voor inwoners, met gemeenten

22 t/m 28 mei 2023

Van maandag 22 – 28 mei 2023 vindt de Europese en Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid plaats. GGD Gooi en Vechtstreek organiseert in en rondom deze week een campagne en samen met diverse partijen allerlei activiteiten over mentale gezondheid. Hiermee vragen we aandacht voor mentale gezondheid en inspireren we inwoners om de eigen mentale gezondheid en veerkracht positief te beïnvloeden.

Activiteiten voor iedereen zonder datum

Week van de Mentale Gezondheid - activiteiten zonder datum (1)

Mini happy acties voor elke dag van de week, download de weekkalender >

Week Mentale Gezondheid 2

Volg-, luister-, kijk- en leestips, download de tips >

Week Mentale Gezondheid 1

Buitententoonstelling OPEN in Blaricum, download de flyer >

  • Test je eigen (mentale) gezondheid via mentaalvitaal.nl
  • Nieuwsbrief voor ouders over social media, lees hier de nieuwsbrief >
  • Op diverse locaties van Versa Welzijn: in gesprek over mentale gezondheid met hulp van het Positieve Gezondheid gezelschapsspel ‘Alles op Tafel’.

  • Tafeltentoonstellingen over mentale gezondheid en veerkracht bij de Bibliotheken Gooi+. Zoek een vestiging bij jou in de buurt: Vestigingen Gooi+

  • Training “In contACT met jezelf” over zelfcompassie en mentale flexibiliteit van Versa Welzijn, meer informatie en aanmelden in de flyer “In contACT met jezelf” (PDF) >

Activiteiten voor iedereen op een specifieke datum

Dinsdag 23 mei

19:30 – 20:45 | Online

Introductie workshop De kracht van adem en meditatie

We ademen de hele dag door, en toch besteden we zo weinig aandacht aan de kwaliteit van onze adem. Ervaar in deze workshop de kracht van je ademhaling! Ontspan je geest met ademhalingsoefeningen. Leer geheime sleutels om je geest te besturen. Ontdek een echte ervaring met meditatie.

16:00 – 17:30 | Wijkcentrum Malbak – Blaricum

Officiële opening buitententoonstelling OPEN 

Ervaringsdeskundigen maken mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar via persoonlijke portretten en verhalen. Wethouder Joke Lanphen opent de tentoonstelling en er zijn een aantal speeches. Een hapje en drankje wordt verzorgd.

Aanmelden niet nodig

19:30 – 20:30 | Verbindingshuis – Verbindingslaan 49, Hilversum

Meditatie

Leer mediteren en ontdek wat het voor jouw mentale gezondheid kan betekenen. Georganiseerd door Versa Welzijn in samenwerking met de Spirituele academie.

Woensdag 24 mei

9:00 – 10:00 | KNRM Reddingsbrigade, Stichtsestrandje in Blaricum

Kennismaken met de kracht van fris dippen

Het idee achter dippen in koud water is dat je er mentaal sterker van wordt. Het kan ook helpen om stress los te laten en het geeft je een energieboost. Tijdens het dippen in koud water ligt de focus op je ademhaling. Een (Wim Hof) instructeur geeft uitleg en begeleidt je bij deze ervaring.

20:00 – 21:15 | Online

Online ouderavond sociale media, tieners & mentale gezondheid

Veel ouders vinden dat hun kind (te) veel tijd besteed achter een beeldscherm: Wanneer is het nog gezond? Helpt het om afspraken te maken? En welke dan? Hoe ga je erover in gesprek? Wat kun je doen als je je zorgen maakt? Op deze en nog veel meer vragen, geven wij antwoord tijdens deze online ouderavond.

19:30 – 20:30 | St. Joseph, Minckelerstraat 71, Hilversum

Yoga & mindfulness

Yoga en mindfulness staan bekend om de voordelen voor het lichaam en de geest. Het helpt tegen stress, verbetert de concentratie en zorgt voor rust. Georganiseerd door Versa Welzijn in samenwerking met Yoga Yaya.

Donderdag 25 mei

19:30 – 20:30 | Jan van der Heijdenstraat 170A, Hilversum

Ademhaling & meditatie

Leer mediteren en ontdek wat het voor jouw mentale gezondheid kan betekenen. Georganiseerd door Versa Welzijn in samenwerking met de Spirituele academie.

Vrijdag 26 mei

10:00 – 13:00 | Hoorneboegse Heide, Hilversum

Begeleide Mindfulness wandeling

De Mindful Walk wordt om 10 uur officieel geopend door wethouder Gerben van Voorden. Daarna wordt de eerste wandeling begeleid door een mindfulness coach. Met koffie + taart bij restaurant De Tuinman. Er is plek voor max. 25 deelnemers.

Activiteiten voor professionals

  • 8 en 15 mei + 1 en 8 november – Training Mental Health First Aid voor (jeugd)professionals, meer informatie & aanmelden via Regionaal Leerhuis >
  • 11 mei Inspiratiesessie proeftuin normaliseren voor directie/mentoren voortgezet onderwijs, meer informatie via Florentine Loeb >
  • 23 mei – In gesprek met jongerenpanel gemeente Huizen over resultaten Gezondheidsmonitor jongvolwassenen, bekijk hier de resultaten van de monitor >
  • 8 juni – Webinar Anders kijken naar gezondheid voor directie/docenten/begeleiders primair en speciaal onderwijs, aanmelden webinar >

Heb of ken jij ook een activiteit die past bij de Week van de Mentale Gezondheid?

Wil je ook een activiteit organiseren die de mentale gezondheid van mensen verbetert? En wil je meer bekendheid eraan geven? Laat het ons dan weten positievegezondheid@ggdgv.nl.