voor inwoners, met gemeenten

Zelftest bij klachten of na contact met iemand met corona

Heeft u klachten die passen bij corona? Of heeft u contact gehad met een besmet persoon? Doe dan altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen.

Test u positief. Ga dan in isolatie. Het is niet meer nodig om ter bevestiging van de positieve uitslag een PCR test bij de GGD te doen, tenzij u tot onderstaande doelgroepen hoort.

Wanneer laat u zich wel (her)testen bij de GGD?

Heeft u coronaklachten of had u contact met een besmet persoon? Dan kunt u zich nog wel laten testen bij de GGD als u tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers (om op dag 5 uit isolatie te kunnen, is ook een PCR-test nodig).
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.
Coronatest voor op reis

Sinds 1 oktober 2021 kunt u zich niet meer gratis laten testen via testen voor je reis. U kunt zich laten testen via een zelfgekozen commerciële testlocatie. Op de website van de overheid (Testenvoorjereis.nl) vindt u meer informatie over welke test u nodig heeft, en bij welke testaanbieder u terecht kunt. De commerciële testlocaties waar u PCR-testen of antigeen(snel)testen kunt laten afnemen voor op reis vindt u in vrijwel elke grote plaats in Nederland. Met de testuitslag kunt u een internationale qr-code maken.

Testafspraak maken bij de GGD

Als u tot een van bovenstaande groepen behoort, kunt u op verschillende manieren een testafspraak maken bij de GGD:

  • U kunt online een testafspraak maken met uw DigiD via coronatest.nl. Als uw kind een Digi-d heeft, kunt u als ouder of verzorger ook een testafspraak maken via coronatest.nl.
  • Of bel naar 0800 – 1202. Houd uw burgerservicenummer (BSN), of dat van uw kind, bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of loonstrook.
  • Belt u vanuit het buitenland? U kunt dan bellen naar +31 85 0659063.
  • Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

De coronatest bij GGD Gooi en Vechtstreek

De teststraat van GGD Gooi en Vechtstreek bevindt zich in Bussum

Adres teststraat Bussum
Franse Kampweg 38

De GGD voert hier elke dag coronatesten uit. Tijdens de coronatest wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat voor onderzoek naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Na afloop van de test krijgt u deze informatiefolder mee. De informatiefolder is er ook in het Engels en Turks.

Op onze testlocatie blijft de mondkapjes verplicht. Het is hier namelijk niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden.

Testen zonder afspraak, dagelijks van 9.30 – 15.00 uur

Op de testlocatie aan de Franse Kampweg in Bussum is het dagelijks tussen 9.30 en 15.00 uur mogelijk om u zonder afspraak te laten testen.

LET OP: op woensdag 15 juni 2022 is de testlocatie vanwege werkzaamheden aan de locatie vanaf 11.45 uur gesloten.

Bij het bezoek aan de teststraat heeft u een mondkapje en een geldig ID-bewijs nodig. Laat u zich liever op een ander tijdstip testen? Maak dan een testafspraak via coronatest.nl of bel naar 0800-1202.

De uitslag

Kijk op Uitslag van de coronatest. Wacht u al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter:  (035) 692 64 00.

Quarantaine en isolatie

Kijk op In quarantaine of in isolatie door corona.

Bron- en contactonderzoek

Als uit de test blijkt dat u corona heeft, dan neemt een GGD-medewerker (per mail) contact met u op voor het bron- en contactonderzoek (BCO). Door het grote aantal besmettingen voeren we het BCO momenteel zeer beperkt uit. U krijgt een brief met leefregels.

Wanneer opnieuw laten testen?

Bij de GGD merken we dat sommige mensen zich vaak laten testen in een korte periode. Op deze pagina leggen we uit wanneer het zinvol is om uzelf opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Privacy

Bij het uitvoeren van de coronatest is bescherming van uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland.

Melding positieve  corona testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten

Vragen

Heeft u vragen over het testen? Neem dan contact met ons op via het callcenter: (035) 69 26 400.