voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 juni 2021 – 14.31 uur

Testen voor op reis

Gaat u op reis en heeft u een negatief testbewijs nodig? In juli en augustus kunt u hiervoor een gratis coronatest doen. De afspraak voor deze test maakt u via een aparte website en een apart telefoonnummer. Op www.testenvoorjereis.nl leest u hoe u deze afspraak kunt maken.

Dit zijn de stappen:
 1. Controleer eerst het reisadvies van het land waar u naar toe reist.
 2. Heeft u een negatief testbewijs nodig? Check welke test (antigeentest of PCR-test) vereist is en hoe oud de test maximaal mag zijn bij inreis.
 3. Kijk op testenvoorjereis.nl voor informatie over de verschillende aanbieders en hoe lang het duurt voor de uitslag verwacht wordt. Zo weet u voor welke dag u een test moet plannen.
 4. Via testenvoorjereis.nl kunt u een afspraak maken voor zowel een antigeentest als een PCR-test bij verschillende aanbieders.
 5. Is de testuitslag negatief? Dan kunt u een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. Meer informatie hierover leest u op coronacheck.nl. Hier vindt u ook uitleg als u liever een papieren bewijs wilt hebben.
Meer informatie
 • Heeft u vragen over het testen van reizigers, het coronabewijs en de CoronaCheck app? Kijk op Kijk op rijksoverheid.nl/coronabewijs.
 • Heeft u vragen over de test, uw reis, het land waar u naar toe reist of het reisbewijs? Kijk op nlof bel naar de helpdesk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op: +31 247 247 247. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.
 • Is uw uitslag na 26 uur nog niet bekend? Ook dan kunt u bij +31 247 247 247 terecht.
 • Ziet u de uitslag wel op coronatest.nl maar ziet u hem na 4 uur nog niet staan in de CoronaCheck-app? Bel naar de helpdesk van de CoronaCheck-app op: 0800-1421.

30 juni 2021 – 10.35 uur

Coronacijfers landelijk: 26% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor
In de afgelopen week zijn er 26% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 34 naar 25. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 52%. Op de IC intensive care  werden 48% minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn nog steeds onder de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Er zijn nu ruim 15 miljoen vaccinaties gezet.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek daalde het aantal positief geteste inwoners ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 58 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 106). Het aantal bezoekers aan de teststraat (1.443) nam toe ten opzichte van de week ervoor (1.187). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 2,9%, vorige week 4,2%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 145.531 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben 84.334 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

28 juni 2021 – 09.21 uur

Mondkapjesplicht blijft op vaccinatie- en testlocaties

Ook na 26 juni blijft het noodzakelijk om op vaccinatie- en testlocaties van de GGD’en een mondkapje te dragen. De GGD’en volgen daarmee de richtlijn van het RIVM. Op de vaccinatie- en testlocaties kan niet worden gegarandeerd dat mensen 1,5 meter afstand houden. Bij het vaccineren en testen is afstand houden vanzelfsprekend niet mogelijk.

Op onze locaties komen mensen die logischerwijs nog niet volledig gevaccineerd zijn. Dat vraagt extra aandacht om eventuele besmettingen zoveel als mogelijk te beperken door het mondkapje op deze locaties te gebruiken.

24 juni 2021 – 11.21 uur

Coronabewijs voor reizen en evenementen met de CoronaCheck-app

Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli in Europa ingevoerd. Vanaf 24 juni kunt u het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Uw DCC wordt vanaf 1 juli zichtbaar in de app. Vanaf 25 juni worden de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl aangepast met de meest actuele informatie over het DCC. Het 24/7 BZ Contactcenter is vanaf dan bereikbaar voor vragen hierover.

Wilt u reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan heeft u een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs zijn. Of een bewijs  dat u bent hersteld van corona. Met de CoronaCheck-app kunt u vanaf 1 juli 2021 deze bewijzen laten zien. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

24 juni 2021 – 11.15 uur

Kom alleen naar uw vaccinatieafspraak

Om drukte op de vaccinatielocatie te voorkomen vragen we u om alleen naar uw afspraak te komen. Neem geen kinderen en/of familieleden mee. Neem alleen een begeleider mee als het echt niet anders kan en laat deze buiten wachten. Bent u tussen de 12 en 18 dan mag u 1 ouder/verzorger meenemen.

23 juni 2021 – 10.42 uur

Nog niet gevaccineerd? Kiezen voor Janssen is nu mogelijk

18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin, kunnen zich melden. Op 23 juni om 10.00 uur is hiervoor het telefoonnummer 0800-1295 van de GGD GHOR geopend. Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

23 juni 2021 – 10.35 uur

Coronacijfers landelijk:  36% minder positieve coronatesten dan vorige week

In de afgelopen week zijn er 36% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 53 naar 34. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 35%. Op de IC care werden 26% minder nieuwe corona patiënten opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen die g-ebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn onder de 1. . Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Er zijn nu bijna 13,9 miljoen vaccinaties gezet. Sinds afgelopen zaterdag kunnen ook mensen met geboortejaar 2003 een vaccinatieafspraak maken, wat betekent dat alle volwassenen een aanbod voor vaccinatie hebben gekregen.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek steeg het aantal positief geteste inwoners ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 106 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 82). Het aantal bezoekers aan de teststraat (1.187) nam af ten opzichte van de week ervoor (1.528). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 4,2%, vorige week 3,7%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 126.814 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben 75.583 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

23 juni 2021 – 10.26 uur

Jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico uitgenodigd voor coronavaccinatie

De eerste jongeren met een medisch risico geboren in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen sinds gisteren een vaccinatieafspraak bij de GGD  maken. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van hun huisarts. Bij de GGD krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Met een speciale code kunnen ze online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch via het landelijke afsprakennummer een afspraak inplannen. Meer informatie vindt u in dit bericht van het RIVM.

21 juni 2021 – 10.06 uur

Mensen met geboortejaar 2001 t/m 2003 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 2001 t/m 2003 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

18 juni 2021 – 10.52 uur

3fm radio DJ Frank van der Lende laat zich live op de radio vaccineren door verpleegkundige Sanne ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’

Om het goede voorbeeld te geven liet 3fm radio dj Frank van der Lende zich gisteren tijdens de radiouitzending Frank & Eva: Welkom Bij De Club! live op de radio vaccineren tegen corona.  Op de vaccinatielocatie in Hilversum wordt hij ontvangen door dagcoördinator Inge. Volgens Frank net een festival entree met al die registratiebalies. In de uitzending licht Inge wat je kunt verwachten als je je prik gaat halen. ‘Na binnenkomst ga je naar een van de 10 balies om je gezondheidsverklaring en ID-bewijs te laten zien. Als dat allemaal in orde is, loop je door naar het prikhokje, en dan gebeurt het!’ Omdat Frank begin april al corona heeft gehad, hoeft hij maar 1 prik.

Eenmaal aangekomen in het prikhokje bij verpleegkundige Sanne, overhandigt hij haar een zijn eigen ‘3fm laat je prik zien pleister’ voor na de prik. Sanne legt uit dat de meeste mensen het bijna niet voelen dat ze geprikt worden. En dat als ze het spannend vinden, ook liggend geprikt kunnen worden.  Met al zijn tatoeages en vaccinaties voor het buitenland is Frank niet bang voor naalden. Hij rolt zijn mouw op en voordat hij het weer zit de vaccinatie er al in. ‘Een klein prikje alsof je een splinter in je vinger krijgt’ omschrijft hij het. Tijdens het kwartiertje rusten na de prik post hij op Instagram: “Jaaa hij zit er in! Zo blij als een kind dat de vaccinatie in mijn arm is gespoten en op naar een leven vol met knuffels, festivals, zweterige kroegen en gewoon op bezoek bij je geliefde’. Vandaag laat Frank via Twitter weten dat zijn bovenarm een beetje stijf is, maar verder heeft hij nergens last van.

18 juni 2021 – 09.51 uur

Mensen met geboortejaar 2000 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 2000 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

17 juni 2021 – 14.39 uur

Hoe gaat u om met de coronamaatregelen? Laat het ons weten en vul de vragenlijst in.

Sinds februari vorig jaar hebben we in Nederland te maken met een uitbraak van het coronavirus. Onlangs zijn er stappen gezet uit het openingsplan na een lange lockdown. Ook is inmiddels het vaccinatieprogramma in volle gang.
Het RIVM en uw GGD willen graag weten hoe mensen met de maatregelen en adviezen omgaan. Hiervoor zijn we in april vorig jaar een onderzoek gestart. Al ruim 100.000 mensen hebben hieraan meegedaan. We vragen nu opnieuw mensen in heel Nederland om onze vragenlijst in te vullen. Hiermee kunnen we kijken of er dingen veranderd zijn in vergelijking met de vorige metingen.

Meedoen kan van 17 tot en met 20 juni 2021

Met deze link komt u bij de vragenlijst. Mensen die al eerder deelnamen aan het onderzoek, ontvingen vandaag een uitnodiging om mee te doen aan deze 13e ronde. Hoe wij omgaan met de gegevens kunt u hier lezen. De resultaten van de vorige onderzoeksronde vindt u hier.

17 juni 2021 – 13.30 uur

GGD Gooi en Vechtstreek bezorgd over cluster van besmet teruggekeerde jonge reizigers  

GGD Gooi en Vechtstreek onderschrijft de zorgen van het RIVM met betrekking tot coronabesmettingen van jongeren (met name eindexamenleerlingen) die terugkeren uit mediterrane landen als Spanje en Portugal. Het grootste deel van de positief geteste inwoners in de regio Gooi en Vechtstreek (33%) was  afgelopen week afkomstig uit de groep 15-19 jaar. Daar zat ook een cluster van besmettingen tussen te herleiden aan een vakantie naar een van deze mediterrane landen. Uiteraard wordt door middel van Bron- en contactonderzoek de nodige aandacht besteed aan dit cluster van besmettingen, ter voorkoming van verdere verspreiding. Ook is GGD Gooi en Vechtstreek extra alert op besmettingen onder deze doelgroep.

Overheid werkt aan laagdrempelig beschikbaar maken van testen voor mensen na terugkeer van vakantie

Bij terugkeer uit gele landen/regio’s naar Nederland geldt geen test- of quarantaineadvies meer. Er wordt door de overheid gewerkt aan het laagdrempelig beschikbaar maken van testen voor mensen die terugkomen van vakantie. Er is nog niet definitief besloten op welke wijze dat zal gebeuren.. Met name jongeren tussen de 17 en 24 jaar oud die teruggekeerd zijn uit Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Kroatië en Griekenland zal worden gevraagd zich te laten testen en/of een positieve zelftest te laten bevestigen bij een GGD-teststraat. Een afspraak maken kan gewoon via coronatest.nl. Als ze klachten ontwikkelen moeten ze zich sowieso bij een GGD-teststraat laten testen, bij voorkeur met een PCR test

17 juni 2021 – 11.35 uur

Mensen met geboortejaar 1999 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1999 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

17 juni 2021 – 09.15 uur

Vertraging verwerking deel van vaccinatiegegevens

Er is vertraging ontstaan in de doorgifte van een deel van de vaccinatiegegevens van GGD GHOR Nederland naar het RIVM. Het gaat in totaal om zo’n 1,1 miljoen registraties. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken of registratiegegevens verloren zijn gegaan, aangezien alle GGD-vaccinaties bij hen geregistreerd staan. Over het verkrijgen van het Digitale Corona Certificaat (DCC) hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Gegevens daarvoor worden straks ook rechtstreeks uit de databank van de GGD’en gehaald.  Op dit moment wordt hard gewerkt om de ontstane ‘file’ van gegevens te verhelpen zodat deze zo snel mogelijk alsnog met het RIVM worden gedeeld.
Meer informatie vindt u in het nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland.

16 juni 2021 -10.34 uur

Mensen met geboortejaar 1997  kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1997 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

16 juni 2021 -10.18 uur

Coronacijfers landelijk:  38% minder positieve coronatesten dan de week ervoor

In de afgelopen week zijn er 38% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 84 naar 53. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 44%. Op de IC intensive care  werden 19% minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder. De reproductiegetallen die gebaseerd zijn op het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn onder de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. We zien in de afgelopen week een toename van jongeren die na een vakantie in het buitenland positief testen op corona. We roepen jongeren tussen de 17 en 24 jaar, die terugkeren van vakantie uit Spanje en Portugal,  op om zich bij de GGD  te laten testen met een PCR test. Ook zonder klachten.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek daalde het aantal positief geteste inwoners weer ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 82 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 105). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (1.528) nam af ten opzichte van de week ervoor (1.873). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag daalde naar 3,7%, vorige week 4%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 113.933 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarnaast hebben 67.461 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

15 juni 2021 -15.18 uur

Mensen met geboortejaar 1996  kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1996 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

15 juni 2021 -10.17 uur

Mensen met geboortejaar 1995 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1995 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

15 juni 2021 -10.15 uur

Heeft u woensdag of donderdag een vaccinatieafspraak? Kom niet te vroeg en neem een flesje water mee

ls de voorspellingen kloppen, wordt het aanstaande woensdag en donderdag 30 graden of warmer. Gelukkig kan GGD Gooi en Vechtstreek de vaccinatielocaties goed koel houden door middel van airco. Wel vragen we bezoekers om in verband met de voorspelde warmte niet veel te vroeg naar de locatie te komen zodat u niet buiten in de zon hoeft te wachten. Ook adviseren we bezoekers om een flesje water mee te nemen. 

15 juni 2021 -10.13 uur

“Help, mijn registratie is nog niet zichtbaar op MijnRIVM!”

Deze vraag krijgen we momenteel veel. Wees gerust: als u bij ons gevaccineerd bent en uw gegevens goed in onze database staan, maakt het niet uit als uw vaccinatie(s) (nog) niet zichtbaar zijn in MijnRIVM. Voor het digitale coronacertificaat worden namelijk straks ook gegevens uit de database van de GGD opgehaald.

Controleert u daarom altijd uw gegevens via www.coronatest.nl bij ‘𝘔𝘪𝘫𝘯 𝘷𝘢𝘤𝘤𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘦𝘨𝘦𝘨𝘦𝘷𝘦𝘯𝘴 𝘪𝘯𝘻𝘪𝘦𝘯’. Ziet u daar onder ‘𝘢𝘧𝘨𝘦𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦 𝘢𝘧𝘴𝘱𝘳𝘢𝘬𝘦𝘯’ uw afspraak (Janssen) of afspraken (in het geval van Pfizer, Moderna & Astrazeneca)? Dan staat alles goed geregistreerd.
Let op: de registratie op www.coronatest.nl heeft u alleen als u bij de GGD gevaccineerd bent. Als u door de huisarts, werkgever of een zorginstelling bent gevaccineerd, dan zijn zij verantwoordelijk voor het doorgeven van de gegevens aan het RIVM.

15 juni 2021 – 09.39 uur

Een geslaagd ‘coronaproof’ eindexamenfeestje

Veel eindexamenleerlingen in de regio hingen vorige week de vlag met schooltas uit omdat ze geslaagd waren. Ook GGD Gooi en Vechtstreek begrijpt dat dit een feestje waard is.  Maar hoe doe je dat binnen de huidige corona maatregelen? GGD Gooi en Vechtstreek stuurde de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio deze flyer met tips en tricks voor een geslaagd eindexamenfeestje. Met het verzoek om deze te verspreiden onder hun eindexamen leerlingen en/of hun ouders.

15 juni 2021 – 09.35 uur

GGD Gooi en Vechtstreek sluit 5 van de 8 testrijen als gevolg van daling aantal besmettingen

Door de afname van de vraag naar coronatesten, wordt op dit moment nog in 3 van de in totaal 8 beschikbare testrijen in Huizen en in Hilversum op corona getest. Omdat ook het aantal kinderen dat zich laat testen is afgenomen én de (mid nasale) test voor kinderen steeds minder spannend is, sluit deze week ook de kinderteststraat in Huizen.  Kinderen kunnen vanaf deze week terecht in de kinderteststraat in Hilversum of de ‘gewone’ teststraat in Huizen. Het enige verschil met de kinderteststraat is dat deze niet versierd is. In de gewone teststraat wordt ook extra tijd voor de kindertest genomen en krijgen ze na afloop een sticker en/of testdiploma.

14 juni 2021 -12.39 uur

Vakantieplannen? Houd hiermee rekening met het maken van uw (twee) vaccinatie-afspraken

Voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna worden twee afspraken gemaakt. Tussen deze twee afspraken zit een periode van vijf weken. Het is niet wenselijk om de tweede prik uit te stellen omdat deze periode is vastgesteld voor optimale gezondheidswinst en bescherming. Houdt u daarom bij het maken van vaccinatieafspraken alvast rekening met eventuele vakantieplannen.

Alleen in geval van overmacht kan een nieuwe afspraak gemaakt worden voor de tweede vaccinatie door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn (vakantie is geen overmacht). Het is niet mogelijk om de periode tussen twee afspraken te verkorten. Wel kan in geval van overmacht de termijn tussen twee prikken tot maximaal 12 weken worden verlengd.

14 juni 2021 -10.44 uur

Vanaf eind juni keuzemogelijkheid voor Janssen-vaccin

In de week van 21 juni kunnen alle 18-plussers zich bij de GGD’en melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Daarom wil minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil. Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin, maar toch Janssen willen, kunnen ook bellen naar een speciaal nummer van GGD GHOR Nederland en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

14 juni 2021 -09.04 uur

Mensen met geboortejaar 1992 t/m 1994 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1992 t/m 1994 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

11 juni 2021 -12.04 uur

Mensen met geboortejaar 1991 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1991 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

11 juni 2021 -10.44 uur

Mensen met geboortejaar 1990 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1990 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

10 juni 2021 – 16.21 uur

Mensen met geboortejaar 1989 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1989 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

10 juni 2021 – -09.21 uur

Coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico op ernstige ziekte door corona. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies. De Gezondheidsraad adviseert deze jongeren met voorrang te vaccineren. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt dat advies over. De jongeren worden bij de GGD gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op dit moment is BioNTech/Pfizer het enige vaccin dat de EMA heeft goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar.

Uitnodiging

De huisartsen zullen de jongeren die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down zo snel mogelijk uitnodigen voor de coronavaccinatie. Minister De Jonge bekijkt op dit moment hoe jongeren met obesitas en jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in een instelling verblijven kunnen worden uitgenodigd. Datzelfde geldt voor jongeren uit risicogroepen die zelf niet gevaccineerd kunnen worden, en jongeren die huisgenoot zijn van ernstig zieke mensen.

Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid

9 juni 2021 – 12.09 uur

Mensen met geboortejaar 1988 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1988 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

9 juni 2021 – 11.16 uur

Coronacijfers landelijk: Effect coronavaccinaties steeds duidelijker

Afgelopen week kregen 14.397 personen een positieve testuitslag, een daling van 30% vergeleken met de week hiervoor. Dat komt overeen met 84 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Het aantal mensen dat zich afgelopen week liet testen op corona in de GGD-teststraten daalde. Daarnaast daalde ook het percentage positieve testen verder af van 9,0% een week eerder tot 7,2% afgelopen week. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. De daling van het aantal meldingen van positief geteste personen met corona, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal IC-opnames zet door. Er is duidelijk een positieve trend, de basismaatregelen en u laten vaccineren blijven belangrijk als we willen dat deze trend zo doorgaat.

Regiocijfers

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek daalde het aantal positief geteste inwoners ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 105 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 217). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (1.873) nam af ten opzichte van de week ervoor (2.675). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag daalde naar 4%, vorige week 6,9%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 98.015 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Hiernaast hebben 56.794 mensen de vaccinatie(s) afgerond. Zie ook het regionale dashboard.

8 juni 2021 – 12.16 uur

Mensen met geboortejaar 1987 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1987 kunnen nu ook online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangt deze groep ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten. Meer informatie

7 juni 2021 – 16.03 uur

Met één vaccinatie beschermd na doorgemaakte corona

Het RIVM heeft de richtlijn aangepast voor vaccineren als mensen eerder een positieve coronatestuitslag hebben gehad, voorafgaand aan de eerste vaccinatie. Tot nu toe hoefden mensen die korter dan 6 maanden geleden een positieve testuitslag gehad hadden maar één prik te krijgen. Nu geldt dit voor alle mensen die eerder een positieve testuitslag hebben gehad voorafgaand aan de eerste vaccinatie. Behalve als zij 80 jaar of ouder zijn of een verminderde weerstand hebben. Dit betekent ook mensen die langer dan 6 maanden geleden corona hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik zelf kunnen afzeggen bij de GGD. Dat kan telefonisch via het nummer dat in de uitnodigingsbrief staat.
Meer informatie

7 juni 2021 – 12.08 uur

Mensen met geboortejaar 1983 t/m 1986 kunnen online hun vaccinatieafspraak maken

Mensen met geboortejaar 1983 t/m 1986 kunnen nu ook online een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangen deze groepen ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten.

7 juni 2021 – 11.20 uur

Geboren in 1956 tot en met 1960 en niet gevaccineerd? Maak nu online uw afspraak!

Sinds zaterdag 5 juni bieden de GGD’en 60 tot 64-jarigen, die nog niet gevaccineerd zijn, de mogelijkheid om een afspraak te maken om alsnog gevaccineerd te worden met een mRNA-vaccin. Deze mensen (geboren van 1956 tot en met 1960) hebben eerder een uitnodiging van hun huisarts gekregen om gevaccineerd te worden met AstraZeneca.

Een afspraak kan vanaf 5 juni online gemaakt worden via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch vanaf 08.00 uur via het landelijke callcenter (0800-7070).
GGD GHOR Nederland adviseert nadrukkelijk om online een afspraak te maken vanwege de grote drukte bij het callcenter. Voor deze groep maken we het nummer bekend zodat deze groep snel een afspraak kan maken, zonder dat zij hiertoe per brief zijn uitgenodigd. Let op: het is niet mogelijk eerder dan zaterdag 5 juni een afspraak te maken.

Meer informatie.

6 juni 2021 – 08.00 uur

Stempelen gele boekje

Op basis van de landelijke beleidswijziging gaat ook GGD Gooi en Vechtstreek vanaf maandag 7 juni GGD-coronavaccinaties stempelen in het gele boekje.

Heeft u binnenkort een vaccinatieafspraak bij GGD Gooi en Vechtstreek?
 • U kunt vanaf maandag 7 juni desgewenst uw gele boekje meennemen naar de locatie.
 • Op de vaccinatielocatie kunt u na de vaccinatie bij een aparte balie uw coronavaccinatie met een stempel in het gele boekje laten registeren.
 • Komt u voor uw tweede vaccinatie? Dan krijgt u ook de stempel voor uw eerste prik.
Bent u al volledig gevaccineerd door de GGD en wilt u alsnog een coronavaccinatie stempel in het gele boekje?
 • U kunt vanaf  maandag 7 juni op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur zonder afspraak terecht op het kantoor van GGD Gooi en Vechtstreek aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum.
 • U krijgt dan een registratie met datum, vaccinatienaam en batchnummer en stempel van de GGD. Geen stickertje, die zijn specifiek van de betreffende batch en niet meer beschikbaar.
 • U neemt hiervoor mee:
  1. de registratiekaart van uw vaccinatie(s).
  2. een identificatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart).
Heeft u nog geen boekje of bent u het kwijt?

U kunt zelf online een geel boekje bestellen, bijvoorbeeld via mijnvaccinatieboekje.nl. GGD Gooi en Vechtstreek verkoopt geen gele boekjes.

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs

Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Kijk hier voor meer informatie van de Rijksoverheid.

3 juni 2021 – 13.59 uur

Geboren in 1982? Maak online uw vaccinatieafspraak

Mensen geboren in 1982 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangen deze groepen ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten.

 

2 juni 2021 – 15.52 uur

Janssen voor specifieke groepen mensen ingezet

Volgens de Gezondheidsraad blijkt ook uit de meest recente cijfers dat Janssen een voldoende veilig en effectief vaccin is. Voor de landelijke vaccinatiestrategie adviseert de Gezondheidsraad echter de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt komen vanaf nu BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccins aan te bieden. In bepaalde gevallen is het volgens de Gezondheidsraad wel verstandig om het Janssen-vaccin aan te bieden, omdat mensen met één prik van Janssen direct volledig gevaccineerd zijn. Deze adviezen neemt minister De Jonge van VWS over. Omdat Janssen een voldoende veilig en effectief vaccin is, kunnen mensen die al gevaccineerd zijn met Janssen gerust zijn op die keuze. En mensen die binnenkort een afspraak hebben met Janssen, kunnen die afspraak op een verantwoorde manier laten doorgaan.

Meer informatie leest u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

2 juni 2021 – 11.05 uur

Rechtsgeldige registratiekaart kan worden toegevoegd in het vaccinatieboekje (gele boekje)

Eerder maakte GGD Gooi en Vechtstreek bekend dat op basis van landelijk beleid de coronavaccinatie niet (ook) in het gele boekje geregistreerd wordt. Het invullen en bijwerken van het gele boekje kost tijd, die we hard nodig hebben om zoveel mogelijk prikken te kunnen zetten.

Iedereen krijgt na vaccinatie een rechtsgeldige registratiekaart. Deze heeft het formaat van het gele boekje en kan door mensen die de registratie graag daarin willen opnemen makkelijk worden toegevoegd. U hoeft niet meer te doen dan de registratie uit te knippen en in het boekje te plakken of nieten.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook terecht op de website van de overheid.

2 juni 2021 – 09.45 uur

Coronacijfers landelijk: Effect coronavaccinaties steeds duidelijker

Opnieuw hebben minder mensen (-11%) zich laten testen bij de GGD  teststraten. De afgelopen kalenderweek lieten 212.292 mensen zich testen, de week daarvoor was dat nog 239.277. Het percentage positief geteste personen was afgelopen week 9,0%, wat lager is dan de voorgaande week (10,4%). Er zijn in de afgelopen week 20.608 nieuwe positief geteste personen gemeld. Dat is een daling van 18% ten opzichte van de week daarvoor. In de afgelopen zeven dagen kregen 119 mensen per 100.000 inwoners een positieve corona testuitslag. Het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners daalde in alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van kinderen van 0 tot 12 jaar (+4%). Dit is ook de enige leeftijdsgroep waar meer getest is in de afgelopen kalenderweek, net na afloop van de meivakanties. Naast vaccinaties is het vasthouden en opvolgen van de (basis-)maatregelen dé manier om te voorkomen dat mensen besmet raken. Ook na een negatieve (zelf-)test of na vaccinatie. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners licht gestegen ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week ontvingen 217 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 205). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (2.675) is iets toegenomen ten opzichte van de week ervoor (2542). Het percentage bezoekers van de teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 6,9%, vorige week 6,9%. In totaal heeft de GGD in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe aan 79.991 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Hiernaast hebben 40.260 mensen de vaccinatie(s) afgerond.
N.B. Op dit moment vindt technisch onderhoud plaats aan het regionale dashboard. De cijfers die u op het dashoard ziet, zijn daarom niet actueel en komen niet overeen met bovengenoemde cijfers.

1 juni 2021 – 17.19 uur

Geboren in 1981? Maak online uw vaccinatieafspraak

Aangezien de komende weken steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo omhoog. Mensen geboren in 1979 of 1980 kunnen daardoor nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met met BioNTech/Pfizer of Moderna. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl met een DigiD inlogcode. Binnenkort ontvangen deze groepen ook per post een uitnodiging voor een vaccinatie, maar het is niet nodig op deze brief te wachten.

1 juni 2021 – 16.56 uur

Herhalingsoproep voor coronavaccinatie bij 60-plussers

Vanaf aanstaande zaterdag krijgen 60-plussers die nog niet zijn gevaccineerd opnieuw een uitnodigingsbrief voor coronavaccinatie op de mat. Daarmee willen RIVM, GGD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de mensen die nog niet zijn gevaccineerd bewegen om alsnog een vaccinatie te gaan halen.  Zij kunnen – net als de afgelopen maanden – online of telefonisch een afspraak maken bij de GGD. Om hen te herinneren aan hun vaccinatie-uitnodiging wordt zo snel als mogelijk een extra brief met de post verstuurd. Mensen van 90 jaar of ouder kunnen als eerste zo’n herhaaloproep verwachten. Ook de 60- tot en met 64-jarigen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen vanaf zaterdag 5 juni een vaccinatie-afspraak maken bij de GGD.

Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.