voor inwoners, met gemeenten

Kijk eerst op de pagina Onderwijs en kinderopvang van de Rijksoverheid. Hier vindt u veel informatie over de gevolgen voor (gast)ouders, kinderopvangorganisaties, scholieren en het onderwijs door de uitbraak van het coronavirus.

Handige websites

Beslisbomen voor testen en thuisblijven van kinderen

Met de beslisboom van BOINK kunnen ouders en kinderen makkelijk checken of een kind naar opvang/school mag en wat zij moeten doen als een  kind klachten heeft.

Wat te doen bij een besmetting op school?

De GGD informeert kinderopvang- en onderwijsinstellingen sinds november 2021 niet meer over besmettingen. Het bestuur van een instelling hoort alleen van de medewerker of leerling dat hij/zij besmet is. Het bestuur maakt daarna zelf de afweging wat dit voor de instelling betekent. Twijfelt u als bestuur of leiding van een kinderopvang of schoolinstelling, neem dan contact op met het GGD-scholenteam voor advies op maat.

Scholen en kinderopvangcentra kunnen met vragen terecht bij het GGD-scholenteam

GGD Gooi en Vechtstreek heeft een GGD-scholenteam samengesteld gericht op goede samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg en infectieziekte-bestrijding. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen met scholen meedenken mee over specifieke situaties, vragen en onrust van medewerkers of ouders en stemmen af met infectieziektebestrijding (bron- en contactonderzoek, hygiëneadviseurs) over eventuele aanvullende maatregelen.

Scholen en kinderopvangcentra bereiken het scholenteam via scholenteamcorona@ggdgv.nl.

Zij kunnen dagelijks (ook in het weekend) per mail contact opnemen voor ondersteuning bij vragen, onrust of bijzondere situaties rondom corona op school. Scholen die telefonisch contact wensen, worden verzocht hun telefoonnummer mee te mailen, het scholenteam neemt dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met de school.

Ventilatie op scholen

Goed ventileren helpt om luchtweginfecties te voorkomen en is belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Voor het onderwijs is informatie over ventilatie beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.

Handvatten voor een open gesprek over vaccineren op school

Veel jongeren hebben vragen over het vaccineren tegen het coronavirus. Zijn de vaccins wel veilig? Waarom zou ik me laten vaccineren? En hoe zit het met de bijwerkingen, nu en op de langere termijn? GGD Gooi en Vechtstreek vindt het belangrijk dat jongeren hun eigen keuze maken om zich wel of niet te laten vaccineren, op basis van betrouwbare informatie. Een open gesprek over vaccineren kan hen hierbij helpen, het liefst in een vertrouwde omgeving, zoals school. Daarom vindt u hier een overzicht van de beschikbare materialen die in de klas gebruikt kunnen worden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?