voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 november 2021 – 11.50 uur

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland

Er doen valse e-mails de ronde uit naam van de GGD’en. In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! En GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging.

In dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland leest u hoe u de valse e-mails herkent en wat u moet doen als u een valse e-mail heeft ontvangen.

29 november 2021 – 09.46 uur

GGD’en roepen teruggekeerde reizigers uit zuidelijk Afrika op zich te laten testen

Vrijdag 26 november heeft de WHO de Omikronvariant van het coronavirus als Variant of Concern bestempeld. Deze variant is afgelopen week opgedoken in een aantal landen in zuidelijk Afrika en duikt nu ook in andere delen van de wereld op. De GGD’ en zullen reizigers uit zuidelijk Afrika zo snel mogelijk testen. Dit geldt ook voor reizigers zonder coronaklachten.

De GGD’ en roepen alle reizigers, die na zondag 21 november uit Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana of Malawi zijn gekomen, op om in quarantaine te gaan en thuis te blijven. Ook als er geen klachten zijn en ook als zij gevaccineerd zijn of eerder corona doormaakten. Hen wordt gevraagd zo snel mogelijk te bellen met het speciaal hiervoor ingerichte telefoonnummer 0800 – 5005 om een testafspraak te maken. Dus óók als zij geen klachten hebben. Deze oproep geldt ook voor reizigers die via een tussenstop elders ons land in zijn gereisd. Reizigers zullen ook actief door de GGD’ en worden benaderd voor het maken van een testafspraak.

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over testen van reizigers uit Zuid-Afrika

26 november 2021 – 15.46 uur

Hoge coronadruk op de zorg: Fase 2d geconstateerd

De zorg in ons land staat door het coronavirus onder grote druk. De besmettingscijfers zijn niet eerder zo hoog geweest en de instroom van coronapatiënten in de gehele zorgketen blijft stijgen. Volgens de prognoses houdt de stijging voorlopig aan. Daarom hebben de voorzitters van de Regionale Overleggen Acute Zorgketen (ROAZ), woensdag 24 november geconstateerd dat de huidige situatie in de zorg past bij Fase 2d uit het ‘Opschalingsplan COVID-19’.

In deze fase is de landelijke zorgcontinuïteit in het gehele land ernstig in gevaar en maken we afspraken in de zorg om de hoge druk zo goed mogelijk op te vangen. De ROAZ-voorzitters hebben de minister van Medische Zorg en Sport geadviseerd om Fase 2d formeel af te kondigen. Afspraken zijn nodig omdat meerdere ROAZ-regio’s de kritiek planbare zorg niet meer volledig kunnen waarborgen en de toegang tot (semi-)acute zorg in gevaar komt. Ook vragen zij alle zorgaanbieders per direct te handelen naar de afspraken passend bij Fase 2d.

Meer informatie over de afspraken passend bij Fase 2d leest u in dit bericht van GGD GHOR Nederland

26 november 2021 – 12.02 uur

Zorgmedewerkers nog niet aan de beurt op GGD-locatie

De afgelopen dagen verschenen meerdere zorgmedewerkers op de vaccinatielocaties van de GGD, in de veronderstelling dat zij een boostervaccinatie konden halen. Helaas kwamen zij voor niets, want zorgpersoneel is nog niet aan de beurt.

Half december aan de beurt

Zorgmedewerkers hebben nog geen uitnodiging om naar een GGD-locatie te komen voor een booster. Het RIVM heeft vandaag opnieuw de brancheorganisaties en werkgevers hierover geïnformeerd – en de planning benadrukt.

Aan werkgevers is gevraagd te inventariseren hoeveel zorgmedewerkers zij willen laten uitnodigen voor een boostervaccinatie. Die inventarisaties zijn nu gaande. Het RIVM levert vervolgens unieke codes en een standaard uitnodigingsbrief aan bij de werkgevers. Begin december geeft het RIVM een ‘go’ en kunnen medewerkers door de eigen werkgever worden uitgenodigd. Half december starten de GGD’ en met het zetten van de boostervaccinaties.

Meer informatie

25 november 2021 – 11.37 uur

Mensen geboren in 1939 of eerder kunnen nu een afspraak maken voor boostervaccinatie

Mensen die zijn geboren in 1939 of eerder kunnen nu een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. Bent u geboren in 1939 of eerder en wilt u alvast een afspraak maken voordat u de brief van het RIVM ontvangen heeft? Dat kan nu, online of telefonisch.

Bij voorkeur online inplannen

GGD GHOR Nederland heeft het op dit moment erg druk aan de telefoon. U helpt ons enorm door online een afspraak te maken via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Dat kan 24 uur per dag. U heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Vindt u dit zelf lastig om te doen? Misschien kan iemand uit uw omgeving u hierbij helpen.

Maakt u liever telefonisch een afspraak?  Bel dan het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer. Het telefoonnummer is 0800-7070. Deze telefoonlijnen zijn iedere dag open tussen 08.00 en 20.00 uur. Zoals eerder aangegeven kan het druk zijn. Hou dus rekening met mogelijke wachttijden.

Meer informatie vindt u in dit bericht van GGD GHOR Nederland.

25 november 2021 – 11.37 uur

Hoe kan het dat steeds meer gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden?

De effectiviteit van coronavaccins tegen ziekenhuisopname is 92%. Hoe kan het dat steeds meer gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden? Daar is een logische verklaring voor. In deze video van het ministerie van VWS wordt het uitgelegd onder meer aan de hand van een voorbeeld uit het verkeer. Kort gezegd komt het hierop neer: hoe meer mensen zijn gevaccineerd, hoe meer gevaccineerden we ook terugzien in een ziekenhuisbed. Echter, de káns om als gevaccineerde in het ziekenhuis te belanden is vele malen kleiner dan voor iemand die niet is gevaccineerd tegen het coronavirus.

24 november 2021 – 10.31 uur

Na een positieve testuitslag is het niet zinvol om binnen enkele weken opnieuw te testen

De afgelopen weken zien wij regelmatig mensen in de teststraat die zich kort nadat zij positief getest zijn op corona, opnieuw laten testen. Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over het moment waarop zij niet meer besmettelijk zouden zijn. We leggen graag uit wanneer het zinvol is om uzelf opnieuw te laten testen en wanneer niet.

De test die we afnemen bij de teststraten is een zogenoemde ‘PCR-test’. Deze test zoekt naar erfelijk materiaal van het coronavirus. Dit erfelijke materiaal kan in sommige gevallen nog lange tijd aangetoond worden met een test. Zo’n test kan dus nog weken lang positief blijven. Maar dit betekent niet per se dat u nog anderen kunt besmetten. Het is daarom niet zinvol om u binnen enkele weken na een positieve testuitslag opnieuw te laten testen.  De vuistregel is: u bent niet meer besmettelijk wanneer u 24 uur geheel klachtenvrij bent én er minimaal 7 dagen verstreken zijn sinds het begin van de klachten (de ‘eerste ziektedag’).

Na een negatieve testuitslag bij veranderende klachten wel zinvol om opnieuw te testen

Als iemand een negatieve testuitslag heeft gekregen en zijn klachten veranderen, dan is het zinvol dat diegene zich nog een keer laat testen. Het zou namelijk kunnen dat hij  in eerste instantie te maken had met een ander (verkoudheids)virus en dat hij later alsnog corona krijgt. Zeker als iemand in de omgeving positief getest is op het coronavirus, is het belangrijk om nogmaals te testen als de klachten veranderen.

24 november 2021 – 09.24 uur

Landelijke coronacijfers: Stijging houdt aan op alle fronten

Afgelopen week, van 16 tot en met 23 november, werden 153.957 positieve testuitslagen gemeld, het hoogste aantal positieve coronatesten dat tot nu toe in een week werd geregistreerd (gerekend vanaf 1 juni 2020 toen iedereen in Nederland zich kon laten testen op corona). Ten opzichte van een week eerder steeg het aantal meldingen met 39%. Per 100.000 inwoners kregen 862 personen een positieve testuitslag. Ruim een half miljoen mensen (629.349) lieten zich testen bij de GGD, dat is 13% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg in de voorbije week van 19,6% naar 22,2%. In alle leeftijdsgroepen en veiligheidsregio’s is een toename in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar. In de afgelopen week zijn er 19% meer nieuwe corona patiënten in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Op de IC werden 26% meer nieuwe coronapatiënten opgenomen. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Voorkom verspreiding door uzelf aan de basismaatregelen te houden, ook als u gevaccineerd bent.

Regiocijfers: aantal positieve testen opnieuw flink toegenomen

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen gestegen. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek per dag gemiddeld 339 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit per dag gemiddeld 223. Per 100.000 inwoners kregen afgelopen week 917 inwoners een positieve uitslag (landelijk 862 per 100.000). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat nam weer toe. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1.260 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 1.090 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 19,7% (landelijk 22,2%), vorige week 18%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

23 november 2021 – 12.39 uur

Boostervaccinatie laten registreren in het gele boekje? Neem het gele boekje mee naar de vaccinatieafspraak.

Sinds vorige week worden mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd een afspraak te maken voor een extra boostervaccinatie bij de GGD. Mensen die deze coronavaccinatie graag met een stempel in hun gele boekje laten registeren, worden aangeraden om hun gele boekje meteen mee te nemen naar de vaccinatielocatie. Hier kunnen zij na de vaccinatie bij een aparte balie hun coronavaccinatie met een stempel in het gele boekje laten registeren.

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs

Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die u op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19.

Meer informatie over vaccinatiebewijzen en het gele boekje.

23 november 2021 – 10.54 uur

Sneller de testuitslag als kind een DigiD heeft

GGD Gooi en Vechtstreek raadt ouders van kinderen tot 14 jaar aan om alvast een DigiD aan te vragen voor hun kind. Kinderen met een DigiD krijgen hun testuitslag namelijk sneller via Coronatest.nl. Ook als de afspraak telefonisch is gemaakt. Het aanvragen van een DigiD duurt 3 werkdagen. Vraag daarom nu alvast een DigiD aan voor uw kind, zodat u deze al heeft zodra uw kind zich een keer moet laten testen.  Voor kinderen tot 14 jaar vraagt u als ouder/verzorger een Digid aan. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen.

22 november 2021 – 11.16 uur

Nieuw quarantaine-advies voor huisgenoten

Het quarantaine-advies voor huisgenoten is op 19 november aangescherpt. Vanaf nu gaan alle huisgenoten van een positief getest persoon in quarantaine. Huisgenoten lopen risico op een besmetting met het coronavirus en daarom moeten zij in quarantaine. Ook geldt voor alle huisgenoten een testadvies bij de GGD. In de informatiebrief voor huisgenoten van het RIVM vindt u hierover meer informatie.

Quarantaine-advies geldt voor huisgenoten van alle leeftijden en ook voor huisgenoten die beschermd zijn tegen corona

Eerder waren kinderen tot 3 jaar oud uitgezonderd van quarantaine en testadviezen. Ook huisgenoten die gevaccineerd zijn of onlangs zelf corona hebben gehad gaan in quarantaine. Met dit aangescherpte advies wil de regering het aantal coronabesmettingen omlaag brengen.

Aangepast advies voor zorgmedewerkers die beschermd zijn tegen corona en onmisbaar voor hun werk

Zij gaan in quarantaine en laten zich zowel zo snel mogelijk testen als op dag 5. Als de eerste test negatief is en zij geen klachten hebben dan kan een uitzondering gelden op de quarantaine en in overleg met de werkgever met Persoonlijke Berschermingsmiddelen gewerkt worden. Deze uitzondering geldt niet voor medewerkers in het onderwijs.

Quarantainecheck

Voor nauwe contacten blijft het advies ongewijzigd. Met de handige quarantainecheck van de Rijksoverheid ziet u in een paar stappen of u in uw situatie in quarantaine moet.

Meer informatie over de maatregelen en adviezen per type contact.

22 november 2021 – 10.38 uur

Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & corona (19 november 2021)

Vrijdag 19 november 2021 heeft het RIVM de maatregelen die tijdens de persconferentie van het kabinet (vrijdag 12 november) zijn aangekondigd gepubliceerd. Deze nieuwe maatregelen zijn nodig om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Naar aanleiding hiervan is het Protocol Kinderopvang & corona gewijzigd.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u de belangrijkste wijzigingen in het Protocol Kinderopvang en corona versie 19 november 2021

22 november 2021 – 09.45 uur

Alle mensen geboren in 1936 of eerder kunnen nu telefonisch een afspraak maken

Mensen die zijn geboren in 1936 of eerder, kunnen nu telefonisch een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.

Bent u geboren in 1936 of eerder en wilt u alvast een afspraak maken voordat u de brief van het RIVM binnen heeft? Dat kan. Bel hiervoor het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. Dat kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur. Houdt er rekening mee dat in verband met de drukte er langere wachttijden kunnen zijn voor het maken van een afspraak.

,,Er is de afgelopen dagen vertraging geweest in de bezorging van de uitnodigingen. Omdat wij op dit moment niet kunnen inschatten of de vertraging daadwerkelijk is weggewerkt, kunnen mensen geboren in 1936 of eerder vanaf nu ook zonder uitnodigingsbrief van het RIVM een afspraak inplannen. De GGD’ en staan klaar om deze mensen een booster te geven en we zouden het zonde vinden als een te laat bezorgde brief tot onnodige vertraging leidt in de boostercampagne”, legt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland uit. Meer informatie

18 november 2021 – 12.09 uur

Uitnodiging voor booster aan 80-plussers

Vanaf  18 november vallen de eerste uitnodigingen van het RIVM op de mat om een afspraak te maken voor een corona boostervaccinatie. De uitnodiging is voor mensen van 80 jaar en ouder. Het gaat voor deze groep om ongeveer 740.000 uitnodigingen. Zij  kunnen via het in de brief genoemde landelijke telefoonnummer of  www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken voor vaccinatie bij de GGD.

De booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming. Dat is met name belangrijk voor mensen bij wie de bescherming  door vaccinatie afneemt, waardoor het risico op ernstige ziekte groter is. De oudere leeftijdsgroepen zijn het meest kwetsbaar. Bij ouderen is de bescherming na vaccinatie al wat minder hoog. Ook hebben zij het eerst een vaccin  gekregen en zijn nu ook het eerst aan de beurt voor de booster. Een boostervaccinatie wordt pas gegeven als de laatste vaccinatie minimaal zes maanden geleden is gegeven omdat dan het effect het grootst is.

Niet iedereen uit de groep 80-plus wordt in een keer uitgenodigd. Elke  dag gaan er circa 55.000 uitnodigingen op de bus. Mensen worden van oud naar jong uitgenodigd. Meer info klik hier.

17 november 2021 – 11.19 uur

Landelijke cijfers: Hoogste aantal meldingen in een week met ruim 110.000 positieve testuitslagen

Afgelopen week werden 110.558 positieve testuitslagen gemeld, een weekrecord, gerekend vanaf 1 juni 2020 toen iedereen in Nederland zich kon laten testen op corona. Ten opzichte van een week eerder steeg het aantal meldingen met 44%. Per 100.000 inwoners kregen 628 personen een positieve testuitslag. Meer dan een half miljoen mensen (554.244) lieten zich testen bij de GGD dat is 33% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg in de voorbije week van 17,2% naar 19,6%, inclusief testen ter bevestiging van een positieve zelftest. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen toe. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen met 12%. Op de IC werden 3% meer nieuwe corona patiënten opgenomen dan in de week ervoor. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers:  opnieuw flinke toename aantal (positieve) testen

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen gestegen. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek per dag gemiddeld 223 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit per dag gemiddeld 141. Per 100.000 inwoners kregen afgelopen week 603 inwoners een positieve uitslag (landelijk 628 per 100.000). Ook het aantal bezoekers aan de teststraat nam weer flink toe. De afgelopen week (zondag t/m zondag) bezochten gemiddeld 1090 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 757 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag steeg naar 18% (landelijk 19,6%), vorige week 14,9%. Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

16 november 2021 – 14.27 uur

Coronatest in Hilversum en Huizen kan alleen op afspraak

De afgelopen dagen verschijnen regelmatig mensen zonder testafspraak in de teststraten van GGD Gooi en Vechtstreek, de medewerkers kunnen hen helaas niet helpen. De teststraten van GGD Gooi en Vechtstreek kunnen alleen bezocht worden op afspraak. Mensen met klachten maken een afspraak via coronatest.nl of via het landelijke nummer 0800-1202.  Het is momenteel extreem druk aan de telefoonlijnen om een testafspraak te maken. Ook op coronatest.nl zijn veel mensen tegelijkertijd ingelogd. Door de drukte maakt dat mensen soms wat langer moeten wachten of wat verder moeten reizen om getest te worden. Wij vragen hier begrip voor. Aan mensen die er niet direct doorheen komen vragen we om het later op de dag nog eens te proberen. Het Call Center is tot 20:00 uur geopend.

15 november 2021 – 09.35 uur

Extra testcapaciteit door inzet landelijke testbus

Vanwege de aanhoudende drukte in de teststraat zet GGD Gooi en Vechtstreek deze week op maandag, woensdag en donderdag een extra testbus in bij de teststraat aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum. De testbus zorgt per dag voor 200 extra testplekken. De bus komt van het Landelijk Serviceloket Testen (LST) van GGD GHOR Nederland. Dit loket is opgericht om GGD’ en te ondersteunen bij het testen.

15 november 2021 – 08.55 uur

Mensen geboren in 1931 of eerder worden vanaf 18 november uitgenodigd om een afspraak te maken voor extra vaccinatie

De GGD’en beginnen versneld met extra vaccinaties tegen corona, de zogeheten boostervaccinaties. In totaal krijgen zo’n 5,5 miljoen mensen in Nederland de komende maanden een booster. De oudste ouderen eerst. Mensen die zijn geboren in 1931 of eerder, kunnen vanaf donderdag 18 november een afspraak maken, zodra zij een uitnodigingsbrief hebben ontvangen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Om goed beschermd te blijven tegen corona, krijgen mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden. De oudste ouderen komen als eerst aan de beurt. Vanaf donderdag 18 november kunnen mensen die zijn geboren in 1931 of eerder en een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, een afspraak maken. Een dag later beginnen de GGD’en met de vaccinaties. Meer informatie

15 november 2021 – 08.01 uur

Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken

Het kabinet kondigde afgelopen vrijdag strengere maatregelen aan om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, waren aanvullende maatregelen nodig. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. De maatregelen gingen in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de aanvullende maatregelen

12 november 2021 – 14.25 uur

Groot aantal besmettingen zorgt ervoor dat GGD Gooi en Vechtstreek Bron- en Contactonderzoek tijdelijk uitvoert in beperkte vorm

Door de explosieve toename van het aantal coronabesmettingen kan GGD Gooi en Vechtstreek het Bron en Contactonderzoek op dit moment slechts in beperkte vorm uitvoeren.
Het streven blijft om ieder besmette persoon te informeren over zijn/haar besmetting. We vragen in de meeste gevallen van besmette personen zelf om hun contacten te informeren. Bij voorkeur brengen we deze boodschap telefonisch. Maar sinds gisteravond is het zo druk dat het op dit moment via een beveiligde e-mail gebeurt. In deze mail staat dan de bevestiging dat degene positief is en wordt iemand erop gewezen dat hij/zij door de extreme drukte mogelijk niet gebeld zal worden in het kader van BCO. In deze mail staan ook links en verwijzingen naar de informatiebrieven van het RIVM, zodat besmette mensen wel weten wat ze wel en niet mogen doen. Deze procedure is afgelopen zomer opgesteld in overleg met RIVM en VWS.

10 november 2021 – 07.45 uur

Teststraat Hilversum is verhuisd van Arenapark naar Verlengde Zuiderloswal 16 (naast vaccinatielocatie)

De coronateststraat van GGD Gooi en Vechtstreek in Hilversum bevindt zich vanaf vandaag aan de Verlengde Zuiderloswal 16. Op dit terrein, waar de vaccinatielocatie zich al bevindt, is geheel los van het vaccineren een nieuwe teststraat ingericht. Mensen met coronaklachten kunnen op afspraak terecht voor een coronatest. De teststraat vervangt de teststraat op het Arenapark, deze is vanaf vandaag gesloten.

Meer plek en testen in portacabins

De nieuwe teststraat aan de Verlengde Zuiderloswal is géén zogenaamde ‘drive-through’, maar bestaat uit portacabins. Bezoekers parkeren hun auto (of fiets) op het parkeerterrein naast de portacabins, waarna zij naar binnenlopen voor de test. De verkeersregelaar wijst een parkeerplek aan zo dicht mogelijk bij de testlocatie.

Meer informatie over testen bij GGD Gooi en Vechtstreek

10 november 2021 – 07.45 uur

Berichtgeving Janssen-vaccin & Oostenrijk

Gisteren is er vanuit verschillende bronnen informatie gepubliceerd dat een Janssen-vaccin per januari niet meer voldoende zou zijn om aan de eisen van een QR-code in Oostenrijk te voldoen. GGD Gooi en Vechtstreek is op de hoogte van deze berichten en vindt de onrust die hierdoor ontstaat erg vervelend voor mensen die naar Oostenrijk willen reizen.
De GGD bepaalt niet wie een boosterprik krijgt.

GGD Gooi en Vechtstreek krijgt veel vragen over een boostervaccin voor inwoners die met Janssen zijn gevaccineerd. De GGD kan deze vragen niet beantwoorden. VWS en RIVM bepalen het vaccinatiebeleid, zij bepalen wie wanneer de boosterprik krijgt. De GGD maakt de vaccinatieafspraken en zet de prik.

Bel 0247 247 247 voor reisadvies

Voor een reisadvies kunnen mensen contact opnemen met het ministerie van  Buitenlandse Zaken via 0247 247 247.

9 november 2021 – 18.12 uur

Landelijke cijfers: Stijging positieve coronatesten in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen

Afgelopen week werden 76.790 positieve testuitslagen gemeld, een stijging van 45% vergeleken met de voorgaande week. Per 100.000 inwoners kregen 439 personen een positieve testuitslag. Ruim 417.911 mensen lieten zich testen bij de GGD, dat is 45% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag bleef gelijk met 17,2%, inclusief testen ter bevestiging van een positieve zelftest. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal positieve uitslagen toe. Het aantal nieuwe patiënten dat in de afgelopen week werd opgenomen in het ziekenhuis, steeg in vergelijking met de week ervoor van 960 naar 1137 personen. Er werden 204 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de IC (+40%). Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers:  flinke toename aantal mensen dat zich laten testen

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen gestegen. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek per dag gemiddeld 53 op de 100.000 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit per dag gemiddeld 48 op de 100.000 mensen. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen 7 dagen bezochten gemiddeld 757 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 487 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (14,9%) is hoger dan vorige week (12,4%). Meer regionale besmettingscijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

8 november 2021 – 10.40 uur

Nu ook QR-code voor mensen die alleen tweede prik bij de GGD kregen (en eerste prik ergens anders)

Tot donderdag 4 november konden mensen die hun eerste prik ergens anders kregen (en alleen hun tweede bij de GGD), geen QR-code in de CoronaCheck-app krijgen. Door een technische aanpassing aan de app wordt nu doorgegeven dat iemand wél volledig is gevaccineerd en dus recht heeft op de code. Het maakt hierbij niet uit door wie de eerste prik gezet is. Als mensen uit deze doelgroep nu in de app aangeven een vaccinatiebewijs op te willen halen, ontvangen zij de juiste QR-code.

8 november 2021 – 09.35 uur

Aangepaste vorm van bron-en contactonderzoek ingevoerd: BCO op maat

Sinds 5 november voeren de GGD’en het bron- en contactonderzoek op een andere manier uit. De aangepaste werkwijze heet BCO op maat. Het verschil ten opzichte van de ‘oude’ werkwijze zit in het inventariseren en informeren van de nauwe contacten. In veel gevallen zal de besmette persoon dit zelf gaan doen. Dit noemen we een standaard BCO. In sommige gevallen informeren de GGD’en de nauwe contacten. Bijvoorbeeld omdat de inschatting is dat er een groter risico is op verspreiding van het virus of het ontstaan van een uitbraak. Ook als de besmette persoon zijn/haar contacten zelf niet goed kan informeren, kan één van de GGD’en dit doen. Dit noemen we een uitgebreid BCO.
Voor meer informatie zie het nieuwsbericht op de site van GGD GHOR Nederland.

5 november 2021 – 11.49 uur

Teststraat Hilversum verhuist 11 november van Athene naar Verlengde Zuiderloswal (naast vaccinatielocatie)

Omdat we de winter ingaan verhuist de coronateststraat van GGD Gooi en Vechtstreek in Hilversum aankomende week van Athene naar de Verlengde Zuiderloswal 16. Op dit terrein, waar de vaccinatielocatie zich al bevindt, wordt geheel los van het vaccineren een nieuwe teststraat ingericht. Mensen met coronaklachten kunnen hier vanaf 11 november op afspraak terecht voor een coronatest. Woensdag 10 november is de laatste dag dat teststraat op Athene open is, deze is vanaf donderdag 11 november gesloten.

Meer plek en testen in portacabins

De nieuwe teststraat aan de Verlengde Zuiderloswal is géén zogenaamde ‘drive-through’, maar bestaat uit portacabins. Bezoekers parkeren hun auto (of fiets) op het parkeerterrein naast de portacabins, waarna zij naar binnenlopen voor de test. De verkeersregelaar wijst een parkeerplek aan zo dicht mogelijk bij de testlocatie. De nieuwe testlocatie aan de Verlengde Zuiderloswal is indien nodig uit te breiden naar 1.102 testen per dag.

Teststraat Huizen blijft bij Sijsjesberg en wordt vernieuwd

De teststraat in Huizen wordt ook omgebouwd van een drive-through naar portacabins. De teststraat is daarom in de week van 15 november een dag(deel) gesloten. De testen van Huizen worden dan overgenomen door Hilversum. De testlocatie in Huizen is, indien nodig, uit te breiden naar 638 testen per dag.

Zowel in Hilversum als Huizen alleen testen op afspraak

De teststraten van GGD Gooi en Vechtstreek kunnen alleen bezocht worden op afspraak. Mensen met klachten maken een afspraak via coronatest.nl of via het landelijke nummer 0800-1202. Beide testlocaties zijn 7 dagen in de week geopend tussen 8.30 en 16.30 uur.

3 november 2021 – 09.33 uur

Boostervaccinatie voor 60+ beginnen op 6 december

Het aantal corona infecties in Nederland loopt op. Om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen, beginnen de GGD’en vanaf 6 december met het prikken van boostervaccinaties: een extra vaccinatie voor 60-plussers. Het RIVM verstuurt eind november de eerste uitnodigingsbrieven voor de boostervaccinaties, te beginnen bij de leeftijdsgroep 80+. Ook bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers krijgen binnenkort zo’n boostervaccinatie aangeboden. Binnenkort wordt duidelijk waar zij hiervoor terecht kunnen en van wie zij de uitnodiging ontvangen. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.
Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

3 november 2021 – 08.38 uur

Coronacijfers landelijk: 39% meer positieve coronatesten en ruim 30% meer corona ziekenhuisopnames

In de afgelopen week zijn er 39% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 313 personen een positieve testuitslag. Ruim 285.254 mensen lieten zich testen bij de GGD, dat is 27% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg van 15,3% naar 16,7%, inclusief testen ter bevestiging van een zelftest. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen week van 27 oktober tot en met 2 november 2021 naar 834 opnames (31% meer dan een week eerder). Op de IC werden 140 nieuwe corona patiënten opgenomen (+20%). Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten opnieuw gestegen

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen opnieuw gestegen. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek gemiddeld 48 op de 100.000 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit gemiddeld 29 op de 100.000 mensen. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen 7 bezochten gemiddeld 487 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 392 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (12,4%) is lager dan vorige week (15,8%). In de regio Gooi en Vechtstreek is 82% van de bevolking van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd tegen corona. 84% haalde de eerste prik. Meer regionale besmettings- en vaccinatiecijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

2 november 2021 -16.04 uur

5 november prikken zonder afspraak in Weesp

Voor de tweede keer opent GGD Gooi en Vechtstreek op vrijdag 5 november voor één avond een zogenaamde pop-up vaccinatielocatie in het consultatiebureau aan de C.J. van Houtenlaan in Weesp. Iedereen van 12 jaar en ouder kan tussen 17.30 en 20.30 zonder afspraak binnenlopen voor (meer informatie over) een coronaprik.
Meer informatie