voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

24 februari 2022 15.40 uur

Herhaalprik tegen corona voor 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderde weerstand

Vanaf 26 februari worden mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis uitgenodigd voor een extra coronavaccinatie. De uitnodiging volgt ongeveer 3 maanden na hun laatste coronaprik. Dit komt overeen met het advies van de Gezondheidsraad om alleen deze specifieke groepen en niet alle 18-plussers de herhaalprik aan te bieden.

De 25 regionale GGD’en bieden deze ruim 2,3 miljoen kwetsbare mensen vanaf 4 maart 2022 een herhaalprik aan tegen het coronavirus. Zij lopen volgens de Gezondheidsraad een groter risico op ernstige ziekte na een besmetting. Zeker nu de samenleving steeds verder opengaat. Bovendien is de bescherming van de booster bij de mensen die vroeg aan de beurt waren in de boostercampagne volgens de Gezondheidsraad het meest afgenomen.

Lees meer over de herhaalprik in dit bericht van GGD GHOR Nederland

23 februari 2022 07.03 uur

Daling corona ziekenhuisopnames, minder mensen lieten zich testen

De daling in de besmettingsgolf lijkt ingezet. Het aantal geregistreerde positieve coronatesten nam voor de tweede week op rij af. Het aantal mensen met een positieve coronatest nam in de afgelopen week af met 37% ten opzichte van de week ervoor. In totaal werden 310.144 positieve testen bij het RIVM gemeld. Bijna 520.000 mensen kwamen naar de testlocaties van de GGD om zich te laten testen op corona.  Dat is een daling van 38% in vergelijking met de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen en alle regio’s nam het aantal positieve testen af. De verschillen tussen de leeftijdsgroepen zijn minder groot geworden. In de afgelopen week werden 1.214 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Een daling van 12% vergeleken met de week er voor. Op de IC was het aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk aan een week eerder, 97 patiënten (+2%). Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: daling aantal positieve besmettingen zet door, ook minder testen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 546 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 888). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 889 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er nog gemiddeld 1.492 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (56,8%) was iets hoger dan vorige week (54,4%). Landelijk was dit 58,3%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

21 februari 2022 11.39 uur

Mondneusmaskers en 1,5 meter afstand blijven op testlocaties

Door de aangekondigde versoepelingen wijzigt per 25 februari onder andere het mondneusmaskeradvies en het verplicht 1,5 meter afstand houden. Het advies voor GGD-testlocaties voor het dragen van mondneusmaskers en het houden van 1,5 meter afstand blijft echter ongewijzigd. Net zoals alle andere algemene (hygiëne) maatregelen op testlocaties. De reden hiervoor is dat meer dan de helft van de mensen die zich bij de GGD laat testen op dat moment een corona-infectie heeft.

21 februari 2022 11.01 uur

Pop-up vaccinatielocatie in Wijkcentrum Meentamorfose Huizen goed bezocht

Afgelopen vrijdagochtend haalden 52 inwoners hun (booster)vaccinatie bij de tijdelijke vaccinatielocatie in Wijkcentrum Meentamorfose in Huizen. Om (informatie over) de boostervaccinatie nog laagdrempeliger te maken was GGD Gooi en Vechtstreek hier van 9.00 tot 12.00 uur met een prikteam aanwezig. Mensen konden in het Wijkcentrum zonder afspraak een (booster)vaccinatie halen of vragen stellen aan een arts. Omdat de locatie goed bezocht werd, gaat GGD Gooi en Vechtstreek na of het mogelijk is om de (booster)vaccinatie over een aantal weken opnieuw dichtbij aan te bieden aan Huizenaren. Ook op de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum kunnen inwoners nog steeds dagelijks van 8.30 tot 16.30 terecht om zonder afspraak een (booster) vaccinatie te halen. Meer informatie

21 februari 2022 10.43 uur

GGD’en sturen beveiligde mails voor bron- en contactonderzoek

Veel GGD’en sturen mensen die positief zijn getest op corona een beveiligde e-mail met informatie, onder meer voor bron- en contactonderzoek. Hiermee weten positief geteste mensen sneller wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld over in isolatie gaan en het informeren van hun contacten. De GGD stuurt de beveiligde mails via SecuMailer. In dit bericht van GGD GHOR Nederland leest u hoe beveiligd mailen werkt.

16 februari 2022 11.06 uur

Alles kan weer open in 3 stappen

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar. Lees meer over de versoepelingen van de maatregelen in dit bericht op de website van de Rijksoverheid.

16 februari 2022 10.01 uur

Aantal positieve besmettingen gedaald, Omikron subvariant BA.2 dominant, daling ziekenhuisopnames

Sinds deze week veroorzaakt de omikron subvariant BA.2 de meeste besmettingen in Nederland. Het aantal positieve testen (482.695) daalde in de afgelopen week met 22%, in vergelijking met de week ervoor. Ook daalde het aantal mensen dat zich liet testen (833.178) met 15% ten opzichte van de week ervoor. Hiermee lijkt het hoogtepunt van deze besmettingsgolf achter ons te liggen. In de afgelopen week  werden 1.149 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Een daling van 18% vergeleken met de week er voor. Op de IC daalde het aantal nieuwe opnames naar 88 (-28%).Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Ook na versoepelingen van de maatregelen blijft het belangrijk om verspreiding van het virus vooral onder ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk te voorkomen. Zij hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te komen als zij besmet raken met corona. Voorkom dat u een kwetsbare of oudere besmet, door voordat u op bezoek gaat een zelftest te doen en niet op bezoek te gaan wanneer u klachten heeft.

Regiocijfers: aantal positieve besmettingen gedaald, ook minder teststraatbezoekers

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 888  inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 1.613). Het gemiddeld aantal positieve testen van vorige week was verhoogd door de inhaalslag die toen werd gemaakt met het verwerken van besmettingen. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.492 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 2.013 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (54,4%) daalde ten opzichte van vorige week (61,7%). Landelijk was dit 57,6%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

14 februari 2022 15.01 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent vrijdag 18 februari van 9.00 tot 12.00 uur pop-up priklocatie in Wijkcentrum Meentamorfose in Huizen

Volgens de cijfers van het RIVM blijft de (booster)vaccinatiegraad in een aantal wijken in de regio achter op de gemiddelde landelijke en regionale vaccinatiegraad. In Huizen gaat dit om de wijken Stad en Lande, Bovenmaten en Huizermaat Noord. Om (informatie over) de boostervaccinatie nog laagdrempeliger te maken gaat GGD Gooi en Vechtstreek op vrijdag 18 februari zonder afspraak vaccineren en voorlichten in wijkcentrum de Meentamorfose in Huizen. Deze locatie ligt op loop- of fietsafstand ten opzichte van de wijken die achterblijven, maar uiteraard zijn alle inwoners van de regio welkom deze ochtend. Ook op de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum kunnen inwoners nog steeds dagelijks van 8.30 tot 16.30 terecht om zonder afspraak een (booster) vaccinatie te halen. Meer informatie

14 februari 2022 12.12 uur

Uitleg van routes voor een corona toegangsbewijs (CTB)/Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Nu de wijzigingen in geldigheid van QR-codes zijn ingegaan, wordt ook GGD Gooi en Vechtstreek regelmatig gebeld met vragen over de Coronacheckapp. In dit artikel op de website van GGD GHOR Nederland vindt u uitleg en antwoorden op de meestgestelde vragen over het aanmaken van een corona toegangsbewijs.

14 februari 2022 11.18 uur

Vaccinatie inplannen kan vanaf nu in meerdere talen

“Kies 3 voor een andere taal”. Sinds vorige week horen mensen die de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen deze optie. GGD GHOR Nederland wil hiermee zoveel mogelijk mensen, die dat willen, de kans bieden om een vaccinatie- of boosterafspraak te maken. Op de testlijn was dit al enige tijd het geval en daar maakten duizenden mensen gebruik van. De gesprekken in andere talen worden zogeheten driegesprekken, waarbij een tolk wordt ingeschakeld. Die vertaalt heen en weer tussen de beller en de callcentermedewerker. De verwachte top 5 qua talen is vergelijkbaar met de testlijn: Pools, Turks, Spaans, Portugees en Arabisch. Maar, ook mensen die een andere taal spreken, zijn vrij om te bellen.
Meer informatie

9 februari 2022 09.48 uur

Aantal positieve testen vlakt af op hoog niveau, recordcijfers door inhaalslag

De stijging van mensen met een coronabesmetting lijkt de afgelopen week af te vlakken. Iets minder mensen, 977.564, lieten zich in de afgelopen week testen bij de GGD teststraten, 4% minder dan de week ervoor. Het RIVM meldde 824 duizend nieuwe coronabesmettingen, waarvan bijna 400 duizend op dinsdag. Dit kwam door een grote inhaalslag. Bijna 200 duizend besmettingen van de afgelopen drie weken waren wel bekend bij de GGD, maar konden niet tijdig verwerkt worden in de systemen. Sinds dinsdag worden de positieve testresultaten daarom rechtstreeks vanuit de teststraten aan het RIVM gerapporteerd. Het record wordt niet alleen veroorzaakt door de achterstallige meldingen, het aantal positieve testen is sowieso erg hoog. Dagelijks testten afgelopen week ruim 80 duizend Nederlanders positief. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve besmettingen gestegen, onder andere door inhaalslag, minder testafnames

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 1.613 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 1.315). Dit gemiddelde geeft een vertekend beeld doordat gisteren een inhaalslag werd gemaakt met het verwerken van besmettingen van de afgelopen weken. Op dinsdag 8 februari werden er daarom 4.456 positieve testen gemeld. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 2.013 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 2.157 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (61,7%) steeg ten opzichte van vorige week (55,4%). Landelijk was dit 60,7%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

7 februari 2022 16.04 uur

Testlocatie Emmauskerk Hilversum gesloten, teststraten in Huizen en Bussum open

De tijdelijke testlocatie in de Emmauskerk in Hilversum heeft afgelopen weekend haar deuren weer gesloten. GGD Gooi en Vechtstreek is de Emmauskerk dankbaar voor de gastvrijheid en fijne samenwerking waardoor in januari binnen korte tijd de testcapaciteit verdubbeld kon worden. Nu de vaccinatielocatie in Bussum is omgebouwd tot testlocatie, is de extra locatie in Hilversum niet meer nodig. Mensen die zich in de regio bij de GGD willen laten testen, kunnen terecht bij Sijsjesberg in Huizen of aan de Franse Kampweg in Bussum. Meer informatie over testen bij GGD Gooi en Vechtstreek

7 februari 2022 10.04 uur

Wijzigingen in geldigheid van het Corona Toegangsbewijs

De geldigheid van het Nederlandse coronatoegangsbewijs (CTB) zal vanaf 8 februari zoveel mogelijk gelijk worden getrokken met die van het Internationale coronabewijs (EU DCC). Dit laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Het vaccinatiebewijs is tot 270 dagen na afronding van volledige vaccinatie (2 prikken) geldig. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Het herstelbewijs is tot 180 dagen na de positieve test geldig. Voor de boostervaccinatie is nog geen geldigheidstermijn vastgesteld. Voor mensen die hun CTB op papier gebruiken, geldt vanaf 8 februari dat deze na 90 dagen zijn geldigheid verliest en voor die tijd dus opnieuw geprint of aangevraagd moet worden.

Meer informatie vindt u in dit nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

3 februari 2022 12.33 uur

Het testen van kinderen – vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat ouders en verzorgen vragen hebben over het testen van hun kind. Daarom zette GGD GHOR Nederland de meestgestelde vragen en antwoorden over het testen van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën op een rij. U vindt in het document vragen en antwoorden over:
• testen van kinderen op de kinderopvang en het primair onderwijs tot en met 12 jaar;
• testen van kinderen op het voortgezet onderwijs van 13 jaar of ouder;
• algemene vragen over het testen van kinderen.
Meer informatie

2 februari 2022 09.33 uur

Landelijk ruim half miljoen positieve coronatesten, meer ziekenhuisopnames

In de week na de versoepelingen, van woensdag 26 januari tot en met 1 februari, is het aantal gemelde positieve coronatesten explosief gestegen naar 530.015 (+45%). Dat is ondanks een achterstand van ruim 81.000 meldingen van GGD naar het RIVM sinds 18 januari. Ruim 1.019.496 mensen lieten zich testen bij de GGD, 7% meer dan de week ervoor. Dat is het hoogste aantal afgenomen testen in een week sinds het begin van de epidemie. Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 13 t/m 17 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week in de leeftijdsgroepen 0 t/m 12 jaar en 13 t/m 17 jaar. Bij mensen van 60 jaar en ouder blijft, in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, het aantal positieve coronatesten laag in de afgelopen weken. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam in de afgelopen week met 11% toe. Op de IC steeg het aantal opnames met 18%. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve besmettingen gestegen, minder testafnames

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 1.315 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 1.120). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 494 inwoners een positieve uitslag (landelijk 606 per 100.000). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 2.157 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 2.381 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (55,4%) steeg ten opzichte van vorige week (46%). Landelijk was dit 56,1%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

1 februari 2022 16.50 uur

Hoe voeg ik mijn boosterbewijs toe aan de CoronaCheck-app?

Ruim 60% van alle inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek haalde een boosterprik.  Heeft u een boosterprik gehaald? Dan kunt u die direct toevoegen aan uw vaccinatiebewijs. Nieuwe vaccinaties worden niet automatisch in de app opgehaald. Om uw vaccinatiegegevens op te halen, logt u in bij de coronacheck-app met DigiD. Klik op het ‘+’teken rechtsboven in de app en voeg een vaccinatiebewijs toe. Liever op papier? Ga dan naar www.coronacheck.nl/print en maak opnieuw een vaccinatiebewijs. Uw boosterprik wordt dan ook in uw papieren bewijs verwerkt.