voor inwoners, met gemeenten

Dankzij gratis vaccinaties kun je je kind beschermen tegen een aantal ernstige en besmettelijke infectieziekten. In de leeftijd van 0-4 jaar geven we deze prikken tijdens de bezoeken op het consultatiebureau. In de schoolleeftijd worden de vaccinaties op een centrale plek in de regio gegeven. De uitnodiging hiervoor ontvang je per post.

Rijksvaccinatieprogramma

Op de website van het RIVM staan alle achtergronden van het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zoals het vaccinatieschema, de ziektes waartegen wordt ingeënt en de bijsluiters van de vaccins. Je kunt er ook folders vinden in 12 verschillende talen. Voor het uitwisselen van persoonsgegevens met het RIVM vragen wij je toestemming. Als je deze toestemming hebt gegeven, kun je zo nodig bij het RIVM een overzicht aanvragen van de vaccinaties die je kind gekregen heeft.

Vaccinaties inhalen

Is je kind niet volgens het Rijksvaccinatie programma ingeënt, maar wil je dat alsnog doen? Tot hun 18e verjaardag mogen kinderen (gratis) starten met de RVP-vaccinaties. We kunnen hiervoor een inhaalschema op maat maken. Neem hiervoor contact met ons op.

Extra vaccinaties

Buiten het Rijksvaccinatieprogramma kan je kind ook andere vaccinaties krijgen. Bijvoorbeeld bij een reis naar het buitenland of als je kind een verhoogd risico loopt. Deze vaccinaties zijn verkrijgbaar bij de huisarts en bij de reisvaccinaties van de GGD. Meer informatie over deze extra vaccinaties kun je lezen op de website van het RIVM.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. Zoals moeheid, niet lekker voelen, verhoging/koorts, huiduitslag, hoofdpijn of een pijnlijke plek rond de vaccinatieplaats. Meestal is dit direct op de dag van de vaccinatie of eventueel de dag daarna. Na de BMR-prik kunnen bijwerkingen tussen de 5e en 12e dag optreden. Maak je je zorgen over de klachten bij je kind? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Wij vragen je om ernstige bijwerkingen ook bij ons en bij het Lareb te melden. Zo krijgen we afwijkende bijwerkingen goed in beeld.

Bij twijfel

Voor de meeste ouders is het vaccineren van hun kind(eren) vanzelfsprekend. Maar vaccineren is niet verplicht. Het gebeurt op vrijwillige basis. Het kan zijn dat je hier aarzelingen of twijfels over hebt. Met vragen als: wat zijn de risico’s van vaccineren? Of: zijn vaccinaties nog wel nodig? Op binnen- en buitenlandse websites is hier veel tegenstrijdige informatie over te vinden. Het RIVM heeft daarom de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.