voor inwoners, met gemeenten

Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er meestal niet ziek van en kan het lichaam het virus zelf opruimen. Toch wordt 10 tot 20% van de mensen ziek en loopt de kans op kanker. Met een HPV-vaccinatie kun je jezelf beschermen tegen 6 soorten kanker. Naast kinderen en jongeren krijgen nu ook jongvolwassenen (19 t/m 26 jaar) de HPV-vaccinatie aangeboden.

De vaccinatie is belangrijk voor iedereen: voor vrouwen en voor mannen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

Gratis vaccinatie in 2023

Iedereen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren is, kan zich in 2023 nog gratis laten vaccineren tegen HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 prikken nodig met minimaal 5 maanden ertussen. Als je de eerste prik in 2023 haalt, krijg je ook de tweede prik gratis.

In 2024 vervalt deze mogelijkheid, vanaf 1 juni 2024 is de vaccinatie niet meer gratis.

Nu ook zonder afspraak ( vergeet je ID niet!)

Tijdens de openingstijden kun je op de vaccinatie locatie in Bussum  langskomen voor een HPV-prik.  Dit kan ook zonder afspraak. Je hebt geen uitnodigingsbrief nodig, wel een ID met je leeftijd en BSN nummer. Je kunt ook een afspraak maken voor een prik op de locatie in Bussum of een locatie buiten de regio. Afspraak maken kan:

  • Online via: hpvafspraak.nl (inloggen kan met DigiD).
  • Telefonisch: 0800 – 1608 (houd je identiteitsbewijs bij de hand)

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Een besmettelijk virus

Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 80% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV.

Vaccinatielocatie HPV 18+ GGD Gooi en Vechtstreek

Let op: de locatie Franse Kampweg in Bussum sluit na 15 december. Van 16 december tot 15 januari wordt er niet gevaccineerd. De eerst volgende mogelijkheid op de locatie van GGD Gooi en Vechtstreek in 2024 is woensdagavond 17 januari.

Openingstijden met en zonder afspraak:
  • Maandag: 8.30 – 10.30 uur
    Vrijdag: 8.30 – 10.30 uur
    Locatie: Franse Kampweg 38 in Bussum (sluit definitief na 15 december)
  • Woensdag: 17.30 – 20.00 uur
    Locatie: GGD Gooi en Vechtstreek: Burgemeester de Bordesstraat 80 in  Bussum (sluit tussen 16 december en 15 januari)

Vragen of twijfels

Kijk op HPVkeuzehulp.nl voor antwoord op veel gestelde vragen of bel met 0800- 1608

Meer informatie