De landelijke afsprakenlijn voor een coronatest 0800-1202 is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.
Het landelijk informatienummer 0800-1351 is ook elke dag bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur.
Ons callcenter (035) 692 64 00 is op werkdagen (ma t/m vr) bereikbaar van 08.30 tot 12.30 uur.

Actueel: coronavirus

Via dit liveblog houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Alle overige informatie over het coronavirus vindt u hier

Overige liveblog-berichten
Maart  |  April  |  Mei

3 juni 2020 17.08

Filmpje coronatest

Het RIVM maakte dit filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het maken van een afspraak voor een coronatest, het testen zelf en het krijgen van de uitslag verloopt. In minder dan twee minuten krijgt u een goed beeld van de coronatest.

3 juni 2020 15.53

Regionale cijfers corona

Ons nieuwe corona dashboard geeft u een duidelijk overzicht van actuele cijfers in de regio Gooi en Vechtstreek. Bijvoorbeeld van het aantal bezoekers aan de teststraat, de bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en gemelde overledenen. Neem er nu een kijkje en houd er de regionale ontwikkelingen in de gaten!

De cijfers in dit dashboard worden – indien beschikbaar – dagelijks ververst.

2 juni 2020 14.16

Begrijpelijke informatie coronavirus

Pharos heeft de begrijpelijke informatie over het coronavirus geactualiseerd en in extra vertalingen beschikbaar gesteld. U vindt het complete overzicht op www.pharos.nl/coronavirus.

Er is ook een video gemaakt die in eenvoudige taal uitlegt hoe mondkapjes in het openbaar vervoer gebruikt moeten worden. Deze video is op YouTube te bekijken.

2 juni 2020 15.50

Informatiefolder coronatest

Na afloop van een coronatest bij de GGD krijgt u deze informatiefolder mee. In de folder staat informatie over de uitslag van de test en wat er in de komende dagen van u wordt verwacht. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om thuis te blijven tot de uitslag van de test bekend is, om 1,5 meter afstand te houden van huisgenoten en om alvast op te schrijven met wie u de afgelopen dagen contact heeft gehad. Ook staat in de folder beschreven wat u moet doen als de uitslag van de test negatief of positief is.

2 juni 2020 12.15

Test laat zien of u nú corona heeft

De coronatest die door de GGD wordt gebruikt, is een moleculaire test, een PCR (Polymerase Chain Reaction). Dit is de meest gebruikte test. Bij deze wordt er met een wattenstaafje wat keel- en neusslijm afgenomen. Dit slijm gaat naar een laboratorium waar onderzocht wordt of er genetisch materiaal van het coronavirus in het slijm aanwezig is. Als het coronavirus in uw slijm zit bent u besmet met corona. De test laat dus alleen zien of u nú, op het moment dat de test wordt afgenomen, corona heeft. Het kan niet aantonen of u eerder corona heeft gehad. Daarvoor is een serologische test nodig waarbij wordt gekeken of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Deze serologische testen worden nog niet ingezet voor individuele gevallen. De serologische testen worden wel gebruikt in onderzoek op bevolkingsniveau om te ontdekken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus.

2 juni 2020 11.30

Landelijk afsprakennummer 323.000 keer gebeld

Het gisteren gelanceerde landelijke afsprakennummer 0800-1202, waar iedereen met klachten van het coronavirus zich kan melden om getest te worden, is op de eerste dag massaal gebeld. Doordat mensen meerdere keren probeerden te bellen ontstond een toestroom van 323.000 telefoontjes. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan voorzien. Door deze opstartproblemen was het aantal ingeplande testen op de eerste dag lager dan verwacht. Er werden uiteindelijk 5.478 afspraken gemaakt voor een test bij één van de ruim 80 teststraten in Nederland. De GGD’en verwachten dat de komende dagen het aantal afspraken en testen zal toenemen.

Vandaag is het landelijke afsprakennummer – net als iedere dag – weer bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Dus heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf thuis en bel voor een testafspraak. De afsprakenlijn is echt bedoeld voor mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, zodat zij bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Het is belangrijk dat mensen zónder klachten of met algemene vragen het afsprakennummer niet bellen. Gisteren belde namelijk 1 op de 4 mensen om andere redenen dan voor een afspraak. Daarvoor is het landelijke informatienummer 0800-1351.

Meer informatie over het testen vindt u op www.ggdgv.nl/coronatest

1 juni 2020 08.00

Bel 0800-1202 voor een coronatest

Vanaf vandaag kan iedereen met klachten die wijzen op het coronavirus zich gratis laten testen bij de GGD. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dus heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel de landelijke afsprakenlijn 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Meer informatie vindt u bij testen op corona.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.