voor inwoners, met gemeenten

Test- en thuisblijfbeleid kinderen

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Wanneer blijft uw kind thuis?

Met de beslisboom van BOINK kunt u makkelijk checken of uw kind naar opvang/school mag en wat u moet doen als uw kind (0 t/m 12 jaar) klachten heeft. Is uw kind ouder dan 12 jaar, raadpleeg dan de beslisboom voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Wanneer een kind testen

Kinderen met klachten moeten thuisblijven en doen een zelftest. Op deze pagina vindt u meer informatie over quarantaine voor gezinnen met kinderen.

Heeft uw kind pas corona gehad?

Krijgt uw kind binnen 8 weken opnieuw klachten? Dan hoeft het niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt weinig voor. Dus is testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol. Daarom mogen kinderen wel naar school met klachten, als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

Een testafspraak maken voor uw kind

U maakt als ouder of verzorger een test afspraak via 0800-1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Heeft uw kind een Digi-D? Dan kunt hiermee voor uw kind ook online een testafspraak inplannen viawww.coronatest.nl.

Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is

Twijfelt u over het maken van een testafspraak voor uw kind van 0 t/m 6 jaar bij verkoudheidsklachten? Ook dan kunt u bellen naar 0800-1202. Kijk voor meer informatie over de quarantaineregels op de pagina overquarantaineregels voor gezinnen.

Tip: vraag (alvast) een DigiD aan voor uw kind

De testuitslag op coronatest.nl (inloggen met DigiD) is er vaak sneller dan de telefonische uitslag. Het aanvragen van een DigiD kan enkele dagen duren.

Kinderen van 16 of 17 mogen ook zelf bellen. Heeft uw kind al een DigiD? Dan kunnen u of uw kind ook online een afspraak maken. 

De coronatest voor kinderen

De teststraat van GGD Gooi en Vechtstreek is in Bussum

Adres teststraat Bussum
Franse Kampweg 38

Hoe testen we kinderen op de teststraat?

De standaard methode is de neus- en keeluitstrijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Kindvriendelijke medewerkers besteden in de teststraat extra aandacht aan het testen van kinderen. Na afloop ontvangen zij een diploma, tekening of sticker. Voor meer informatie over andere testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Hoe bereid u uw kind voor?
  • Maak het testen op corona niet te groot
  • Leg het kind thuis rustig uit wat er gaat gebeuren en dat het een diploma, tekening of sticker krijgt.
  • Vermijd woorden als ’angst’, ’eng’, ’pijn’, ’diep’
  • Vergelijk de test met in het zwembad springen zonder je neus dicht te knijpen, even vervelend maar daarna zwem je gewoon weer door.
  • Bekijk samen dit filmpje van GGD Groningen
  • Laat de deskundigen in de teststraat hun werk doen
  • Laat eerst uw kind testen, daarna uzelf
  • Vind uw kind het extra spannend om getest te worden? Vertel dit bij de teststraat, dan wordt hier rekening mee gehouden.
Als de test niet lukt
  • We doen 2 testpogingen, wanneer het kind niet wil, blijven we niet proberen. We willen voorkomen dat het een te negatieve ervaring wordt voor uw kind.
GGD Gooi en Vechtstreek verstrekt geen bewijs van negatieve test/coronavrij verklaring

GGD Gooi en Vechtstreek krijgt regelmatig het verzoek tot het afgeven van een coronavrij verklaring voor kinderen na een negatieve test op het coronavirus. Mensen vragen dit voor hun werkgever, verzekering, vliegtuigmaatschappij, school, werk enz. De GGD, huisartsen en andere artsen geven deze verklaringen niet af. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie.