voor inwoners, met gemeenten

Alcohol onder de 18 jaar? Hier fix je NIX

Publicatiedatum: 17 september 2019

Op zaterdag 21 september geeft wethouder Geert-Jan Hendriks (Gooise Meren) het startsein voor de regionale campagne Hier fix je NIX. Hendriks: “We zetten de landelijke NIX18-campagne kracht bij en nemen samen met alcoholverstrekkers, scholen en ouders verantwoordelijkheid voor de gezondheid en ontwikkeling van onze jongeren.” Daar is een goede reden voor, want jongeren in Gooi en Vechtstreek drinken te veel en beginnen te jong.

Ondanks de NIX18-wetgeving is het voor jongeren nog te gemakkelijk om aan alcohol te komen. Dit blijkt onder meer uit een onafhankelijke inventarisatie die vorig jaar in Gooi en Vechtstreek werd uitgevoerd. 30% van de 16- en 17-jarigen geeft aan dat leeftijdsgenoten wel eens proberen om zelf alcohol te kopen. Een aanmerkelijk groter percentage (60%) komt aan alcohol via anderen, zoals vrienden, broers/zussen of ouders (bron: onderzoeksbureau Objectief). “Cijfers om serieus te nemen”, vindt ook Geert-Jan Hendriks, bestuurlijk trekker van Preventie & Handhaving Alcohol en Jeugd namens de regiogemeenten. “De landelijke NIX18-campagne zetten we daarom extra kracht bij met deze regionale campagne.”

Samen bepaal je de norm

“Een strikte lijn is nodig om te zorgen dat jongeren niet in verleiding komen. Dat werkt alleen als je er met elkaar achter staat, want samen bepaal je de norm. Voor de jongeren zelf moet natuurlijk ook duidelijk zijn dat er niks te halen valt zolang ze geen 18 zijn”, licht Hendriks toe. Dat is de boodschap die Hier fix je NIX uitdraagt. De campagne richt zich om te beginnen op verstrekkers van alcohol. Horeca, sportverenigingen, slijterij en supermarkt, maar ook vrienden en ouders zijn belangrijk. Hendriks: “Juist zij kunnen steun gebruiken om een heldere grens te trekken én die ook te bewaken.”

De start van de campagne valt samen met die van de Nationale Sportweek. Niet voor niets, want sportclubs zijn een belangrijke plek om jongeren en hun omgeving te bereiken. Aan scholen, slijterijen en aan sportverenigingen en supermarkten is deze week een pakket gestuurd met onder meer posters, stickers en T-shirts. Met een thuispakket kunnen ouders ook in huis laten zien dat zij achter de boodschap staan – vanaf 21 september via de website www.hierfixjenix.nl gratis te bestellen. Zo kunnen jongeren er niet meer omheen: in Gooi en Vechtstreek fix je NIX.

Preventie en handhaving

Hier fix je NIX is onderdeel van een langdurige integrale aanpak om alcoholgebruik in Gooi en Vechtstreek terug te dringen. “Bewustwording is belangrijk, maar dat geldt ook voor handhaving van de regels die voor verstrekking gelden”, benadrukt Hendriks. Ook daar weer een strikte lijn. De afspraak is: als er alcohol wordt geschonken aan een minderjarige volgt er een boete, van 1.360 euro om precies te zijn. Diverse gemeenten testen met nieuwe methodes om het toezicht op alcoholverstrekkers verder aan te scherpen.

Meer nieuws

Al het nieuws