voor inwoners, met gemeenten

Wat kunt u doen tegen de zon en hitte?

Publicatiedatum: 16 juni 2021

De komende dagen wordt het extra warm. Daarom roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Wat kunt u doen?

  Drink voldoende

  Zoek de schaduw op

  Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken

  Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

En verder:

  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Aanhoudende hitte

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 35 graden. Ook in de nacht wordt het niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

Advies  nodig?

Voor advies of vragen over uw gezondheid kunt u contact met ons opnemen via (035) 692 62 22.

Meer nieuws

Al het nieuws