voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

30 november 2020 21.13 uur

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,  is het dragen van een mondkapje met ingang van 1 december verplicht in publieke ruimtes, zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Meer info zie hier.

27 november 2020 09.43 uur

Uniforme melding positieve corona testuitslagen buiten de GGD-teststraten

Om te zorgen dat er goed zicht blijft op de verspreiding van het coronavirus en om zo snel mogelijk mensen die positief getest zijn te kunnen benaderen voor Bron en Contact onderzoek, heeft de GGD deze week alle bekende commerciële teststraten een meldformulier toegestuurd. Als iedereen op dezelfde manier meldt, gaat de verwerking sneller en kan er eerder gestart worden met het Bron en Contactonderzoek.

Iedere organisatie die personen test op corona is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Alle testen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Lees meer bij GGD/corona/meldplicht

25 november 2020 09.05 uur

Corona ontwikkelingen: daling lijkt te stagneren

In de afgelopen week rapporteerden de GGD’en 36.931 nieuwe meldingen van vastgestelde corona besmettingen. Dit is ongeveer even veel als in de week daarvoor toen er 37.706 nieuwe  corona meldingen werden gerapporteerd. Het aantal mensen dat vanwege corona in het ziekenhuis moest worden opgenomen daalde wel licht, van 1.496 naar 1.291. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care daalde ook licht van 224 vorige week naar 193 deze week. De druk op de zorg vanwege Corona blijft hoog.

Het landelijke percentage positief geteste personen is 12%. De week ervoor was dit 13,8%. In de leeftijdsgroepen tot 17 jaar is een toename in het aantal positieve meldingen te zien, met name in de leeftijdsgroep 13-17 jaar. In de overige leeftijdsgroepen is sprake van een lichte daling. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Cijfers regio Gooi en Vechtstreek

Het aantal positieve meldingen in de regio ligt de afgelopen zeven dagen met 498 meldingen weer wat lager dan vorige week zoals ons regionale dashboard aangeeft. Het aantal percentage positieven van de teststraat was in onze regio 8,4%.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels blijft houden.

23 november 2020 12.36 uur

Advies Gezondheidsraad vaccinaties en voorbereiding vaccinaties

Het ministerie van VWS meldt dat zodra er een veilig en goedwerkend vaccin tegen het coronavirus is, dit snel en zorgvuldig zijn weg zal vinden naar de bevolking. Ouderen (60-plussers), mensen die tot een medische risicogroep behoren, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met COVID-19 worden als eerste gevaccineerd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Vaccins zijn ruim ingekocht, net als veiligheidsnaalden en speciale vriezers. Ook komt er een uitgebreide informatiecampagne over het vaccin en het belang van vaccineren. Vaccinatie is gratis en vrijwillig.

De GGD zal bij deze vaccinatie, met haar jarenlange expertise van het vaccineren van grote groepen mensen, een belangrijke rol krijgen.

20 november 2020 14.51 uur

GGD  deelt ‘doorgeef’ bloemen uit in het kader van de actie Aandacht voor elkaar en Blijf Gezond

GGD Gooi en Vechtstreek deelde vorige week donderdag aan 50 willekeurige bewoners een bos bloemen uit met de tekst Zomaar, een klein gebaar maakt het verschil.

Deze actie sluit aan bij het landelijke initiatief ‘Aandacht voor elkaar’ en de ‘Blijf Gezond’ campagne van de GGD. De GGD vraagt vervolgens aan de ontvanger, of en zo ja, aan wie hij of zij de bos bloemen wil doorgeven. Zo wil de GGD mensen aansporen om met een klein gebaar een verschil te maken voor een buurtbewoner. De komende periode voert de GGD deze actie steeds op een andere plek in de regio uit.

20 november 2020 12.49 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus.

Dit is de nieuwsbrief van 19 november waarin de gezondheid, veiligheid en openbare orde centraal staan.

20 november 2020 09.49 uur

Quarantaine nog steeds 10 dagen

Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag zijn, is er bij sommige mensen verwarring ontstaan over de duur van quarantaine.
Nog steeds geldt dat mensen die in nauw contact geweest zijn met iemand die positief getest is 10 dagen in quarantaine gaat.
Kijk hier voor meer informatie over quarantaine

19 november 2020 11.49 uur

Teletolk beschikbaar op Rijksoverheid.nl

Om doven en slechthorenden goed te kunnen bedienen in het maken van een afspraak  voor een coronatest is 0800-1202 vanaf heden ook te bereiken met KPN Teletolk. De burger hoeft hiervoor slechts op de button op deze pagina van Rijksoverheid.nl te klikken. Door op de groene knop ‘Bel met Teletolk’ te klikken kan de burger kiezen om via een gebarentolk of via chat met een schrijftolk te communiceren. KPN Teletolk werd eerder al vermeld in de Q&A’s op Rijksoverheid.nl maar veel mensen bleken deze Teletolk software niet zelf te hebben (i.v.m. onder andere verzekeringen). Daarom biedt GGD GHOR Nederland deze service nu pro-actief aan.

18 november 2020 12.34 uur

Ook bij de GGD nu binnen een dag getest

De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is de laatste weken sterk verkort. Iemand die telefonisch via 0800-1202 of online een afspraak heeft gemaakt heeft nu in minder dan een dag tot maximaal 38 uur de uitslag van de coronatest.

18 november 2020 11.20 uur

Maatregelen met ingang van 19 november in beeld

Omdat de cijfers dalen, maar nog steeds hoog zijn, heeft minister president Rutte dinsdag 17 november bekendgemaakt, dat de extra maatregelen van de laatste twee weken teruggedraaid worden. Wat maatregelen betreft gaan we met ingang van 19 november weer terug naar de maatregelen die horen bij de gedeeltelijke lockdown. Hiernaast staan ze in beeld.

17 november 2020 17.35 uur

Checklist Decemberfeesten op school ‘corona-proof’

Het vieren van decemberfeesten in de klas kan gelukkig doorgaan. Het samen vieren en samen eten zijn voor veel kinderen de leukste momenten van het jaar! We vieren deze momenten alleen dit jaar wel net even wat anders.

Hoe doe je dat dit jaar met schminken, zingen, snoep, samen eten en surprises?

De checklist Decemberfeesten in de klas helpt scholen om deze vieringen coronaproof te laten verlopen.

16 november 2020 10.35 uur

Zeg het met bloemen

De Nederlandse chrysantentelers hebben alle medewerkers van de teststraten in de bloemen gezet: vrijdag werden op alle testlocaties in het land  bossen chrysanten afgeleverd met een  schrijven: ‘Vrijdag de 13e is geen pechdag voor jou. Wij willen je met dit boeket bedanken voor jouw harde werk.’  Een geslaagde en mooie verassingsactie die in goede aarde is gevallen.

13 november 2020 08.27 uur

RIVM onderzoek naar gedrag in coronatijd

RIVM, GGD GHOR Nederland en de GGD’en voeren een vragenlijstonderzoek uit om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is. Het onderzoek gaat over gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk.
Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, wat hun drijfveren en behoeften zijn, en hoe het met ze gaat dan kan de overheid daar beleid op ontwikkelen. Zo kijkt de overheid naar beleid dat helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken en stelt daarvoor gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom onder andere of de communicatie goed en effectief is, of dat we iets moeten aanpassen. En ook wat het effect van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen. Wilt u deelnemen? Dat kan hier! Vragenlijst corona RIVM – GGD

12 november 2020 10.26 uur

Hout stoken tijdens de coronacrisis? Doe het niet!

Rook bevat veel schadelijke stoffen en vermindert de weerstand. Het is daarom te verwachten dat rook de kans groter maakt dat mensen ziek worden bij een coronabesmetting. Het is ook mogelijk dat mensen  ernstiger ziek worden en moeilijker herstellen.

Mensen met chronische longziekten (zoals astma en COPD) zijn kwetsbaar voor corona. Hun longklachten worden erger als ze rook inademen.

Rookoverlast maakt goed ventileren lastig: mensen houden ramen en ventilatieroosters dicht om de rook buiten te houden. Dit geeft in deze spannende tijden extra stress. Juist nu veel mensen aan huis gebonden zijn, is dat heel vervelend. Een slecht geventileerde woning is niet gezond, want ongezonde stoffen en vocht kunnen niet weg uit de woning.

Buren kunnen veel last hebben van houtvuren en voor jezelf is de rook ook ongezond. Houd rekening met elkaar. Zet je buurt niet in de rook en laat je houtkachel, open haard, barbecue of vuurkorf uit.

11 november 2020 11.48 uur

Afname corona meldingen volgens verwachting, aantal besmettelijke mensen nog steeds hoog

Afgelopen week is het aantal nieuwe meldingen van positief geteste mensen gedaald ten opzichte van de week daarvoor. In alle regio’s is het aantal meldingen afgenomen. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. De afname is in lijn met de berekeningen die het RIVM voorafgaand aan de maatregelen heeft gemaakt. Deze daling is voor het eerst ook in alle leeftijdsgroepen te zien. Het aantal meldingen mag dan dalen, het aantal mensen met een positieve corona testuitslag is nog steeds zeer hoog.

Zie ook het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Het aantal positieve meldingen in de regio ligt afgelopen zeven dagen met 650 meldingen lager dan vorige week zoals ons regionale dashboard aangeeft. Het aantal positieven lijkt de laatste dagen redelijk stabiel.

10 november 2020 09.55 uur

Wanneer testen en in quarantaine?

Wanneer moet u zich laten testen op corona? Wanneer moet u thuisblijven? En wanneer moet u in quarantaine of isolatie. Deze vragen houden veel mensen bezig.

In dit overzicht ziet u hoe het zit.

10 november 2020 09.21 uur

Mobiele testunits voor flexibele testcapaciteit

Bij een lokale uitbraak of een plotselinge stijging van de testvraag in een regio wil de GGD snel extra testcapaciteit bieden. Om de snelheid en de fijnmazigheid van het testaanbod te verhogen, zijn er vanuit GGD GHOR Nederland tien mobiele testunits inzetbaar. Alle tien mobiele testunits, vijf stadsbussen en vijf bestelbusjes, worden volledig bemand en zijn in het hele land inzetbaar. De mobiele testunits zijn in beheer van GGD GHOR Nederland. Op deze manier helpt GGD GHOR Nederland de GGD’en bij de bestrijding van het coronavirus.

Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien. De omgebouwde stadsbussen zijn complete testlocaties. De bestelbusjes vervoeren pop-up testlocaties. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen waar nodig uitgerust met aanvullend materieel.

De GGD’en kunnen via een speciaal telefoonnummer de mobiele testunits inzetten. Voor publiek blijft gelden dat bij klachten een testafspraak gemaakt wordt via 0800-1202 of via coronatest.nl.

9 november 2020 10.25 uur

Werkbezoeken

Afgelopen vrijdag zijn Pieter Broertjes, voorzitter veiligheidsregio, en René Stumpel, directeur publieke gezondheid, op hun regiorondgang in het kader van corona langs geweest bij twee instellingen. ’s Morgens bezochten zij het Rosa Spier Huis, een culturele woonomgeving waar bewoners zelfstandig kunnen wonen met naar behoefte ondersteuning. Tevens hebben zij een kleine verpleegafdeling bezocht. Hier blijkt het voordeel van een modern, nieuw gebouw dat ‘coronaproof’ is waardoor besmette bewoners goed af te scheiden zijn van andere bewoners. Helaas hebben ze ook hier veel ziek personeel. Veel vrijwilligers springen bij.

’s Middags brachten zij een werkbezoek aan GGZ Centraal in Laren, Juliana Oord, waar ze een corona observatie afdeling ingericht hebben met een COVD-unit. Hier wordt duidelijk hoeveel extra zorg mensen met een psychische aandoening of een verslaving nodig hebben als zij corona krijgen. Het maakte grote indruk hoe alles hier georganiseerd is

Beide bezoeken toonden de deskundigheid, betrokkenheid en bevlogenheid van het personeel aan.

6 november 2020 10.56 uur

Regionale update coronavirus

De gemeenteraden in de regio worden wekelijks geïnformeerd over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Dit is de nieuwsbrief van 5 november waarin de gezondheid, de veiligheid en de openbare orde centraal staan.

5 november 2020 12.12 uur

Commerciële sneltesten coronavirus

Er zijn steeds meer commerciële partijen die coronatesten aanbieden. Deze testen zijn niet altijd veilig of betrouwbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests.

Als u positief test op het coronavirus, moeten uw testresultaat en uw contactgegevens door de commerciële partij worden doorgestuurd naar de GGD. Wij kunnen dan bron- en contactonderzoek doen en u adviseren over isolatie of quarantaine. Bovendien wil de GGD weten hoeveel mensen het virus hebben en waar het virus is. Alleen met die informatie kunnen we het virus op een goede manier indammen.

Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Inmiddels zijn enkele sneltesten goedgekeurd. Er zijn strenge eisen verbonden aan sneltesten. Het RIVM wil dan ook dat er altijd een BIG-geregistreerde arts aanwezig is in een teststraat. Deze arts moet erop toezien dat de test op de juiste manier gebruikt en uitgevoerd wordt.

4 november 2020 12.29 uur

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen en verpleegtehuizen te voorkomen. En om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

4 november 2020 10.05 uur

Corona ontwikkelingen

Afgelopen week is het aantal nieuwe meldingen van coronabesmettingen iets gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Het reproductiegetal R zit nog steeds geheel boven de 1. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is iets toegenomen.

In de afgelopen week zijn landelijk 64.087 nieuwe meldingen van coronabesmettingen ontvangen, dit zijn 3.455 (-5%) meldingen minder dan de week daarvoor. Vooral in de laatste dagen zagen we een lager aantal meldingen. Het reproductiegetal daalt langzaam maar zit vlak na de maatregelen van medio oktober nog niet onder de 1. In de leeftijdsgroepen boven de 60 jaar is een daling van het aantal positief geteste personen nog niet te zien. Het verschil tussen het aantal meldingen in jongere en oudere leeftijdsgroepen is deze week weer kleiner geworden. Zie het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Het aantal positieve meldingen in de regio ligt afgelopen zeven dagen met 870 meldingen iets lager dan vorige week. Het aantal positieven lijkt de laatste dagen redelijk stabiel. Dit is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden. Meer informatie op ons regionale dashboard.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels houdt.

Houd minimaal 1,5 meter afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat u testen. Was regelmatig uw handen, zeker als u thuiskomt. Nies en hoest in uw elleboog.

4 november 2020 08.49 uur

Oproep huisartsen en zorginstellingen: blijf komen

De gezamenlijke huisartsen en zorginstellingen blijven patiënten oproepen om met klachten huisarts of medisch specialist te blijven raadplegen. Het op tijd vast stellen of behandelen van een ziekte of kwaal,  kan erger voorkomen. Bij klachten die wijzen op corona (hoesten, verkoudheid, koorts, et cetera.) is telefonisch overleg vooraf altijd noodzakelijk.

De zorgprofessionals en -organisaties doen er alles aan om de reguliere zorg veilig door te laten gaan.

Alle huisartsen en zorgorganisaties gebruiken beschermingsmiddelen en hebben de praktijken dusdanig ingericht, dat het veilig is om voor een consult, bezoek of behandeling langs te komen. Wel vragen ze bezoekers om een mondkapje te dragen als ze naar de huisarts of een zorgprofessional komen. Op deze manier kunnen mensen veilig en op tijd de juiste zorg krijgen.

3 november 2020 16.24 uur

Quarantaine in beeld gebracht

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een filmpje gemaakt om eenvoudig in beeld te brengen wanneer en waarom iemand in quarantaine moet. Het filmpje is op YouTube te vinden.

2 november 2020 13.24 uur

Hulp en ondersteuning bij quarantaine, aanbod  van  Versa Welzijn

Versa Welzijn heeft een flyer gemaakt met informatie over hulp- en ondersteuningsmogelijkheden door Versa Welzijn in het geval iemand in thuisquarantaine moet wegens een Corona besmetting of terugkeer uit een risicogebied. Deze flyer wordt  door de  Bron- en contactonderzoekers van de GGD verstrekt aan mensen die in thuisquarantaine moeten, aanvullend op de informatie van de Rijksoverheid.

2 november 2020 11.12 uur

Nu ook bij de  GGD  testafspraak binnen een dag

Door de openstelling van een extra  teststraat in Huizen en de opkomst van diverse commerciële testlocaties, is het nu ook bij de GGD mogelijk om binnen 24 uur een testafspraak te maken.

Wie vanmorgen belt voor een testafspraak, kan vanmiddag nog terecht.