voor inwoners, met gemeenten

Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Meestal word je er gelukkig niet ziek van en kan het lichaam het virus zelf opruimen. Toch gebeurt dat bij 10 tot 20% van de mensen niet. Zij worden ziek en lopen de kans op kanker. Met een HPV-vaccinatie kun je jezelf beschermen tegen 6 soorten kanker. Naast kinderen en jongeren krijgen nu ook jongvolwassenen (vrouwen en mannen) de HPV-vaccinatie aangeboden.

Mis ‘m niet

Op zaterdag 10 juni staat de HPV- vaccinatiebus in Hilversum op het Stationsplein.
Tussen 9.00 en 16.00 uur kun je hier zonder afspraak de prik halen.

Alleen in 2023 gratis vaccinatie

Iedereen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren is, krijgt de kans om zich in 2023 kosteloos te laten vaccineren tegen HPV. In 2024 vervalt deze mogelijkheid. In 2024 kost een prik ca. €150,-.

Voor een goede bescherming heb je 2 prikken nodig met minimaal 5 maanden ertussen. Plan je eerste afspraak voor de zomer, zodat je beide prikken in 2023 kunt halen en niet zelf hoeft te betalen. De vaccinatie is belangrijk voor iedereen: voor vrouwen en voor mannen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

Nu ook zonder afspraak ( vergeet je ID niet!)

Tijdens de openingstijden kun je op de vaccinatie locatie in Bussum  langs komen voor een HPV prik.  Dit kan ook zonder afspraak. Je hebt geen uitnodigingsbrief nodig, wel een ID met je leeftijd en BSN nummer. Je kunt ook een afspraak maken voor een prik op de locatie in Bussum of een locatie buiten de regio.  Dat kan:

  • Online via: hpvafspraak.nl (inloggen kan met DigiD).
  • Telefonisch: 0800 – 1608 (houd je identiteitsbewijs bij de hand)

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Een besmettelijk virus

Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 80% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV.

Vaccinatielocatie HPV 18+ GGD Gooi en Vechtstreek

Adres

Franse Kampweg 38
1406 NW Bussum

Openingstijden met en zonder afspraak:

maandag:   8.30 – 10.30 uur

woensdag: 17.30 – 20.00 uur
(GGD Gooi en Vechtstreek: Burgemeester de Bordesstraat 80, Bussum)

vrijdag:       8.30 – 10.30 uur

Vragen of twijfels

Kijk op HPVkeuzehulp.nl voor antwoord op veel gestelde vragen of bel met 0800- 1608

Meer informatie