voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember | Oktober  | November | December

31 januari 2022 15.59 uur

Nieuw op het Steunpunt Coronazorgen

Op het Steunpunt Coronazorgen staat tips, hulp en informatie over hoe om te gaan met gevoelens en zorgen in de coronacrisis. Afgelopen week is de website aangevuld met tips en informatie voor de volgende situaties:
1. Hulp vragen en accepteren. Soms heb je hulp nodig, maar durf je er niet om te vragen. Wat maakt hulp vragen en accepteren zo lastig? En wat kan jou helpen om het toch te doen? Je leest het op deze pagina.
2. Werken na coronabesmetting (nieuw). Was je besmet met het coronavirus? Dan kan je nog lang klachten hebben. Het is niet gek als je daardoor minder of niet kon werken. Het kan je wel zorgen geven. Ook stap voor stap weer beginnen met werken kan spannend of lastig zijn. Op deze pagina lees je hoe je met (langdurige) coronaklachten weer kan beginnen met werken.

27 januari 2022 09.40 uur

Vragen en antwoorden over de samenwerking van de GGD’en met commerciële testaanbieders

Met het groeiende aantal besmettingen groeit ook het aantal mensen dat zich laat testen op corona. Om iedereen in Nederland te kunnen blijven testen, gaan de GGD’en samenwerken met commerciële testaanbieders. Door deze samenwerking wordt de testcapaciteit verder vergoot. Het doel hiervan is om iedereen die op corona getest wil worden op korte termijn en in de eigen regio te kunnen testen.

Het maken van een afspraak gaat nog altijd via de vertrouwde route. In dit bericht van GGD GHOR Nederland leest u onder andere hoe u een afspraak maakt en hoe de samenwerking in zijn werk gaat. Maar, ook of u zich kunt laten testen bij één van de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerkt.

26 januari 2022 09.16 uur

Wijzigingen quarantainebeleid kinderopvang

Dinsdag 25 januari heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen. Het quarantaineadvies voor kinderen komt te vervallen. Het RIVM verwerkt de wijzigingen op dit moment in de richtlijnen. Omdat het ‘protocol kinderopvang’ een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week gepubliceerd als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt. In dit nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de wijzigingen in het quarantainebeleid die per direct van kracht zijn.

26 januari 2022 09.16 uur

Bijna een miljoen GGD-testen, 1 op de 50 Nederlanders testte deze week positief

Afgelopen week is het aantal meldingen van positieve coronatesten in vergelijking met de week ervoor met 51% gestegen naar 366.120. Sinds 18 januari zijn naar schatting 60.000 positieve coronatesten nog niet gemeld bij het RIVM door de grote toestroom van meldingen bij de GGD. Op basis van de meldingen bekend bij het RIVM was in de afgelopen week de grootste stijging van het aantal meldingen per 100.000 inwoners bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+161%) en middelbare schoolleeftijd (+112%). Ook bij dertigers (+42%) en veertigers (+42%) steeg het aantal positieve coronatesten duidelijk. Bij de leeftijdsgroep 18-24 jaar daalde het aantal positieve coronatesten (-13%)De verschillen bij de andere leeftijdsgroepen waren relatief klein. Het aantal mensen dat zich bij de GGD liet testen nam toe met 37% in de afgelopen kalenderweek, vergeleken met de week ervoor. Na een periode van daling nam het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week weer toe met 15%. Het aantal IC opnames daalde met 34% ten opzichte van de week ervoor.
Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: ruime verdubbeling van aantal positieve testen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 1.120 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 559). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 320 inwoners een positieve uitslag (landelijk 310 per 100.000). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 2.381 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 1.599 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (46%) steeg ten opzichte van vorige week (38,1%). Landelijk was dit 48%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

24 januari 2022 16.01 uur

Vorige week landelijk ruim 950.000 testen afgenomen door GGD’en – maximum labcapaciteit bereikt

Afgelopen week hebben de GGD’en ruim 950.000 coronatesten afgenomen. Een nieuw weekrecord. De explosieve groei in testvragen zorgt ervoor dat voor vandaag de maximale labcapaciteit van 150.000 PCR-testenafnames wordt bereikt. Door een limiet in laboratoriumcapaciteit kunnen de GGD’en niet verder opschalen. Later deze week gaan commerciële testaanbieders ook testen afnemen, maar tot die tijd kan het voorkomen dat mensen langer moeten wachten op een test.
Lees hier het volledige bericht van GGD GHOR Nederland

24 januari 2022 14.08 uur

Vaccinatielocatie Bussum wordt vanaf woensdag 26 januari testlocatie

GGD Gooi en Vechtstreek bouwt de vaccinatielocatie aan de Franse Kampweg in Bussum om tot een testlocatie. Vanaf woensdag 26 januari kunnen mensen op het terrein van de oude Hocras op afspraak laten testen. Het maken van een testafspraak gaat via coronatest.nl of het landelijk coronatest afsprakennummer van de GGD’en (0800-1202).

Toenemende vraag naar testen, vaccinatiepiek voorbij

De vraag naar coronatesten blijft toenemen, terwijl het aantal(booster)vaccinaties per dag weer afneemt. De vaccinatielocatie in Bussum was nodig om zo snel mogelijk zoveel mogelijk boostervaccinaties te zetten. Nu biedt de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum voldoende capaciteit om de rest van de (booster)vaccinaties te zetten. Het gebouw aan de Franse Kampweg in Bussum biedt genoeg ruimte om extra testrijen in te richten en de testcapaciteit opnieuw te vergroten.

Testlocatie Emmauskerk Hilversum sluit op 4 februari

De tijdelijke testlocatie in de Emmauskerk in Hilversum sluit op 4 februari. Mensen die zich in de regio bij de GGD willen laten testen, kunnen vanaf die datum terecht bij Sijsjesberg in Huizen of aan de Franse Kampweg in Bussum.

24 januari 2022 11.39 uur

Boostervaccinatie ook mogelijk voor mensen met ernstige afweerproblemen

Mensen met een ernstige afweerstoornis (immuungecompromitteerde patiënten) krijgen standaard 3 vaccinaties aangeboden. Dit is bedoeld om genoeg afweer op te bouwen, omdat de vaccinaties bij hen soms minder goed werken. Drie maanden na een derde prik is het voor deze groep ook mogelijk om een boostervaccinatie te halen, net zoals anderen dat doen na twee prikken. Als u positief bent getest op corona, moet u ook 3 maanden wachten.  Een afspraak maken kan telefonisch via het telefoonnummer 0800-7070 of online. Lees verder over immuungecompromitteerden op de website van het RIVM

24 januari 2022 08.18 uur

GGD GHOR Nederland werkt samen met SON om overloop in testvraag op te vangen

GGD GHOR Nederland gaat vanaf deze week samenwerken met Stichting Open Nederland (SON), om de grote testvraag op te kunnen vangen. De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten, leveren vanaf deze week extra capaciteit met antigeentesten. Dit, om zicht te houden op de besmettingen door de omikronvariant van het coronavirus. Het maken van een testafspraak blijft op dezelfde manier gaan. Via coronatest.nl of het landelijk coronatest afsprakennummer van de GGD’en (0800-1202).  Lees hier het volledige bericht van GGD GHOR Nederland.

21 januari 2022 13.14 uur

Vanaf maandag 24 januari dagelijks prikken zonder afspraak op vaccinatielocatie Hilversum

Op de vaccinatielocatie in Hilversum kunnen mensen vanaf maandag 24 januari dagelijks zonder afspraak hun 1e, 2e of boosterprik tegen corona halen. Vanaf maandag 24 januari is de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal 16 in Hilversum dagelijks van 8.30 tot 16.30 geopend voor vrije inloop. Dit geldt niet voor kinderen, zij kunnen alleen op afspraak hun coronavaccinatie halen.

Wat neemt u mee?

Neem uw identiteitsbewijs en een mondkapje mee als u de prik komt halen. Op de priklocatie is een mondkapje verplicht en wordt u verzocht om waar mogelijk 1.5 meter afstand te houden.

Op www.prikkenzonderafspraak.nl vindt u alle GGD-vaccinatielocaties in Nederland waar u zonder afspraak terecht kunt voor een vaccinatie tegen corona.

21 januari 2022 10.05 uur

Directeuren publieke gezondheid bezorgd over effecten quarantainebeleid op jongeren

GGD GHOR Nederland publiceerde vandaag een verklaring waarin alle Directeuren Publieke Gezondheid (DPG’s) zich uitspreken tegen de nu geldende quarantaineregels voor scholieren. Deze verklaring is ook ondertekend door René Stumpel, DPG GGD Gooi en Vechtstreek.  De GGD’s hebben zich altijd volledig achter het quarantainebeleid van het kabinet geschaard. Maar nu de schade, met name voor jongeren, groter is dan de gezondheidswinst, vinden zij het tijd voor versoepeling.
Lees hier het volledige nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland

20 januari 2022 15.53 uur

Vaccineren hoeft niet als kind al corona heeft gehad, maar kan nog wel

De Gezondheidsraad kwam op woensdag 19 januari met een aangepast advies over het vaccineren van kinderen. Ouders of verzorgers die hun kinderen van 5 tot en met 11 jaar laten vaccineren, doen dit soms uit de overweging om MIS-C te voorkomen. Dit is een zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte, die kinderen na het doormaken van corona kunnen ontwikkelen. Volgens de Gezondheidsraad blijkt nu uit nieuwe onderzoeksresultaten dat kinderen die eerder corona hebben doorgemaakt daar al een goede bescherming tegen hebben. Ouders of verzorgers kunnen een kind uit andere overwegingen nog altijd laten vaccineren bij de GGD.

Vaccineren om andere reden

Steeds meer kinderen hebben al corona doorgemaakt. De redenen om voor een vaccinatie te kiezen, nemen daarmee af. De gezondheidsraad geeft in het Actualisatie advies vaccinatie echter aan dat er voor ouders andere redenen kunnen zijn om voor een vaccinatie te kiezen. Bijvoorbeeld als bij het kind sprake is van een ziekte of behandeling waardoor de afweer sterk is afgenomen of  het voorkomen van besmettingen bij kwetsbare huisgenoten of andere dierbaren.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland

20 januari 2022 12.05 uur

In gesprek met een zorgprofessional over corona? Bel 0800 7707707   

Veel mensen hebben vragen over corona of de vaccinatie tegen corona, voor zichzelf, voor vrienden of familie. Bijvoorbeeld over vaccinatie bijwerkingen, mogelijke gevolgen van het virus, testen of thuisblijven. Daarom is GGD GHOR Nederland een initiatief gestart om iedereen de mogelijkheid te geven om hun vragen te stellen aan een zorgprofessional.  Vragenovercorona.nl werkt vanuit de gedachte dat informatie, ingewonnen bij zorgprofessionals, een goede basis is om beslissingen te maken over de eigen gezondheid, die van de eigen kinderen of om in gesprek te kunnen met de omgeving. De zorgprofessionals zijn dagelijks van 8 tot 20.00 uur telefonisch bereikbaar via 0800 770 770 7 en in een later stadium via de chat. De zorgprofessionals staan bellers onafhankelijk te woord op basis van de huidige inzichten. Meer informatie: www.vragenovercorona.nl

18 januari 2022 10.38 uur

Landelijke coronacijfers: Bijna kwart miljoen positieve coronatesten in de afgelopen week

Afgelopen week lieten ruim 685.000 mensen zich testen bij de GGD, 18% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve coronatesten steeg verder naar 36,8%, 242.961 positieve coronatesten werden gemeld bij het RIVM. Dat is een stijging van 21% vergeleken met vorige week.

Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+131%) en middelbare schoolleeftijd (+78%). Bij mensen van 60 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het aantal positieve coronatesten stabiel en laag in de afgelopen weken. Na de versoepelingen kan het aantal meldingen de komende weken sterk doorstijgen. Welke gevolgen de meest recente versoepelingen zullen hebben op het aantal mensen dat positief test op corona en op het aantal  daarop volgende nieuwe ziekenhuisopnames, wordt de komende weken duidelijk.
Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Tijdens de lockdownperiode is de boostervaccinatiecampagne snel op stoom gekomen. Van de mensen van 60 jaar en ouder, die op dit moment voor een boostervaccinatie in aanmerking komen, heeft ongeveer  90% een boostervaccinatie ontvangen. Meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder heeft de boosterprik inmiddels gehaald.

Regiocijfers: opnieuw forse stijging van aantal positieve testen

In de regio Gooi en Vechtstreek werden afgelopen week gemiddeld 559 inwoners per dag positief getest op corona, (vorige week 421). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 156 inwoners een positieve uitslag (landelijk 167 per 100.000). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.599 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 1.142 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (38,1%) steeg ten opzichte van vorige week (34,7%). Landelijk was dit 36,8%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

17 januari 2022 09.55 uur

Veelgestelde vragen over kindervaccinaties

Vanaf 18 januari kunnen ouders of verzorgers van kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat dat zij hun kind kunnen laten vaccineren tegen corona. En, hoe zij hiervoor een afspraak kunnen maken. GGD Gooi en Vechtstreek start op 24 januari met het vaccineren van kinderen op de vaccinatielocatie Hilversum.  Kinderen krijgen 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Tussen de eerste en de tweede prik moeten minstens acht weken zitten. Het is begrijpelijk dat ouders vragen hebben over het vaccineren van hun kind(eren). Op deze webpagina vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over kindervaccinaties.

17 januari 2022 09.55 uur

Hoe gaan GGD’en om met aangekondigde gewijzigde quarantaineregels?

De minister van VWS kondigde tijdens de persconferentie van14 januari 2022 nieuwe quarantaineregels aan. GGD’en hebben kort hierna gezegd dat het tijd kost om alle details samen met het RIVM uit te werken. En, de regels daarna door te voeren in alle verschillende systemen, processen en op alle communicatiekanalen. Denk aan belscripts, werkinstructies, informatiebrieven en websites. Wij doen er alles aan om deze wijzigingen zo spoedig mogelijk aan te passen en door te voeren.

Hoe adviseren GGD’en over de quarantaineregels?

Omdat wij merken dat er bij burgers verwarring en onzekerheid is ontstaan over deze situatie, leggen wij hier uit wat GGD’en nu adviseren over de quarantaineregels.

  1. Wij volgen de informatie zoals die op Rijksoverheid.nl staat. Wij verwijzen burgers direct naar de volgende passage: ‘Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in.’
  2. Ontstaan er tijdens een gesprek twijfels of onduidelijkheden over de uitvoering of uitwerking van de aangepaste quarantaineregels? Wij adviseren dan om het zekere voor het onzekere te nemen. En de adviezen aan te houden zoals die staan in de informatiebrief van het RIVM.

Lees hier het volledige bericht van GGD GHOR Nederland

12 januari 2022 16.37 uur

Extra tijdelijke testlocatie in Emmauskerk in Hilversum vandaag geopend 

Om de testcapaciteit te vergroten, opende GGD Gooi en Vechtstreek vanmorgen een extra tijdelijke testlocatie in de Emmauskerk aan de Kerkelandelaan in Hilversum. Vanaf nu kunnen mensen hier van maandag tot en met zaterdag op afspraak terecht voor een PCR/test. Mensen met klachten kunnen online via www.coronatest.nl een afspraak maken met hun DigiD of voor een afspraak bellen naar 0800 – 1202.

GGD Gooi en Vechtstreek is de Emmauskerk en de Voedselbank erg dankbaar dat deze kerk tijdelijk gebruikt kan worden als testlocatie. Met de opening van deze extra testlocatie in de is de testcapaciteit verdubbeld en kunnen ruim 2000 mensen per dag op een GGD testlocatie in de regio getest worden. Ook de teststraat in Huizen blijft open.

In aanwezigheid van burgemeester Pieter Broertjes, pastoor Jules Dresme en GGD-directeur Rene Stumpel werd de locatie vanmorgen in gebruik genomen.

12 januari 2022 09.46 uur

Landelijke cijfers: 200 duizend mensen testten positief in 1 week

Afgelopen week werden 201.536 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM. Een stijging van 77% vergeleken met vorige week. Nog niet eerder werden in een week tijd zoveel besmettingen gemeld. Bijna 590.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, 66% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve testen steeg verder naar 34,2%. Ongeveer 23% van de coronatesten en 53% van alle positieve coronatesten was een bevestiging van een positieve zelftest.

De hoogste aantallen meldingen per 100.000 inwoners waren afgelopen week te zien bij de 18 tot en met 29 jarigen. Afgelopen week verdrievoudigde het aantal meldingen per 100.000 inwoners onder 18 tot en met 24 jarigen vergeleken met vorige week. Onder 13 tot en met 17 jarigen en 25 tot en met 29 jarigen verdubbelde het aantal meldingen per 100.000 inwoners in een week. Bij mensen boven de 60 jaar is weinig tot geen stijging zichtbaar in de meldingen.

Ook het aantal mensen met herinfecties – mensen die opnieuw besmet raken 2 maanden of langer na de vorige besmetting – stijgt sterk met de toename van de omikronvariant. Vanaf de zomer tot half december 2021 was dit gemiddeld 3% van de meldingen, in de eerste week van dit jaar steeg dit percentage door tot 13%.

Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieven flink gestegen

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het gemiddeld aantal positieve testen per dag (421) flink gestegen ten opzichte van voorgaande week (252). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 187 inwoners een positieve uitslag (landelijk 167 per 100.000). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.142 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 774 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (34,7%) steeg ten opzichte van vorige week (27,2%). Landelijk was dit 34,2%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

11 januari 2022 14.02 uur

Telefoonlijnen voor boosterafspraak open voor iedereen van 18 jaar en ouder

Deze week loopt een vaccinatiecampagne van het ministerie van VWS. Burgers worden, onder meer op de radio en door advertenties in huis-aan-huisbladen, opgeroepen om een afspraak voor een boostervaccinatie te maken. Dat kan online, maar nu ook via het landelijke afsprakennummer 0800-7070. Daar staan de telefoonlijnen open voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Nummer wordt overal vermeld

Tot voor kort riepen de GGD’en op om een afspraak online te maken en communiceerden we geen telefoonnummer. Het aantal inkomende telefoontjes op 0800-7070 was op dat moment zo hoog dat dagelijks sprake was van honderdduizenden oproepen die niet beantwoord konden worden. Die situatie is nu heel anders. Het callcenter is flink uitgebreid, waardoor het geen probleem is als er veel mensen bellen.

10 januari 2022 11.31 uur

Kinderen zonder medisch risico kunnen binnenkort coronavaccinatie krijgen

De GGD’en beginnen na 18 januari met coronavaccinaties bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Vanaf die datum ontvangt de eerste groep kinderen een uitnodigingsbrief van het RIVM voor een vaccinatie met een aangepaste, lagere dosering van het Pfizer-vaccin. Het is bij kinderen onder de 12 aan de ouders om te beslissen of ze hun kind willen laten vaccineren. Het inplannen van de afspraak is alleen mogelijk door te bellen met het telefoonnummer uit de uitnodigingsbrief. De medewerkers op de vaccinatielocaties weten goed hoe zij met kinderen met prikangst om moeten zijn. Ook zijn er tips voor ouders van kinderen met prikangst.

Ouders met vragen over coronavaccinatie voor kinderen vinden meer informatie op de website van het RIVM.
Lees hier het volledige nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland over de start van coronavaccinaties bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

10 januari 2022 10.29 uur

Livestream zwangerschap/vruchtbaarheid en coronavaccinaties

Er zijn veel vragen over de combinatie zwangerschap én vaccineren tegen corona. Gynaecologen en verloskundigen luiden de noodklok, omdat zij (te) veel zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis zien belanden. Daarom organiseren de NVOG, KNOV en het ministerie van VWS op woensdag 12 januari om 20.00 uur een livestream over zwangerschap/vruchtbaarheid en coronavaccinaties.

Gynaecologe Liesbeth van Leeuwen, verloskundige Kirsten Schatorje en voorzitter van de Geboortebeweging Marjolein van Gelderen gaan tijdens de livestream in op de meest gestelde vragen over zwangerschap en vaccineren tegen corona. Deelnemers kunnen vooraf en tijdens de livestream vragen stellen die zoveel mogelijk direct beantwoord worden. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. Deelnemen kan direct via de link op de website van de NVOG: www.nvog.nl/livestream/

7 januari 2022 11.44 uur

Extra tijdelijke testlocatie in Hilversum

Met het oog op de snelle verspreiding van de omikron variant van het corona virus, verwacht de GGD dat de komende maand extra testcapaciteit nodig is. Daarom is de GGD erg blij met het aanbod van de Vituskerk en de Voedselbank om tijdelijk de Emmauskerk In Hilversum te kunnen gebruiken als testlocatie.

Begin volgende week wordt de Emmauskerk aan de Kerkelandelaan 5 in Hilversum ingericht tot tijdelijke corona testlocatie voor GGD Gooi en Vechtstreek. Vanaf woensdag 12 januari zullen mensen hier 6 dagen per week, van maandag t/m zaterdag terecht kunnen voor een PCR test. Hiernaast blijft ook de teststraat in Huizen open. Op zondag blijft de kerk open voor kerkgangers.

Met de opening van de testlocatie in de Emmaus kerk wordt de testcapaciteit verdubbeld en kunnen ruim 2000 mensen per dag op een GGD testlocatie in de regio getest worden.

Voor bezoek aan een van de teststraten van de GGD  is een afspraak nodig. Let dus bij het maken van een afspraak en bij ontvangst van de bevestiging goed op de locatie waar u verwacht wordt. Mensen met klachten kunnen online via www.coronatest.nl een afspraak maken met hun DigiD of voor een afspraak bellen naar 0800 – 1202.

7 januari 2022 11.17 uur

Boostercampagne goed op stoom

De afgelopen weken hebben al ruim 65.000 mensen een boosterprik gekregen op een vaccinatielocatie van de GGD.

Voor de komende weken staan al bijna 60.000  afspraken voor een boosterprik op een locatie van de GGD gepland. Een boosterprik kan alleen op afspraak. Inmiddels kan iedereen van 18 jaar en ouder online een afspraak maken voor een boosterprik. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl

4 januari 2022 16.24 uur

Landelijke coronacijfers: Omikron zorgt, ondanks lockdown, voor 35% meer positieve coronatesten

Afgelopen week werden 113.554 positieve testuitslagen gemeld, 35% meer dan de week ervoor. Nagenoeg evenveel mensen werden getest door de GGD. Het aantal mensen dat een positieve zelftest liet bevestigen bij de GGD steeg van 13,5% van het totaal afgenomen testen voorgaande week naar 16,2% afgelopen week.  De meeste positieve testen werden gemeld in de leeftijdsgroepen 18 tot en met 29 jaar. In alle regio’s is het aantal meldingen gestegen. Het percentage positieve testen steeg in de afgelopen week van 23,4% naar 30,8%. In de afgelopen week was van 6,5% van de mensen met een positieve coronatest bekend dat zij in de twee weken ervoor in het buitenland zijn geweest.

De daling in de ziekenhuisopnames vlakt af. In de afgelopen week werden 14% minder nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Op de IC daalde het aantal opnames met 16% in vergelijking met de week daarvoor. Sinds eind december veroorzaakt de omikronvariant de meeste coronabesmettingen in Nederland. De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt. Meer landelijke besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieven weer gestegen

In de regio Gooi en Vechtstreek is het gemiddeld aantal positieve testen per dag (252) gestegen ten opzichte van voorgaande week (219). Per 100.000 inwoners kregen gisteren 108 inwoners een positieve uitslag (landelijk 106 per 100.000). De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 774 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit er gemiddeld 853 per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (27,2%) steeg ten opzichte van vorige week (23%). Landelijk was dit 30,8%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

4 januari 2022 12.07 uur

Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen

Alle 18-jarigen krijgen vanaf vandaag de mogelijkheid om een boosterafspraak te maken. Deze mensen hebben zodoende de mogelijkheid om op korte termijn de extra vaccinatie te halen.

Het streven was om rond 7 januari iedereen van 18 jaar en ouder, die dat wil, de mogelijkheid te geven een boostervaccinatie in te plannen. Belangrijk, omdat deze prik extra bescherming geeft tegen de snel opkomende omikronvariant van het coronavirus. De GGD’en hebben met het uitnodigen van de laatste geboortejaren een belangrijke stap gezet in deze historische opgave.

Alle 18-jarigen uit 2004 moeten bellen

De 18-jarigen uit 2003 zijn intussen via de media opgeroepen voor een booster. Maar, er zijn natuurlijk ook nog mensen die 18 zijn geworden en uit 2004 komen. Zij kunnen online geen afspraak maken. Conform het advies van de Gezondheidsraad, moet GGD GHOR Nederland voorkomen dat ook 17-jarigen uit ditzelfde geboortejaar een afspraak kunnen maken.
Kortom: alle 18-jarigen die zijn geboren in 2004, kunnen vanaf vandaag bellen met de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Het telefoonnummer is 0800-7070.

Meer informatie

3 januari 2022 16.37 uur

Mensen geboren in 2002 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 2002 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.
Meer informatie

3 januari 2022 11.39 uur

Mensen geboren in 2000 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 2000 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.
Meer informatie

3 januari 2022 10.10 uur

Mensen geboren in 1998 of eerder: maak nu online uw afspraak voor een boostervaccinatie

Mensen geboren in 1998 of eerder kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD’en voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Als u de afspraak online inplant, is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.

GGD GHOR Nederland roept mensen (geboren in 1998 of eerder) op om nu een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller dan bellen en voorkomt dat het callcenter slecht bereikbaar wordt.

Meer informatie