voor inwoners, met gemeenten

Tijdens de zwangerschap kun je gratis de kinkhoestprik en de griepprik krijgen. Je kunt hiervoor op alle consultatiebureaus in de regio Gooi en Vechtstreek terecht.

Neem contact met ons op hiervoor een afspraak te maken.

 

Kinkhoestvaccinatie

De kinkhoestvaccinatie wordt ook wel de ‘22-wekenprik’ genoemd. Dit omdat de prik vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling gegeven kan worden. Het advies is wel om de prik zo vroeg mogelijk te halen. Als je deze vaccinatie hebt gekregen, is je baby na de geboorte beschermd tegen een ernstig ziektebeloop van kinkhoest. Daarnaast heeft het één vaccinatie minder nodig. Je baby krijgt dan de eerste kinkhoestvaccinatie op de leeftijd van 3 maanden, in plaats van met 2 maanden.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.

De kinkhoestvaccinatie wordt het hele jaar door gegeven. Wil je eerst meer informatie? Dan kun je hiervoor een afspraak maken. Of kijk op de website www.22wekenprik.nl.

 

Griepvaccinatie

Als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent, kun je ook de griepprik halen. Met deze vaccinatie heeft je baby vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Heb je een medische indicatie voor een griepprik? Dan kun je de vaccinatie halen bij je huisarts.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Je baby kan hier ernstig ziek van worden. Het kan hoge koorts krijgen en/of erg benauwd worden, waarvoor soms een ziekenhuisopname nodig is. Ook zwangere vrouwen worden vaker in het ziekenhuis opgenomen als ze griep krijgen. Dat risico is groter dan voor niet-zwangeren.

Wil je eerst meer informatie, dan nodigen wij je uit om een afspraak met ons te maken. Of ga naar de website: www.rivm.nl.

Bijwerkingen

De kinkhoestvaccinatie en de griepvaccinatie zijn veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Je kunt wel wat last van bijwerkingen krijgen. Dat is normaal. Voorbeelden hiervan zijn hangerigheid, hoofdpijn en een rode, dikke of pijnlijke arm. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. Op de website www.lareb, vind je meer informatie over bijwerkingen.