voor inwoners, met gemeenten

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten 2022
Januari | Februari |

Overige liveblog-berichten 2021
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli
I Augustus I September | Oktober | November | December

Overige liveblog-berichten 2020
Maart April  |  Mei  |  Juni |  Juli  | AugustusSeptember 
| Oktober  | November | December

29 september 2021 – 09.31 uur

Coronacijfers landelijk: aantal nieuwe positieve coronatesten met 12% gedaald

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gedaald ten opzichte van de week ervoor (-12%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging daarmee van 79 naar 71. Afgelopen kalenderweek lieten minder (-9%) mensen zich testen bij de GGD. Afgelopen week werden minder nieuwe corona patiënten opgenomen in het ziekenhuis (-30%) en op de IC  (-18%). Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal positieve coronatesten, ligt nog steeds onder de 1. Er zijn in Nederland nu 23,5 miljoen vaccinaties gezet

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten in de regio ook gedaald

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners gedaald ten opzichte van vorige week. Deze week kregen 128 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dat er 139. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (2.014) is lager dan de week ervoor (2.474). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (7,4%) is hoger dan vorige week (5,4%). Zie ook het regionale dashboard. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 837 mensen de eerste prik gegeven, en hebben ca. 1.200 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim  379.076 vaccinaties toegediend.

27 september 2021 – 11.52 uur

Vragen over de CoronaCheck-app?

Sinds 25 september heeft iedereen van 13 jaar en ouder bij bezoek aan horeca, evenementen en vertoningen van kunst en cultuur een coronatoegangsbewijs nodig. U leest hier  hoe en wanneer u als bezoeker het coronatoegangsbewijs gebruikt.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de CoronaCheck-app om te bewijzen dat u gevaccineerd of negatief getest bent. Of dat u eerder corona heeft gehad. U kunt de CoronaCheck gebruiken voor toegang tot bepaalde plekken. Of om naar andere landen te reizen. Heeft u problemen met de app? Kijk dan in dit bericht voor websites waar u de oplossing vindt, of bel met de landelijke helpdesk.

24 september 2021 – 09.03 uur

Teamleider vaccineren Kees geeft een blik achter de schermen

“We moesten het wiel opnieuw uitvinden. Dat hebben we maar mooi gedaan”

Als verpleegkundige infectieziekten bij de GGD weet Kees genoeg over virussen en besmettingen. Toch overviel de pandemie hem enorm. Samen met zijn collega’s moest hij binnen de kortste keren teststraten en vaccinatielocaties optuigen en ervoor zorgen dat de boel kon draaien. “Mensen hebben geen idee wat er speelt achter de schermen.”

“Corona? Dat blijft in China”, dacht Kees eind 2019 nog. Hij werkt al dertig jaar als verpleegkundige infectieziekten voor de GGD. “Toch dacht ik zelfs toen de eerste gevallen in Nederland opdoken dat het niet zo’n vaart zou lopen”, geeft hij toe. “Maar al snel moesten er ook in onze regio teststraten komen. We zijn de kleinste GGD-afdeling van Nederland. Bij ons heerst een kruideniersmentaliteit: we houden de lijnen kort en de hand het liefst een beetje op de knip. En we regelen het graag zelf.”

Lees hier het hele interview met verpleegkundige Kees

23 september 2021 – 12.01 uur

Zelfhulptips voor patiënten met langdurige corona (long covid)

Mensen die corona hebben gehad, kunnen hier nog lange tijd last van houden. Klachten die het meest voorkomen zijn ernstige vermoeidheid en energietekort, concentratie en geheugenproblemen, overprikkeling voor geluiden en beelden en slaapproblemen. Ook hartkloppingen en benauwdheid komen voor. Wanneer deze klachten zorgen voor belemmering in het weer oppakken van het dagelijks leven en werkzaamheden, kan een ergotherapeut hierbij ondersteuning bieden. Omdat niet iedereen meteen terecht kan bij een ergotherapeut, heeft de branchevereniging Ergotherapie Nederland dit overzicht met zelfhulptips voor patiënten met langdurige covid gemaakt, o.a. om mensen te ondersteunen in de periode voordat hun behandeling van start gaat. Patiënten worden aangeraden  om deze tips ook met de mensen in hun omgeving te bespreken.

23 september 2021 – 10.25 uur

Afspraken kabinet en burgemeesters handhaving coronamaatregelen met coronatoegangsbewijzen

Nederland gaat vanaf 25 september verder open. In de horeca, kunst- en cultuursector, professionele sport en evenementensector worden Coronatoegangsbewijzen (CTB) ingezet. Het sluitstuk van het invoeren van de CTB is het toezicht en de handhaving op de naleving. De afgelopen week heeft het kabinet gesproken met het Veiligheidsberaad en de VNG om nadere afspraken te maken over de handhaving. Het kabinet erkent dat er een grote uitdaging ligt voor zowel de ondernemers als gemeenten om alles in goede banen te leiden. Het is belangrijk gezamenlijk op te trekken, daarom is er de afgelopen tijd met burgemeesters, politie, OM maar ook ondernemers gesproken om de invoering van de CTB vanaf aankomende zaterdag zo goed mogelijk te laten verlopen. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

22 september 2021 – 14.06 uur

Coronacijfers landelijk: aantal nieuwe positieve coronatesten opnieuw gedaald

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gedaald ten opzichte van de week ervoor (-16%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging daarmee van 94 naar 79. Afgelopen kalenderweek lieten minder (-6%) mensen zich testen bij de GGD.  Afgelopen week werden minder nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (-23%) en op de IC (-18%). Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal positieve coronatesten, ligt onder de 1.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten in de regio ook gedaald

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners gedaald ten opzichte van vorige week. Deze week kregen 139 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dat er 179. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (2.474) is hoger dan de week ervoor (1.670). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (5,4%) is lager dan vorige week (7,1%). Zie ook het regionale dashboard. Er zijn in Nederland nu 23,4 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 520 mensen de eerste prik gegeven, en hebben ca. 1.550 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim  376.000 vaccinaties toegediend.

20 september 2021 – 15.30 uur

GGD Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 van start op middelbare scholen

Het coronavirus heeft voor iedereen verstrekkende gevolgen, ook voor jongeren. Eerder dit jaar deelden we al dat de GGD’en de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongeren in kaart gaan brengen. Het gaat om een extra meting van de Gezondheidsmonitor Jeugd: de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. Vanaf deze week vullen leerlingen in klas 2 en 4 op de middelbare school een online vragenlijst in. De resultaten van dit vragenlijstonderzoek zijn voor de zomer van 2022 beschikbaar. Omdat alle GGD’en meedoen, zijn er volgend jaar resultaten op landelijk, regionaal en gemeenteniveau. Dit maakt het mogelijk om resultaten op allerlei niveaus te vergelijken. Mede op basis van deze resultaten ontwikkelen het Rijk en de gemeenten landelijk en lokaal gezondheidsbeleid om een boost te geven aan de gezondheid en het welzijn van jongeren. Het onderzoek is onderdeel van het ZonMw-programma covid-19. In dit onderzoek wordt samengewerkt met GGD GHOR Nederland, het RIVM, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Meer info

16 september 2021 – 10.15 uur

GGD Gooi en Vechtstreek gaat voorlichten en vaccineren op pop-up locaties

Volgens de cijfers van het RIVM blijft de vaccinatiegraad in een aantal wijken in de regio achter op de gemiddelde landelijke en regionale vaccinatiegraad. Het gaat om de wijken Centrum, Oost en Noord-Oost van Hilversum, Bovenmaten in Huizen, Noord en Hogewey in Weesp en de wijk Eng in Bussum.  Om (informatie over) de vaccinatie nog laagdrempeliger te maken gaat GGD Gooi en Vechtstreek de laatste week van september vaccineren en voorlichten op onderstaande 4 pop up locaties. Deze locaties liggen op loop- of fietsafstand ten opzichte van de wijken die achterblijven, maar uiteraard zijn alle inwoners van de regio welkom op deze avonden. Daarnaast blijft iedereen van 12 jaar en ouder welkom om in Hilversum zijn vaccinatie zonder afspraak te halen. Meer informatie en de openingstijden van de vaccinatielocatie Hilversum vindt u hier.

Locaties en openingstijden pop-up vaccinatielocaties
Dinsdag 28 september

’s avonds van half 6 tot half 9

Huizen
centrum Jeugd en Gezin,
Weideweg 10a
Woensdag 29 september
’s avonds van half 6 tot half 9
Weesp
Gezondheidscentrum,
C.J. van Houtenlaan 1G
Donderdag 30 september
’s avonds van half 6 tot half 9
Bussum
GGD kantoor,
Burgemeester de Bordesstraat 80
Vrijdag 1 oktober
’s avonds van half 6 tot half 9
Hilversum
Centrum Jeugd en gezin,
Edisonstraat 47

16 september 2021 – 10.13 uur

Derde prik voor selecte groep met ernstige afweerstoornis, booster nu nog niet nodig

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies dat vandaag is aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Vanaf oktober krijgt deze selecte groep patiënten een uitnodiging voor een derde vaccinatie via hun medisch specialist in het ziekenhuis. De prik wordt gezet bij een GGD-priklocatie. Een booster voor de algemene bevolking, als oppepper van eerdere vaccinaties, is nu nog niet nodig, ook niet voor ouderen. Het RIVM houdt de bescherming door vaccins tegen corona nauwlettend in de gaten. Zodra nodig, staan de GGD en het RIVM paraat voor een boostercampagne. Meer informatie.

16 september 2021 – 09.12 uur

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen. Meer informatie.

16 september 2021 – 08.05 uur

Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk. Het kabinet volgt hiermee de adviezen van het OMT op. In dit bericht op de website van de Rijksoverheid leest u per onderwijstype wanneer de versoepelingen ingaan.

15 september 2021 – 11.52 uur

Cijfers landelijk: Aantal nieuwe positieve coronatesten gedaald

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gedaald ten opzichte van de week ervoor (-11%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging daarmee van 104 naar 94. Afgelopen kalenderweek lieten meer (+9%) mensen zich testen bij de GGD.  Afgelopen week werden minder nieuwe corona patiënten opgenomen in het ziekenhuis (-15%) en op de IC  (-20%).Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal positieve coronatesten, ligt nog steeds op de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: daling aantal positieve coronatesten

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners ook gedaald ten opzichte van vorige week, 179 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Vorige week waren dat er 232. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.670) is hoger dan de week ervoor (1.863). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (7,1%) is lager dan vorige week (9,8%). Zie ook het regionale dashboard. Er zijn in Nederland nu 23,2 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan 650 mensen de eerste prik gegeven, en hebben bijna 1.300 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 373.000 vaccinaties toegediend.

14 september 2021 – 10.03 uur

Gedupeerde consumenten krijgen kosten terug betaalnummer testafspraak

Enige tijd geleden kwamen er veel klachten binnen bij de GGD’en over dure telefoonnummers die doorverbonden met de gratis GGD-afsprakenlijn 0800-1202. Op deze manier zijn veel consumenten benadeeld tijdens het maken van een testafspraak. Daarnaast stroomden klachten binnen over de website coronatest-aanvragen.nl. Consumenten werden op slinkse wijze gedupeerd door een duur betaalnummer te communiceren op bovengenoemde website en binnen Google zoekresultaten. Zij dachten mogelijk dat dit het nummer van de GGD’en betrof, maar het bedrijf Caramello Online Services BV zat achter deze website en het dure doorschakelnummer. Nadat het nummer door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geblokkeerd was, daagde dit bedrijf de ACM voor de rechter. Inmiddels is gepubliceerd dat de voorzieningenrechter vrijwel alle vorderingen heeft afgewezen, de nummers ingetrokken blijven en dat de gedupeerde consumenten hun kosten terugkrijgen. GGD GHOR Nederland is blij dat de snelle signalen vanuit de GGD’en, het aangeleverde bewijs door GGD GHOR Nederland en de goede samenwerking met de ACM hebben geleid tot dit resultaat.

13 september 2021 – 15.12 uur

GGD Gooi en Vechtstreek test 250.000e bezoeker, testen bij klachten blijft van belang

Na het wattenstaafje in zijn neus, kreeg Niels Verhoof (14) uit Soest in de teststraat in Hilversum een grote bos fleurige bloemen van directeur Publieke Gezondheid René Stumpel. Niet omdat het nou zo’n feestelijk moment is dat testen op corona. Maar hij is wel de 250.000ste die sinds het begin van de pandemie door de GGD Gooi en Vechtstreek getest is. En daar wilde GGD Gooi en Vechtstreek toch even bij stilstaan. Want ook nu een groot deel van de inwoners gevaccineerd is, blijft het belangrijk dat mensen zich laten testen bij coronaklachten. Ook gevaccineerden kunnen nog steeds besmet raken met corona. Meestal worden zij minder ziek, maar ook zij kunnen het virus nog verspreiden. En de bos bloemen fleuren Niels en zijn moeder wellicht een beetje op tijdens het wachten op zijn (hopelijk negatieve) uitslag.

9 september 2021 – 15.50 uur

Meedoen met het vragenlijstonderzoek naar naleving en draagvlak van de coronamaatregelen?

Hoe gaat u om met de coronamaatregelen nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn? Het gedrag van mensen is heel belangrijk bij de aanpak van de coronapandemie. Daarom doet het RIVM onderzoek naar wat mensen in Nederland van de coronamaatregelen vinden en wat de effecten daarvan zijn op ons welzijn en gedrag. Dat gebeurt onder meer met vragenlijstonderzoeken en verdiepende interviews. Met die informatie kan de overheid burgers beter informeren en ondersteunen. Vult u ook de vragenlijst in? Dat kan via deze link. Hoe het RIVM omgaat met de gegevens kunt u lezen in de privacy verklaring onderzoek gedragsunit.

7 september 2021 – 16.02 uur

Cijfers landelijk: Aantal nieuwe positieve coronatesten gestabiliseerd

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gestabiliseerd ten opzichte van de week ervoor (+2%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging daarmee van 102 naar 104. Afgelopen kalenderweek lieten meer (+25%) mensen zich testen bij de GGD. Afgelopen week werden minder nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (-9%) en op de IC (-10%). Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal positieve coronatesten, ligt nog steeds op de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten gelijk aan vorige week

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners gelijk aan vorige week, 232 inwoners kregen een positieve corona testuitslag. Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.863) is hoger dan de week ervoor (1.487). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (9,8%) is lager dan vorige week (11%). Zie ook het regionale dashboard. Er zijn in Nederland nu 23 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan ruim 1.000 mensen de eerste prik gegeven, en hebben bijna 3.000 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 371.000 vaccinaties toegediend.

6 september 2021 – 13.25 uur

Vanaf 4 september belangrijke wijzigingen voor reizigers naar Nederland

Sinds 4 september zijn een aantal belangrijke maatregelen voor reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland (terug)reizen gewijzigd. Diverse landen zijn aangewezen als hoogrisicogebied of als zeerhoogrisicogebied. Lees voor u terugreist naar Nederland goed het reisadvies van het land waarvandaan u reist. Daar vindt u alle maatregelen die voor u gelden bij terugkeer. Meer informatie.

3 september 2021 – 06.50 uur

Gratis testen voor reizen verlengd tot 1 oktober, testen voor reizen niet meer bij de GGD

Ook mensen die in de maand september op reis gaan, kunnen een gratis reistest laten afnemen. Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maken zij via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl. Ook als zij naar een land buiten Europa reizen. Vaak is een negatieve testuitslag nodig als iemand niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs. Of aan de eisen voor een herstelbewijs. De GGD’en stoppen met het testen van uitgaande reizigers per 1 september. Er is meer dan genoeg testcapaciteit beschikbaar bij de andere deelnemende partijen waardoor de GGD’en zich weer kunnen focussen op hun kerntaak, infectieziektebestrijding.

1 september 2021 – 21.03 uur

Cijfers landelijk: aantal positieve coronatesten gestabiliseerd ten opzichte van week ervoor

Afgelopen week is het aantal nieuwe positieve coronatesten gestabiliseerd ten opzichte van de week ervoor (+2%). Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging daarmee van 100 naar 102. Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD  is in de afgelopen kalenderweek met 12% gestegen. Het aantal nieuwe personen dat met corona in het ziekenhuis werd opgenomen is de afgelopen week ook gestabiliseerd (-2,6%). Ook op de IC  werden evenveel personen met corona opgenomen als een week eerder. Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal positieve coronatesten, ligt nog steeds op de 1. Zie ook het corona dashboard van de Rijksoverheid.

Regiocijfers: aantal positieve coronatesten iets toegenomen

In de regio Gooi en Vechtstreek is het aantal positief geteste inwoners toegenomen. Afgelopen week ontvingen 231 inwoners een positieve corona testuitslag (vorige week 210). Het aantal bezoekers aan de GGD teststraat (1.487) is iets hoger dan de week ervoor (1.451). Het percentage bezoekers van de GGD teststraat met een positieve testuitslag (11%) is lager dan vorige week (11,7%). Zie ook het regionale dashboard. Er zijn in Nederland nu bijna 23 miljoen vaccinaties gezet. In de regio Gooi en Vechtstreek is afgelopen week aan ruim 1.200 mensen de eerste prik gegeven, en hebben bijna 3.300 mensen hun vaccinaties afgerond. In totaal heeft GGD Gooi en Vechtstreek tot nu toe ruim 367.000 vaccinaties toegediend.