voor inwoners, met gemeenten

Bij de GGD merken we dat sommige mensen zich vaak laten testen in een korte periode. In dit stuk leggen we uit wanneer het zinvol is om je opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Opnieuw testen bij een negatieve testuitslag

Als je een negatieve testuitslag hebt gekregen en je klachten veranderen een tijdje later, dan is het zinvol dat je je nog een keer laat testen. Het zou namelijk kunnen dat je in eerste instantie te maken had met een ander (verkoudheids)virus en dat je later alsnog te maken hebt met het nieuwe coronavirus. Zeker als iemand in je omgeving positief getest is op het nieuwe coronavirus, is het belangrijk dat je je nogmaals laat testen als je klachten veranderen.

Stel, je hebt je op 1 augustus laten testen omdat je een loopneus had en je testuitslag was negatief. Op 10 augustus ga je hoesten en krijg je koorts. Het is belangrijk dat je je dan nogmaals laat testen. Als je klachten niet veranderen en je houdt bijvoorbeeld alleen die loopneus, dan hoef je je niet nog een keer te laten testen.

Opnieuw testen bij een positieve testuitslag

Als je een positieve uitslag hebt gekregen, dan is het niet zinvol om je binnen enkele weken opnieuw te laten testen. Zeker niet als je klachten niet zijn veranderd of als je hersteld bent en dus geen symptomen meer hebt.

De vuistregel is: je bent niet meer besmettelijk wanneer je 24 uur geheel klachtenvrij bent én er minimaal 7 dagen verstreken zijn sinds het begin van de klachten (de ‘eerste ziektedag’).

De test die we afnemen bij de teststraten is een zogenoemde ‘PCR-test’. Deze test zoekt naar erfelijk materiaal van het nieuwe coronavirus. Dit erfelijke materiaal kun je in sommige gevallen nog lange tijd aantonen met een test, ook als je geen klachten meer hebt. Maar dit betekent niet per se dat je nog anderen kunt besmetten. De PCR-test zegt niets over de mate waarin het virus in staat is anderen ziek te maken. De vuistregel is veel belangrijker: 24 uur klachtenvrij en minstens 7 dagen verstreken na de eerste ziektedag. Nogmaals testen binnen enkele weken na je positieve test zonder nieuwe klachten, zegt dus weinig en wordt daarom afgeraden.

De situatie is anders als je bijvoorbeeld al 2 maanden geleden een positieve testuitslag had, je tussendoor hersteld was en je opnieuw klachten krijgt die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus. Dan is het wel zinvol om je opnieuw te laten testen.