voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand maart 2022: Waarom is het zo belangrijk om met je kinderen aandacht te besteden aan seksualiteit en relaties?

Publicatiedatum: 1 maart 2022

Het voorjaar komt er weer aan. Ook nu gaan bloemen weer bloeien, de vogels nestjes bouwen en worden we massaal weer verliefd!

Lentekriebels

Seksualiteit en intimiteit horen bij het leven, het is van alle leeftijden. In het speciaal- en basisonderwijs wordt deze maand ook dit jaar weer aandacht besteed aan seksuele en relationele ontwikkeling  in de Week van de Lentekriebels. Het lesprogramma hiervoor wordt aangeboden door Rutgers, kenniscentrum seksualiteit:  www.rutgers.nl. Er zijn ook thuislessen beschikbaar.

Je lijf is van jou!

Dit jaar is de Week van de Lentekriebels van 21 tot en met 25 maart. Het thema is ‘Je lijf is van jou’. Het gaat hierbij om het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast gaat het over het vragen en geven van toestemming, oftewel consent. Erg toepasselijk nu dat ook maatschappij breed speelt door onder andere de aangiftes hierover tegen enkele medewerkers van het tv programma ‘The Voice’.

Door de lessen ontwikkelen kinderen zich tot mensen die respect hebben voor zichzelf en anderen. Ze zijn zich bewust van hun eigen en andermans gevoelens, wensen, opvattingen en mogelijkheden. En ze leren verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit:

 • Ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit.
 • Ze ontwikkelen normen en waarden op dit thema.
 • Ze worden weerbaarder en spreken elkaar aan op ongewenst gedrag.
 • Ze leren respectvol met elkaar om te gaan.

En ja, dan kunnen je kinderen, vooral tijdens zo’n themaweek,  thuis komen vol verhalen en vragen. Als je kind van zichzelf niet zo’n prater is kun je als ouder deze week ook aangrijpen om in gesprek te gaan met je kind over seksualiteit, relaties  en intimiteit. Meestal geven scholen in een nieuwsbrief aan dat deze themaweek eraan komt en dat ze er aandacht aan besteden en welke onderwerpen behandeld worden.

Wat kun je als ouder doen?

 • Praat met je kind over seksualiteit, afgestemd op de leeftijd van je kind.
 • Gebruik een aanleiding van bijvoorbeeld tv of school om in gesprek te gaan.
 • Beantwoord vragen eerlijk en eenvoudig.
 • Je hoeft niet alles te weten. Je kunt ook samen de antwoorden opzoeken.
 • Lees een boek over dit onderwerp voor aan je kind of leg het neer voor je kind om het zelf te lezen.

Door open, duidelijk en eerlijk om te gaan met je kind, ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit, kun je waarden en normen meegeven, maar ook veiligheid, vertrouwen en weerbaarheid!

Tips

 • Sanderijn van der Doef heeft, voor alle leeftijden, goede boeken over dit onderwerp geschreven. Marian Latour heeft deze boeken duidelijk en respectvol geïllustreerd. Marian Latour heeft in deze boeken mooie, duidelijke en respectvolle illustraties gemaakt. Het boek ‘Ik vind jou lief’ is bijvoorbeeld een informatief prentenboek voor peuters en kleuters. De moeite waard om eens te bekijken.
 • Praten over seksualiteit is een must en tegelijkertijd ook ontzettend leuk! Het hoeft niet lastig of ingewikkeld te zijn… Kijk voor nog meer tips op de website van Naomi Dessaur https://naomimaaktbespreekbaar.nl/

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Mocht je na het lezen van deze informatie meer informatie willen hebben? Neem gerust contact met ons op!

Telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.

Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws