voor inwoners, met gemeenten

Als u nauw contact heeft gehad met iemand met corona, kunt u zelf ook ziek worden. Bij corona kunt u al besmettelijk zijn voordat u klachten heeft. Om te voorkomen dat u de ziekte ongemerkt verspreidt, blijft u thuis en gaat u ‘in quarantaine’. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt.

In de volgende situaties blijft u thuis

 • U heeft klachten die passen bij corona.
 • U heeft corona.
 • Uw huisgenoot heeft naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid.
 • Uw huisgenoot heeft corona.
 • U bent een nauw contact van iemand met corona. Dit betekent dat u in de buurt bent geweest van iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter);
 • U komt terug uit het buitenland.
 • U heeft een melding gekregen via de app CoronaMelder.

Doe de quarantainecheck

Guarantaine niet nodig voor huisgenoten of nauwe contacten die immuun zijn. Dit zijn mensen die:
 • 14 dagen of langer geleden een vaccinatieserie afgerond hebben;
 • 14 dagen of langer geleden 1 vaccinatie ontvangen hebben na een doorgemaakte  corona infectie;
 • minder dan 6 maanden geleden een corona infectie hebben doorgemaakt

Voor alle immune contacten (zowel huisgenoten als nauwe contacten) geldt: blijf alert op klachten en laat u bij klachten testen.

Hiernaast geldt voor Immune huisgenoten:

 • Laat je op dag 5 testen, ook als er geen klachten zijn.
 • Vermijd gedurende 10 dagen, na het contact met de positief getestte persoon, contact met kwetsbaren en grote groepen en hou 1,5 meter afstand van anderen.
LET OP: Voor iedereen die uit hoog risicolanden komt, geldt quarantaine-plicht (link naar www.rijksoverheid.nl/quarantaineplicht ). Ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Testen tijdens quarantaine 

Krijgt u klachten? Laat u testen
Laat u testen als u tijdens de quarantaine klachten krijgt. Dan weet u of u corona heeft. Mensen die na een contact met een persoon met corona besmet zijn geraakt en zelf ziek worden, krijgen meestal binnen 10 dagen na de besmetting klachten. De meeste mensen worden binnen 7 dagen ziek.

Testen zonder klachten mogelijk op dag 5 van de quarantaine

Vanaf 1 december 2020 kunt u zich ook als u geen klachten heeft, laten testen tijdens de quarantaine periode bij een GGD teststraat.  Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen. Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat u ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen

Meer informatie en uitleg over quarantaine

Onderstaande  filmpjes van GGD Amsterdam leggen uit aan jongeren en ouderen die positief zijn en hun nauwe contacten, waarom het zo belangrijk is om thuis te blijven.

Folders

Filmpje

Hulp en ondersteuning bij quarantaine

Het is voor veel mensen lastig om 10 dagen binnen te blijven. Want hoe doet u dat met boodschappen? Kinderen brengen en halen? De hond uitlaten? Contact houden?

 • In de quarantainegids van het Ministerie van VWS zien mensen met een positieve testuitslag of voor mensen die in thuisquarantaine gaan welke hulp en steun er beschikbaar is voor de mensen die dat nodig hebben.
 • Versa Welzijn heeft een flyer gemaakt met informatie over hulp- en ondersteuningsmogelijkheden door Versa Welzijn in het geval iemand in thuisquarantaine moet wegens een Corona besmetting of terugkeer uit een risicogebied. Deze flyer wordt door de  Bron- en contactonderzoekers van de GGD verstrekt aan mensen die in thuisquarantaine moeten, aanvullend op de informatie van de Rijksoverheid.