voor inwoners, met gemeenten

Bij team Jeugd en Gezin kan je kind vaccinaties krijgen. Daarbij willen wij gegevens uitwisselen met het RIVM. Hiervoor vragen wij je toestemming.

Om welke gegevens gaat het?

Het gaat om de naam van je kind, het geslacht, de geboortedatum, het adres en Burgerservicenummer. Dit zijn de persoonsgegevens van je kind.

Waarom is dit belangrijk voor mijn kind?

Als je toestemming geeft, dan houdt het RIVM een overzicht bij van de vaccinaties van je kind. Zij weten dan precies welke vaccinaties je kind heeft gekregen, waar en wanneer. Dat is handig voor als je kind een vaccinatie heeft gemist. Je krijgt dan van het RIVM op het juiste moment een herinnering. Ook kun je dan bij het RIVM een kopie aanvragen van het vaccinatiebewijs van je kind. Bijvoorbeeld als je dat bent kwijtgeraakt. Een vaccinatiebewijs kun je nodig hebben voor een buitenlandse reis.

Waar gebruikt het RIVM de gegevens nog meer voor?

Met de gegevens kan het RIVM goed advies geven als er een ziekte uitbreekt. Bijvoorbeeld in een gemeente, in een regio of in het hele land. Het RIVM weet dan welk deel van de kinderen vaccinaties heeft gekregen en dus beschermd is tegen de ziekte. Dit wordt de vaccinatiegraad genoemd. Het RIVM wil deze vaccinatiegraad zo goed mogelijk vaststellen. Daarom verzamelen zij gegevens van zoveel mogelijk kinderen in Nederland.

Wat gebeurt er als ik geen toestemming geef?

Als je geen toestemming geeft, dan moet je zelf goed de vaccinaties van je kind bijhouden. Het RIVM weet dan niet welke vaccinaties je kind heeft gekregen. Zij sturen je dan herinneringen voor vaccinaties die je kind misschien al heeft gehad. Dat is verwarrend. Ook kun je dan bij het RIVM geen kopie meer opvragen van het vaccinatiebewijs van je kind. De vaccinaties staan wel bij team Jeugd en Gezin in het dossier. Maar dat overzicht is niet altijd compleet. Soms ontbreken er gegevens. Bijvoorbeeld bij een verhuizing vanuit of naar een andere regio.

Wie moet er toestemming geven?

Bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar kan één van de ouders toestemming geven. Tussen de 12 en 16 jaar geven ouder en kind samen toestemming. Vanaf 16 jaar geeft het kind zelf toestemming.

Hoe geef ik toestemming?

Je kunt je toestemming doorgeven aan een medewerker van team Jeugd en Gezin. Deze noteert dit in het dossier van je kind. Misschien wil je er nog even over nadenken. Dan kun je het ook doorgeven bij een volgende afspraak. Als je niets doorgeeft, dan geldt dit als geen toestemming.

Waar vind ik meer informatie?

Heb je hier nog vragen over? Bespreek deze dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Ook kun je kijken op de website: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/jouw-toestemming.