voor inwoners, met gemeenten

Sinds 8 februari zijn de basisscholen en de kinderopvang weer open. Volgens het beleid van de overheid test de GGD nu ook kinderen zónder klachten. Dit doen we als een kind in quarantaine zit omdat een klas- of groepsgenootje corona heeft. Een kind uit de directe omgeving van een besmet persoon, wordt door het ministerie van VWS zelfs geadviseerd zich zowel direct als op dag 5 te laten testen.

Ernstig ziek? Bel de huisarts

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Wanneer blijft uw kind thuis?

  • Basisschool
    Voor kinderen op de basisschool gelden vanaf 8 februari dezelfde regels als voor oudere kinderen en volwassenen. Dit betekent: thuisblijven en testen bij coronaklachten, ook als uw kind alleen verkouden is (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Heeft uw kind ook koorts en/of is het benauwd? Dan blijven uw kind én alle huisgenoten thuis. Dit hoeft niet als uw kind alleen af en toe hoest of bekend is met chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts.
  • Kinderdagopvang:
    Kinderen tot 4 jaar met alleen verkoudheidsklachten mogen wel naar de kinderopvang. Gaan de klachten gepaard met benauwdheid en/of koorts? Dan blijven uw kind én alle huisgenoten thuis.

Kinderen die niet getest worden, mogen pas weer naar school of de opvang als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn (met een maximum van 7 dagen bij milde klachten). Op dat moment mogen huisgenoten ook weer uit quarantaine.

Beslisboom test- en thuisblijfadvies voor kinderen

Of kinderen tot en met groep 8 wel of niet naar kinderopvang/school kunnen, is schematisch weergegeven in deze beslisboom van BOiNK. De beslisboom test- en thuisblijfadvies voor kinderen van 12 jaar en ouder vindt u hier.

Wanneer een kind laten testen

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

  1. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
  2. Is de juf, meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest? Dan moet uw kind 10 dagen in quarantaine. Laat u het kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine.
  3. Kom uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Het advies is dan om deze kinderen zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine.
U maakt als ouder of verzorger een test afspraak via 0800-1202

De GGD vertelt u hoe kleine kinderen in uw regio worden getest. Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is. Twijfelt u over het maken van een testafspraak voor uw kind van 0 t/m 6 jaar bij verkoudheidsklachten? Ook dan kunt u bellen naar 0800-1202. Kijk voor meer informatie over de quarantaineregels op de pagina over quarantaineregels voor gezinnen.

Kinderen van 16 of 17 mogen ook zelf bellen. Heeft uw kind al een DigiD? Dan kunnen u of uw kind ook online een afspraak maken.

Bereid uw kind voor op de coronatest

Tijdens de test wordt er een wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

Het Jeugdjournaal heeft een leuke video waarin Tamara Seur een coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.

Testen met zorg en aandacht

We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker  meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf.  Wij besteden extra zorg en aandacht aan het testen van uw kind. Het kind krijgt na afloop zelfs een testdiploma en sticker. En als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u altijd samen met uw kind getest.

Testmethode

Kinderen worden bij de GGD Gooi en Vechtstreek getest met een PCR-test: met  een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

U kunt er ook voor kiezen uw kind niet te laten testen

Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

GGD Gooi en Vechtstreek verstrekt geen bewijs van negatieve test/coronavrij verklaring

GGD Gooi en Vechtstreek krijgt regelmatig het verzoek tot het afgeven van een coronavrij verklaring voor kinderen na een negatieve test op het coronavirus. Mensen vragen dit voor hun werkgever, verzekering, vliegtuigmaatschappij, school, werk enz. De GGD, huisartsen en andere artsen geven deze verklaringen niet af. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie.

Wilt u weten waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen?

Op de volgende pagina’s kunt u er meer over lezen: