voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

29 januari 2021 – 17.22 uur

Teststraat Hilversum zaterdag 30 januari weer open

GGD Gooi en Vechtstreek is vandaag erg geschrokken na de vondst van de brandbare goederen in de teststraat in Hilversum. Iedereen is gelukkig ongedeerd gebleven. Wij danken de politie voor alle inzet en hulp en danken de teststraatbezoekers voor hun begrip voor het verplaatsen van hun afspraak. Wij laten ons niet van de wijs brengen en gaan door met testen. De beveiliging van al onze test- en vaccinatielocaties is opgevoerd naar 24 uur fysieke beveiliging. Zaterdag 30 januari is onze teststraat weer open.

29 januari 2021 – 17.17 uur

GGD Gooi en Vechtstreek start maandag met vaccineren ouderen

Deze week ontvangen de eerste mensen van 85 jaar en ouder een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Het vaccineren van deze kwetsbare groep is een belangrijke stap in het vaccinatieproces.

Eerste vaccinaties 85-plussers in het GGD-gebouw in Bussum

Mensen van 85 jaar en ouder, die mobiel genoeg zijn om naar een GGD-vaccinatielocatie te komen, kunnen zich laten vaccineren in het gebouw van de GGD Gooi en Vechtstreek in Bussum.

Tweede vaccinatie 85-plussers in het vaccinatiepaviljoen bij Visio in Huizen

Voor de tweede vaccinatie kunnen 85-plussers terecht in het vaccinatiepaviljoen op het terrein van Visio aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen dat naar verwachting eind februari gereed is.
Lees de praktische informatie over de vaccinatie voor ouderen

29 januari 2021 – 12.55 uur

Datadiefstal uit landelijke GGD-systemen

In de media is momenteel aandacht voor de datadiefstal uit landelijke GGD-systemen. Heeft u vragen over de datadiefstal? Lees meer via GGD en haar data – Hoe zit het echt? Een repliek. Op de website van GGD GHOR Nederland vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over datadiefstal.

29 januari 2021 – 11.33 uur

De teststraat in Hilversum blijft vrijdag 29 januari gesloten

De veiligheid van onze medewerkers en bezoekers aan de teststraat staat voorop. Afspraken worden gebeld om afspraak naar Huizen te verplaatsen. Had u vandaag een afspraak en bent u nog niet gebeld? Bel dan het landelijk afsprakennummer 0800 1202 of via coronatest.nl

29 januari 2021 – 10.41 uur

Teststraat Hilversum in verband met vondst verdachte goederen gesloten. Alle afspraken worden gebeld en verplaatst naar teststraat Huizen.

Bij de teststraat aan het Colosseum in Hilversum zijn vrijdagochtend verdachte goederen aangetroffen. De politie zet uit voorzorg de omgeving af en doet onderzoek naar de aangetroffen goederen. De teststraat in Hilversum is gesloten. Alle afspraken worden gebeld en verplaatst naar de teststraat in Huizen.

28 januari 2021 – 15.24 uur

Vervoersmogelijkheden naar vaccinatielocatie voor minder mobiele ouderen

Thuiswonende ouderen van 85-90 jaar krijgen vanaf volgende week een uitnodigingsbrief om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie. Als zij geen vervoer hebben naar de GGD-vaccinatielocatie kunnen zij hulp vragen aan hun naasten of bij andere vrijwillige initiatieven en organisaties die vervoer kunnen regelen.

Versa Welzijn biedt vervoer naar vaccinatielocatie in regio Gooi en Vechtstreek aan

Versa Welzijn kan voor minder mobiele inwoners uit de regio vervoer regelen naar de vaccinatielocatie. Dit kan via ANWB AutoMaatje en/of de Vrijwillige Thuishulp, afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Meer informatie hierover vindt u hier.

Ouderen die nu al gebruik maken van (gemeentelijke) vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer kunnen deze ook gebruiken om naar de vaccinatielocatie te reizen. Boek uw rit dan zo snel mogelijk na het maken van de vaccinatie afspraak.

27 januari 2021 – 13.22 uur

Let op: GGD vaccineert géén ouderen aan huis

Bij ons GGD-callcenter ontvangen wij berichten dat ouderen in onze regio worden gebeld door mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD. Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de mensen aan huis. Dit klopt niet! De GGD neemt geen contact op met ouderen over het vaccineren en komt ook niet bij mensen thuis om te vaccineren.

Ouderen vanaf 85 jaar ontvangen deze week een vaccinatie-uitnodiging van het RIVM of hun huisarts

Huisartsen nemen persoonlijk contact op met de 90-plussers in hun praktijk. Mensen in de leeftijd van 85 tot 90 jaar krijgen een uitnodiging per post van het RIVM.

Mobiele ouderen bellen zelf met een landelijk nummer om een afspraak te maken. Zij worden gevaccineerd op de centrale vaccinatielocatie van GGD Gooi en Vechtstreek aan de Burgemeester de Bordesstraat in Bussum. Niet-mobiele ouderen worden door de huisarts gevaccineerd zodra dit kan.

Huisartsen

De GGD heeft de huisartsen in de regio inmiddels op de hoogte gesteld om extra alert te zijn op deze praktijken.

27 januari 2021 – 13.16 uur

Eerste vaccinaties mobiele 85-plussers in het GGD-gebouw aan de burgemeester de Bordesstraat in Bussum

De groep ouderen van 85 jaar en ouder, die mobiel genoeg zijn om naar een GGD-vaccinatielocatie te komen, zullen hun eerste vaccinatie krijgen het gebouw van de GGD Gooi en Vechtstreek aan de Burgemeester Bordesstraat 80 te Bussum. En niet zoals eerder gecommuniceerd in het vaccinatiepaviljoen dat gebouwd wordt op het terrein van Visio aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen. Het vaccineren van deze groep is door de Rijksoverheid naar voren gehaald. Het vaccinatiepaviljoen in Huizen is naar verwachting eind februari gereed, dan verplaatst het vaccineren zich naar het vaccinatiepaviljoen op het terrein van Visio in Huizen.

Informatie over vaccinatielocatie in afspraakbevestiging

In de uitnodigingsbrief die mobiele 85-plussers ontvangen, staat welk nummer zij kunnen bellen om een vaccinatie-afspraak te maken. In het telefoongesprek en via een bevestigingsmail wordt gecommuniceerd bij welke vaccinatielocatie hun vaccinatie plaatsvindt.

Meer informatie en antwoorden op vragen over vaccineren, vindt u op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351 of het Corona callcenter van de GGD  (035)  692 64 00.

27 januari 2021 – 10.45 uur

Corona cijfers – Landelijk: Lichte daling positieven. Britse variant wint terrein in Nederland

We zien deze week, van 20 tot en met 26 januari, een lichte daling van 8% in het aantal meldingen van mensen met een positieve testuitslag. Deze daling is lang niet zo groot als de daling die we in de week ervoor zagen, van 13 tot en met 19 januari. Toen was de daling 21,5%. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag is gelijk aan het percentage positief in de week daarvoor met 11,7%. Nederland bevindt zich met 204 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week nog steeds in de ernstige fase van de epidemie. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames is afgelopen week opnieuw iets afgenomen. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1.264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 182 minder opnames dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de IC afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor. De coronavariant, die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid, wint verder terrein in Nederland. Het RIVM schat in dat van de mensen die afgelopen week (20 tot en met 26 januari) besmet werden, ruim een derde de Britse variant heeft. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek gaat de afname van het aantal positieve testen steeds langzamer dan de week hiervoor. Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 331 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 392). Het aantal bezoekers aan de teststraat (3.609) nam af ten opzichte van de week ervoor (4.736). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, is daarentegen gestegen naar 9% (week ervoor 8%). Ook in onze regio is de verwachting dat de Britse variant een relatief groter aandeel krijgt in het aantal besmettingen.

26 januari 2021 – 10.25 uur

Datadiefstal gegevens coronatesten.

In de media is momenteel aandacht voor datadiefstal uit landelijke GGD-systemen. Dit weekend zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan en de zaak is door de politie en het OM in behandeling genomen.

Het gaat om diefstal uit landelijke GGD-systemen. Het is daarom bij GGD Gooi en Vechtstreek niet bekend of het gegevens van mensen uit de regio Gooi en Vechtstreek betreft. Meer informatie vindt u in het nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland.

22 januari 2021 – 09.55 uur

Klik op afbeelding voor volledige weergave

Sherpa trakteert GGD medewerkers op verse koeken uit Sherpa Bakkerij

Als blijk van waardering voor alle inzet bij het vaccineren en uitvoeren van de coronatesten, worden de GGD-medewerkers vandaag door de Baarnse zorginstelling Sherpa getrakteerd op verse koeken uit de eigen Sherpa bakkerij. De traktatie is door de medewerkers van de GGD met open armen ontvangen. De verse koeken zijn met veel aandacht en liefde gemaakt door de cliënten die werken bij de bakkerij van Sherpa. Een begeleider rijdt samen met een cliënt langs de vaccinatielocatie in Huizen, teststraten in Huizen en Hilversum en het kantoor van de Bron en Contactonderzoekers in Bussum om de medewerkers te verrassen met deze lekkere traktatie.

Sherpa: “Als je vroeger als kind gevaccineerd werd, kreeg je van je moeder vaak een lekkere traktatie, een ijsje of een koek bijvoorbeeld. Vanuit die gedachte leek het ons leuk om het nu eens andersom te doen: een traktatie voor de mensen die vaccineren.”

In de bakkerij van de Baarnse zorginstelling voor mensen met een beperking leren professionele bakkers het bakkersvak aan de cliënten. Daarbij kijken zij naar hun mogelijkheden, en welke vaardigheden nog aangeleerd kunnen worden. Samen bakken zij vijf dagen per week brood en heerlijke taarten en koekjes. Deze worden door de eigen chauffeursdienst van Sherpa bezorgd door de regio.

22 januari 2021 – 09.11 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 21 januari waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

21 januari 2021 – 13.02 uur

Vaccineren van ouderen van 85 jaar en ouder start binnenkort

De Rijksoverheid kondigde deze week aan dat mensen van boven de 90 en tussen de 85 en 90 jaar versneld gevaccineerd worden. Zelfstandig wonende ouderen van boven de 90 komen het eerst aan de beurt. Zij krijgen komende week een uitnodiging van hun eigen huisarts.

De groep in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar krijgt daarna, eind komende week of later een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie. Het uitnodigen van deze groep van circa 220.000 mensen gebeurt gefaseerd. In de brief, die deze ouderen van 85-90 jaar krijgen van het RIVM, staat precies wat ze moeten doen. Aanvullende informatie is te vinden op de website coronavacinatie.nl en via telefoonnummer 0800 – 1351.

ie.

21 januari 2021 – 13.00 uur

Corona Vaccinatie en testen bij de GGD is altijd gratis

Bij ons GGD-callcenter krijgen wij meldingen van mensen die gebeld zijn voor een versnelde vaccinatie, waarvoor geld wordt gevraagd. Graag wijzen wij u erop dat wij u als GGD niet bellen voor een versnelde vaccinatie. Een uitnodiging om u te laten vaccineren, ontvangt u van het RIVM, uw huisarts of via uw werkgever. De GGD vraagt u nooit geld voor het vaccineren tegen of testen op het coronavirus. Maak naar aanleiding van dit soort telefoontjes dus geen geld over, maar meld het bij de politie.

20 januari 2021 – 16.43 uur

Testen zonder klachten na terugkeer uit het buitenland

Vanaf 20  januari kan iedereen die in het buitenland is geweest zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook zonder klachten. Zij kunnen hiervoor een testafspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl.

Wie in het buitenland is geweest, moet na terugkeer 10 dagen in quarantaine. Die quarantaineduur kan nu verkort worden door op dag 5 of later een coronatest te doen. Is de testuitslag negatief, dan kan de quarantaine eerder beëindigd worden. Uiteraard moeten reizigers zich ook na een negatieve testuitslag aan de algemene maatregelen blijven houden.

Klachten? Meteen een afspraak maken

Reizigers die zijn teruggekomen uit het buitenland en klachten ontwikkelen, moeten zich meteen laten testen. Als de uitslag van die test negatief is kunnen zij echter nog niet uit quarantaine. Zij moeten dan op dag 5 opnieuw een test doen, omdat ze anders te vroeg zijn getest. Zij kunnen nog klachten ontwikkelen.

Meer informatie vindt u hier.

20 januari 2021 – 13.31 uur

Tot nu toe geen clusters van  Britse variant van het coronavirus in de regio. GGD GV wel extra alert

GGD Gooi en Vechtstreek is net als andere GGD’ en extra alert op mogelijke signalen van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Bij een positieve test wordt nu in het bron- en contactonderzoek specifiek gevraagd naar eventuele linken met Engeland of Zuid- Afrika. Als dit het geval is, wordt het monster via het laboratorium opgestuurd naar het RIVM voor nader onderzoek. Dit gebeurt ook als er sprake is van een forse of snel verlopende uitbraak van het coronavirus. De verwachting van het RIVM is dat de Engelse variant binnen korte tijd het overheersende type zal zijn. Ook in onze regio is hij een enkele keer gesignaleerd, dit was in een situatie zonder grote kans op verspreiding.

20 januari 2021 – 10.59 uur

Corona cijfers – Landelijk: Daling positieven, maar zorg om opmars nieuwe coronavarianten  

Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag is afgelopen week(13 tot en met 19 januari), in vergelijking met de week ervoor met 21,5% gedaald naar 38.776 meldingen. Deze daling wordt toegeschreven aan de lockdown die op 15 december inging. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag nam licht af van 12,9% naar 11,7% in de afgelopen week. De daling is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care – opnames lag iets lager dan de week daarvoor. Het gematigd positieve beeld in het aantal nieuwe meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag in Nederland wordt overschaduwd door zorg om de opmars van de Britse coronavariant, die besmettelijker is. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de Gooi en Vechtstreek is er een flinke daling van mensen die een positieve uitslag kregen. Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 392 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 569). Het aantal bezoekers aan de teststraat was met 4736 vergelijkbaar met de week ervoor (4767). Ook het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, is  gedaald naar 8% (week ervoor 9,1%). Net als landelijk is de druk op het ziekenhuis en verpleeghuizen nog steeds hoog i.v.m. besmettingen bij personeel en bewoners. De militaire ondersteuning bij de Bolder is inmiddels afgebouwd.

19 januari 2021 – 15.47 uur

Vaccinatie bewoners verpleeghuizen en gehandicaptenzorg in Nederland 18 januari gestart. In onze regio start begin februari.

Op maandag 18 januari 2021 is door een aantal door het ministerie van VWS geselecteerde instellingen in de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg in Nederland gestart met het vaccineren van hun bewoners tegen corona. Deze week worden in deze verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking naar verwachting 15.000 bewoners gevaccineerd. In de regio Gooi en Vechtstreek wordt naar verwachting begin februari  door instellingen in de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg gestart met het vaccineren van hun bewoners.

19 januari 2021 – 10.20 uur

Resultaten campagne-effectmonitor 13 januari 2021

Het RIVM onderzoekt regelmatig in welke mate mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Het rapport bevat de trends in gedrag en houding tegenover de maatregelen.  Belangrijke resultaten zijn:

  • Ongeveer driekwart heeft zich tijdens de feestdagen aan de maatregelen gehouden.
  • Het aandeel dat afstand houdt, blijft stabiel met ruim acht op de tien.
  • Drukte vermijden is toegenomen.
  • Men werkt vaker volledig thuis in plaats van deels.
  • Nog steeds blijft slechts een kwart van de mensen met klachten thuis.
  • Testen vindt men iets belangrijker. Maar de helft van de mensen met klachten laat zich niet testen.
  • Vrijwel iedereen draagt een mondkapje waar dat verplicht is.
  • Het draagvlak voor de maatregelen blijft stabiel.
  • De bereidheid om te laten vaccineren neemt toe.

De volledige rapportage is hier te vinden.

18 januari 2021 – 13.07 uur

Meer dan de helft van de ondervraagden in N-H vindt CoronaMelder nuttig

Meer dan de helft van de ondervraagden in de provincie Noord-Holland vindt de CoronaMelder app nuttig, omdat gebruik van deze app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg universiteit. Mensen die de Coronamelder app gedownload hebben, krijgen bericht als ze langer dan 15 minuten nauw contact gehad hebben met iemand die positief blijkt te zijn. Het advies is dan blijf thuis, hou afstand en laat je vijf dagen na het contact met de positief geteste persoon testen, ook als u geen klachten heeft. Op deze manier weten mensen eerder dat ze mogelijk besmet zijn en komen zij eerder in beeld bij de GGD voor het Bron- en Contactonderzoek. De GGD Gooi en Vechtstreek heeft als gevolg van meldingen in de app tot eind november bij 1.289 mensen een coronatest uitgevoerd.

“De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.” Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

De CoronaMelder-app is ontwikkeld door het Ministerie van VWS en waarschuwt u nadat u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kunt voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. Meer informatie over de app vindt u hier.

14 januari 2021 – 14.57 uur

Vaccineren niet binnen 4 weken na positieve testuitslag Corona. Afspraak verzetten

Mensen die COVID-19 doorgemaakt hebben, kunnen veilig gevaccineerd worden met COVID-19-vaccin. De vaccinatie kan de al bestaande antistoffen mogelijk zelfs een boost geven. Om goed onderscheid te kunnen maken tussen klachten passend bij het doormaken van de ziekte en klachten veroorzaakt door de vaccinatie wordt wel een interval gehanteerd. De aanbeveling is daarom te wachten tot herstel of om minimaal 4 weken na het begin van de symptomen de vaccinatie toe te dienen. Ook voor mensen die positief getest zijn, geldt dat het advies is  niet binnen 4 weken zich te laten vaccineren. Er moet dus tussen een covid besmetting of positieve testuitslag minstens 4 weken zitten voor mensen zich laten vaccineren.

Afspraak verzetten

Heb je al een afspraak gemaakt en is het korter dan 4 weken geleden dat jij positief getest  was of Covid had, neem dan contact op het landelijk callcenter en verzet de afspraak.

Ook mensen die op het moment dat zij  zich zouden laten vaccineren  klachten hebben passend bij COVID-19 moeten thuis blijven en zich eerst laten testen.  Zij mogen niet naar de vaccinatielocatie komen.

13 januari 2021 – 10.15 uur

Corona cijfers – Landelijk: voorzichtige daling zichtbaar

Voor de tweede week op rij is het aantal meldingen iets gedaald. De daling is vooral zichtbaar bij mensen boven de 30 jaar. Het aantal gemelde besmettingen in de leeftijd tussen 18 en 24 jaar is de afgelopen week juist toch weer gestegen. Veel besmettingen na kerst en oudjaar zijn te herleiden tot bezoek thuis. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7% naar 12,8%. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC -opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging.

In de afgelopen week van 6 tot en met 12 januari zijn 49.398 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag (12% minder dan de week ervoor). Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen was 340.285, (8% minder dan de week ervoor. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek lieten minder mensen zich testen en zijn er minder mensen met een positieve testuitslag dan de week ervoor.  Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 569 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 765). Het aantal bezoekers aan de teststraat was ook ca. 20% minder. Afgelopen week waren er 4767 bezoekers. De week ervoor 6090. Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, is nog steeds hoog 9,1% (week ervoor 10,6%). Net als landelijk is de druk op het ziekenhuis en verpleeghuizen nog steeds hoog i.v.m. besmettingen bij personeel en bewoners.

12 januari 2021 – 10.55 uur

Inrichten vaccinatielocatie Huizen in volle gang. Vrijdag 15 januari eerste prik.

GGD Gooi en Vechtstreek is op dit moment druk met het inrichten van de vaccinatie-locatie aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen. Vrijdag 15 januari wordt hier gestart met het vaccineren van de eerste zorgmedewerkers van verpleeghuizen uit de regio. Zij hebben via hun werkgever een uitnodiging ontvangen en via het landelijk callcenter een afspraak gemaakt.  Alleen met een afspraak kunt u terecht. Om de komende 6 weken per dag 300 zorgmedewerkers tegen corona te vaccineren, zijn 4 priklijnen ingericht.

11 januari 2021 – 17.13 uur

Opkomst voor vaccinatie onder medewerkers acute zorg hoog; ook in Tergooi

Vorige week hebben ziekenhuizen hun medewerkers acute zorg (spoedeisende eerste hulp, intensive care en Covid-verpleegafdelingen) de mogelijkheid gegeven om zich te laten vaccineren tegen Corona. De vaccinatie werd door het ziekenhuis zelf gegeven . Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers meldt dat de vaccinatiebereidheid landelijk op meer dan 95 procent lag. Ook in Tergooi was de opkomst onder de medewerkers van acute zorgafdelingen zeer hoog. Donderdag, vrijdag en zaterdag werden in totaal iets meer dan 300 medewerkers uit de acute zorg gevaccineerd.

8 januari 2021 – 11.20 uur

Coronateststraat op het Arenapark in Hilversum vandaag geopend – teststraat Bussum gesloten

De coronateststraat aan de Athene op het Arenapark in Hilversum is op 8 januari officieel geopend door burgemeester Pieter Broertjes en directeur publieke gezondheid René Stumpel. De teststraat vervangt de teststraat bij de Zandzee in Bussum die vanaf vandaag gesloten is.

Het Arenapark in Hilversum biedt meer ruimte om op te schalen voor de verwachte drukte deze winter en er zijn betere werkomstandigheden voor de medewerkers. Samen met de teststraat in Huizen, kunnen er 1540 mensen per dag getest worden.

Bezoek teststraat alleen op afspraak

Iedereen met klachten die passen bij corona kan online op www.coronatest.nl of dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur via het landelijke afsprakennummer 0800 – 12 02 een afspraak voor een test maken.

8 januari 2021 – 09.30 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden wekelijks of tweewekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 7 januari waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

7 januari 2021 – 17.04 uur

Communicatiemateriaal over vaccineren ook in eenvoudige taal

Informatie en antwoorden op veel gestelde vragen vindt u op www.coronavaccinatie.nl.
Op Steffie is nu ook informatie in eenvoudige taal te vinden over vaccineren.

7 januari 2021 – 16.54 uur

Coronavaccinatie: de 1e prik is in Nederland gezet

Woensdag 6 januari is het vaccineren tegen corona van start gegaan en zette de GGD Hart voor Brabant in Veghel de eerste prik bij een medewerker uit de ouderenzorg. In onze regio wordt de eerste zorgmedewerker gevaccineerd op 15 januari aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen.

6 januari 2021 – 10.24 uur

Corona cijfers: overtuigende daling nog niet zichtbaar

Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich in Nederland liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC intensive care opnames iets hoger.

In de afgelopen week van 30 december tot en met 5 januari zijn 56.440 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag (de week ervoor 67.338 16 % minder). Ook  het aantal mensen dat zich liet testen lag met 368.126 mensen 16% lager dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag bleef hoog en steeg van 13,0% naar 13,7% in afgelopen week.

Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek lieten minder mensen zich testen en zijn er minder mensen met een positieve testuitslag dan de week ervoor.  Zie ons regionale dashboard. Afgelopen week ontvingen 765 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 976). Het aantal bezoekers aan de teststraat was ook 20% minder. Afgelopen week waren er 6090 bezoekers. De week ervoor 7482. Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, is nog steeds hoog 10,6% ( week ervoor 11%). Net als landelijk is het druk in het ziekenhuis, met ziekenhuisopnames en op de IC. Daarnaast is de druk op verpleeghuizen nog steeds hoog i.v.m. besmettingen bij personeel en bewoners.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de maatregelen. Hou afstand, was vaak je handen, blijf thuis bij klachten en laat je testen. #Alleen Samen

5 januari 2021 – 12.24 uur

Landelijk call center voor vaccinatieafspraken zorgmedewerkers open

Het landelijke call center waar zorgmedewerkers met hun uitnodigingsbrief van hun werkgever een vaccinatieafspraak kunnen maken, is gisteren geopend. Al bijna 16.000 zorgmedewerkers maakten op deze eerste dag een afspraak voor hun vaccinaties tegen corona. Alleen als u op dit moment in de verpleeghuiszorg werkt, kunt u met de uitnodigingsbrief van uw werkgever, via dit landelijk callcenter een vaccinatieafspraak maken. GGD Gooi en Vechtstreek kan geen vaccinatieafspraken inplannen.

Wie wordt wanneer gevaccineerd?

De rijksoverheid heeft de tijdlijn voor het vaccineren vastgesteld. Als eerste zijn de medewerkers van de verpleeg/verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. Op 15 januari zal de GGD Gooi en Vechtstreek hiermee starten aan de Amersfoortseweg in Huizen. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. U hoeft zelf nu niets te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht met een uitnodiging om zelf een vaccinatieafspraak te maken.

Meer informatie over vaccineren tegen corona vindt u hier.

5 januari 2021 – 07.07 uur

Antwoord op vragen van zzp’ers en kleine zorgorganisaties over uitnodiging vaccinaties

Bij ons callcenter krijgen wij op dit moment veel vragen van zzp’ers en kleine zorgorganisaties over de uitnodiging voor het vaccineren tegen corona. De zorgmedewerkers van verpleeghuizen zijn als eerste aan de beurt voor vaccinatie. Zij ontvangen van hun werkgever een uitnodiging voor de vaccinaties. Ook zzp’ers die bij een verpleeghuis in dienst zijn, krijgen van dat verpleeghuis een uitnodiging voor de vaccinaties. Alleen met deze uitnodiging kunnen zij een afspraak maken om zich te laten vaccineren.

GGD Gooi en Vechtstreek draagt zorg voor het vaccineren, maar bepaalt niet wie wanneer gevaccineerd wordt. De landelijke overheid bepaalt wie wanneer gevaccineerd wordt. De landelijke koepelorganisaties van verpleeghuizen informeren de verpleeghuizen over de vaccinatiecampagne en wie wanneer uitgenodigd wordt.

Bent u op dit moment als ZZP’er werkzaam in een verpleeghuis en heeft u geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen ?

Neem dan contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt, of met een van de koepelorganisaties voor uw branche (ActiZ, NVAVG, VGN, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl).

Heeft u als werkgever/kleinere zorgorganisatie  geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen?

Kleinere zorgorganisaties zijn niet altijd aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt (ActiZ, NVAVG, VGN, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl),  ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.

4 januari 2021 – 13.52 uur

GGD Gooi en Vechtstreek beschikt op dit moment over voldoende gekwalificeerd personeel om te starten met vaccineren

Wij krijgen de laatste tijd diverse telefoontjes en mailtjes van mensen die ons willen helpen met de opdracht om Nederland te vaccineren tegen corona. Onze waardering hiervoor is groot. GGD Gooi en Vechtstreek beschikt op dit moment echter over voldoende gekwalificeerd personeel om te kunnen starten met vaccineren.

Wil u toch uw hulp aanbieden?
Dan raden wij u aan om u aan te melden bij een van de verschillende organisaties die aanbod van hulp voor de zorg (waaronder ook GGD’en) en de aanpak van corona verzamelen. We denken dat er veel organisaties behoefte hebben aan vrijwilligers. Medisch geschoold personeel kan bijvoorbeeld terecht bij Extrahandenvoordezorg.nl of via één van de banenplatforms van Gezondheidszorgbanen. Heeft u geen medische achtergrond, kijk dan eens bij het Rode Kruis (bijvoorbeeld Ready2help) of een van de regionale vrijwilligersorganisaties in de buurt.

4 januari 2021 – 13.49 uur

Vaccinatie zorgmedewerkers regio Gooi en Vechtstreek 15 januari van start

In opdracht van de Rijksoverheid hebben de 22 GGD’en, waaronder GGD Gooi en Vechtstreek,  de opdracht gekregen om 3 dagen eerder te starten met het vaccineren van zorgmedewerkers. Dit betekent dat zorgmedewerkers in de regio vanaf 15 januari hun vaccinaties kunnen halen in plaats van zoals eerder gecommuniceerd vanaf 18 januari. Het vaccineren zal 7 dagen per week plaats vinden van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Verantwoord vervroegen
“Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD’en.

Callcenter GGDGHOR klaar voor inplannen vaccinatieafspraken zorgmedewerkers
De zorgmedewerkers die als eerste aan de beurt zijn, krijgen van hun werkgever een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Hiermee kunnen ze een afspraak maken bij het landelijk callcenter. GGD GHOR zet vanaf vandaag maandag 4 januari in het landelijke callcenter tweeduizend mensen in om vaccinatieafspraken in te plannen voor zorgmedewerkers.