voor inwoners, met gemeenten

Wat te doen bij een besmetting op school?

Bij een positieve test neemt de GGD Gooi en Vechtstreek zo snel mogelijk contact op met de positief geteste persoon voor een bron- en contactonderzoek (BCO). Gaat het om een kind of leerkracht, dan nemen we ook contact op met de school. Op deze manier willen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Scholen en kinderopvangcentra kunnen met vragen terecht bij het GGD-scholenteam

Met het oog op de opening van scholen en de nieuwe coronatestregels voor kinderen, heeft GGD Gooi en Vechtstreek een GGD-scholenteam samengesteld gericht op goede samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg en infectieziekte-bestrijding. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen met scholen meedenken mee over specifieke situaties, vragen en onrust van medewerkers of ouders en stemmen af met infectieziektebestrijding (bron- en contactonderzoek, hygiëneadviseurs) over eventuele aanvullende maatregelen.

Scholen en kinderopvangcentra bereiken het scholenteam via scholenteamcorona@ggdgv.nl. Voor dringende zaken kunnen zij ook dagelijks (ook in het weekend) contact opnemen met het Corona callcenter van de GGD Gooi en Vechtstreek via 035-6926400.

Nieuwste regels per schooltype

De regels voor het BCO zijn onlangs aangescherpt, met name voor kinderen en jongeren. Hieronder vindt u per schooltype de nieuwste regels.

Basisschool (primair onderwijs)

Sinds 8 februari zijn basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en kinderdagverblijven weer open. Om dit zo veilig mogelijk te doen, zijn er extra richtlijnen van de overheid en is het bron- en contactonderzoek voor kinderen aangescherpt. Ook is er nieuw beleid bij verkoudheidsklachten.
Meer informatie voor basisscholen

Voortgezet onderwijs

Vanaf maandag 1 maart mogen leerlingen van middelbare scholen in elk geval 1 dag per week naar school. Jongeren van 13 tot 18 jaar (op het voortgezet onderwijs) moeten 1,5 meter afstand houden tot elkaar en tot volwassenen. Medewerkers houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Scholen mogen ook op andere locaties lesgeven, zodat 1,5 meter afstand houden beter mogelijk is.
Meer informatie voor voortgezet onderwijs

MBO

De mbo-opleidingen gaan net als middelbare scholen op maandag 1 maart weer deels open. Studenten gaan in elk geval 1 dag per week naar school.. De algemene basisregel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden geldt voor alle studenten en medewerkers op het MBO, ongeacht hun leeftijd. Ook medewerkers houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar. MBO-scholen mogen ook op andere locaties lesgeven, zodat 1,5 meter afstand houden beter mogelijk is.
Meer informatie voor MBO

Informatie voor ouders over het test- en thuisblijfbeleid.

Testen met prioriteit voor onderwijsmedewerkers

Leraren en ander onderwijspersoneel hebben en houden prioriteit bij de gewone teststraat van de GGD. Dit geldt sinds 3 februari 2021 ook voor de medewerkers van de kinderopvang.

Quarantaineregels voor onderwijspersoneel en leerlingen

Onderwijspersoneel en leerlingen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan 5 dagen in quarantaine. Na deze 5 dagen kunnen zij zich laten testen. Dit is vrijwillig. Personeel of leerlingen die zich niet laten testen moeten nog 5 dagen langer in quarantaine blijven. Scholen geven in de periode van quarantaine zoveel mogelijk onderwijs op afstand. De factsheet wanneer moet ik in quarantaine geeft uitleg over thuisblijven vanwege corona. Meer informatie over gezinnen met kinderen en quarantaine vindt u hier.

Ventilatie op school

Goed ventileren helpt om luchtweginfecties te voorkomen en is belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Voor het onderwijs is informatie over ventilatie beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?