige en teammanager Kees er dagelijks samen met de collega’s voor zorgt dat alles op rolletjes loopt.  En waar verpleegkundige Peggy vaccineert: “Ik wilde graag onderdeel zijn van het begin van de oplossing”.  Als dank voor de inzet en het harde werken werden de medewerkers van de vaccinatielocaties zondag verrast met gebak.  Op naar het volgende miljoen.

22 februari 2021 – 14.50 uur

Ook na vaccinatie gelden zelfde regels voor huisgenoten of nauwe contacten van iemand die (mogelijk) corona heeft

Ons callcenter wordt gebeld door mensen die zelf gevaccineerd zijn en zich afvragen wat zij moeten doen als een gezinslid corona gerelateerde klachten heeft of positief getest is op corona. Voor mensen die gevaccineerd zijn, gelden dezelfde regels als voor andere huisgenoten of nauwe contacten van iemand die (mogelijk) corona heeft. Dat betekent dat zij in thuisquarantaine gaan en zich bij klachten of op dag 5 van de quarantaine kunnen laten testen. Vaccinatie beschermt u tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

22 februari 2021 – 12.14 uur

Vaccinatiepaviljoen Huizen klaar voor 800 prikken per dag. Vandaag eerste prikken in het ruim opgezette tentencomplex op het terrein van Visio.

Links naast het hoofdgebouw van Visio aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen is vandaag gestart met vaccineren in het eerste grote Gooise vaccinatiepaviljoen. In het tentencomplex van 900 vierkante meter worden vanaf vandaag, op afspraak, maximaal 800 prikken per dag gezet. De uitbreiding was nodig om ook straks alle groepen waar de GGD verantwoordelijk voor is in de eigen woonomgeving te kunnen prikken: de mobiele 60-plussers, de groep van 18 tot 60 jaar en een deel van het zorgpersoneel.

Parkeren voor de deur en via een van de acht prikstraten naar de rustruimte
Bezoekers van het vaccinatiepaviljoen rijden vanaf de A1, via de ventweg, het terrein op waar vanaf donderdag voor de deur van het paviljoen geparkeerd kan worden. Tot donderdag parkeren bezoekers in de parkeergarage, waar golfkarretjes klaar staan die bezoekers die minder goed ter been zijn naar de vaccinatiestraat brengen. Na het desinfecteren van de handen bij binnenkomst gaan bezoekers via de wachtruimte naar een van de acht balies om zich aan te melden en registeren voor de prik. Bij de balie worden de uitnodiging, de gezondheidsverklaring en identiteit gecheckt. Als alles in orde is, wordt de bezoeker doorverwezen naar een van de acht prikstraten. Er lopen hosts rond die daarbij begeleiden. Na de prik neemt de gevaccineerde zoals gebruikelijk plaats in de wachtruimte achter de prikstraten om 15 minuten te rusten. Hier is ook een EHBO-unit ingericht en er zijn toiletten aanwezig.

17 februari 2021 – 13.10 uur

Corona cijfers – Landelijk: Aantal meldingen gelijk aan de week daarvoor, verminderd testen vertroebelt zicht op verspreiding

In de week van 10 tot en met 16 februari lieten iets minder personen zich testen. Het winterweer weerhield mensen er mogelijk van om naar de testlocaties te gaan. Ook waren sommige testlocaties door de weersomstandigheden korte tijd gesloten. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week iets hoger, 11,5%*, dan de week ervoor (10,7%). Het percentage kinderen dat zich liet testen is toegenomen van circa 5% naar circa 8% van alle afgenomen testen. Het aantal positieve testen bij kinderen groep daalde deze week naar 10,5% (week ervoor 15,4%). Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen (270) ongeveer gelijk aan vorige week (284). Zie ons regionale dashboard. Het aantal bezoekers aan de teststraat (3.328) nam toe (vorige week 3.200). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, steeg van 8,9% naar 10,7%. Ook regionaal zijn cijfers minder goed te interpreteren door het winterweer.

16 februari 2021 – 16.08 uur

Vaccinatieafspraak alleen mogelijk met uitnodigingsbrief

Ons GGD-callcenter wordt veel gebeld door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, maar wel graag gevaccineerd willen worden. Zij hebben, soms door berichtgeving in de media, de indruk dat het ook zonder afspraak mogelijk is te worden ingeënt. Dat is niet zo.

Wij begrijpen dat mensen zich graag willen laten vaccineren. Maar alleen mensen met een uitnodigingsbrief kunnen een afspraak maken. Voor mensen die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie en dus geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen, worden geen afspraken ingepland. Het heeft dan ook geen zin om te bellen. Als GGD hanteren wij de volgorde zoals voorgeschreven in de landelijke vaccinatiestrategie.

NOS Journaal 14 februari

Directe aanleiding voor het aantal toegenomen telefoontjes naar het callcenter is een item in het NOS Journaal van zondag 14 februari. Hierin is te zien dat medewerkers van een vaccinatielocatie gevaccineerd worden als er vaccins over zijn. Dat is in lijn met de landelijke afspraak ‘mensen die vaccineren, mogen zichzelf ook vaccineren’. Van alle prikken die door de GGD worden gezet, zijn er op dag basis soms een aantal ‘over’ doordat mensen soms niet komen opdagen voor de prik. Om niets te verspillen worden deze vaccins aan zorgmedewerkers of GGD-medewerkers gegeven die zich hiervoor konden aanmelden.

16 februari 2021 – 14.50 uur

50-plussers met coronavirus gezocht voor onderzoek naar plasma therapie

Onderzoekers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum (UMC) en het Leids UMC zoeken in samenwerking met bloedbank Sanquin coronapatiënten met extra risicofactoren voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom ontvangen mensen die positief getest zijn op corona van de GGD bij hun informatiebrief over corona (per mail) ook een uitnodigingsbrief om mee te doen aan deze zogeheten ‘Cov-Early studie’.

De CoV-Early studie onderzoekt of behandeling met plasma met daarin antistoffen tegen het coronavirus de genezing van corona kan versnellen, het aantal opnames in het ziekenhuis kan verminderen en sterfgevallen kan voorkomen. Meer informatie en de voorwaarden om mee te doen aan het onderzoek vindt u op www.cov-early.nl.

15 februari 2021 – 14.08 uur

Ook bij GGD Gooi en Vechtstreek extra zorg en aandacht voor het testen van kinderen

Nu de basisscholen en de kinderopvang sinds 8 februari weer open zijn, krijgen wij bij ons callcenter diverse vragen over het testen van kinderen.  Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze informatie vindt u hier

GGD Gooi en Vechtstreek verstrekt geen bewijs van negatieve test/coronavrij verklaring
Wij krijgen regelmatig het verzoek tot het afgeven van een coronavrij verklaring voor kinderen na een negatieve test op het coronavirus. De GGD, huisartsen en andere artsen geven deze verklaringen niet af. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie.

14 februari 2021 – 19.08 uur

Maandag 15 februari tot 12.00 uur KNMI code rood: alle GGD-teststraten en vaccinatielocaties tot 14.00 uur dicht

Maandag 15 februari is er door het KNMI voor het hele land code rood (weeralarm) van kracht vanwege gladheid door ijzel. Dit betekent dat alle teststraten en vaccinatielocaties van GGD Gooi en Vechtstreek maandag tot 14.00 uur gesloten zijn.

Wat betekent dit voor uw afspraak?
Als u een testafspraak of vaccinatieafspraak had voor 14.00 uur, gaat deze niet door. GGD probeert iedereen hierover op tijd te informeren. Daarbij vragen wij u om zelf een nieuwe afspraak te maken. U hoeft ons bericht niet af te wachten om alvast te bellen voor een nieuwe afspraak

Hoe maakt u een nieuwe afspraak? 

  • Als u een afspraak heeft voor een coronatest, belt u voor het inplannen van een nieuwe afspraak met het landelijk callcenter: 0800 – 1202
  • Als u een afspraak heeft voor een vaccinatie, belt u voor het inplannen van een nieuwe afspraak met het landelijke callcenter. Dit nummer vindt u in uw uitnodigingsbrief.

10 februari 2021 – 12.12 uur

Reactie GGD GHOR Nederland op berichtgeving NOS over DigiD

Gisteravond heeft de NOS bericht over de veiligheid van de website coronatest.nl. GGD GHOR Nederland wil graag benadrukken dat de website veilig is. Dit is ook bevestigd door de toezichthouder (Logius). De website blijft dan ook beschikbaar. Meer informatie vindt u in het bericht hierover op de website van GGD GHOR Nederland.

10 februari 2021 – 10.54 uur

Corona cijfers – Landelijk: Kleine landelijke daling maar niet in alle regio’s

In de periode van 3 februari tot en met 9 februari kregen 24.668 personen een positieve testuitslag. Dit is 14% minder dan de week ervoor. Door het winterweer van de afgelopen dagen hebben ook minder mensen zich laten testen. Verhoudingsgewijs raken echter steeds meer mensen besmet met de besmettelijkere Britse variant. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag afgelopen week iets gedaald van 11,4% in de week van 27 januari-2 februari naar 10,7% vorige week.  Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen (284) licht gestegen ten opzichte van vorige week (261). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (3.200) nam iets (vorige week 3.008). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg (8.9%) is vrijwel gelijk aan de week ervoor (8.7%).

10 februari 2021 – 10.25 uur

Chat Veilig Thuis blijft tijdens avondklok ook ’s avonds bereikbaar

Nu de avondklok is verlengd blijft de chat van Veilig Thuis ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen dan chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. De chatfunctie is bereikbaar op de website veiligthuis.nl. Voor acute situaties en advies is Veilig Thuis 24-7 telefonisch bereikbaar via 0800-2000.

9 februari 2021 – 16.55 uur

Nieuw vaccinatiepaviljoen op het terrein van PontMeyer tussen de Verlengde Zuiderloswal en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum

Omdat het de bedoeling is dat de GGD in de nabije toekomst veel meer inwoners gaat vaccineren tegen corona, was GGD Gooi en Vechtstreek op zoek naar een extra vaccinatielocatie in de regio. PontMeyer Hilversum heeft hun locatie hiervoor beschikbaar gesteld. De GGD en de gemeente Hilversum zijn PontMeyer erg dankbaar voor dit aanbod. Het is een centraal gelegen locatie, waar zorgvuldig rekening gehouden kan worden met de benodigde veiligheidsmaatregelen. Momenteel loopt de vergunningsaanvraag voor de bouw van het vaccinatiepaviljoen en de aanleg van circa 80 parkeerplekken en fietsklemmen op deze locatie. Gisteren ontvingen ook de omwonenden van PontMeyer hierover een brief. Vanaf medio maart zullen hier dagelijks op afspraak 800 inwoners gevaccineerd worden.

9 februari 2021 – 12.20 uur

Jeugd en Gezin organiseert donderdagavond 18 februari online ouderavond ‘Opvoeden van pubers in Coronatijd’

Het leven van een tiener gaat niet altijd over rozen. Omgaan met pubers kan zeker in deze Coronatijd een uitdaging zijn. Wat is een normale reactie voor pubers in deze situatie? Wat hebben tieners in deze tijd nodig om overeind te blijven? Hoe houden we het leuk met elkaar? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens het webinar ‘Opvoeden van pubers in Coronatijd’. Meer informatie en gratis aanmelden kan via de website. Na aanmelding krijgt u een link voor deelname.

9 februari 2021 – 11.28 uur

Ook medewerkers van kinderopvang en nood-BSO kunnen nu met prioriteit getest worden

Vanaf 8 februari kunnen net als onderwijzend personeel en zorgpersoneel, ook medewerkers van kinderdagverblijven gebruik maken van onze prio-lijn om zich te laten testen. Uiteraard alleen als de opvang niet door kan gaan als de medewerker onnodig thuis zit. Meer informatie vindt u hier.

8 februari 2021 – 15.06 uur

Zondag uw vaccinatie door het winterweer gemist? GGD Gooi en Vechtstreek vaccineert deze week extra om gemiste afspraken in te halen.

Vanwege de weersomstandigheden moesten we afgelopen zondag al onze vaccinatieafspraken afbellen. Deze mensen konden een nieuwe afspraak maken via het landelijke afsprakennummer uit de vaccinatie uitnodiging. Om ervoor te zorgen dat zij zo snel mogelijk alsnog hun vaccinatie kunnen halen, heeft GGD Gooi en Vechtstreek deze week extra afspraken beschikbaar gesteld. Onze medewerkers waren bereid om deze week extra of langer te werken om hiermee zo snel mogelijk de gemiste afspraken in te halen. Belt u daarom zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak zodat u gauw weer aan de beurt bent.

8 februari 2021 – 14.52 uur

Testlocaties Gooi en Vechtstreek ondanks winterweer goed toegankelijk. Extra aandacht voor medewerkers van winterse teststraten.

Ondanks de sneeuw en kou gaat het testen op corona in onze GGD-teststraten vandaag weer gewoon door. Samen met de regionale instanties zijn wij afgelopen nacht druk geweest om de locaties goed toegankelijk te houden. Dit wordt door de bezoekers erg gewaardeerd. Ook is er natuurlijk extra aandacht voor onze medewerkers die buiten in de kou werken. We hebben deze dagen extra personeel ingepland, zodat zij elkaar vaker kunnen afwisselen om tussendoor binnen op te warmen.

7 februari 2021 – 20.52 uur

Alle coronatest- en vaccinatielocaties in de regio Gooi en Vechtstreek maandag 8 februari weer open

Ervan uitgaande dat maandag 8 februari voor het gehele land KNMI code geel of oranje geldt, zijn al onze test- en vaccinatie locaties morgen weer open. Verandert dit toch naar code rood, dan informeren we alle geplande afspraken dat we toch moeten sluiten.

Gaat u morgen liever niet op pad? Verzet uw afspraak via het landelijke afsprakennummer.

Wij kunnen ons voorstellen dat mensen terwijl code geel of oranje van kracht is, liever niet de straat op gaan. Wie maandag liever niet naar een test- of vaccinatielocatie gaat, kan de afspraak verzetten via het landelijke afspraaknummer. Een vaccinatieafspraak kunt u verzetten via het telefoonnummer uit uw uitnodigingsbrief.  Een testafspraak kunt u verzetten via 0800-1202.

De GGD zal de vaccins die niet gebruikt worden doordat er minder mensen komen dan gepland, later alsnog gebruiken. RIVM zal de levering van vaccins daar op aanpassen.

7 februari 2021 – 10.54 uur

Ook regionaal GGD-callcenter vandaag vanwege weersomstandigheden gesloten

Vandaag zijn vanwege KNMI code rood al onze test- en vaccinatielocaties gesloten. Ook ons regionale GGD callcenter is door de weersomstandigheden gesloten. Dringende vragen? Bel het landelijke nummer 0800-1351. Voor testafspraak: https://t.co/g1eUsGmrAl

6 februari 2021 – 14.44 uur

Zondag CODE ROOD: alle GGD-teststraten en vaccinatielocaties DICHT

Zondag 7 februari is er door het KNMI voor het hele land code rood (weeralarm) van kracht voor sneeuw in combinatie met veel wind en lichte tot matige vorst. Dit betekent dat alle teststraten en vaccinatielocaties van GGD Gooi en Vechtstreek zondag 7 februari gesloten zijn.

Wat betekent dit voor uw afspraak?
Uw testafspraak of vaccinatieafspraak gaat niet door. U wordt hierover per telefoon of SMS geïnformeerd. Hierbij wordt het volgende gemeld:

  • Als u een afspraak heeft voor een coronatest, belt u voor het inplannen van een nieuwe afspraak met het landelijk callcenter: 0800 – 1202
  • Als u een afspraak heeft voor een vaccinatie, belt u voor het inplannen van een nieuwe afspraak met het landelijke callcenter. Dit nummer vindt u in uw uitnodigingsbrief.

Nieuwe afspraak

U hoeft de SMS of het telefonische bericht niet af te wachten en mag ook meteen al contact opnemen voor het maken van een nieuwe afspraak. Mocht het vanwege mogelijk lange wachttijden of andere omstandigheden dit weekend niet lukken het callcenter te bereiken, kunt u ook na het weekend de afspraak opnieuw inplannen.

Afhankelijk van de weersverwachtingen bekijkt GGD Gooi en Vechtstreek in de loop van zondag 7 februari wat dit betekent voor de opening en openingstijden van onze teststraten en vaccinatielocatie op maandag 8 februari en de rest van die week.

6 februari 2021 – 12.04 uur

GGD Gooi en Vechtstreek blijft zo veel mogelijk testen en vaccineren ondanks winters weer. Test- en vaccinatielocaties gaan dicht bij code rood in onze regio.

Samen met de regionale instanties zorgen wij natuurlijk voor een veilige omgeving in en rondom onze locaties. Wel worden test- en vaccinatielocaties gesloten als in de regio code rood van kracht is. Als een test- of vaccinatielocatie gesloten wordt, worden mensen met een afspraak per telefoon of SMS geïnformeerd.

Gaat u komend weekend liever niet op pad? Verzet uw afspraak via het landelijke afsprakennummer.

Wij kunnen ons voorstellen dat mensen terwijl code geel of oranje van kracht is, liever niet de straat op gaan. Wie dit weekend liever niet naar een test- of vaccinatielocatie gaat, kan de afspraak verzetten via het landelijke afspraaknummer. Een vaccinatieafspraak kunt u verzetten via het telefoonnummer uit uw uitnodigingsbrief.  Een testafspraak kunt u verzetten via 0800-1202.

De GGD zal de vaccins die niet gebruikt worden doordat er minder mensen komen dan gepland, later alsnog gebruiken. RIVM zal de levering van vaccins daar op aanpassen.

Meer informatie vindt u hier.

5 februari 2021 – 12.49 uur

80-plussers aan de beurt voor vaccinatie

Vanaf 5 februari nodigt het RIVM 80-plussers uit voor de coronavaccinatie bij de GGD. Dit gebeurt verspreid over de komende paar weken. Als u bent uitgenodigd en u kiest voor vaccinatie, maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Dat geldt ook voor 85-plussers, die al eerder zijn uitgenodigd. De GGD wil de beschikbare vaccins graag meteen inzetten.

Eerste vaccinaties 80-plussers in het GGD-gebouw in Bussum
Mensen van 80 jaar en ouder, die mobiel genoeg zijn om naar een GGD-vaccinatielocatie te komen, kunnen zich laten vaccineren in het gebouw van de GGD Gooi en Vechtstreek in Bussum.

Tweede vaccinatie 80-plussers in het vaccinatiepaviljoen bij Visio in Huizen
Voor de tweede vaccinatie kunnen 80-plussers terecht in het vaccinatiepaviljoen op het terrein van Visio aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen dat naar verwachting eind februari gereed is.

Lees hier de praktische informatie over de vaccinatie voor ouderen

5 februari 2021 – 10.06 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 4 februari waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

3 februari  2021 – 10.43 uur

Corona cijfers – Landelijk: Nieuwe varianten gooien roet in het eten

We zien deze week, van 27 januari tot en met 2 februari 28.628 meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag, een daling van 20% in vergelijking met de week van 20 tot en 26 januari. Wel hebben minder mensen zich laten testen, er is een afname van 22%. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag is 11,4%, ongeveer gelijk aan de week daarvoor (11,7%). Nederland bevindt zich met 164 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week nog steeds in de ernstige fase van de epidemie. Het aantal mensen dat zich heeft laten testen neemt de afgelopen weken af. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is in de afgelopen week, net als de week er voor, iets afgenomen. Het aantal IC intensive care  opnames is iets toegenomen. In de week van 25 tot en met 31 januari werden 1.216 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 166 minder opnames dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 254 mensen op de IC afdelingen opgenomen, 10 meer dan de week ervoor.  Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Het feit dat nu twee derde van alle nieuwe besmettingen de Britse variant betreft, gooit roet in het eten. Het zorgt ervoor dat het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan.

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek nam het aantal positieve testen af met 27% ten opzichte van vorige week. Afgelopen week ontvingen 261 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 331). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (3.008) nam af met 17% (vorige week 3.609). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg (8.7%) is vrijwel gelijk aan de week ervoor (9%). De inschatting van het RIVM dat nu twee derde van alle nieuwe besmettingen de Britse variant betreft, geldt ook voor de besmettingen onze regio.

2 februari 2021 – 11.24 uur

Ouderen met Wmo-pas gratis gebracht naar corona vaccinatielocatie

Ouderen met een Wmo-pas, die voor hun vervoer gebruik maken van de gemeentelijke vervoersvoorziening en die normaal gesproken een eigen bijdrage betalen voor hun Wmo-taxirit, hoeven dit niet te doen voor de reis naar en van hun vaccinatielocatie.

Lees meer hierover in dit persbericht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Mansfeld via 06-55014634 of m.mansfeld@regiogv.nl