voor inwoners, met gemeenten

Griepvaccinatie en 22 wekenprik voor zwangere vrouwen

Publicatiedatum: 11 september 2023

Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. De vaccinaties zijn veilig voor je baby en voor jezelf. Wereldwijd is veel ervaring met deze vaccinaties. Als zwangere vrouw krijg je van je verloskundige of gynaecoloog informatie, de vaccinatie haal je bij Jeugd en Gezin.

Vaccineren tegen griep

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep zoals benauwdheid of ziekenhuisopname. Ook zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik maakt de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep kleiner. Voor je baby en voor jezelf. Als de baby of de zwangere vrouw na vaccinatie toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

> De griepprik kun je halen als je tussen 15 oktober 2023 en 1 maart 2024 22 weken of langer zwanger bent.

Vaccineren tegen kinkhoest

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Als jij je laat vaccineren, heeft je baby zelf straks 1 prik minder nodig. Je baby krijgt de eerste vaccinatie dan bij 3 maanden in plaats van 2 maanden.

Hoe werken de vaccins?

Als je tijdens je zwangerschap laat vaccineren maakt je lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die antistoffen beschermen de baby tegen in de eerste maanden na de geboorte. Het vaccin zelf komt niet bij je baby.

Waar haal je de vaccinaties?

Je kunt de griepvaccinatie halen als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger is. De 22 wekenprik kan je het hele jaar halen. De uitleg hierover krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. De vaccins tegen griep en kinkhoest kan je op hetzelfde moment halen, dat is veilig en scheelt tijd. Natuurlijk bepaal je zelf welke vaccinaties je wel of niet haalt.

De afspraak voor het halen van de vaccinaties maak je bij je via ons servicebureau: 035 – 6926 350.
Meer informatie vind je op onze website: http://www.jggv.nl/22wekenprik.

Meer nieuws

Al het nieuws