Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.
Zo herkent u monkeypox
Als u monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.
Meestal niet gevaarlijk
Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.
Wat moet u doen?
- Bent u ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Krijgt u klachten? Bel dan meteen met de huisarts of de GGD. Ook als u twijfelt.
- Had u de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met monkeypox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of GGD.
- Heeft u blaasjes op uw lichaam, bel dan direct met je huisarts of GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
Heeft u monkeypox? Dan blijft u thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus namelijk doorgeven.
Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. U hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met de huisarts, tenzij u de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen 3 weken contact had met iemand met monkeypox.
Vaccinatie
De uitbraak van Monkeypox is over zijn hoogtepunt heen. Het RIVM heeft besloten te stoppen met het vaccineren. Blijf wel alert als u als man seks heeft met mannen. Bij klachten die horen bij apenpokken kunt u contact opnemen met uw huisarts of de GGD.
Telefoon: (035) 692 62 22
E-mail: info@ggdgv.nl