voor inwoners, met gemeenten

Veelgestelde vragen

GGD’en in Nederland bundelen hun informatievoorziening aan reizigers. Dit doen wij via het landelijk informatieplatform GGD Reisvaccinaties, waar wij bij aangesloten zijn.  Wij werken samen om u zo volledig mogelijk te adviseren over uw gezondheid op reis. Persoonlijke aandacht, ook voor reizigers met medische klachten, vinden wij belangrijk. Onze gecertificeerde reizigersadviseurs geven u advies op maat.

Op ggdreisvaccinaties.nl vindt u alle benodigde informatie over vaccinaties op reis.
Tevens kunt u hier een afspraak maken.

Veelgestelde vragen over reisvaccinaties

Vaccinaties worden volgens protocol geadviseerd op basis van uw bestemming, reisduur, reisomstandigheden, leeftijd, gezondheidstoestand en medicijnen. Het vaccinatie-advies wordt tijdens het spreekuur met u doorgenomen.

Op de website van het GGD Reisvaccinaties kunt u bij ‘Reisadvies’ in de landenlijst zien welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen aanbevolen worden. Bij de vaccinaties wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn een eis van het land waar u naar toe gaat. Op deze manier willen zij voorkomen dat ziektes het land binnenkomen. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is om bepaalde besmettelijke ziektes in het land op te lopen. Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens net zo belangrijk als de verplichte vaccinaties.

Meestal wel, indien u aanvullend bent verzekerd. GGD Reisvaccinaties Bussum heeft geen contract met zorgverzekeraars. De vergoeding is geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de voorwaarden in uw verzekeringspakket. Kijk hier voor een actueel vergoedingenoverzicht.

Een actuele prijslijst van vaccinaties en reisartikelen vindt u hier.

GGD Reisvaccinaties Bussum heeft alle vaccins op voorraad. U kunt direct gevaccineerd worden.

Nee, u heeft bij ons de mogelijkheid om te pinnen. Contant betalen is niet mogelijk.

Nee, voor een recept dient u zelf op het spreekuur te komen. U kunt dus niet voor iemand anders een recept meenemen. Uitzondering hierop is/zijn kind(eren) tot de leeftijd van 16 jaar.

Op het spreekuur van GGD Reisvaccinaties ontvangt u een recept voor malariapillen. De apotheek kan u informeren over de tarieven. Afhankelijk van het merk, kan de prijs variëren tussen de € 0,50 en € 3,-. Bij u zorgverzekeraar kunt u informeren of het wordt vergoed.

Uw legitimatie (rijbewijs, ID of paspoort), uw vaccinatieboekje of vaccinatiehistorie (als u die heeft), een betaalmiddel (pinpas) en uw recente zorgverzekeringspasje.

Nee, u betaalt bij ons de factuur en u dient deze vervolgens zelf te declareren bij uw zorgverzekering.

In de meeste gevallen is het mogelijk het hele jaar door een aanvullende verzekering af te sluiten. Meer informatie over de aanvraag en de opzegging staan in de polisvoorwaarden.
TIP: het is niet verplicht om je basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om te kiezen voor 2 verschillende zorgverzekeraars.

Ja, vaccinaties worden per stuk afgerekend.

Ja, u betaalt dan alleen een vervolgconsult.

Ja, vaccinatie worden afgestemd op de gezondheid en eventuele medicijnen. Het ingevulde intakeformulier wordt altijd besproken.

Wanneer u gebruik heeft gemaakt van onze diensten ontvangt u een rekening. Deze tarieven zijn vastgesteld en opgebouwd uit een product en een consult. Producten zijn: vaccinaties, recept, medische verklaring of bloedonderzoek. In een consultbedrag is inbegrepen: een advies/beoordeling, arbeidskosten en verrichtingen van ons medisch- en administratief personeel, informatiefolders, administratie en huisvestingskosten. Het consultbedrag wordt per persoon berekend.

Nee, het eigen risico valt onder uw basisverzekering. Vaccinaties en consultkosten declareert u via de aanvullende verzekering.

Nee, artikelen als muggenwerende middelen (Deet), ORS of Loperamide worden niet vergoed.

Ja, een ongebruikt, ongeopend of onbeschadigd product mag u binnen 10 dagen na aankoop terugbrengen. U kunt het product ruilen of u krijgt uw geld terug.

Het is wettelijk mogelijk om nota’s of facturen te declareren tot drie kalenderjaren terug.

Nee, de GGD staat garant voor de kwaliteit van het vaccin en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.

Wanneer u nog nooit een DTP-vaccinatie heeft gehad, is het belangrijk om vijf weken voor vertrek langs te komen voor een vaccinatie-advies. Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende. Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen. Houdt u er rekening mee dat het druk kan zijn rond de schoolvakanties en in de zomerperiode. Het is verstandig om ruim van tevoren een afspraak te maken, zodat lange wachttijden worden voorkomen.

Tot nu toe zijn er nog geen pillen in plaats van vaccinaties. Het reizigersadvies- en vaccinatiebureau werkt met deskundige verpleegkundigen en doktersassistentes die er voor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van de vaccinaties. Zorg dat u iets gegeten heeft voordat u komt. Angst in combinatie met een lege maag is vaak de oorzaak van flauwvallen. Prikangst mag nooit de reden zijn om onbeschermd op vakantie te gaan.

Een praktisch antwoord op deze vraag vind je op de website Medicijnen mee op reis