voor inwoners, met gemeenten

Sinds 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Het DCC is een officieel coronabewijs waarmee u makkelijker binnen de Europese Unie kunt reizen tijdens de coronapandemie.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) werkt via de CoronaCheck-app en is het digitale bewijs dat iemand:

Meer informatie over een coronavaccinatie bij GGD Gooi en Vechtstreek

Stap 1: Check het reisadvies van uw vakantieland

Landen bepalen zelf welk coronabewijs ze accepteren bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Of hoe lang geleden u gevaccineerd bent.

Controleer daarom voor u boekt het reisadvies van uw vakantieland op Nederland Wereldwijd, en check het nogmaals net voor vertrek.

Hoeveel dagen moet er tussen een corona vaccinatie en een andere vaccinatie zitten?

De interval tussen COVID-19-vaccins en overige vaccins is komen te vervallen

Coronatest voor reizigers (Testenvoorjereis.nl)

Bekijk in het reisadvies wat voor coronabewijs u nodig heeft als u naar het buitenland gaat. Heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u vaak met een testbewijs reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kunt u zich niet meer gratis laten testen via testen voor je reis.

Meer informatie over een testbewijs voor uw reis vindt u op de pagina: ‘Testbewijs regelen als coronabewijs voor uw reis’.

Meer informatie over een coronatest bij klachten

Stap 2: Upload uw coronabewijs in de CoronaCheck-app

De Coronacheck-app gebruikt u om uw DCC te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat u corona heeft gehad.

  • Download de CoronaCheck-app op uw smartphone of tablet. Heeft u geen smartphone? Geen probleem, u kunt het bewijs ook op papier aanmaken.
  • Wilt u uw vaccinatiebewijs uploaden of bent u getest door de GGD? Log dan in met uw DigiD.
  • Bent u getest bij een andere aanbieder dan de GGD? Gebruik de ophaalcode die u heeft ontvangen voor het aanmaken van het coronabewijs.
  • Heeft u een herstelbewijs nodig nadat u corona heeft gehad? Dit kunt u vanaf begin juli in de app doen. Let op: dit kan alleen als u positief getest bent bij de GGD.
  • Maak de QR-code aan. Heeft u geen smartphone? Maak dan een QR-code aan via de website coronacheck/print en print deze uit.
Stap 3: Check welke coronamaatregelen gelden

Bereid u goed voor en check voordat u vertrekt welke coronamaatregelen er gelden in het land waar u naar toe gaat. Zo weet u waar u aan toe bent en wat u wel en niet kunt doen.

Stap 4: Doe de quarantainecheck en een coronatest bij thuiskomst

Op de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl van de Rijksoverheid ziet u wat u geregeld moet hebben voordat u (terug) naar Nederland reist. Zo weet u bijvoorbeeld of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Sinds 27 juli geldt: iedereen van12 jaar en ouder test zichzelf na aankomst in Nederland, ook als u gevaccineerd bent. In plaats van een zelftest kunt u ook een afspraak voor een test bij de GGD maken.

Het gele vaccinatieboekje

Het gele vaccinatieboekje (internationaal bewijs van inenting) is voor als u op reis gaat naar bestemmingen buiten Nederland. Ook bij GGD Gooi en Vechtstreek is het mogelijk om een Corona stempel in het gele vaccinatieboekje te laten plaatsen. Dit kan op de priklocatie wanneer u een afspraak heeft voor uw coronavaccinatie of, als u al volledig gevaccineerd bent, op de locatie in Bussum, Burgemeester de Bordesstraat 80. U kunt zich melden bij de receptie. Let op! Hier worden geen vaccinatieboekjes verkocht. Een boekje kunt u bestellen via www.mijnvaccinatieboekje.nl. Meer informatie over GGD-coronavaccinaties stempelen in het gele boekje.

Meer informatie

Meer informatie over de CoronaCheck-app. Bel voor vragen naar 0800-1421.
Meer informatie over de registratie van vaccinaties
Reizen met een coronabewijs in 4 stappen
Rijksoverheid: Wijs op reis – Nederland Wereldwijd