voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I AugustusI September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

31 maart 2021 – 16.02 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent in mei derde vaccinatiepaviljoen van de regio in Naarden

In de eerste helft van mei opent GGD Gooi en Vechtstreek een vaccinatiepaviljoen op parkeerterrein P3 van Golfbaan Naarderbos aan de IJsselmeerweg in Naarden. Dit is het derde vaccinatiepaviljoen van de regio. Sinds 15 januari vaccineert de GGD aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen, eind maart opende het tweede vaccinatiepaviljoen tussen de Verlengde Zuiderloswal en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum.

Nedstede stelt locatie beschikbaar aan GGD Gooi en Vechtstreek

De GGD en de gemeente Gooise Meren zijn Nedstede erg dankbaar voor het beschikbaar stellen van deze centrale, toegankelijke locatie waar de GGD zorgvuldig rekening kan houden met de benodigde veiligheidsmaatregelen. Michael van de Kuit, de eigenaar van Nedstede vindt het vanzelfsprekend dat Nedstede een bijdrage levert aan de strijd tegen corona. ”Het is fijn dat we dat kunnen doen door ons parkeerterrein ter beschikking te stellen.”

Vanaf half mei een totale vaccinatiecapaciteit van maximaal 3.600 prikken per dag

Ook in het vaccinatiepaviljoen in Naarden kan straks 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 gevaccineerd worden. Met de komst van deze derde vaccinatielocatie heeft GGD Gooi en Vechtstreek half mei in totaal een vaccinatiecapaciteit voor maximaal 3.600 prikken per dag, conform landelijke planning en gebaseerd op de verwachte hoeveelheid beschikbare vaccins.

31 maart 2021 – 11.10 uur

Corona cijfers – Landelijk: alle wijzers in het rood

In de week van 24 tot en met 30 maart kregen 51.866 mensen een positieve testuitslag, dit is een toename van 13% vergeleken met de week daarvoor. Het percentage positieve testen steeg in de afgelopen week naar 8,5% ten opzichte van 8,1% een week eerder. Ruim 552.000 mensen lieten zich in de afgelopen week testen op corona in de testlocaties van de GGD. Dat is een stijging van bijna 33.000 afgenomen testen (+6%) in vergelijking met de week ervoor.  In alle leeftijdsgroepen is een stijging te zien in het aantal meldingen per 100.000 inwoners. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar is het aantal meldingen (naar hoofd van de bevolking) nog steeds het hoogst, met 422 meldingen per 100.000 inwoners. De grootste relatieve stijging is te zien in de leeftijdsgroep 70 tot en met 79 jaar (+19%) en 18 tot en met 24 jaar (+17%). Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers
In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (472) ook opnieuw toegenomen ten opzichte van vorige week (412). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (7.071) nam weer toe (vorige week 6.960). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg (5,2%) nam af ten opzichte van vorige week (5,8%). In de leeftijdsgroep 15-19 jaar was aantal positief geteste bezoekers het hoogst, 12% van de positief geteste bezoekers kwam uit deze leeftijdscategorie. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 21.929 mensen met de eerste vaccinatie, 9.169 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

30 maart 2021 – 14.13 uur

Vanaf 4 april nieuwe testafnamemethode bij kinderen t/m 12 jaar

Vanaf 4 april wordt ook bij de GGD Gooi en Vechtstreek de testafnamemethode bij kinderen aangepast. Deze nieuwe methode is de mid-turbinate bemonstering. Dit betekent dat niet meer diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind wordt afgenomen. Het wattenstaafje hoeft bij deze methode slechts 1-2 centimeter (afhankelijk van de leeftijd) diep de neus in. De afname midden in de neus op zichzelf is minder betrouwbaar dan de huidige, diepere monsterafname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keelswab afgenomen. Uiteraard blijft bij het testen van kinderen de tijd en aandacht die aan de testafname besteed wordt, het allerbelangrijkst. Meer informatie hierover is te lezen in het bericht van GGD GHOR Nederland en het RIVM.

30 maart 2021 – 13.38 uur

Rol GGD’en bij zelftesten 

Naar verwachting komen vanaf half april zelftesten beschikbaar in Nederland.  De zelftesten zijn alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Ze zijn níet bedoeld om te testen bij klachten, na contact met iemand met corona of na terugkomst van een reis uit het buitenland. Dan blijft verwezen worden naar de GGD. Toch heeft de GGD ook een rol bij het zelftesten. Een zelftest is namelijk minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom worden mensen met een positieve zelftest geadviseerd zich te laten hertesten bij de GGD. Wanneer deze hertest negatief is, mag iemand uit isolatie. Is de hertest positief? Dan start het bron- en contactonderzoek. Tot de uitslag van de hertest bekend is, gaat degene in isolatie en houdt afstand van huisgenoten. De huisgenoten hoeven pas in quarantaine als de confirmatietest positief is. Bij iedere zelftest zit een bijsluiter met deze instructies. Meer informatie over zelftesten is hier te vinden.

29 maart 2021 – 10.31 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent tweede vaccinatielocatie van de regio in Hilversum

Mensen met een uitnodiging voor vaccinatie kunnen vanaf vandaag terecht in het nieuwe vaccinatiepaviljoen op het terrein van PontMeyer, tussen de Verlengde Zuiderloswal en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Dit is de tweede vaccinatielocatie van de GGD Gooi en Vechtstreek. Sinds 15 januari wordt er aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen gevaccineerd. De locatie Hilversum beschikt, net als de locatie Huizen, over 8 priklijnen en is 7 dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Het vaccinatiepaviljoen werd vanmorgen officieel geopend door Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum) en René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek.
Meer informatie vindt u in dit persbericht.

25 maart 2021 – 14.47 uur

GGD Gooi en Vechtstreek start met aanbieden van quarantainecoach in het proces van het bron- en contactonderzoek

Na een aantal succesvolle pilots in de regio’s Drenthe en Kennemerland, bieden alle GGD’en vanaf vandaag quarantainecoaches aan om van mensen met psychische of praktische problemen tijdens de quarantaine te ondersteunen. De GGD-medewerkers die mensen spreken die in quarantaine moeten, maken een inschatting of actieve ondersteuning nodig is. Vervolgens verwijzen zij mensen door naar de hulplijn van het Rode Kruis, die de coaches inschakelt. Dit is een aanvulling op de begeleiding en hulp die er nu al is voor mensen die in quarantaine gaan, zoals de aandacht die GGD-medewerkers tijdens bron- en contactonderzoek besteden aan sociale en praktische dilemma’s. Of de quarantainegids met praktische tips en ondersteuning. Meer informatie over de quarantainecoaches vindt u hier.

25 maart 2021 – 14.20 uur

GGD: 10 miljoen corona-testafnames in Nederland

De GGD heeft vandaag, sinds de bestrijding van het coronavirus, voor de 10 miljoenste keer een coronatest afgenomen. Op de testlocaties van de GGD Gooi en Vechtstreek zijn sinds 7 april 2020 tot nu toe 162.711 mensen getest op corona. In de afgelopen negen maanden is het testlandschap aanzienlijk uitgebreid en van een enkele afnameplek gegroeid naar een groot landelijk netwerk van zo’n 250 testlocaties. De coronacijfers zijn in Nederland de afgelopen week opgelopen. Op de GGD-testlocaties zijn de hoogste weekaantallen zichtbaar sinds 1 juni vorig jaar. Zo is er in de afgelopen week een recordaantal van 518.316 testen afgenomen. Meer informatie vindt u in het bericht van GGD GHOR Nederland.

25 maart 2021 – 13.30 uur

Voorlichtingsfilm over het testen van jonge kinderen

Samen met de Brancheorganisatie Kinderopvang ontwikkelde GGD GHOR Nederland een voorlichtingsfilm voor ouders/verzorgers over het testen van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Een praktisch ingestoken film gericht op de praktische vragen die bij veel ouders leven en die zorgen voor onzekerheid en twijfels om een afspraak te maken. Hoe ziet een testlocatie er eigenlijk uit, wat heeft de GGD-medewerker voor pak aan en hoe wordt een test afgenomen? En wat zijn de reacties van de ouders én de kindjes? De kijker wordt aan de hand meegenomen en ziet hoe een deskundige collega van de GGD uitlegt wat hij doet, hoe hij dat doet en ook wat je als ouder kunt doen ter voorbereiding.

24 maart 2021 – 12.10 uur

Corona cijfers – Landelijk: Situatie in Nederland verslechterd

In de week van 17 tot en met 23 maart kregen 46.005 mensen een positieve testuitslag, dit is een toename van 16% vergeleken met de week daarvoor. Het percentage positieve testen steeg afgelopen week naar 8,1% ten opzichte van 7,7% een week eerder. Ruim 519.000 mensen lieten zich in de afgelopen week testen op corona in de testlocaties van de GGD. Dat is een stijging van ruim 56.000 testen (+12%) in vergelijking met de week ervoor. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar is het aantal mensen met een positieve testuitslag het hoogst, met 359 meldingen per 100.000 inwoners. In alle leeftijdsgroepen is een stijging te zien in het aantal meldingen per 100.000 inwoners. De grootste relatieve stijging is te zien in de leeftijdsgroepen 0 tot en met 12 jaar (+23%) en 13 tot en met 17 jaar (+29%). In de leeftijdsgroep van 70 jaar en ouder nam het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners het minst toe; 8% in de afgelopen week. Dit is gedeeltelijk te verklaren door het vaccinatieprogramma. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (412) ook toegenomen ten opzichte van vorige week (339). Zie ons regionale dashboard. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (6.960) nam weer toe (vorige week 6.862). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg bleef gelijk ten opzichte van vorige week (5,8%). In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 20.020 mensen met de eerste vaccinatie, 8.060 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

22 maart 2021 – 13.46 uur

Vanaf vandaag ook een kinderteststraat in Hilversum

Naast Huizen heeft nu ook de GGD-testlocatie in Hilversum een kinderteststraat waar extra de tijd wordt genomen om kinderen te testen op corona.  Afspraken voor kinderen worden door het landelijke afsprakennummer (0800-1202) zoveel mogelijk bij de kinderteststraat in Huizen of Hilversum ingepland. Is het hier te druk, of heeft u zelf voorkeur voor een andere locatie, dan kunt u ook terecht bij de ‘gewone’ teststraat in Huizen of Hilversum of bij een kinderteststraat in een andere regio. Zowel bij de kinderteststraat als in de gewone teststraat besteden kindvriendelijke medewerkers extra aandacht aan het testen van kinderen en krijgen ze na afloop een diploma, tekening of sticker. In de gewone teststraat wordt alleen minder tijd per kind ingepland.

22 maart 2021 – 10.32 uur

Wanneer ben ik aan de beurt?

Een van de meeste gestelde vragen is: wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie tegen corona? Er staat nu een tool op www.coronavaccinatie.nl waar mensen door enkele vragen te beantwoorden, antwoord krijgen op die vraag. De tool zal de komende periode verder verfijnd worden.  Naast de tool is er een publieksvriendelijk schema waarin staat wanneer, door wie en met welk vaccin mensen in Nederland gevaccineerd zullen worden. Ook staat er een overzicht coronavaccinatie en medische risicogroepen  op de website waarin wordt aangegeven wie er vallen onder medische hoog-risicogroepen en onder andere medische risicogroepen.

22 maart 2021 – 08.49 uur

Vaccinatiepaviljoen aan de Vreelandseweg in Hilversum opent op maandag 29 maart

Omdat de GGD in de nabije toekomst veel meer inwoners gaat vaccineren tegen corona, opent GGD Gooi en Vechtstreek op maandag 29 maart een tweede vaccinatielocatie in Hilversum. De afgelopen maand is er druk gebouwd aan vaccinatiepaviljoen op het terrein van PontMeyer Hilversum. Het is een centraal gelegen locatie, waar zorgvuldig rekening gehouden kan worden met de benodigde veiligheidsmaatregelen. Het vaccinatiepaviljoen beschikt net als de locatie Huizen over 8 priklijnen.

19 maart 2021 – 15.40 uur

Vaccinatie en veiligheid

Vanaf 22 maart zal het vaccineren met Astrazeneca worden hervat. Naar aanleiding van verschillende vragen over de veiligheid van vaccineren, brengt de GGD Gooi en Vechtstreek het volgende onder de aandacht.

Het vaccin AstraZeneca is veilig bevonden door Europese en Nederlandse toezichthouders.

Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Er is voor niemand de vrijheid om te kiezen voor een bepaald vaccin.

Mensen die hun eerste AtraZeneca vaccinatie hebben gehad en geen tweede AstraZeneca prik willen, kunnen hun tweede prik niet met een ander vaccin krijgen.

Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Dit komt doordat de toelating is gebaseerd op onderzoek van één merk vaccin. Mensen kiezen er zélf voor of zij een tweede vaccinatie willen hebben. Niet kiezen voor een tweede vaccinatie betekent minder bescherming.

Zorgmedewerkers die nu in aanmerking komen voor een vaccinatie, maar aan die uitnodiging geen gehoor geven, zullen later op grond van hun leeftijd uitgenodigd worden voor een vaccinatie.

Welk vaccin dan wordt toegediend is nu nog niet bekend. Ook dan bestaat er geen keuzevrijheid. Wij gaan er nu vanuit dat de mensen die hun eerste vaccinatie al hebben gekregen, en ervoor kiezen nu niet de tweede te halen, later niet opnieuw op grond van hun leeftijd worden uitgenodigd.

Meer informatie leest u in dit nieuwsbericht over het hervatten van het vaccineren met AstraZeneca  of in de antwoorden op veelgestelde vragen over hervatten vaccineren met AstraZeneca  van de Rijksoverheid.

19 maart 2021 – 10.19 uur

GGD’en hervatten vaccineren met AstraZeneca

Het ministerie van VWS heeft de tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca beëindigd. Dit na advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB die hebben aangegeven dat de pauze niet langer nodig is. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken.

De 43.000 zorgmedewerkers waarvan de afspraak is afgezegd vanwege de pauzering kunnen vanaf komend weekend een nieuwe afspraak maken. In de regio Gooi en Vechtstreek werden de afspraken van ruim 1.500 zorgmedewerkers afgezegd. Deze medewerkers krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om contact op te nemen. Het vaccineren met AstraZeneca zal vanaf komende woensdag 24 maart worden hervat.

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over het hervatten van het vaccineren met AstraZeneca vindt u in het bericht van GGD GHOR Nederland.

18 maart 2021 – 12.33 uur

Geautomatiseerde GGD vaccinatiemeldingen aan huisartsen, na toestemming van patiënt

Vanaf deze week ontvangen huisartsen een automatisch bericht wanneer hun patiënten zijn gevaccineerd bij de GGD. Deze melding wordt alleen verzonden na toestemming van de patiënt. Dankzij de aanwezigheid van de vaccinatieberichten in het Huisartsen Informatie Systeem, kunnen huisartsen snel en adequaat handelen wanneer een patiënt zich meldt met klachten gerelateerd aan bijwerkingen.

Meer informatie over de vaccinatiemeldingen aan huisartsen vindt u in dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland.

17 maart 2021 – 10.44 uur

Corona cijfers – Landelijk: Situatie in Nederland blijft zorgelijk

In de week van 10 tot en met 16 maart kregen 39.527 mensen een positieve testuitslag, een kwart meer dan de week daarvoor. Het reproductiegetal ligt deze week volledig boven de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen met corona  in Nederland toeneemt. Het aantal mensen met corona in het ziekenhuis of op de IC intensive care met corona is opgenomen blijft op een hoog niveau.

Bijna 461.000 mensen lieten zich in de afgelopen week testen corona de testlocaties van de GGD.  Dat is een stijging van ruim 99.000 testen (+28%) in vergelijking met de week er voor. De afgelopen vier weken nam het aantal mensen dat zich liet testen op het coronavirus toe. Kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar werden het vaakst getest in de afgelopen week, gevolgd door mensen in de leeftijd van 30 tot en met 39 jaar. Het laten testen bij klachten is een belangrijke pijler in de virusbestrijding. Want hoe meer mensen zich laten testen en, als ze corona hebben, thuisblijven, hoe groter de kans dat we het virus met elkaar kunnen afremmen. Het percentage positieve testen nam af van 8,0%* een week eerder naar 7,7%* in de afgelopen week. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (339) afgenomen ten opzichte van vorige week (411). Zie ons regionale dashboard. Het aantal bezoekers aan de teststraat (6.862) nam opnieuw toe (vorige week 6.463). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde van 5.8% naar 5.1%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 18.457 mensen met de eerste vaccinatie, 6.928 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

15 maart 2021 – 12.09 uur

Vertellen doet herstellen

De helft van de Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische problemen. Toch praten we er maar weinig over. Met de campagne Hey, het is oké wordt in Gooi en Vechtstreek aandacht gegeven aan het belang van psychische gezondheid. Daarnaast worden mensen aangemoedigd om het gesprek aan te gaan, want vertellen doet herstellen.

Lees hier het hele persbericht over aandacht voor psychische gezondheid.

15 maart 2021 – 09.41 uur

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

Het ministerie van Volksgezondheids, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen.

Dit betekent dat ook GGD Gooi en Vechtstreek per direct het gebruik van dit vaccin tijdelijk pauzeert. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 28 maart zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook zal het voorlopig niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u z.s.m. te kunnen informeren.

Meer informatie over dit besluit kunt u lezen op: www.coronavaccinatie.nl

Antwoorden op veelgestelde vragen over de tijdelijke pauze voor vaccineren met Astrazeneca vindt u hier.

13 maart 2021 – 15.56 uur

Testlocatie Hilversum vandaag vanwege de harde wind uit veiligheidsoverwegingen gesloten

Zojuist is besloten om de teststraat in Hilversum te sluiten,  in het belang van de veiligheid van bezoekers en medewerkers. Mensen met een testafspraak in Hilversum worden hierover gebeld om de afspraak te verzetten. De testlocatie Huizen is vandaag wel open. Afspraken worden zoveel mogelijk naar Huizen verzet en anders naar morgen. Onze excuses voor het ongemak.

11 maart 2021 – 14.26 uur

Gemeenten zorgen voor ‘coronaproof’ stemlokalen in regio Gooi en Vechtstreek

Op woensdag 17 maart kan in alle gemeenten gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. In alle stemlokalen zijn maatregelen getroffen om de gezondheid van stembureauleden en die van de kiezers te beschermen. Het RIVM heeft over deze maatregelen geadviseerd. In een aantal van de stemlokalen kan op 15 en 16 maart vervroegd worden gestemd. Dat gebeurt vooral voor kiezers die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus.

Aanvullende mogelijkheid voor stembureauleden: een coronatest zonder klachten

Stembureauleden krijgen, voor wie dat wil, de mogelijkheid om zich voorafgaand aan hun werkzaamheden op het stembureau te laten testen op het coronavirus. Dit is op geheel vrijwillige basis en zij hoeven hiervoor geen klachten te hebben. Meer informatie over het aanvragen van deze test, vinden zij in de brief die hierover is verzonden aan stembureauleden.

11 maart 2021 – 12.39 uur

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen vanaf vrijdag 12 maart terecht in de kinderteststraat van de testlocatie Huizen

Bij de teststraat speciaal voor kinderen, wordt meer tijd voor het kind genomen én na afloop ontvangt hij of zij een sticker en een dapperheidsdiploma. Andere gezinsleden die ook getest moeten worden, kunnen op deze locatie tegelijk met het kind getest worden. Samen met (een van) hun ouders gaan kinderen wandelend door de teststraat. Parkeren kan op het terrein ernaast.

Ouders of verzorgers maken een testafspraak voor hun kind (0-12 jaar) via 0800-1202

De medewerkers van dit landelijke nummer plannen kinderen meteen in bij de kinderteststraat in de regio. Tot nu toe werden ouders van kinderen van 0 tot 6 jaar doorverbonden met de regionale GGD, zij bekeken waar ruimte was om extra tijd voor het kind te plannen. Dit is veranderd, het landelijke nummer plant de afspraak nu meteen in bij een kinderteststraat. Mocht het bij de kinderteststraat erg druk zijn, kunt u wellicht eerder terecht bij de ‘gewone’ teststraat in Huizen of Hilversum. Hier wordt geen extra tijd ingepland voor kinderen, wel krijgen ze ook hier een testdiploma en sticker. Heeft u zelf voorkeur voor een andere locatie? Dan kan, houdt er dan wel rekening mee dat op locaties zonder kinderteststraat geen extra tijd ingepland wordt.

Tip: vraag (alvast) een DigiD aan voor uw kind. Dan kunt u via coronatest.nl de testuitslag sneller bekijken

De uitslag op coronatest.nl  is er vaak sneller dan de telefonische uitslag.  Ook als u voor uw kind jonger dan 7 jaar telefonisch een testafspraak maakt, kunt u via DigiD de testuitslag (sneller) bekijken! Tip: Het kan 3 dagen duren voordat uw DigiD-aanvraag is goedgekeurd, dus vraag hem (alvast) op tijd aan.

11 maart 2021 – 10.41 uur

Testlocatie Hilversum vandaag vanwege de harde wind uit veiligheidsoverwegingen gesloten

Zojuist is besloten om de teststraat in Hilversum te sluiten,  in het belang van de veiligheid van bezoekers en medewerkers. Mensen met een testafspraak in Hilversum worden hierover gebeld om de afspraak te verzetten. De testlocatie Huizen is vandaag wel open. Afspraken worden zoveel mogelijk naar Huizen verzet en anders naar morgen. Onze excuses voor het ongemak.

10 maart 2021 – 10.19 uur

Coronacijfers – Landelijk: Aantal positieve coronatesten op zelfde niveau als vorige week. Minder ouderen, meer jongeren besmet.

In de week van 2 tot en met 9 maart kregen 31.959 mensen een positieve testuitslag, ongeveer even veel als de week daarvoor. Ruim 360.000 mensen lieten zich testen, een stijging van bijna 14% in vergelijking met de week ervoor. Het percentage positieve testen nam af van 8,9% een week eerder naar 8,1% in de afgelopen week. Dit is het laagste percentage sinds eind september. Tot drie weken geleden was meer dan 1 op de 10 coronatesten in Nederland positief. Opvallend zijn de grote verschillen tussen jong en oud. Bij jongeren loopt het aantal meldingen nog wel op, vooral onder 18- tot 24-jarigen is een toename zichtbaar. Bij ouderen en verpleeghuisbewoners, voor wie het virus over het algemeen veel gevaarlijker is, zet de eerder ingezette daling door.  Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (411) iets afgenomen ten opzichte van vorige week (443). Zie ons regionale dashboard. Het aantal bezoekers aan de teststraat (6.463) nam opnieuw toe (vorige week 5.672). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde van 6.9% naar 5.8%. Ook in onze regio is het grootste deel van het aantal positieve besmettingen afkomstig uit de leeftijdscategorie 18-24 jaar. Onder 70plussers en in de verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg neemt het aantal besmettingen af en zien we duidelijk een vaccinatie-effect. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 16.165 mensen met de eerste vaccinatie, 5.937 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

9 maart 2021 – 14.50 uur

Thuiswonende 75-plussers ontvangen vanaf vandaag vaccinatie-uitnodiging

De komende twee weken ontvangen mensen uit de leeftijdsgroep 75 tot en met 79-jarigen (van oud naar jong) van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Zij kunnen via het afsprakennummer dat in de brief staat zelf een afspraak maken voor een vaccinatie bij de GGD. In de regio Gooi en Vechtstreek kunnen mensen momenteel in Huizen terecht voor een vaccinatie. Vanaf 1 april wordt ook in Hilversum gestart met vaccineren.  Meer informatie over vaccineren in de regio Gooi en Vechtstreek vindt u hier.

De Rijksoverheid bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

9 maart 2021 – 10.33 uur

Kind laten testen? Zodra de uitslag van uw kind bekend is, wordt u hierover geïnformeerd.

We krijgen veel telefoontjes van ouders die willen weten of de testuitslag van hun kind al bekend is. Graag wijzen we u erop dat u hierover niet zelf hoeft te bellen. Zodra de uitslag van uw kind bekend is, wordt u hierover geïnformeerd.

 • Als uw kind een DigiD heeft, kunt u daarmee inloggen op coronatest.nl en de uitslag daar bekijken. Alleen bij een positieve testuitslag wordt u daarnaast ook gebeld door de GGD Gooi en Vechtstreek om het bron- en contact onderzoek te starten. Mogelijk heeft u al via coronatest.nl vernomen dat uw kind positief getest is, voordat u hierover door de GGD gebeld wordt. Bij een negatieve uitslag belt de GGD u niet. U ontvangt een e-mail zodra uw uitslag bekend is (let op, deze kan in uw spamfolder terecht komen).
 • Indien uw kind geenDigiD heeft, wordt u zo snel mogelijk gebeld als de uitslag bekend is. Het kan zijn dat met een anoniem nummer gebeld wordt. U kunt het landelijke nummer niet zelf bellen voor de testuitslag. Zorg dus dat u goed bereikbaar bent op het door u opgegeven telefoonnummer.

9 maart 2021 – 09.42 uur

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden. Meer informatie over de verlenging van de huidige maatregelen en de kleine aanpassingen die gelden per 16 maart leest u hier.

8 maart 2021 – 16.17 uur

1 jaar corona in Nederland: Aandacht voor elkaar-verhalen verzameld

Een mijlpaal die we liever niet vieren: het coronavirus is deze maand één jaar in Nederland. Velen hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor de mensen om hen heen. Soms met praktische hulp, of door het bieden van een luisterend oor. Als eerbetoon aan al die mensen zijn een aantal van deze verhalen en initiatieven door de Rijksoverheid gebundeld in het digitaal magazine Aandacht voor elkaar verhalen.

8 maart 2021 – 15.42 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden (twee)wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Dit is de nieuwsbrief van 3 maart waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

5 maart 2021 – 10.42 uur

Top 3 veelgestelde vragen over corona en school

De nieuwe regels voor testen, thuisblijven en bron- en contactonderzoek voor kinderen en jongeren zorgen bij ouders en scholen soms nog voor vragen. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Meer informatie over de regels voor testen en thuisblijven voor kinderen vindt u hier. Informatie voor scholen vindt u hier.

 • Kan ik een bewijs van de negatieve test van mijn kind ontvangen, om aan school te laten zien?
  Nee, de GGD verstrekt geen ‘negatieve-testuitslag bewijzen’. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie. Een school dit ook niet vragen van een leerling/ouder.
 • Welk nummer moeten we bellen voor het testen van kinderen van 0-6 jaar?
  Als uw kind klachten heeft, belt u het landelijke nummer 0800-1202. Als het alleen om uw kind gaat dat jonger is dan 6 jaar, wordt u doorverbonden met de lokale GGD. Vaak is het nodig om ook familieleden in te plannen; dat doet het landelijke team. Vervolgens zal de lokale GGD zorgen dat het testen van uw kind in hetzelfde tijdsblok kan als van de familieleden. 
 • Mijn kind is al een tijd verkouden, ik heb haar een week thuisgehouden. Kan zij nu weer naar school?

  Ieder kind vanaf 4 jaar met verkoudheidsklachten blijft thuis en het advies is om te testen. Kinderen die niet getest worden, mogen pas weer naar school of de opvang als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn (met een maximum van 7 dagen bij milde klachten). Op dat moment mogen huisgenoten ook weer uit quarantaine.

3 maart 2021 – 12.15 uur

Coronacijfers – Landelijk: Vooruitzichten nog niet goed

Voor de tweede week op rij lieten veel meer mensen zich testen (+20%). Dit was te zien in alle leeftijdsgroepen. Tegelijk steeg ook het aantal mensen met een positieve uitslag met 7% tot 31.984 mensen. Het percentage positieve tests nam verder af van 9,8% een week eerder naar 8,9% in de afgelopen week. Het reproductiegetal steeg tot boven de 1. Alleen als dit getal onder de 1 is, neemt het aantal besmettingen met corona in Nederland af. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve geteste inwoners (443) ook gestegen ten opzichte van vorige week (404). Zie ons regionale dashboard.  Ook het aantal bezoekers aan de teststraat (5.672) nam toe (vorige week 4.849). Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, daalde licht van 7.2% naar 6.9%. In totaal startten in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 13.857 mensen met de eerste vaccinatie, 5.595 mensen hebben met 2 prikken de vaccinaties afgerond.

2 maart 2021 – 12.13 uur

GGD-crisisteam corona loopt naar Barcelona

Het corona crisisteam van de GGD Gooi en Vechtstreek stond maandagochtend in de startblokken voor een voettocht naar Barcelona. In het kader van de actie 30-dagen gezonder, loopt het team in deze coronatijd niet fysiek met elkaar, maar houden ze elkaar digitaal op de hoogte van het aantal stappen. Het kernteam vindt het belangrijk om juist in deze tijd in beweging te blijven en doet dit vanaf vandaag nog bewuster. We willen daarmee ook het goede voorbeeld geven. De enthousiaste reisleiding motiveert en begeleidt het team met toeristische tips voor de route en updates van de vorderingen om iedere dag 10.000 stappen te zetten. Het team loopt van Bussum via Parijs, Grenoble naar Barcelona. Dit is 1.425 km en omgerekend 1.900.000 stappen.

2 maart 2021 – 11.18 uur

Inspectie tevreden over bezoeken aan vaccinatie- en testlocaties GGD Gooi en Vechtstreek

Recent bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een bezoek aan de vaccinatielocatie in Huizen. De inspectie was onder de indruk van de gang van zaken op deze locatie en, op een paar kleine verbeterpunten na, erg tevreden. Volgens de inspectie is het proces van vaccineren tegen corona op professionele wijze vormgegeven en is in heel korte tijd een groot aantal medewerkers en cliënten gevaccineerd. Er was oog voor het distributie- en koelingsproces, de medewerkers die het vaccineren uitvoeren waren deskundig, en ook de opvang na vaccinatie en het registreren van de gevaccineerde gebeurde zorgvuldig. De bevindingen zijn gepubliceerd in de factsheet Vaccineren COVID-19.  Afgelopen vrijdag bracht de IGJ ook een bezoek aan de testlocatie in Hilversum, en ook over de gang van zaken in deze teststraat was de inspectie zeer tevreden.

2 maart 2021 – 10.45 uur

Ook scholen voor voortgezet onderwijs (VO) en Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) kunnen terecht  bij het GGD-scholenteam

Sinds 1 maart mogen leerlingen van scholen voor VO en MBO in elk geval 1 dag per week naar school. Met het oog op de gedeeltelijke opening van deze scholen, zijn de besturen en leiders van de scholen vorige week geïnformeerd over het GGD-scholenteam waar zij terecht kunnen voor advies of ondersteuning bij bijzondere coronasituaties op school. Meer informatie over corona en de regels die gelden voor scholen is hier te vinden.

1 maart 2021 – 14.08 uur

Populariteit vaccinatielocatie en hoge opkomst zorgen voor langere wachttijd voor vaccinatieafspraak in Huizen. GGD Gooi en Vechtstreek afhankelijk van geleverde en toegewezen corona vaccins.

GGD Gooi en Vechtstreek heeft momenteel voldoende ruimte en personeel om iedereen die een afspraak mag maken te vaccineren. Voor de hoeveelheid afspraken die we kunnen inplannen zijn we echter wel afhankelijk van geleverde en toegewezen corona vaccins. Alle GGD’en krijgen in Nederland een beperkte hoeveelheid vaccins toegewezen. Bij deze verdeling wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid voor mensen om een priklocatie naar keuze kiezen, dat mag ook buiten de eigen regio zijn. We zien dat veel 80-plussers en zorgmedewerkers uit nabijgelegen regio’s er ook voor kiezen om hun vaccinatie in Huizen te krijgen. Bovendien wordt de verdeling niet gecorrigeerd als blijkt dat de opkomst ergens hoger of lager is. Om die reden zijn momenteel de tijdsloten in onze regio voor het maken van een nieuwe vaccinatie-afspraak helaas beperkter dan wij wensen. Gelukkig zijn er afgelopen weekend landelijk weer extra vaccins verdeeld waardoor er deze week weer nieuwe afspraken opengezet konden worden.

Langer reizen om eerder terecht te kunnen
Heeft u een uitnodiging voor een vaccinatieafspraak ontvangen en kunt u niet op korte termijn in Huizen terecht? Dan kunt u wellicht wel eerder in een nabijgelegen regio terecht. Hiervoor zult u dan mogelijk langer moeten reizen.