De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) coördineert de geneeskundige hulpverlening in het kader van rampen en crises. De uitvoering van de GHOR taken is belegd bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
De GHOR maakt afspraken met zorginstellingen en zorgaanbieders zoals de ziekenhuizen, de Regionale Ambulancevoorziening, de GGD, de huisartsen en het Nederlandse Rode Kruis over hun inzet bij een ramp of crises. Doel is het creëren van afspraken om slachtoffers van rampen en incidenten zo snel en adequaat mogelijk te kunnen helpen en meer slachtoffers te voorkomen. De GHOR ondersteunt deze partners in de voorbereiding op hun rol door bijvoorbeeld gezamenlijk te oefenen op dit gebied.
In geval van rampen of crises staan 24 uur per dag verschillende functionarissen van de GHOR klaar om de acute en publieke zorg te coördineren en de verbinding te leggen met de overige hulpdiensten. De GHOR zorgt ervoor dat deze functionarissen voorbereid zijn op hun taak (door bijvoorbeeld oefeningen en planvorming). De GHOR werkt hiervoor intensief samen met de andere hulpdiensten zoals brandweer, politie en bevolkingszorg.
Wilt u een beeld krijgen bij wat de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, GHOR, doet?
Bekijk dan de landelijke GHOR animatie film.