voor inwoners, met gemeenten

Test- en thuisblijfbeleid kinderen

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Wanneer blijft uw kind thuis?

Met de beslisboom van BOINK kunt u makkelijk checken of uw kind naar opvang/school mag en wat u moet doen als uw kind (0 t/m 12 jaar) klachten heeft. Is uw kind ouder dan 12 jaar, raadpleeg dan de beslisboom voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Wanneer een kind laten testen

Kinderen mogen wel naar school of de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen kunnen getest worden. Laat uw kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

 • Uw kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid.
 • Uw kind ernstig ziek is, overleg met uw huisarts of het kind getest moet worden.
 • Uw kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona.
 • Uw kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona.
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft uw kind zware klachten en laat u het kind niet testen? Houd uw kind thuis. Uw kind mag weer naar school of de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag uw kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of de opvang.

U vindt op deze pagina een overzicht met leeftijdsgroepen en maatregelen voor testen.

Heeft uw kind pas corona gehad?

Krijgt uw kind binnen 8 weken opnieuw klachten? Dan hoeft het niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt weinig voor. Dus is testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol. Daarom mogen kinderen wel naar school met klachten, als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

Een testafspraak maken voor uw kind

U maakt als ouder of verzorger een test afspraak via 0800-1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Afspraken voor kinderen worden zoveel mogelijk bij de kinderteststraat in Hilversum ingepland. Is het hier te druk, of heeft u zelf voorkeur voor een andere locatie, dan kunt u ook terecht bij de ‘gewone’ teststraat in Huizen of Hilversum of naar een kinderteststraat in een andere regio.

Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is

Twijfelt u over het maken van een testafspraak voor uw kind van 0 t/m 6 jaar bij verkoudheidsklachten? Ook dan kunt u bellen naar 0800-1202. Kijk voor meer informatie over de quarantaineregels op de pagina over quarantaineregels voor gezinnen.

Tip: vraag (alvast) een DigiD aan voor uw kind

De testuitslag op coronatest.nl (inloggen met DigiD) is er vaak sneller dan de telefonische uitslag. Het aanvragen van een DigiD kan enkele dagen duren.

Kinderen van 16 of 17 mogen ook zelf bellen. Heeft uw kind al een DigiD? Dan kunnen u of uw kind ook online een afspraak maken. 

De coronatest voor kinderen

De teststraten van GGD Gooi en Vechtstreek zijn in Huizen en Hilversum

In beide teststraten besteden kindvriendelijke medewerkers extra aandacht aan het testen van kinderen en krijgen ze een diploma, tekening of sticker na de test.

Hoe testen we kinderen op de teststraat?

De standaard methode is de neus- en keeluitstrijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en/of neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Kindvriendelijke medewerkers besteden in de teststraat extra aandacht aan het testen van kinderen. Na afloop ontvangen zij een diploma, tekening of sticker. Voor meer informatie over andere testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Hoe bereid u uw kind voor?
 • Maak het testen op corona niet te groot
 • Leg het kind thuis rustig uit wat er gaat gebeuren en dat het een diploma, tekening of sticker krijgt.
 • Vermijd woorden als ’angst’, ’eng’, ’pijn’, ’diep’
 • Vergelijk de test met in het zwembad springen zonder je neus dicht te knijpen, even vervelend maar daarna zwem je gewoon weer door.
 • Bekijk samen dit filmpje van GGD Groningen
 • Laat de deskundigen in de teststraat hun werk doen
 • Laat eerst uw kind testen, daarna uzelf
 • Vind uw kind het extra spannend om getest te worden? Vertel dit bij de teststraat, dan wordt hier rekening mee gehouden.
Als de test niet lukt
 • We doen 2 testpogingen, wanneer het kind niet wil, blijven we niet proberen. We willen voorkomen dat het een te negatieve ervaring wordt voor uw kind.
GGD Gooi en Vechtstreek verstrekt geen bewijs van negatieve test/coronavrij verklaring

GGD Gooi en Vechtstreek krijgt regelmatig het verzoek tot het afgeven van een coronavrij verklaring voor kinderen na een negatieve test op het coronavirus. Mensen vragen dit voor hun werkgever, verzekering, vliegtuigmaatschappij, school, werk enz. De GGD, huisartsen en andere artsen geven deze verklaringen niet af. Een coronatest is namelijk een momentopname en biedt geen enkele garantie.

Meer informatie of vragen over het testen van kinderen?

Op de website van GGD GHOR Nederland vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over het testen van kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Wordt uw vraag niet beantwoord, neem dan contact op met het

Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over de regels voor het testen en thuisblijven van kinderen.

Algemeen over testen van kinderen:

Voor kinderen onder de 12:

Voor kinderen van 12 t/m 17: