voor inwoners, met gemeenten

Bij GGD Gooi en Vechtstreek kan iedereen zich gratis laten testen met  klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Dus bij neusverkoudheid, keelpijn, hoest, verhoging, koorts, benauwdheid, kortademigheid, reuk-/smaakverlies of buikklachten. Zonder klachten heeft een coronatest geen zin. De test kan alleen laten zien of u op dit moment corona heeft. Het kan niet aantonen of u eerder corona heeft gehad.

Aanvragen test kan telefonisch en online

Telefonisch

Het aanvragen van een test kan via de landelijke afsprakenlijn 0800 -1202. Dit telefoonnummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Bij het maken van de afspraak wordt ter identificatie uw burgerservicenummer (BSN) gevraagd. Houd dit dus bij de hand. Vervolgens spreekt u de datum, tijd en locatie af waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk in te plannen, in principe de volgende dag.

Online

U kunt ook online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken via www.coronatest.nl
Om een afspraak te maken heeft u uw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met uw DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD.

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Tijdelijk voorrang Zorgmedewerkers en leraren testen op corona

Zorgmedewerkers en leraren met milde corona-achtige klachten krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. Zorgmedewerkers krijgen voorrang omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van corona. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot. Leraren krijgen prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.
Meer informatie over wie in aanmerking komt en over het aanvragen van een test met prioriteit.

Afspraak voor kinderen

Per 18 september is het landelijke beleid dat kinderen onder de 12 jaar met alleen neusverkoudheid niet getest hoeven te worden. Zij mogen ook gewoon naar school.

Bij kinderen met klachten van neusverkoudheid is het niet altijd nodig om te testen. Daarbij wegen we mee of er een andere verklaring is voor de klachten van het kind en wat de gevolgen zijn van het weten van de testuitslag. Dit geldt vooral bij kinderen onder de 12, maar zeker onder de 6 jaar. Bij deze afweging kan geadviseerd worden om niet te testen. Uiteindelijk beslist de ouder of het kind wel/niet getest wordt. De poster ‘het testen van kinderen’ verduidelijkt de procedure voor alle ouders die hun kinderen willen laten testen.

  • 0 t/m 6 jaar: de landelijke afsprakenlijn verbindt u door naar de regionale GGD voor het maken van een afspraak op maat.
  • 7 t/m 11 jaar: u kunt als ouder direct een afspraak maken voor uw kind.
  • 12 t/m 15 jaar: zowel de ouder als het kind moeten aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak.
  • 16 en 17 jaar: het kind moet toestemming geven voor de afspraak en mag ook zelf bellen om een afspraak te maken.

Blijf thuis

Het is belangrijk dat u thuisblijft tot de afspraak van de test. Ook mag u niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is.

Uitvoeren test

De teststraat van de GGD bevindt zich op het parkeerterrein van Sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg 14 in Bussum. De GGD voert hier elke dag coronatesten uit. Tijdens de test wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat voor onderzoek naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Na afloop van de test krijgt u deze informatiefolder mee.

Uitslag test

Maakt u telefonisch een afspraak voor een coronatest via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 en heeft u een DigiD? Dan kunt u aangeven hoe u de uitslag wilt ontvangen: gebeld worden of zelf de uitslag online via www.coronatest.nl inzien.

Heeft u bij het maken van de afspraak aangegeven de uitslag telefonisch te willen ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan wordt u zo snel mogelijk gebeld wanneer de uitslag bekend is.

Heeft u aangegeven de uitslag online te willen inzien? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat met daarbij de waarschuwing dat deze mail mogelijk in de spamfolder terecht kan komen. U kunt vervolgens met uw DigiD inloggen op www.coronatest.nl om de uitslag te bekijken.
Bij een positieve uitslag wordt u altijd door de GGD gebeld en wordt direct het bron- en contactonderzoek gestart.

Heeft u aangegeven de uitslag graag telefonisch te willen ontvangen maar voordat u gebeld bent de uitslag al online ingezien, dan volgt er geen belactie meer.

Privacy

Bij het uitvoeren van de coronatest is bescherming van uw privacy belangrijk. We gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens volgens de AVG-wetgeving. Meer informatie hierover vindt u op de website van GGD GHOR Nederland.

Vragen

Heeft u vragen over het testen? Neem dan contact met ons op via het callcenter: (035) 69 26 400.