voor inwoners, met gemeenten

Meningokokkenvaccinatie voor peuters en jongeren

Publicatiedatum: 14 september 2018

Actuele informatie

We worden de afgelopen dagen veel gebeld door verontruste ouders met vragen rondom de meningokokkenbacterie en de vaccinatie campagne die binnenkort start.

Jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 behoren tot een risicogroep  voor meningokokkenziekte. Daarom krijgen zij in september een uitnodiging voor vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. In 2019 krijgen jongeren in de leeftijdsgroep 14 tot 18 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.

Op dit moment is er GEEN Meningokokken ACWY-vaccin beschikbaar.
Het is nog niet bekend wanneer er wel weer voldoende vaccin beschikbaar zal zijn.

Zodra het vaccin weer beschikbaar is, wordt dit op de website vermeld. Voor de meest actuele informatie over meningokokkenziekte en vaccinaties, bezoek de website van het RIVM.

Heeft uw kind geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen en wilt u weten waarom? Op de website www.deelditnietmetjevrienden.rivm.nl leest u hier meer over.


Algemene informatie

14 maanden

Vanaf 1 mei 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden op het consultatiebureau een meningokokken ACWY-vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie is in de plaats gekomen van de meningokokken C-vaccinatie omdat ’t bescherming biedt tegen meer verschillende soorten meningokokken.

Meningokokken zijn bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en zelfs tot sterfte kunnen leiden. Om vooral besmettingen met meningokokken W tegen te gaan, heeft de minister van VWS tot deze vaccinwissel besloten.

14 tot 18 jaar

Daarnaast wordt in oktober 2018 gestart met het vaccineren van jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. Zij krijgen hiervoor per post een uitnodiging. Daarover vindt u hier meer informatie.

Vanaf 2019 worden jaarlijks alle 14-jarigen uitgenodigd voor een meningokokken ACWY-vaccinatie.

In 2019 is er ook een inhaalcampagne voor jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14 tot 18-jarigen zijn gevaccineerd.

Andere leeftijden

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, maar de kans om het te krijgen is heel klein. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar treedt vooral bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. Daarom is landelijk besloten om te starten met het vaccineren van peuters en 14-jarigen.

Kinderen van andere leeftijden, die niet in aanmerking komen voor deze vaccinatie, kunnen eventueel proberen om via de huisarts een vaccinatie tegen meningokokken ACWY halen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 60,- voor het vaccin, aangevuld met de prijs voor het consult. Helaas is dit aanbod beperkt omdat het vaccin momenteel nauwelijks beschikbaar is.

 

Meer nieuws

Al het nieuws