voor inwoners, met gemeenten

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kan iedereen zich gratis laten testen met  klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Dus bij neusverkoudheid, keelpijn, hoest, verhoging, koorts, benauwdheid, kortademigheid, reuk-/smaakverlies of buikklachten. Zonder klachten heeft een coronatest geen zin. De test kan alleen laten zien of u op dit moment corona heeft. Het kan niet aantonen of u eerder corona heeft gehad.

Hertesten, wanneer wel en wanneer niet zinvol?

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kan iedereen zich gratis laten testen met klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Dus bij neusverkoudheid, keelpijn, hoest, verhoging, koorts, benauwdheid, kortademigheid, reuk-/smaakverlies of buikklachten. Zonder klachten heeft een coronatest geen zin. De test kan alleen laten zien of u op dit moment corona heeft. Het kan niet aantonen of u eerder corona heeft gehad.

Sommige mensen laten zich vaker testen in een korte periode. Hier leest u wanneer het zinvol is om u opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Aanvragen test kan telefonisch en online

Telefonisch

Het aanvragen van een test kan via de landelijke afsprakenlijn 0800 -1202. Dit telefoonnummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Bij het maken van de afspraak wordt ter identificatie uw burgerservicenummer (BSN) gevraagd. Houd dit dus bij de hand. Vervolgens spreekt u de datum, tijd en locatie af waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk in te plannen, in principe de volgende dag.

Online

U kunt ook online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken via www.coronatest.nl
Om een afspraak te maken heeft u uw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met uw DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Tijdelijk voorrang Zorgmedewerkers en leraren testen op corona

Zorgmedewerkers en leraren met milde corona-achtige klachten krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. Zorgmedewerkers krijgen voorrang omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van corona. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot. Leraren krijgen prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.
Meer informatie over wie in aanmerking komt en over het aanvragen van een test met prioriteit.

Testen zonder klachten

Heeft u geen klachten, maar had u wel nauw contact met iemand met corona? Dan kunt u zich laten testen op de 5e dag na het risicovolle contact. Is de uitslag negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Dit kan alleen als u een melding krijgt in de CoronaMelder app. Of als u uit bron- en contactonderzoek naar voren komt. U hoort dan via de app of de GGD hoe het testen zonder klachten in zijn werk gaat. Zo moet u een ander telefoonnummer bellen om de testafspraak te maken. Lees meer over testen zonder klachten en het testbeleid.

Afspraak voor kinderen

Op de pagina corona en kind vindt u meer informatie over het testen van kinderen en hoe u een afspraak maakt. Ook vindt u hier informatie over wanneer verkouden kinderen wel en niet naar de opvang of school mogen.

Blijf thuis

Het is belangrijk dat u thuisblijft tot de afspraak van de test. Ook mag u niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is.

Uitvoeren test

De teststraat van de GGD bevindt zich aan de Athene op het Arenapark in Hilversum. Hiernaast is er een teststraat bij de Sijsjesberg In Huizen. Alleen met een afspraak kunt u bij de teststraten terecht. De GGD voert hier elke dag coronatesten uit. Tijdens de test wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat voor onderzoek naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Na afloop van de test krijgt u deze informatiefolder mee. De informatiefolder is er ook in het Engels en Turks

Uitslag test

Maakt u telefonisch een afspraak voor een coronatest via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 en heeft u een DigiD? Dan kunt u aangeven hoe u de uitslag wilt ontvangen: gebeld worden of zelf de uitslag online via www.coronatest.nl inzien.

Heeft u bij het maken van de afspraak aangegeven de uitslag telefonisch te willen ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan wordt u zo snel mogelijk gebeld wanneer de uitslag bekend is.

Heeft u aangegeven de uitslag online te willen inzien? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat met daarbij de waarschuwing dat deze mail mogelijk in de spamfolder terecht kan komen. U kunt vervolgens met uw DigiD inloggen op www.coronatest.nl om de uitslag te bekijken.
Bij een positieve uitslag wordt u altijd door de GGD gebeld en wordt direct het bron- en contactonderzoek gestart.

Heeft u aangegeven de uitslag graag telefonisch te willen ontvangen maar voordat u gebeld bent de uitslag al online ingezien, dan volgt er geen belactie meer.

Privacy

Bij het uitvoeren van de coronatest is bescherming van uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland.

Vragen

Heeft u vragen over het testen? Neem dan contact met ons op via het callcenter: (035) 69 26 400.