voor inwoners, met gemeenten

Meningokokkenvaccinatie voor peuters en jongeren

Publicatiedatum: 4 oktober 2018

Meningokokken zijn bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en zelfs tot sterfte kunnen leiden. Om vooral besmettingen met meningokokken W tegen te gaan, heeft de minister van VWS besloten tot aanpassing van het landelijke Rijksvaccinatieprogramma.

14 maanden

Vanaf 1 mei 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden op het consultatiebureau een meningokokken ACWY-vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie is in de plaats gekomen van de meningokokken C-vaccinatie omdat ’t bescherming biedt tegen meer verschillende soorten meningokokken.

14 tot 18 jaar

In oktober 2018 is gestart met het vaccineren van jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. Zij hebben hiervoor per post een uitnodiging gekregen. Daarover vind je hier meer informatie.

In 2019 volgt nog een inhaalcampagne voor 14 tot 18-jarigen:

  • In het voorjaar van 2019: kinderen geboren in 2001, 2004 (tussen 1 januari en 1 mei) en 2005
  • In het najaar van 2019: kinderen geboren in 2002 en 2003

Vanaf 2019 worden jaarlijks alle 14-jarigen uitgenodigd voor een meningokokken ACWY-vaccinatie.

Als je niet op deze landelijke vaccinatieronde wilt wachten, maar je kind nu wilt laten inenten, dan kun je hiervoor terecht bij de afdeling Reisvaccinaties van de GGD of je eigen huisarts. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 60,- voor het vaccin, aangevuld met de prijs voor het consult. Dit aanbod is helaas beperkt omdat het vaccin maar in kleine oplage beschikbaar is.

Andere leeftijden

Kinderen van andere leeftijden, die niet in aanmerking komen voor de landelijke vaccinatieronde, kunnen evt. via de huisarts een vaccinatie tegen meningokokken ACWY halen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 60,- voor het vaccin, aangevuld met de prijs voor het consult. Dit aanbod is helaas beperkt omdat het vaccin maar in kleine oplage beschikbaar is.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen op de website van het RIVM.

Jongeren kunnen met hun vragen terecht op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met Jeugd en Gezin.

Meer nieuws

Al het nieuws