voor inwoners, met gemeenten

Over wat gezond is, kunnen we lang praten. Maar over wat voor jou gezonder is hoef je vast niet lang na te denken. Dat weet je wel. Maar weten is nog geen doen. In de praktijk is het vaak lastig om te kiezen voor gezonder. Daarom helpen we jou met de actie 30dagengezonder, om samen met heel veel anderen, in actie te komen voor jouw gezondheid. Dat is veel leuker en het werkt. De actie wordt jaarlijks in maart georganiseerd. Inschrijven voor 30dagengezonder editie van 2021 is niet meer mogelijk. Op dit moment doen ruim 7000 deelnemers mee aan de challenge! Doe jij volgend jaar ook mee? Meer informatie: www.30dagengezonder.nl

Kies je uitdaging

Na het succes van de actie 30dagenzonderalcohol, heeft GGD Gooi en Vechtstreek in 2016 de actie 30dagengezonder opgezet. Jong en oud kan er aan mee doen. Individueel of met het gezin, vrienden, de klas of collega’s. Iedereen kiest een eigen uitdaging. Dat kan zijn 30 dagen alcoholvrij, niet snoepen, elke dag 10.000 stappen zetten, planken, elke dag 30 minuten ontspannen, op tijd naar bed, koffie zonder suiker, 1,5 liter water drinken of echt tijd voor elkaar.

Gewoontegedrag doorbreken

Het doel van de campagne is gewoontegedrag doorbreken; mensen op een positieve manier stimuleren het heft in eigen hand te nemen door een gewoonte te kiezen om aan te pakken en hen een succeservaring te geven. Tegelijkertijd willen we mensen laten zien dat je zelf invloed hebt op je gezondheid en dat heel veel activiteiten invloed op je gezondheid hebben.

Steeds meer deelnemers

Sinds 2018 wordt de actie niet meer alleen door GGD Gooi en Vechtstreek uitgevoerd, maar samen met de GGD’en Zaanstreek Waterland, Hollands Noorden en Zuid Holland Zuid. In 2020 werd de actie ondersteund door Groen kapitaal van de Provincie Noord Holland en was er extra aandacht voor de positieve effecten van de natuur op de gezondheid.  In 2018 waren er bijna 2000 deelnemers; maart 2019 ruim 2500 deelnemers en in 2020 bijna 3000 deelnemers.

In deze factsheet lees je de resultaten van de actie 30dagengezonder 2020.

Meer informatie

Irma Laméris en/of Dagmar Ameling, projectleider 30dagengezonder, adviseur gezondheidsbevordering, 035- 6926215, i.lameris@ggdgv.nl / d.ameling@ggdgv.nl