voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

27 oktober 2021 – 08.37 uur

Coronacijfers landelijk: Aantal positieve coronatesten in twee weken meer dan verdubbeld

In de afgelopen week van 19 tot en met 26 oktober 2021 zijn er 50% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Van de mensen van 12 jaar en ouder is op dit moment 18,3% niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Van de mensen (12 jaar+), die in de afgelopen weken positief werden getest op het coronavirus was 52% (nog) niet (volledig) gevaccineerd tegen het coronavirus. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen week naar 584 opnames (34% meer dan een week eerder). Op de IC intensive care  werden 110 nieuwe coronapatiënten opgenomen (+31%). Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: stijging aantal positieve coronatesten

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positieve testen de afgelopen week verdubbeld. De afgelopen 7 dagen werden in de regio Gooi en Vechtstreek gemiddeld 29 op de 100.000 inwoners positief getest, de week hiervoor waren dit gemiddeld 14 op de 100.000 mensen. Ook het aantal bezoekers aan de teststraat nam toe. De afgelopen 7 bezochten gemiddeld 392 mensen per dag de teststraat. De week hiervoor waren dit gemiddeld 296 bezoekers per dag. Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (15,8%) is hoger dan vorige week (10,9%). In de regio Gooi en Vechtstreek is 82% van de bevolking van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd tegen corona. 83% haalde hun eerste prik.  Meer regionale besmettings- en vaccinatiecijfers vindt u op het coronadashboard van de Rijksoverheid bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

26 oktober 2021 – 13.52 uur

Regionaal coronadashboard Rijksoverheid vervangt Coronadashboard GGD Gooi en Vechtstreek

Het regionale coronadashboard van GGD Gooi en Vechtstreek toonde sinds het begin van de pandemie dagelijks alle relevante regionale coronacijfers van de regio.  Het coronadashboard van de Rijksoverheid bracht vooral landelijke cijfers in beeld en maakte steeds meer van deze cijfers (afkomstig van RIVM, GGD’en en ziekenhuizen) ook regionaal inzichtelijk. Inmiddels geeft dit landelijke coronadashboard zo een compleet overzicht van alle coronacijfers per veiligheidsregio, dat het regionale dashboard van GGD Gooi en Vechtstreek overbodig is geworden. Daarom verwijst GGD Gooi en Vechtstreek voortaan voor een compleet overzicht van de regionale coronacijfers naar het coronadashboard van de Rijksoverheid.  Hier staan dezelfde gegevens, in een iets ander jasje. De regionale besmettingscijfers zijn te vinden via coronadashboard – veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek – positief geteste mensen. Informatie over de vaccinatiegraad per regio, gemeente en leeftijdscategorie is te vinden via coronadashboard – veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek – vaccinaties.

25 oktober 2021 – 10.28 uur

Facebook livestream over vaccineren tegen corona

De komende periode organiseert de Helpdesk Nieuwkomers in samenwerking met Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een reeks Facebook livestreams over vaccineren tegen corona. De eerstvolgende livestream wordt georganiseerd op woensdag 27 oktober om 20.00 uur. Deze is geheel in het Somalisch. Drs. Mohamed Hersi (GGD-arts Amsterdam) gaat in op de meest gestelde vragen over vaccineren. Deelnemers kunnen uiteraard vragen stellen, die zoveel mogelijk tijdens de livestream beantwoord worden. De livestream is direct bereikbaar via deze link Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

25 oktober 2021 – 09.36 uur

Coronatoegangsbewijs bij open evenementen

Bij de meeste evenementen, zoals concerten en festivals, hebben bezoekers van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs nodig. Bij een open evenement is dit niet altijd het geval. Een open evenement is bijvoorbeeld een marathon, dorpsfeest of intocht van Sinterklaas. Bij open evenementen gelden de volgende regels:

 • Voor open evenementen waarbij het publiek doorstroomt, is geen coronatoegangsbewijs nodig.
 • Staat het publiek bij een open evenementen langere tijd op dezelfde plek? Dan geldt wél een verplichting om op het coronatoegangsbewijs te controleren.

De organisator en de gemeente zorgen er samen voor dat deze regels op de juiste manier worden toegepast. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Coronaregels voor evenementen en Ondernemers, organisatoren en het coronatoegangsbewijs.

21 oktober 2021 – 21.23 uur

450 mensen met een ernstige afweerstoornis haalden afgelopen weken hun derde coronavaccinatie

Sinds 6 oktober ontvangt een specifieke groep mensen met een ernstige afweerstoornis (immuun gecompromitteerd) hun uitnodiging voor een derde vaccinatie tegen corona. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Zij kunnen hun uitnodiging verwachten tot eind oktober via het ziekenhuis waar zij in behandeling zijn. GGD Gooi en Vechtstreek heeft sinds 6 oktober tot nu toe 450 mensen een derde prik gegeven. Alleen mensen met een uitnodiging kunnen een derde vaccinatie halen bij de GGD’en.  Meer informatie

21 oktober 2021 – 10.23 uur

Geen quarantaineplicht meer voor kinderen van 0 tot 4 jaar na nauw contact met iemand met corona

Kinderen van 0 t/m 3 jaar hoeven per 15 oktober niet meer in quarantaine als zij een huisgenoot (categorie 1) of nauw contact (categorie 2) zijn van iemand met corona. Dit geldt voor contact zowel binnen als buiten de kinderopvang. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt. Het kabinet neemt hiermee het advies van het Outbreak Management Team over, omdat kleine kinderen een zeer kleine rol zouden spelen bij de verspreiding van het virus. Kinderen die huisgenoot of nauw contact zijn van iemand met corona krijgen wel het advies om tijdens de 10 dagen na het contact met de besmettelijke persoon contact met personen met een verhoogd risico op ernstig verloop van corona te vermijden en om bij het ontstaan van (milde) klachten thuis te blijven en te testen via de GGD.
Meer informatie over de quarantaineregels voor kinderen tot 13 jaar

20 oktober 2021 – 12.22 uur

Coronacijfers landelijk: stijging positieve coronatesten zet door met 44%

In de afgelopen week van 12 tot en met 19 oktober 2021 zijn er 44% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Het aantal nieuwe patiënten dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg  met 20% naar 385 opnames. Op de IC intensive care werden 81 nieuwe corona patiënten opgenomen (+14%). Ruim 198.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, een kwart meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg van 10,3% naar 12,0%. De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoen effect. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Er zijn in Nederland nu ruim 23,8 miljoen vaccinaties gezet.

Regiocijfers: stijging aantal positieve coronatesten

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners iets hoger dan vorige week. Deze week kregen 254 inwoners een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dit er 247. De tendens lijkt net als landelijk een stijgende lijn. Het aantal bezoekers aan de teststraat (2.069) is iets lager dan vorige week (2.397). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (10,9%) is iets hoger dan vorige week (10,4%). Zie ook het regionale dashboard.

In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 252 mensen de eerste prik gegeven, en hebben 835 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 383.000 vaccinaties toegediend. Van de inwoners van 12 jaar en ouder is 81% volledig gevaccineerd. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

18 oktober 2021 – 14.24 uur

Op Coronatest.nl meteen besmetting doorgeven via CoronaMelder

Sinds kort kan iedereen die de eigen positieve testuitslag op de website Coronatest.nl inziet, meteen anderen waarschuwen via de CoronaMelder-app. Direct na het bekijken van de positieve test op Coronatest.nl kan via een knop de GGD-sleutel uit de app worden ingevoerd op de website. Zo worden mensen die langere tijd bij de besmette persoon in de buurt geweest zijn en CoronaMelder gebruiken eerder gewaarschuwd dat zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben. Een besmetting melden in CoronaMelder ging voorheen alleen via een bron- en contactonderzoeker van de GGD. Nu kunnen mensen die positief getest zijn ook zelf de GGD-sleutel op Coronatest.nl invoeren.

Sinds de lancering in oktober 2020 heeft een derde van de Nederlandse bevolking de app gedownload. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen via CoronaMelder anderen gewaarschuwd dat zij besmet zijn.

Meer informatie

14 oktober 2021 – 14.09 uur

GGD Gooi en Vechtstreek opent extra (tijdelijke) corona-vaccinatielocatie in Tergooi MC Hilversum

Patiënten, bezoekers, omwonenden en medewerkers van Tergooi MC kunnen vanaf 19 oktober op een aantal dinsdag- en donderdagmiddagen in oktober en november zonder afspraak een coronaprik halen in Tergooi MC locatie Hilversum. Ook met vragen over coronavaccinatie kunnen zij zonder afspraak binnenlopen bij het tijdelijke vaccinatiepunt voor een gesprek met een arts. Het vaccinatiepunt is een nauwe samenwerking tussen GGD Gooi en Vechtstreek en het ziekenhuis.

“Als Tergooi MC vinden wij het belangrijk om goede voorlichting en zorg te geven aan onze patiënten en bewoners in de regio”, zegt Leendert Bakker, arts-microbioloog. “Daarom bieden wij GGD Gooi en Vechtstreek graag de ruimte in Tergooi MC voor een extra coronavaccinatiepunt. Hier kunnen mensen op laagdrempelige wijze al hun vragen stellen en meteen terecht voor een vaccinatie als ze dat willen. Wij hopen dat veel mensen hier gebruik van maken. Hoe meer mensen zich laten vaccineren des te minder kans dit najaar op besmettingen met ernstig verloop. Zo kunnen wij met ons ziekenhuis de noodzakelijke en reguliere zorg blijven bieden aan mensen die het nodig hebben. ”

Openingstijden

Het vaccinatiepunt in Tergooi MC is de volgende dinsdag- en donderdagmiddagen in oktober en november geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Dinsdag 19 en donderdag 21 oktober
Dinsdag 26 en donderdag 28 oktober
Dinsdag 9 en donderdag 11 november
Dinsdag 16 en donderdag 18 november

Iedereen vanaf 12 jaar kan hier zonder afspraak terecht. Bezoekers worden verzocht hun identiteitsbewijs en een mondkapje mee te nemen. Meer informatie is te vinden op ggdgv.nl/prikzonderafspraak

13 oktober 2021 – 14.59 uur

Coronacijfers landelijk: aantal positieve coronatesten gestegen met 48%

In de afgelopen week van 5 tot en met 12 oktober 2021 is het aantal gemelde positieve coronatesten met 48% gestegen ten opzichte van de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Ruim 158.000 mensen lieten zich testen, 16% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg van 8,1% naar 10,3%. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Er zijn in Nederland nu ruim 23,8 miljoen vaccinaties gezet.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten verdubbeld

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners verdubbeld ten opzichte van vorige week. Deze week kregen 247 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dat er 120. Ook het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (2.397) is gestegen ten opzichte van de week ervoor (2.014). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (10,4%) is hoger dan vorige week (7,4%). Zie ook het regionale dashboard. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 325 mensen de eerste prik gegeven, en hebben ca. 938 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 380.757 vaccinaties toegediend.

12 oktober 2021 – 15.00 uur

Wanneer test u waar?

Mensen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kunnen zich 7 dagen per week gratis en snel laten testen op een van de testlocaties van GGD Gooi en Vechtstreek.  Wilt u zich om een andere reden laten testen op corona?  Bijvoorbeeld omdat u op reis gaat of om toegang te krijgen tot een evenement?  Hiervoor kunt u niet terecht bij de GGD, maar wel bij andere testaanbieders. Wanneer test u waar? Op deze pagina zetten we het voor u op een rij.

11 oktober 2021 – 15.25 uur

Meer aandacht voor goed ventileren

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag de handreiking basistips voor ventileren gepubliceerd. Goed ventileren zorgt voor een betere luchtkwaliteit en beperkt de verspreiding van virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus. Om mensen, specifiek gebouweigenaren en –beheerders, te helpen goed te ventileren bevat de handreiking vijf tips voor goede ventilatie:
1.    Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon.
2.    Zet ramen op een kier.
3.    Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstemming van mechanische ventilatie.
4.    Beperk het aantal mensen in een ruimte.
5.    Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is.

Meer informatie

7 oktober 2021 – 10.59 uur

GGD’en zetten 20.000.000e prik tegen covid-19

In Nederland werd afgelopen dinsdag de 20 miljoenste coronavaccinatie gezet door de GGD’en. Dit maakte GGD GHOR Nederland voorzitter André Rouvoet bekend. Rouvoet: “Dit is een zeer indrukwekkend cijfer, een prestatie om trots op te zijn. Op het moment dat wij gevraagd werden mensen te vaccineren tegen covid-19, zetten wij binnen enkele weken de eerste prik. We stonden voor een megaoperatie. Met de inzet van duizenden medewerkers staan we nu op dit punt. We hebben nog steeds maar één doel voor ogen. En dat is deze pandemie bestrijden; de strijd tegen het virus winnen. Want we weten waarvoor we het doen en dan is het heel dankbaar werk”.

7 oktober 2021 – 10.35 uur

Vanaf vandaag krijgt specifieke groep patiënten met afweerstoornis derde coronavaccinatie

Vanaf vandaag wordt de derde prik gezet bij mensen met een ernstige afweerstoornis.

Vanaf 6 oktober ontvangt deze specifieke groep mensen met een ernstige afweerstoornis (immuun gecompromitteerd) hun uitnodiging voor een derde vaccinatie tegen covid-19. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Mensen die in aanmerking komen kunnen hun uitnodiging verwachten vanaf 6 oktober tot eind oktober via het ziekenhuis waar zij in behandeling zijn. Alleen mensen met een uitnodiging kunnen een derde vaccinatie halen bij de GGD’en.  Meer info: https://www.rivm.nl/nieuws/specifieke-groep-patienten-met-afweerstoornis-ontvangt-in-oktober-uitnodiging-3de

6 oktober 2021 – 10.04 uur

Coronacijfers landelijk: aantal nieuwe positieve coronatesten gestabiliseerd

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gestabiliseerd ten opzichte van de week ervoor (+2%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging van 71 naar 72. Afgelopen kalenderweek lieten minder (-7%) mensen zich testen bij de GGD. Afgelopen week werden ongeveer evenveel nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en minder op de IC (-12%). Het reproductiegetal gebaseerd op het aantal positieve coronatesten, was 0,96. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid. Er zijn in Nederland nu ruim 23,5 miljoen vaccinaties gezet.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten licht gedaald

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners gedaald ten opzichte van vorige week. Deze week kregen 120 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dat er 128. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (2.014) is nagenoeg gelijk aan de week ervoor (2.012). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (7,8%) is hoger dan vorige week (7,4%). Zie ook het regionale dashboard. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 638 mensen de eerste prik gegeven, en hebben ca. 886 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim  380.757 vaccinaties toegediend.

6 oktober 2021 – 09.01 uur

Margot Brakel fotografie

Teststraat medewerker Jan: “In elke auto die de teststraat binnenrijdt, schuilt een verhaal”

Toen Jan zijn werkzaamheden als freelance copywriter zag wegvallen door corona, stofte hij zijn HBO-V diploma af en ging aan de slag in de teststraat. Hij heeft geen seconde spijt van de tijdelijke carrièreswitch.

Saamhorige bende

‘Het mooiste aan mijn werk in de teststraat?’ Jan hoeft niet lang na te denken. “Dat zijn de mensen met wie ik mag werken. Zo’n jaar geleden werden we als groep bij elkaar gemikt in een organisatie die nog geen enkele vorm of hiërarchie had. Allemaal mensen met een eigen verhaal en eigen reden om dit werk te doen. Binnen een maand was het één saamhorige bende. Dat de meesten twintigers zijn, terwijl ik 59 ben, doet er niet toe. We hebben een unieke band.”

Lees hier het hele interview met teststraatmedewerker Jan

5 oktober 2021 – 10.35 uur

Nieuw op het steunpunt coronazorgen

Op het Steunpunt Coronazorgen staan tips voor het leren omgaan met moeilijke situaties en stress vanwege de coronamaatregelen. Nu de maatregelen zijn afgeschaald en er meer mogelijk is, komen er andere thema’s aan bod of is de insteek van de informatie veranderd. Zo is er nu informatie over hoe we leren leven met- en na corona: Versoepelingen van coronamaatregelen zorgen voor een drukker en veelzijdiger leven. De een wordt hier blij van, voor de ander brengt het zorgen met zich mee. Wat staat ons nog te wachten? En hoe gaan we leven met minder coronamaatregelen?

Ook de volgende informatie is afgelopen tijd geactualiseerd:

 • Zelfzorg voor zorgprofessionals
 • Prikangst: Sommige mensen willen graag een coronavaccin, maar vinden de prik zo spannend of eng dat ze niet durven. Hier staan tips om prikangst te verminderen.
 • Geldproblemen: Door de coronacrisis hebben sommige mensen geldzorgen gekregen of zijn financiële problemen, zoals schulden, erger geworden. Geldproblemen zorgen voor onrust en stress. Hier staan tips voor het omgaan met geldproblemen.

4 oktober 2021 – 11.40 uur

Prikangst? 6 tips om ermee om te gaan

Heeft u last van prikangst en durft u hierdoor geen prikafspraak te maken? Bespreek dit met iemand waarbij u zich prettig voelt en vraag of diegene meegaat om u bij te staan tijdens de prik. Ook GGD Gooi en Vechtstreek zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen. Geef bij binnenkomst meteen aan dat u het spannend vindt zodat onze artsen en verpleegkundigen hier rekening mee kunnen houden. Zij nemen graag extra de tijd voor u, stellen u op uw gemak en geven tips voor ontspanning en afleiding. Ook bieden zij de mogelijkheid om liggend geprikt te worden.

Zes dingen die u kunt doen als u het vaccineren spannend vindt, maar tóch die prik wilt halen.

 1. Zorg dat u uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Uw lichaam heeft die energie nodig.
 2. Geef bij binnenkomst gelijk aan dat u het spannend vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat u prettig vindt. De prikker geeft u graag wat extra tijd en uitleg. U kunt ook liggend geprikt worden.
 3. Kijk niet naar uw arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
 4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld uw favoriete muziek op of kijk een video op uw mobiele telefoon. De app AINAR, ontwikkeld door Tilburg University, kan u helpen om uw prikangst door middel van puzzels onder controle te houden
 5. Ontspant u uw arm zoveel mogelijk, laat uw schouders bewust zakken.
 6. Doe ademhalingsoefeningen. Adem bewust: in door de neus, uit door de mond. Als u zich daarop concentreert, ervaart u de prik als sneller en pijnlozer.

Meer informatie

4 oktober 2021 – 10.34 uur

Selecte groep patiënten met ernstige afweerstoornis ontvangt in oktober uitnodiging voor derde prik

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen.

Vanaf oktober krijgt deze selecte groep patiënten een uitnodiging voor een derde vaccinatie via hun medisch specialist in het ziekenhuis. Niet alle mensen ontvangen gelijk een uitnodiging, dat gebeurt verspreid. De ziekenhuizen sturen met een spreiding van enkele weken de uitnodiging naar hun patiënten. De prik wordt gezet bij een GGD-priklocatie. Meer informatie.

1 oktober 2021 – 08.06 uur

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u zich niet meer gratis laten testen via testen voor uw reis

Heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u vaak met een testbewijs reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kunt u zich niet meer gratis laten testen via testen voor je reis. U kunt zich laten testen via een zelfgekozen testlocatie, vanaf medio oktober via een testaanbieder van de Stichting Open Nederland, of via de GGD bij klachten. Meer informatie over een testbewijs voor uw reis vindt u op deze webpagina van de Rijksoverheid: ‘Testbewijs regelen als coronabewijs voor uw reis’.