voor inwoners, met gemeenten

Veel landen vragen bij binnenkomst aan de reiziger een bewijs van vaccinatie, een bewijs van doorgemaakte COVID-infectie of een negatieve coronavirustest, een zogenaamde ‘non-COVID verklaring’.

Internationaal bewijs van inenting

Als u een inenting tegen corona heeft gehad krijgt u hiervan een bevestiging mee. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een document. U ontvangt na elke vaccinatie een bevestiging van de inenting. Hierop staat uw naam, geboortedatum, datum van vaccinatie en het soort vaccin dat u hebt gekregen. Dit kunt u als bewijs meenemen op reis.

Non-Covid verklaring voor reizigers

Een negatieve uitslag van de GGD is geen non-Covid verklaring. De teststraten van de GGD’en zijn momenteel alleen voor mensen met klachten. Indien u een non-COVID-verklaring nodig heeft, kunt u terecht bij een groot aantal particuliere vaccinatiecentra. Op het internet vindt u vele aanbieders als o.a. de KLM en U-Diagnostics in Baarn. Heeft u wel klachten dan neemt u contact op met de GGD.

De voorwaarden voor een non-Covid verklaring verschilt per land. Voor de meeste landen is dat 72 uur voor vertrek. Voor meer informatie gaat u naar www.nederlandwereldwijd.nl/reisadviezen  o.a. bij coronavirus en inreisbeperkingen.

Doorgemaakte Covid-infectie

De mate en duur van natuurlijke immuniteit na een doorgemaakte Covid-infectie is nog niet bekend en hangt mogelijk samen met de ernst van de doorgemaakte infectie. Op basis van eerste onderzoeksresultaten lijkt het mogelijk om opnieuw geïnfecteerd te kunnen raken met SARS-CoV-2. Op dit moment is het niet mogelijk om vast te stellen of (en in welke mate) personen bij een herinfectie besmettelijk zijn. Publicatiedatum 28 april 2021 RIVM.

Het bewijs van de positieve uitslag van uw test kunt u opvragen met gebruik van uw DigiD via www.coronatest.nl

Negatieve corona testuitslag

Een negatieve corona testuitslag is een momentopname en sluit het ontwikkelen van COVID-19 in de dagen daarna niet uit. Ook kunt u (kort) daarna alsnog besmet raken. Een “corona vrije vakantie” is dus niet mogelijk op basis van de uitslag van de test. De hygiënemaatregelen en het houden van afstand blijven van toepassing. 

Coronatest GGD

Klachten passend bij het coronavirus?

Afspraak maken via:
Callcenter GGD 0800-1202
Burgerportaal via uw DigiD  www.coronatest.nl

Inhoudelijke vragen over het Coronavirus

Callcenter RIVM 0800 1351

Toegangseisen per land

Informatie over de toegangseisen per land vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de website van  IATA Travel Centre en de website van de betreffende ambassade. 

Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus?

Via de overheid ontvangt een uitnodiging om u tegen het coronavirus te laten vaccineren.
Informatie hierover vind u via www.rijksoverheid.nl/wanneer-krijg-ik-een-vaccinatie-tegen-het-coronavirus

Hoe maak ik een afspraak voor vaccinatie tegen corona?

De informatie over hoe u een afspraak kunt maken vind u via www.rijksoverheid.nl/hoe-maak-ik-een-afspraak-voor-vaccinatie-tegen-corona

Planning van uw coronavaccinatie bij de GGD

Via de overheid ontvangt een uitnodiging om u tegen het coronavirus te laten vaccineren. Afhankelijk van de leeftijdscategorie wordt u doorverwezen naar de huisarts of de GGD.
Planning landelijke callcenter GGD 0800-7070