voor inwoners, met gemeenten

Soa en HIV

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel bekend als geslachtsziekte. Soa’s worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Je kunt deze via seksueel contact oplopen. Soa’s kunnen ook zonder klachten aanwezig zijn. Bekende soa’s zijn: chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes, wratten, hepatitis-B en hiv/aids.

HIV/aids

De ziekte aids wordt veroorzaakt door het Humaan Immuundeficiëntie Virus (HIV). Het virus kan op verschillende manieren worden overgedragen. Allereerst via risicovol seksueel contact zonder condoom, maar ook via besmet bloed-bloed contact. Klik hier voor meer informatie

Zelftest

Vanaf nu is het weer mogelijk voor jongeren tot en met 24 jaar met een laag risico op soa om te kiezen voor een test die wordt thuisgestuurd. Hierbij gaat het om jongeren die op basis van de ingevulde antwoorden alleen in aanmerking komen voor een test op chlamydia en gonorroe. Het aanvragen van een zelftest doe je door online een afspraak in te plannen via de website van GGD Flevoland.

Soa onderzoek

Als je een reëel risico hebt gelopen op een soa, ongeacht of je wel of geen klachten hebt, is het verstandig om een soa-onderzoek te laten doen. Voor een soa-onderzoek kun je terecht bij je eigen huisarts of bij de GGD. Het maken van een afspraak bij GGD Gooi en Vechtstreek gaat via het callcenter van GGD Flevoland.

  • Voor het maken van een afspraak kun je bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 – 17.00 uur met (088) 002 99 10.
  • Online
  • Je kunt hier ook een afspraak maken bij GGD Flevoland als dit je voorkeur heeft.
  • Soms kun je alleen een afspraak maken in Almere of Lelystad als beoordeling door een arts nodig is bij klachten/symptomen.

Andere GGD’en waar je terecht kunt voor soa-onderzoek zijn:

Afhankelijk van het risico dat je hebt gelopen, kan een soa-onderzoek bestaan uit het afnemen van een vragenlijst, urineonderzoek, een uitstrijkje (vagina, anus, keel) en bloedafname.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met GGD Gooi en Vechtstreek, telefoon (035) 692 63 20 of soa-sense@ggdgv.nl.