Veelgestelde vragen
Reisvaccinatie vragen
Kan ik op het laatste moment annuleren of wijzigen?
In geval van verhindering kunt u kosteloos 24 uur van tevoren annuleren. Bij niet verschijnen of te laat afmelden, zijn wij anders genoodzaakt de tijd van het consult in rekening te brengen.
De afspraak kunt u annuleren of wijzigen via reisvaccinaties@ggdgv.nl of telefonisch via (035) 692 63 00 op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur. Bij een specifiek vaccin op naam besteld en gereserveerd, wordt ook na annuleren van de afspraak het vaccin alsnog in rekening gebracht.
Kan ik een vaccin op naam bestellen?
In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid. Dit is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen tot 19 jaar of bijvoorbeeld de griepprik voor mensen vanaf 60 jaar. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis worden aangeboden maar waar u wel voor kunt kiezen. Dit zijn extra vaccinaties die op maat door GGD (reis)Vaccinaties kunnen worden verzorgd. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan vaccinaties tegen hersenvliesontsteking, waterpokken of gordelroos. Bij de wens voor een specifiek vaccin, kan dit na overleg voor u worden besteld. Houdt u er rekening mee dat een voor u besteld vaccin ook wordt gefactureerd als u de afspraak annuleert of niet op het spreekuur verschijnt. De voorwaarden wordt telefonisch en tijdens het consult met u besproken en leest u ook in de afspraakbevestiging. Voor meer informatie gaat u naar Vaccinaties op maat. Via dit contactformulier zal binnen 2 werkdagen contact met u worden opgenomen en worden besproken wat mogelijk is.
Besteld vaccin, annuleren en niet verschijnen
Wilt u een afspraak annuleren of wijzigen dan kunt u dit kosteloos tot 24 uur voor de afspraak doorgeven via reisvaccinaties@ggdgv.nl of via (035) 692 63 00 op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur. Indien u zich te laat of niet afmeldt voor een reeds gemaakte afspraak zijn wij genoodzaakt u voor het consult een rekening te sturen. Bij een specifiek op naam besteld vaccin wordt na annuleren van de afspraak ook het vaccin in rekening gebracht.
Kan ik de BMR van mijn kind vervroegen?
Is uw kind jonger dan 14 maanden en heeft het nog niet de BMR vaccinatie gehad, dan kan dit indien nodig vervroegd worden. Dit kunt u het beste doen via het Rijksvaccinatieprogramma via Jeugd & Gezin. Hiervoor kunt u per e-mail contact opnemen info@jggv.nl. De BMR kan ook via ons reizigersspreekuur, hieraan zijn wel kosten verbonden. Voor de kosten gaat u naar Tarieven
Ik wil alleen een vaccin zonder advies. Betaal ik dan toch consultkosten?
Ja, vaccinaties en/of adviezen worden afgestemd op de gezondheid en eventuele medicijnen.
De ingevulde gezondheidsverklaring wordt altijd besproken.
Wat zijn consultkosten?
Wanneer u gebruik heeft gemaakt van onze diensten ontvangt u een rekening. Deze tarieven zijn vastgesteld en opgebouwd uit een product en een consult. Producten zijn: vaccinaties, recept, medische verklaring of bloedonderzoek. In het consultbedrag is inbegrepen: een advies/beoordeling, arbeidskosten en verrichtingen van ons medisch- en administratief personeel, informatiefolders, administratie en huisvestingskosten. Het consultbedrag wordt per persoon berekend.
Kan ik mijn coronavaccinaties in mijn gele vaccinatieboekje laten zetten?
Het plaatsen van een coronastempel in het internationaal bewijs van inenting (gele boekje) wordt niet uitgevoerd bij GGD Reisvaccinaties. Het gele boekje heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs voor Covid. De Corona Check-app is het digitale vaccinatiebewijs als u tegen Covid bent gevaccineerd. Voor een eventueel overzicht van uw gegeven vaccinaties gaat u naar MijnRIVM vaccinaties. U logt in met uw DigiD. Het overzicht kunt u eventueel printen.
Hoeveel dagen moet er tussen een corona vaccinatie en een andere vaccinatie zitten?
Er hoeft geen tijd meer te zitten tussen de corona vaccinaties en de reis vaccinaties. De tijd tussen een corona vaccinatie en andere vaccinaties is op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen te vervallen.
Tot hoever terug kan ik een factuur voor vaccinaties nog declareren bij mijn zorgverzekering?
Het is wettelijk mogelijk om nota’s of facturen te declareren tot drie kalenderjaren terug.
Word ik direct gevaccineerd?
GGD (reis)vaccinaties Bussum heeft de meeste reguliere vaccins op voorraad. U kunt direct worden gevaccineerd. Bij de wens voor een specifiek vaccin, kan het zijn dat deze voor u besteld moet worden en er een vervolgafspraak voor u wordt ingepland. Houdt u er rekening mee dat een voor u besteld vaccin ook wordt gefactureerd als u annuleert of niet op het spreekuur verschijnt.
Gaan de kosten voor vaccinaties af van mijn eigen risico?
Nee, het eigen risico valt onder uw basisverzekering. Vaccinaties en consultkosten declareert u via de aanvullende verzekering.
Moet ik voor een herhaling weer het vaccin betalen?
Ja, vaccins worden per stuk afgerekend.
Moet ik voor een herhaling ook een consult betalen?
Ja, u betaalt dan alleen een vervolgconsult en het vaccin.
Kan een herhaling voor reisvaccinaties bij een andere GGD worden gehaald?
Ja dat kan. Uw gegevens zijn bij een andere GGD echter niet bekend. Dit wordt lokaal opgeslagen.
Elke GGD heeft een eigen beleid en tarieven. U betaald dan weer een eerste consult.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind worden gevaccineerd voor het buitenland?
Kinderen mogen vanaf 1 jaar worden gevaccineerd voor Reisvaccinaties. Via het Rijksvaccinatie-programma (RVP) en uitgevoerd door Jeugd en Gezin, zijn kinderen bij een gegeven serie DTP beschermd tot hun 19de levensjaar.
Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?
Voor de klachtenregeling verwijzen wij u naar het contactformulier op website van GGD Gooi en Vechtstreek via deze link klachten
Wat kosten vaccinaties
Een actuele prijslijst van vaccinaties en reisartikelen van GGD Gooi en Vechtstreek vindt u hier.
Is de GGD LCR geregistreerd en gecertificeerd?
Een inschrijving in het register van LCR geeft aan dat er aan de kwaliteitseisen wordt voldaan.
GGD Gooi & Vechtstreek voldoet aan alle vereisten, is LCR geregistreerd en gecertificeerd. Onze locatie voldoet aan de voor gele koorts vaccinatie wettelijke vereisten.
Wat kosten malariapillen?
Op het spreekuur van GGD (Reis)vaccinaties ontvangt u een recept voor malariapillen. De apotheek kan u informeren over de tarieven. Afhankelijk van het merk, kan de prijs variëren tussen de € 0,50 en € 3,- per tablet. Bij uw zorgverzekeraar kunt u informeren of het wordt vergoed.
Mogen mijn medicijnen mee op reis?
Een praktisch antwoord op deze vraag vindt u op de website Medicijnen mee op reis
Wat moet ik meenemen naar het spreekuur?
Uw legitimatie (rijbewijs, ID of paspoort), uw vaccinatieboekje of vaccinatiehistorie (als u die heeft), een betaalmiddel (pinpas of creditcard), uw zorgverzekeringspasje en eventuele medicijngegevens.
Ik heb prikangst. Zijn de vaccinaties te vervangen door pillen?
Tot nu toe zijn er nog geen pillen in plaats van vaccinaties. De GGD werkt met deskundige verpleegkundigen en doktersassistentes die er voor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van de vaccinaties. Zorg dat u iets gegeten heeft voordat u komt. Angst in combinatie met een lege maag is vaak de oorzaak van flauwvallen. Indien er sprake is van een ernstige vorm van prikangst, dan is het misschien prettig om van tevoren te bellen met één van onze artsen of verpleegkundigen. Zij kunnen u alvast uitleg geven en vertellen hoe een consult in zijn werk gaat. Er wordt tijd genomen om hiermee enigszins de spanning een beetje weg te nemen.
Mag ik een product na aankoop terugbrengen en krijg ik dan mijn geld terug?
Ja, een ongebruikt, ongeopend of onbeschadigd product mag u binnen 10 dagen na aankoop terugbrengen. U kunt het product ruilen of u krijgt uw geld terug.
Kan ik voor mezelf, mijn partner en/of overige gezinsleden een recept meekrijgen?
Nee, voor een recept dient u zelf op het spreekuur te komen. U kunt dus niet voor iemand anders een recept meenemen. Uitzondering hierop is/zijn kind(eren) tot de leeftijd van 16 jaar.
Gaan vaccinaties op rekening?
Nee, u heeft bij ons de mogelijkheid om te pinnen of te betalen met creditcard. Contant betalen is niet mogelijk.
Ik krijg een serie vaccinaties. Heb ik bij de eerste al betaald voor de volgende?
Nee, vaccinaties worden per stuk. Ook betaalt u een (vervolg)consult.
Hoe lang van tevoren moet ik me laten vaccineren?
Wanneer u nog nooit een DTP-vaccinatie heeft gehad, is het belangrijk om vijf weken voor vertrek langs te komen voor een vaccinadvies. Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende. Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen. Houdt u er rekening mee dat het druk kan zijn rond de schoolvakanties en in de zomerperiode.
Kan ik een uitrekstel krijgen uit mijn dossier?
Voor een volledig overzicht uit uw medisch dossier dient u zelf op het spreekuur te komen mét uw legitimatiebewijs. Dit kan uitsluitend op afspraak. Voor de kosten gaat u naar Tarieven
Mag ik zelf een vaccin meenemen?
Nee, de GGD staat garant voor de kwaliteit van het vaccin en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.
Kan ik een meegebracht vaccin door de GGD laten toedienen?
Zelf een vaccin meebrengen en door de GGD laten toedienen is niet mogelijk. De GGD staat garant voor de kwaliteit van de eigen vaccins en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.
Welke vaccinaties heb ik nodig?
Vaccinaties worden volgens protocol geadviseerd op basis van uw bestemming, reisduur, reisomstandigheden, leeftijd, gezondheidstoestand en medicijnen. Het vaccinadvies wordt tijdens het spreekuur met u doorgenomen. Op de website van het GGD Reisvaccinaties kunt u het land invoeren en zien welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen aanbevolen worden. Bij de vaccinaties wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn een eis van het land waar u naar toe gaat. Op deze manier willen zij voorkomen dat ziektes het land binnenkomen. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is om bepaalde besmettelijke ziektes in het land op te lopen. Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens net zo belangrijk als de verplichte vaccinaties.
Kan ik een nieuw vaccinatieboekje krijgen met historie?
Voor een volledig overzicht en/of een nieuw “internationaalbewijs van inenting” (gele boekje) met uw vaccinatiehistorie dient u zelf op het spreekuur te komen mét uw legitimatiebewijs. Dit kan uitsluitend op afspraak. Voor de kosten gaat u naar Tarieven.
Kan ik mijn vaccinatiehistorie telefonisch of per email overleggen?
Uw vaccinatiehistorie wordt lokaal opgeslagen. Bent u elders geweest, dan zijn deze gegevens niet bij ons bekend. Bent u bij GGD Reisvaccinaties Gooi en Vechtreek geweest, dan beperkt zich de informatie, telefonisch of per e-mail zich tot het algemene advies voor uw reis. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt de informatie uit een medisch dossier uitsluitend op het spreekuur tijdens het consult besproken.
Wat zijn verplichte en aanbevolen vaccinaties?
Bij de vaccinaties wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn een eis van het land waar u naar toe gaat. Op deze manier willen zij voorkomen dat ziektes het land binnenkomen. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is om bepaalde besmettelijke ziektes in het land op te lopen. Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens net zo belangrijk als de verplichte vaccinaties.
Worden vaccinaties vergoed?
Meestal wel, indien u aanvullend bent verzekerd. GGD (reis)Vaccinaties Bussum heeft geen contract met zorgverzekeraars. De vergoeding is geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de voorwaarden in uw verzekeringspakket. Een aantal verzekeraars vergoedt alleen de reizigersadvisering als u een locatie heeft bezocht waar het personeel is ingeschreven in het LCR Kwaliteitsregister, dus bekijk goed uw verzekeringspolis om te zien wat u op van toepassing is.
Worden verkoopartikelen vergoed?
Nee, artikelen als muggenwerende middelen, ORS of loperamide worden niet vergoed.
Zijn alle vaccins op voorraad?
De meeste reguliere vaccins zijn op voorraad. Het kan zijn dat een specifiek vaccin voor u besteld moet worden en dat er een vervolg voor u wordt ingepland. Dit wordt tijdens het consult met u besproken. Houdt u er rekening mee dat een voor u besteld vaccin ook wordt gefactureerd als u de afspraak annuleert of niet op het spreekuur verschijnt. Het bestelde vaccin wordt niet meegegeven. De GGD staat garant voor de kwaliteit van het vaccin en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.
Gaat de factuur rechtstreeks naar de zorgverzekering?
Nee, u betaalt bij ons de factuur en u kunt deze vervolgens zelf declareren bij uw zorgverzekering.