voor inwoners, met gemeenten

Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

Publicatiedatum: 6 december 2022

IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven. Aanmelden kan via www.ikpas.nl.

Ruim 8 op de 10 volwassenen in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. En bijna 1 op de 5 volwassenen in de regio drinkt overmatig (vrouwen meer dan 7 glazen per week, mannen meer dan 14 glazen per week). Af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte. IkPas kan helpen om deze gewoonte te doorbreken.

Een maand alcoholvrij
Deelnemers aan IkPas worden zich bewuster van de keuzes die ze kunnen maken om wel of niet te drinken. De ervaring leert dat meedoen nog meer oplevert: zo voelt 62% van de deelnemers zich na afloop fysiek fitter, 55% slaapt beter en 32% verliest gewicht.

Over IkPas
In januari starten wereldwijd miljoenen mensen met een alcoholvrije maand: Dry January. In onze regio Gooi en Vecht doen jaarlijks honderden mensen mee aan deze actie, georganiseerd door IkPas met ondersteuning van de GGD Gooi en Vechtstreek. Deelnemers van IkPas ontvangen tijdens de alcoholvrije periode informatie, tips en recepten voor alcoholvrije drankjes. Dit helpt om het vol te houden.
‘Door mee te doen aan IkPas en de hele maand geen drup te drinken, kunnen mensen ervaren wat dit doet voor hun gezondheid. Beter slapen, bewustwording van eigen gedrag, fitter – voordelen genoeg. Ik moedig iedereen aan: “stop een maand met alcohol en bewijs voor jezelf: ik houd het vol!”.’ – Wethouder Joke Lanphen, voormalig huisarts en aanjager alcoholpreventie in de regio Gooi en Vechtstreek.

Meer ondersteuning
Voor sommige mensen is een maand geen alcohol drinken moeilijker dan ze van tevoren dachten. Extra of persoonlijk ondersteuning is mogelijk, informatie is te vinden op www.ggdgv.nl/alcohol.

Meer nieuws

Al het nieuws