voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 juli 2021 – 07.50 uur

Vaccinatielocaties GGD Gooi en Vechtstreek scoren hoog

Vanaf begin mei kunnen mensen die zich laten vaccineren in GGD-locaties, een digitale vragenlijst invullen van de  Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De GGD locaties hebben hiervoor in de wachtruimtes posters met een QR-code opgehangen. Inmiddels heeft de IGJ meer dan 20.000 volledig ingevulde vragenlijsten ontvangen van 123 verschillende locaties. De inspectie gebruikt de uitkomsten als informatiebron bij haar bezoeken. Zo kan de informatie helpen bij het plannen van een inspectiebezoek aan vaccinatielocaties, maar ook signaleren of er iets op een bepaalde locatie in positieve of negatieve zin opvalt. Op de vraag “Welk cijfer geeft u deze priklocatie?” scoren de GGD locaties op dit moment gemiddeld een 9,3!

Ook de vaccinatielocaties in de regio Gooi en Vechtstreek scoren hoog. De locatie in Naarden ontving van de bezoekers een 8,9 en de locatie in Huizen een 9,3.

Meer informatie

29 juli 2021 – 14.23 uur

Goed voorbereid (terug) naar Nederland

Reizen naar  het buitenland blijft e en risico. Weet waaraan u moet voldoen voordat  u (terug) naar Nederland reist. Ook als u vanaf 27 juli reist geldt: iedereen van12 jaar en ouder test zichzelf na aankomst in Nederland. Ook als u gevaccineerd bent. Check specifieke informatie voor uw situatie hier

Meer informatie

28 juli 2021 – 13.01 uur

In augustus in Hilversum 1e prik halen zonder afspraak

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, kan de GGD op de vaccinatielocatie In Hilversum ruimte maken voor vrije inloop, prikken zonder afspraak. Dit is alleen voor mensen die nog geen afspraak hebben en alleen voor het halen van de 1e prik en alleen op de locatie in Hilversum. De GGD creëert deze mogelijkheid omdat een redelijke groep mensen nog geen afspraak heeft gemaakt, omdat ze het ‘een gedoe’ vinden om een afspraak te maken. Met de vrije inloop in Hilversum wil de GGD voor deze mensen de drempel verlagen om een prik te halen. Het is niet mogelijk om voor de 2e prik langs te komen op de vrije inloop. De vrije inloop is alleen voor mensen die nog geen afspraak hebben en de 1e prik willen.

Vanaf maandag 2 augustus kunnen mensen die nog geen afspraak hebben, zonder afspraak langs komen voor een 1e prik . Dit kan alleen op de vaccinatielocatie in Hilversum van 08.30-16.30 uur.
Zij krijgen dan een vaccinatie met Pfizer of Moderna. Na deze 1e prik krijgen mensen een afspraak mee voor de 2e prik. Gedurende de hele maand augustus is dit inlopen zonder afspraak voor een 1e prik mogelijk op de locatie in Hilversum van 8.30 – 16.30. Het vaccinatie paviljoen in Hilversum bevindt zich op het terrein aan de Verlengde Zuiderloswal, ter hoogte van nummer 5.

Voor het krijgen van een prik, dient u een identiteitsbewijs bij u te hebben. Op de vaccinatielocatie is het dragen van een mondkapje verplicht.
Het is nog niet mogelijk om Janssen vrije inloop in Hilversum te prikken, daarvoor dient een afspraak te worden gemaakt te worden via 0800-1295.

28 juli 2021 – 10.57 uur

Cijfers Landelijk:  Meer ziekenhuisopnames, daling aantal positieven

In de afgelopen week van 21 juli t/m 27 juli 2021 is het aantal gemelde personen met een positieve coronatest flink gedaald ten opzichte van de week ervoor. Van gemiddeld 10.000 besmettingen per dag, naar gemiddeld 5.300 besmettingen per dag. Bij tieners en twintigers, waar het virus begin juli enorm toesloeg, is het aantal positieve besmettingen pijlsnel afgenomen. Hoewel het merendeel van de meldingen nog bij de jongeren ligt, komen nu in alle leeftijdsgroepen meldingen voor. In de afgelopen kalenderweek lieten 259.000 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 40% minder dan in de week ervoor. Het percentage testen met een positieve uitslag in de GGD teststraten daalde van 15,4 % naar 13,6%.  Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen steeg afgelopen week naar 538 opnames. Dat zijn 266 opnames meer dan een week eerder. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers, ook flinke daling aantal positieven

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek laten we de piek van begin juli achter ons en is het aantal positief geteste inwoners flink gedaald. Afgelopen week ontvingen 608 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 1000). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (3.119) is een kwart lager dan de week ervoor (4.169). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag daalde naar 12,3 %, vorige week 13,6 %. Zie ook het regionale dashboard.

27 juli 2021 – 09.25 uur

Reis veilig en voorbereid, negatieve testuitslag nodig bij terugkeer uit een geel land

Het aantal besmettingen in een land kan veranderen. Ook de  maatregelen voor in- en uitreizen kunnen veranderen. Daarom is  het belangrijk is om het reisadvies op www.wijsopreis.nl of in de Reisapp te raadplegen. Maak het land van bestemming favoriet om op vakantie op de hoogte te blijven. Niet alleen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer.

Om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt, hebben reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek, naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag.

Een land dat op het moment van vertrek uit Nederland een groen reisadvies heeft, kan bij terugkeer een geel of oranje reisadvies hebben door een verandering van de coronasituatie in dat land. Zet daarom het vaccinatiebewijs of herstelbewijs in de CoronaCheck-app, ook al is dat niet nodig op het moment van vertrek. Het is ook raadzaam om voor vertrek uit te zoeken waar op de vakantiebestemming getest kan worden.

Voor iedereen, ook volledig gevaccineerden, die terugkeert uit het buitenland is het advies: test jezelf.

26 juli 2021 – 13.18 uur

Bang voor een prik? 6 tips om prikangst te overwinnen

De meeste mensen vinden het niet leuk om een prik te krijgen. Sommige mensen zien er echt tegen op. De GGD zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen. Zes dingen die je kunt doen als je het vaccineren spannend vindt, maar tóch die prik wil halen.

  1. Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
  2. Wees niet te trots of te bescheiden, vertel het de prikker en wees heel duidelijk. De prikker gaat ervan uit dat de meesten een prik wat onprettig kunnen vinden. Hij of zij kan niet raden dat je het echt heel eng vindt. Ze zijn wel getraind om met mensen met prikangst om te gaan en geven je graag wat extra tijd en uitleg.
  3. Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op.
  5. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen: Adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.

26 juli 2021 – 11.25 uur

Vervroegde tweede prik voor twaalf- tot en met zeventienjarigen

Voor iedereen die jonger is dan 18 jaar en al één vaccinatie gehad heeft, geldt vanaf nu ook een verkorte interval-periode. Tussen de eerste en tweede  prik hoeft nog maar 3 weken te zitten. Jongeren die in aanmerking komen voor het vervroegen van hun tweede vaccinatie-afspraak ontvangen vanaf vandaag een sms. Vanaf begin augustus is er voldoende BioNTech/Pfizer-vaccin beschikbaar om dit mogelijk te maken. Heb je nog geen eerste prik gehad? plan je prik, je bent snel aan de beurt via 0800-7070 of www.planjeprik.nl.

21 juli 2021 – 11.26 uur

Cijfers Landelijk: stijging ziekenhuisopnames, aantal positieve coronatesten toont voorzichtige stabilisatie

In de afgelopen week van 14 juli t/m 20 juli 2021 is het aantal gemelde personen met een positieve coronatest met 34% gestegen ten opzichte van de week ervoor. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona  in het ziekenhuis werd opgenomen is in de afgelopen week gestegen naar 205 opnames. Dat zijn 120 opnames meer dan een week eerder.

De meeste positieve testen zijn net als voorgaande weken in de leeftijdsgroep van 18 t/m 24 jaar. Daarna volgen de leeftijdsgroepen van 13 t/m 17 jaar en 25 t/m 29 jaar. In de afgelopen kalenderweek lieten bijna 464.000 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 23% meer dan in de week ervoor. Het percentage testen met een positieve uitslag in de GGD teststraten steeg van 13,4% naar 14,1% van de testen, op weekbasis. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Van de mensen waarvan de vaccinatiestatus bekend was op moment van testen, was 9% volledig gevaccineerd, 14% was deels gevaccineerd, 77% was (nog) niet gevaccineerd.

Regiocijfers weer 1000 positief geteste inwoners

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners  nog steeds erg hoog, maar lijken we de piek achter ons te laten. Afgelopen week ontvingen 1000 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 1134).  Ook zijn er enkele mensen i.v.m. corona in het ziekenhuis opgenomen. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (4.169) is flink gestegen ten opzichte van de week ervoor (3.195). Veel inwoners laten zich ook op andere plekken testen o.a. in kader van testen voor toegang en/of op reis. De uitslagen van alle positieve inwoners gaan naar de GGD. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 13,6 %, vorige week 10,5%. Zie ook het regionale dashboard.

21 juli 2021 – 10.46 uur

Vaccinatieopkomst 25-44-jarigen: 66% tenminste één keer gevaccineerd

Uit de 26e vaccinatierapportage van het RIVM blijkt dat op dit moment 66% van 25-44 jarigen tenminste één vaccinatie heeft ontvangen. Van deze groep is 24% volledig gevaccineerd. Van de 65-plussers is  87% volledig gevaccineerd. Van de 45-64-jarigen heeft inmiddels 84% een eerste prik gekregen en van hen is 65% al volledig gevaccineerd. De opkomst in onze regio is vergelijkbaar met landelijk. De jongere leeftijdsgroepen zijn later uitgenodigd.

Tot en met 18 juli zijn er in Nederland ruim 19,1 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn er bijna 11,9 miljoen eerste vaccinaties en 7,2 miljoen tweede vaccinaties.

In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan meer dan 175.000 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben bijna 125.000 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

20 juli 2021 – 09.36 uur

Tweede vaccinatie met Pfizer na één prik AstraZeneca mogelijk voor iedereen

Vanaf vandaag kunnen mensen van 18 jaar en ouder die als eerste vaccinatie AstraZeneca hebben gehad, ervoor kiezen om als tweede vaccinatie Pfizer te ontvangen bij de GGD. Dit geldt ook voor mensen die de eerste AstraZeneca-vaccinatie niet bij één van de GGD’en hebben gekregen. Deze mogelijkheid bestond al voor mensen uit 1956 en 1957. Mensen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen bellen met nummer 0800 – 7070. Meer informatie.

20 juli 2021 – 09.30 uur

Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

 Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de corona- pandemie.  Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hiernaast is het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd aan de basisregels. Het blijft belangrijk om ook de andere basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten en je laten testen.

Met deze nieuwe adviezen zien de maatregelen voor de zomer er nu als volgt uit.

19 juli 2021 – 11.28 uur

Gratis zelftests voor terugkerende reizigers op luchthavens

Reizigers op Schiphol ontvangen bij aankomst een gratis COVID-19 zelftest. Medewerkers van de GGD delen de hele zomer zelftests uit op Schiphol, op Eindhoven Airport en op Rotterdam The Hague Airport. Het kabinet roept mensen op om zich bij terugkomst van vakantie te testen, voordat ze weer naar het werk gaan, naar school gaan of onder de mensen komen. Zo verkleinen we de kans dat we het virus verder verspreiden. Zelftesten zijn daarvoor ideaal. Om het gebruik van zelftesten aan te moedigen, worden ze gratis uitgedeeld op luchthavens. Bij een positief resultaat uit de zelftest is het advies je daarna te melden bij de GGD. Mensen met klachten en jongeren tot 27 jaar – ook zonder klachten – kunnen zich direct melden bij de GGD voor een coronatest. Meer informatie

19 juli 2021 – 11.17 uur

Tweede vaccinatie met Pfizer na Astrazeneca voor mensen geboren in 1958 of eerder

Mensen die dit willen, kunnen na een eerste vaccinatie met Astrazeneca, kiezen voor een tweede vaccinatie met Pfizer. Ben je geboren in 1958 of eerder? Dan kun je vanaf vandaag 10.00 uur een afspraak maken via 0800-7070.
Dinsdag 20 juli  kunnen mensen uit 1959 een afspraak maken, woensdag 21 juli mensen uit 1960 en donderdag 22 juli, iedereen van18 jaar en ouder.

Heb je nog een tweede vaccinatie  met Astrazeneca staan bij de huisarts? En wil je liever Pfizer? Geef dan aan de huisarts door dat je hier van afziet.

19 juli 2021 – 11.05 uur

Kortere periode tussen de 1e en 2e prik bij nieuwe afspraken coronavaccinatie

Om te zorgen dat meer mensen sneller volledig gevaccineerd zijn, wordt vanaf vandaag de interval tussen twee vaccinaties verkort. De interval voor nieuwe afspraken met een mRNA-vaccin (Moderna of Pfizer) bij de GGD’en wordt vanaf vandaag, maandag 19 juli verkort tot 28 dagen. Tot nog toe gold een interval van 35 dagen.

Voor mensen die al een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie, is het niet mogelijk deze interval te verkorten. Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. Men wordt dan ook verzocht hierover geen contact op te nemen met de GGD’ en, omdat er geen gehoor zal worden gegeven aan verzoeken om deze afspraken te vervroegen.

15 juli 2021 – 11.16 uur

Afspraak tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na Astrazeneca vanaf 16 juli mogelijk

Minister Hugo de Jonge heeft, na advies van de Gezondheidsraad besloten dat mensen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, ervoor kunnen kiezen bij de tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen. Vanaf 16 juli kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren vanaf 10.00 uur hiervoor een afspraak bij GGD GHOR Nederland maken door te bellen met nummer 0800 – 7070. In de dagen daarna worden ook mensen uit een ander geboortejaar, die bij de tweede vaccinatie het BioNTech/Pfizer vaccin willen, in de gelegenheid gesteld een afspraak te maken. Ook mensen die de eerste AstraZeneca-vaccinatie niet bij één van de GGD’en hebben gekregen, kunnen bij de GGD’en een afspraak maken. Wie nog een tweede vaccinatie heeft staan bij de huisarts en daarvan afziet, wordt verzocht dit bij de huisarts per e-mail door te geven. Om een QR-code te krijgen in de CoronaCheck-App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.

Meer informatie en de verdeling per dag en jaartal, vindt u hier.

14 juli 2021 – 13.09 uur

Coronacijfers landelijk: aantal positieve coronatesten verzesvoudigd; reproduktiegetal boven de 2.

In de afgelopen week van 7 juli t/m 13 juli 2021 is het aantal gemelde positieve coronatesten ruim verzesvoudigd  ten opzichte van de week ervoor. In alle veiligheidsregio’s is deze stijging zichtbaar. Het reproductiegetal is gestegen van 0,97 naar 2,17. Het percentage positieve testen in de GGD teststraten steeg van 4,5% naar 13,4%. De afgelopen kalenderweek lieten 376.735 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 142% meer dan vorige week. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona  in het ziekenhuis werd opgenomen nam toe tot 60 nieuwe opnames (+11%), waarvan 12 op de IC intensive care.

Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg ten opzichte van 50 in de week ervoor naar 301. De stijging was het grootst  in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar, gevolgd door de leeftijdsgroep 25 tot en met 29 jaar. In tegenstelling tot vorige week, zien we deze week ook in de overige leeftijdsgroepen een stijging bij dertigers veertigers en vijftigers. In alle leeftijdsgroepen werd afgelopen week meer getest. Het percentage positieve testen onder 18-24 jarigen in de GGD-teststraten steeg in de afgelopen week van 10,5% naar 25,3%, en voor 25-29 jarigen van 5,1% naar 17,6%.  Besmetting vindt vaak plaats via uitgaan, horeca, feestjes en bezoek thuis. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Er zijn nu ruim 18 miljoen vaccinaties gezet. 77% van de 18 plussers heeft 1 vaccinatie gehad. 46% is volledig gevaccineerd. Omdat veel mensen nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn,  is en blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de basismaatregelen blijft houden.

Regiocijfers ruim 1100 positief geteste inwoners

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners  vervijfvoudigd ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 1134 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 225). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (3.195) is gelijk aan de week ervoor. Veel inwoners laten zich ook op andere plekken testen o.a. in kader van testen voor toegang en/of op reis. De uitslagen van alle positieve inwoners gaan naar de GGD. Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 10,5 %, vorige week 6,2%.

In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan bijna 170.000 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben bijna 105.000 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

13 juli 2021 – 10.46 uur

Goed voorbereid op reis? voor welke informatie kun je waar terecht

De maanden juli en augustus staan in het teken van vakantie. Om het mogelijk te maken om binnen en buiten Europa te reizen heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de CoronaCheck-app ontwikkeld. Deze app kan je ook gebruiken om toegang te krijgen tot een evenement.

De GGD’en krijgen veel vragen over de registraties en werking van deze app. Vragen die betrekking hebben op registraties van testen of vaccinaties bij een van de GGD’en kunnen we voor je beantwoorden. Er zijn echter ook veel vragen die buiten ons werkveld vallen. Daarom zetten we graag op een rij waarvoor je bij de GGD terechtkan en bij welke helpdesk je anders terechtkunt met jouw vraag.

Dit overzicht vind je hier.

12 juli 2021 – 10.35 uur

Nieuwe maatregelen in verband met snelle toename besmettingen

Het aantal coronabesmettingen is veel sneller gestegen dan verwacht. Daarom gelden van 10 juli tot 13 augustus nieuwe regels om de snelle verspreiding tegen te gaan.

12 juli 2021 – 09.30 uur

Iedereen van 12 jaar en ouder kan vanaf nu afspraak voor vaccinatie tegen corona maken

Vanaf zondag 11 juli  kan iedereen  van 12 jaar en ouder een afspraak maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl ( hiervoor heb je een DigiD nodig) of bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak controleert een medewerker van het callcenter het BSNnummer en of iemand daadwerkelijk 12 jaar is.  De 12 jarigen  krijgen het vaccin van Pfizer.

8 juli 2021 – 12.30 uur

Geboren in 2007? Maak online je vaccinatieafspraak!

Jongeren uit 2007 kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD-inlogcode. Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of het geboortejaar klopt. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

7 juli 2021 – 10.30 uur

Junior coronacollege: vragen over vaccins

Zijn coronavaccins wel getest op de jeugd? Wat is het effect? Welke bijwerkingen krijgen jongeren? En wie bepaalt of een kind geprikt mag worden? Tijdens het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ geven Ton de Boer (CBG/UU), ethicus/filosoof Naomi van Steenbergen (UU) en kinderarts Patricia Bruijning (UMC Utrecht) antwoord op vragen van middelbare scholieren (en hun ouders) over coronavaccins. Het college is online te volgen en wordt ook op locatie door scholieren bijgewoond. Het college is op maandag 12 juli van 14:30 tot 15:30 uur live te  volgen via het YouTubekanaal van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) . Meer informatie over het college vindt u op de website van de Universiteit Utrecht.

7 juli 2021 – 10.09 uur

BioNTech/Pfizer als tweede vaccinatie na AstraZeneca wordt mogelijk

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gisteren besloten dat mensen na een eerste vaccinatie met AstraZeneca kunnen kiezen voor een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer. De Gezondheidsraad gaf gisteren einde dag groen licht om deze vaccins te combineren, het zogenoemde heteroloog vaccineren. Het gaat vooralsnog om mensen die eerder AstraZeneca kregen en als tweede prik een BioNTech/Pfizer-vaccin willen. Iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede AstraZeneca-vaccinatie gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan dat doen door zich vanaf vrijdag 16 juli te melden bij GGD GHOR Nederland. Hierover volgt later meer informatie. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de mogelijkheid van het combineren van deze vaccins.

7 juli 2021 – 10.04 uur

Vaccinatiebewijs wordt vanaf 10 juli twee weken na volledige vaccinatie verstrekt

Wie twee vaccinaties met AstraZeneca, Pfizer of Moderna heeft gehad, of één Janssen-vaccinatie, moet vanaf zaterdag 10 juli twee weken wachten voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt waarmee toegang tot een evenement of horecagelegenheid wordt verschaft. Ook mensen die naar Nederland reizen vanuit een land waar een Digitaal Corona Certificaat (DCC) nodig is, zullen vanaf dan minstens 14 dagen volledig gevaccineerd moeten zijn. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren besloten.

Eerder was besloten om mensen meteen na volledige vaccinatie een vaccinatiebewijs aan te bieden. Gezien het lage besmettingsniveau van toen werd dat verantwoord geacht. De snelle uitgifte van het vaccinatiebewijs maakte het bovendien aantrekkelijker voor mensen om zich snel te laten vaccineren.  Nu de besmettingen stijgen, neemt het kabinet het zekere voor het onzekere. Daarom moet iedereen die volledig is gevaccineerd eerst een wachttijd van 14 dagen in acht nemen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt. Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd. Meer informatie.

7 juli 2021 – 09.32 uur

Coronacijfers landelijk: aantal positieve coronatesten verdubbeld

In de afgelopen week van 30 juni t/m 6 juli 2021 is het aantal gemelde positieve coronatesten verdubbeld (+103%) ten opzichte van de week ervoor. In alle veiligheidsregio’s is deze stijging zichtbaar. Ook het percentage positieve tests in de GGD teststraten steeg naar 4,5%. De afgelopen kalenderweek lieten 154.104 mensen zich testen bij de GGD teststraten, dat is 22% meer dan vorige week. Het reproductiegetal, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten blijft onder de 1, maar steeg naar 0,97 (ondergrens 0,90 – bovengrens 1,05). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg ten opzichte van de week ervoor van 25 naar 50.

In de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar was de stijging het grootst (>200%), gevolgd door de leeftijdsgroep 25 tot en met 29 jaar (+63%). In deze twee leeftijdsgroepen is afgelopen week ook 75% meer getest ten opzichte van de week ervoor. Het percentage positieve testen onder 18-24 jarigen steeg in de afgelopen week van 5,9% naar 10,5%, en voor 25-29 jarigen van 3,8% naar 5,1%. Het aandeel besmettingen gerelateerd aan horeca en feesten is sterk toegenomen in de afgelopen week. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.  Er zijn nu ruim 16 miljoen vaccinaties gezet, veel mensen zijn nog niet of niet volledig gevaccineerd. Het is en blijft daarom belangrijk dat iedereen zich aan de basismaatregelen blijft houden.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners flink gestegen ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 225 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 58). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (3.132) is ruim verdubbeld ten opzichte van de week ervoor (1.443). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 6,2%, vorige week 2,9%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 162.034 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben 94.240 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

5 juli 2021 – 14.10 uur

Geboren in 2006? Maak online je vaccinatieafspraak!

Jongeren uit 2006 kunnen sinds gisteren online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD-inlogcode. Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of het geboortejaar klopt. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

5 juli 2021 – 14.03 uur

Kom alleen naar uw vaccinatieafspraak, meenemen van kinderen niet toegestaan

Nu ook mensen met jonge kinderen aan de beurt zijn voor een prik, zien we op onze vaccinatielocaties steeds vaker ouders die hun kinderen meenemen naar hun vaccinatieafspraak. Dit is niet toegestaan. Om de afstandsregels te kunnen naleven en om onze medewerkers niet te belemmeren in de (snelheid van) het vaccinatieproces vragen we u om alleen naar uw afspraak te komen. Het geeft teveel onrust en problemen als kinderen meekomen en bijvoorbeeld gaan rondrennen. Ook kan het voor heel vervelende situaties zorgen als een ouder bijvoorbeeld onwel wordt bij een vaccinatie waar een klein kind bij is.

Neem alleen een begeleider mee als het echt niet anders kan en laat diegene buiten wachten. Jongeren van tussen de 12 en 18 jaar oud mogen 1 ouder/verzorger meenemen.

5 juli 2021 – 09.59 uur

Geboren in 2005? Maak online je vaccinatieafspraak!

Jongeren uit 2005 kunnen sinds gisteren online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD-inlogcode. Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of het geboortejaar klopt. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

2 juli 2021 – 10.19 uur

Geboren in 2004? Maak online je vaccinatieafspraak!

Jongeren uit 2004 kunnen vanaf vandaag (2 juli) online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD-inlogcode. Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of het geboortejaar klopt. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

1 juli 2021 – 14.14 uur

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf begin juli laten vaccineren

Vanaf 2 juli kunnen de eerste jongeren, die dat willen, zich laten vaccineren tegen het coronavirus met BioNTech/Pfizer. Dit heeft minister Hugo de Jonge besloten nadat de Gezondheidsraad hier eerder een positief advies over gaf. Het vaccineren van jongeren zorgt voor directe en indirecte gezondheidswinst voor henzelf en kan een opleving van het virus in het najaar tegengaan.

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf vrijdag 2 juli om 10.00 uur een afspraak maken, telefonisch via GGD GHOR Nederland of met DigiD via de gebruikelijke site. Naar verwachting hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik.

Meer informatie leest u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

1 juli 2021 – 12.50 uur

Vaccinatiedata inzichtelijk op Digitaal Corona Certificaat en Mijn.RIVM.nl

Sinds afgelopen week kunnen  burgers die gevaccineerd zijn bij de GGD’en  zowel op het Digitaal Corona Certificaat (DCC: via de CoronaCheck-app) als op Mijn.RIVM.nl zien dat men gevaccineerd is, wanneer men gevaccineerd is en welk vaccin men heeft ontvangen. De afgelopen weken kampte GGD GHOR Nederland met een achterstand in de datatoevoer richting RIVM. Deze achterstand is sinds deze week hersteld en alle vaccinatie-data* zijn nu te vinden in bovengenoemde twee kanalen.

Sinds donderdag 24 juni mogelijk om DCC aan te maken in de CoronaCheck-app

Op coronacheck.nl ziet u hoe u een DCC aanmaakt. Mochten er data zoals geboorte- of vaccinatiedatum niet kloppen, kunt u vanaf vandaag  bellen met 0247 247 247 om deze gegevens aan te laten passen.
*Met uitzondering van burgers die géén toestemming hebben verleend om hun gegevens te delen met het RIVM. Hun gegevens worden wel weergegeven in de Coronacheck-app en het DCC maar niet op Mijn.RIVM.nl.